IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести > Избори
  Активни теми Активни теми RSS - Изборно гласање од дијаспората
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изборно гласање од дијаспората

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 54>
Прашање: Дали дијаспората треба да гласа на македонски избори?
Одговор Гласови Статистика
28 [30,11%]
8 [8,60%]
56 [60,22%]
1 [1,08%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 00:25
opa neli doma treba najmalku polovina da glasaat , za da bide uspeshen izborot?

kako moze tamu samo 1-2  iljadi da izlezat,....od nekolku desetini ili stotini iljadi ?!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2012 во 01:22
ајде ајде ќе ви помине, гласањето на дијаспората е нешто ново, а кај нас се што е ново тешко се прифаќа, потребно е време да помине, па еден ден се ќе биде нормално. 
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2012 во 11:08
....mi se chini samoзбунетост ili...ovoj e nekoj blizok rodnina na ona....chetnichkono stvorenje od ...skopski gradonachalnik?

...istite zborovi ama ,...zavieni vo drugi...''oblandi''!изненадување

...samo , zaboravile deka chovek na se se naviknuva pa,...i u g****a da go stavish da zivee,...ako nema drug izbor,..ke  go prifati toa .......i ke  zivee!

...i posle ''dubokoumniot'' zakluchok nivni,....deka ete ..... ziv e !

Изменето од pHp - 15.Март.2012 во 13:41
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2012 во 14:04
Originally posted by brza brza напиша:

chetnichkono stvorenje od ...skopski gradonachalnik?

сум чул дека татко му или дедо му кога умрел го закопале со шајкача на главата, не знам колку има вистина ама така низ муабети сум слушал меѓу старите членови на партијата. 
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 07:05
Меси,  ако не си ти искрено јас ретко ќе се вклуќувам на форум. Само ти умеееш да ме испровоцираш со твоите коментари да добијам желба да се вклучам и малку да ти пореплицирамсмеење
[Messenger]
ОК, темата не е кој колку заработува (зарем тие што заработуваат помалу треба да имат повеќе глас, а оние другите помалу глас или не треба да имаaт воопшто ? голема насмевка), туку рамноправноста на  граѓаните на Македонија.

Не е темата, ама од тоа кој колку заработува-колку властодршците му обезбедиле лагоден живот зависи и дадениот глас
[Messenger]
ОК, темата не е кој колку заработува (зарем тие што заработуваат помалу треба да имат повеќе глас, а оние другите помалу глас или не треба да имаaт воопшто ? голема насмевка), туку рамноправноста на  граѓаните на Македонија.

Непишано правило е дека тој што заработува помалку се надева дека со промена на власта ќе добие нешто повеќе и  дека со него најлесно се манипулира за да гласа. Не е будала тој што заработува многу да бара промена на власта-тоа е ко да ја сечи гранката на која седи (од која бере немерени количини плодови)
[Messenger]

И тезата дека ако некој привремено не живее во Макeдонија бидејќи не е присутен таму и не може да ги репрезeнтира интерeсите на мaкeдонците не држи вода бидејќи и оние македонци кои живеат во Македонија не ги репрезeнтираат интересите на иститие кои тоа им го префрлаат тoа на оние кои се на привремно живеење надвор од татковината. И тие си гласат според своето разбирање и интереси што може да биде 100% спротивно од другите.

Според тоа, ваквите разговори, за тоа дека имаме две класи на граѓани, од кои едните треба да имат повеќе граѓански права од другите,  едноставно не држи вода. среќа
Не ја извртувај тезата- НИЕ домашниве се бориме вие ПРИВРЕМЕНИТЕ да не сте дискриминирани. Да дојдете и да си ги уживате плодовите на својот избор. Греота е НАМ тука да ни изберете власт која не гледа ко зеница во око, животот ни го направи рапсодија во сино, а ВИЕ таму некаде да се мачите.
Никако не смееме да си дозволиме таква деградација. Фер би било да си ве повлечиме назад  да ви најдат работа тие за кои гласавте, да ви обезбедат здравствена заштита по нашиве болници, образование по нашиве училишта каде може и месец дена да немаат децата учителка, на факултет каде професорите на првиот академски ден се молат господ да им помогне децата да учат, во градежни фирми каде ќе работите на изградба на црква токму на ден ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА и да не набројувам.
Зашто вие таму да се мачите со дневна заработувачка од некои си 100 тина и кусур долари, кога можете тука за 300 денари-7 долари
И уште подискриминаторски е ако решите да сте избраници на дијаспората да ве навредуваме со некои 30 тина гласа да станувате пратеници, кога можете тука да имате (обезбедите) 1000 или колку треба гласови. Навистина не е фер од наша страна што вака ве дискриминираме и не ви ги даваме истите права.голема насмевка

Изменето од mamamd - 15.Септември.2012 во 07:08
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 11:10
Гласав ДА . Според мене секој што има дозволување за гласање независно каде се наоѓа во светот треба да има право на глас .
Кон врв
Pavaroti Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Експерто нумеро 2

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pavaroti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 13:48
Originally posted by емил емил напиша:

Гласав ДА . Според мене секој што има дозволување за гласање независно каде се наоѓа во светот треба да има право на глас .

Ау како си гласал, па ти од каде знаеш што се случува во твојата држава :)
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 14:21

Токму така, но со една корекција: не "треба да има право на глас", туку "има  неотуѓиво право на глас". 

Од ова поедноставно нема.

Не е во прашање кој колку заработува и кој за кого ќе гласа, туку за почитување на законот и остварување на граѓанските права.

Во САД не почнуваат со броење на гласовите додека не пристигне и последниот глас од најпоследното место на светов. 

Тоа е демократија и почитување на основните граѓански права и обврски кон државата. 

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 14:56
Ako  не ме лаже паметот близу 4 милиони луѓе кои се декларираат како Македонци живеат надвор од Македонија ( коригирајте ме ако грешам  да ) и они имаат право на гласање . Со право тие што живеат во Македонија се  секират од диаспората . Али сами они не осознават дека ако бидат активни на изборите , изборот на диаспората нема да промени апсолутно ништо на изборите .
Кон врв
NRGMKD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 7512
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 15:07

Али сами они не осознават дека ако бидат активни на изборите , изборот на диаспората нема да промени апсолутно ништо на изборите .

Читаш по другите теми или не? Пратеник од дијаспората можеш да станеш со 100 и кусур гласови... Е сеа, кога знаеме каква е ситуацијата со парламентарните мнозинства секој пратеник се брои на прсти...  Еве да се стаиме во пат позиција... Опозицијата освои ист број пратенички места како и владеачката, и се чекаат резултатите од дијаспората каде победува владеачкиот кандидат. По автоматизам со тој 1 пратеник власта останува т.е ново старото мнозинство добива нов мандат, а со тој еден пратеник од таму, 59 пратеници од земјава како и нивните гласачи стануваат заложници на 100 или 1000 македонци од дијаспората кои го дале гласот. Но проблемот пак се сведува на тоа туѓо гајле береш а свој леб јадеш. Според мене јЕбЕш таква демократија кога ти си таму а јас тука..
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 15:19
Originally posted by NRGMKD NRGMKD напиша:

Али сами они не осознават дека ако бидат активни на изборите , изборот на диаспората нема да промени апсолутно ништо на изборите .

Читаш по другите теми или не? Пратеник од дијаспората можеш да станеш со 100 и кусур гласови... Е сеа, кога знаеме каква е ситуацијата со парламентарните мнозинства секој пратеник се брои на прсти...  Еве да се стаиме во пат позиција... Опозицијата освои ист број пратенички места како и владеачката, и се чекаат резултатите од дијаспората каде победува владеачкиот кандидат. По автоматизам со тој 1 пратеник власта останува т.е ново старото мнозинство добива нов мандат, а со тој еден пратеник од таму, 59 пратеници од земјава како и нивните гласачи стануваат заложници на 100 или 1000 македонци од дијаспората кои го дале гласот. Но проблемот пак се сведува на тоа туѓо гајле береш а свој леб јадеш. Според мене јЕбЕш таква демократија кога ти си таму а јас тука..

да читам . Но според мене не е проблемот во диаспората . Проблемот е во тоа што луѓево во Макеонија имат премногу ниска избирателна активност . 

Македонија е 2 220 000 жители . Од нив 500 илјади се Албанци (они си гласат за УЧК ,ДПА ДУИ и слични терористи ) .300 илади се деца по 18 години (демек немаат право на гласање) .Близу 100 се возрстните луѓе кои немат ама никаква желба и дури физичка можност да гласат . И накрај остануваат 1 320 000 луге од кои зависи иднината на државата . 30 % од нив или не се интересират од политика или не сакат да гласат оти се разочарани и од ВМРО и од СДСМ .....И иднината на Македонија е во рацете на 80 илјади луѓе . Така мислам јас .Интересно ми е и твоето мислене оти е толку ниска избирателната активност во самата држава . 
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 18:23
ама не ви е јасно едно нешто... државни права може да имаат само оние што се постојани граѓани во државата, затоа што како граѓанин, покрај тие права имаш обврска да живееш, и да работиш во неа, како и редовно да и ѓи плаќаш даноците...
има луѓе што имаат по неколку државјанства, на што ќе личи тоа да гласаат сегде по светот?

да бидеш државјанин е само документ, да бидеш граѓанин е нешто друго, и само граѓаните треба да имааат право на глас кога се работи за внатрешната политика во една држава, без разлика за која држава се работи...
на никој овде не му е гајле дали од дијаспората биле Македонци или Американци, сеедно, ако не си постојан граѓанин нема гласање и точка... нема што да продаваме м*да за бубрези за човекови права и татковини
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2012 во 19:03
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

ама не ви е јасно едно нешто... државни права може да имаат само оние што се постојани граѓани во државата, затоа што како граѓанин, покрај тие права имаш обврска да живееш, и да работиш во неа, како и редовно да и ѓи плаќаш даноците...
има луѓе што имаат по неколку државјанства, на што ќе личи тоа да гласаат сегде по светот?

да бидеш државјанин е само документ, да бидеш граѓанин е нешто друго, и само граѓаните треба да имааат право на глас кога се работи за внатрешната политика во една држава, без разлика за која држава се работи...
на никој овде не му е гајле дали од дијаспората биле Македонци или Американци, сеедно, ако не си постојан граѓанин нема гласање и точка... нема што да продаваме м*да за бубрези за човекови права и татковини

Навистина не ми е јасно.

Кажаново се само твои лични мислења за тоа кои требаат и кои не требаат да имаат глас во било која држава на светов, нешто што верувам дека потекнуваат од стравот дека македонските граѓани кои во моментов не се во Македонија не би гласале онака како што ти би сакал.  Исто така разбирам од кажаново дека ти си подготвен диктаторски да им ги ускратиш човековите права и татковината на другите доколку тоа тебе така ти одговара и покрај тоа што тие им се гарантирани исто како и на тебе.

Туку, дали можеш сето тоа да го поткрепиш и потврдиш со законски одредби ? 

Оти знаеш како е тоа, едно се нашите моментални посакувања, верувања и убедувањам, а сосем друго е што вели законот. И на кримналците не им се бендисува законот, ама тој сепак важи и за нив, нели ?

Јас, како македонски граѓанин, без обзир што мислам, никому не му оспорувам ништо и не би си дозволил да кажам дека не ми гајле за другите граѓани. Моeто мислење е eдна работа, а законот е сосем друга.

И кога ќе дојде до моментот што ќе правам, тогаш за мене Законот е оноа што следам, онака како што очекувам и другите да го прават.

А тоа е затоа што Макeдонија е законодавна демократија, а не диктаторско општество или некаков башибозук.

P.S. Bо Македонија терминот "граѓанин" беше изведен како буквален превод од англискиот термин "citizen" што значи државјанин. Од тогаш терминот "граѓанин" се употребува во тоа значење. Многу несреќно одбран збор бидејќи во македонскиот јазик "граѓанин" значи нешто сосем друго, но тоа е тоа. Сега мораме да го користиме тој термин. Јас, како македонски граѓанин, без обзир што мислам, никому не му оспорувам ништо и не би си дозволил да кажам дека не ми гајле за другите граѓани. Моeто мислеје е дна работа, а законое сосем друга.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2012 во 01:15
ама кажи ми меси, која е смислата во тоа да гласаш за нешто во кое не учествуваш??? ти фактички гласаш за нешто што не е твое, што е туѓо и што треба да биде туѓ избор!
не можеш да одлучуваш за туѓи проблеми, кои не те засегаат, и тие проблеми одамна не се твои од моментот кога си отишол во друга држава, и во таа држава работиш, се одржуваш, плаќаш даноци и многу нормално си засегнат и од тамошната политика...
исто како што не можаш да одлучуваш за нечии приватни проблеми и да се мешаш во нивниот приватен живот

а тоа што ми викаш страв ми било вака, нема врска... оваа или онаа партија, политиката во државава ќе си остане исто с*ање...

и уште нешто, не збориме тука за демократски права, мене многу ми е јасно кои се човековите права, ама очигледно пропушташ еден момент... тотална бесмислица е да гласаш за изборот во одредена држава, ако истовремено немаш никакви обврски кон истата, и воопшто не си засегнат од промените кои се случуваат во неа...

и за крај, свесни ли сте воопшто колку е погубно за политиката на една земја, да гласаат сите што имаат нејзино државјанство, особено кога кај нас државјанството отсекогаш ко алва се делело на буквално секого? и колкав огромен простор има тука за правење на далавери, од било чија страна... мене не ми е страв ти што ќе гласаш и за кого ќе гласаш Меси, страв ми е и од многу други работи...
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.