IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - 11 или 12 прашање е сега
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

11 или 12 прашање е сега

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 21:38
Originally posted by Чорбаџија Чорбаџија напиша:

Во отприлика 70% Библии пишува Кифа и ДВАНАЕСЕТ
Во отприлике 30% Библии пиши Кифа о ЕДИНАЕСЕТ

само да те поправам...

НИЕДЕН ракопис, манускрипт, папирус итн., на оригиналниот јазик, не вели 11
Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 21:40
Vo starite zapois od Biblijata stoideka se javuva na 12 apostoli(se javuva na negovite ucenici).Malku produhovena logika(spored ona sto pisuvas za sebe,valjda ja imas)....Te buni Juda...Da se vratime na pocetokot....Svetiot duh e sekade i vo sekogo.....Negovi ucenici se 12.Im se javuva na svoite ucenici.Pak 12.Smile
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 23:12
Продуховеновста е ОК само што за тоа не пишува Павле. Павле нема појма дека Јуда е предавник, ниту дека е дека е мртов, дека се обесил. Таа цела прикаска кај него е непозната, затоа и пишува за дванаестмината. Инаку учениците се други, нив ги има повеќе, Исус му се јавува на апостолите, апостлолите се 12, Јуда е најмистериозниот од нив, прогласен за подол и зол човек кој ја поткрадувал касата на заедницата, тој е единствен Јуддец меѓу Галилејците (ако неговото име Искариотски иди од арамејското Иш Кариот - човекот од Кариот (град во Јудеја) а знаеме за омразата и презирот на Јудејци - Галилејци, или е од паганскиот Кариот - град во Моабит. Значи во секој случај, Павле нигде не ни фрла ни најмал знак дека воопшто знае за Јуда, Јудиното предавство, и неговото бесење (иако кажува за тајната вечера. Што се случило по смртта со Јуда, дали останал проклет или отишол сепак во рајот, и за тоа постојат многу разни прикаски. Поради тврдењето на Винченто Ферари, капелан на авињонскиот папа Бенедикт 13сти дека Јуда сепак се нашол со Исуса во рајот, замалку ќе завршеше на клада заради таја ерес за благословен Јуда (го спасил самиот папа наредувајќи престанок на истрагата и спалување на исказите) Значи пак треба да му се исврнеме на стариот завет и таму да бараме одговор за Јуда, пошто евангелијата се воглавном пишувани со цел да го оправдаат Исусовото дело (и живот) со пророштвата од стариот завет, “... требаше да се исполни пророштвото на светиот дух искажано низ устата на Данаил за Јуда... “ (Петар), така да ја наајдувама “инспирацијата за таквото Јудино преставуваење во Новиот Завет кај Захарија “... Ако ви е тоа добро, дајте ми плата,ако не ви чини, немојте! Тое ми определиа плата: триесет сребреници. А Јехова ми рече: Фрли ја во ризницата таја убава цена по која ме проценија. Јас ги зедов триесете сребреници и ги фрлиф во ризницата во домот на Јехова“ (не е баш од збор до збор препишано, али во главном е така. Пак да кажам, Павловото послание до коринтјаните е најран Новозаветен текст, во тоа време уште не беа настанати евангелијата како ни прикаската за Јуда предавникот. Тој пропуст црквата го забележа но дилемата дали да останат како кај Павле 12 (па да се објаснува некако) или да се смени во единаесет (како што требало да стои кај Павле ако ја знаел прикаската) различни цркви различно го решаваат.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 23:39
Veke preogjame od duhovno na materijalno....Kako crkvite go resavaat toa,ne znam,jas samo ja citam i sledam Biblijata(a i dosta stari zapisi).
Juda na pocetokot nikoj ne znael deka e predavnik(Isus ne go imenuva,koga im kazuva na Apostolite deka eden ke go predade).I odzite vo dzamiite za edna sura imaat po bezbroj tolkuvanja...A za juda ne treba da se bunime....Onie na koi Isus im se prikazal se 12.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 23:41
Veke preogjame od duhovno na materijalno....Kako crkvite go resavaat toa,ne znam,jas samo ja citam i sledam Biblijata(a i dosta stari zapisi).
Juda na pocetokot nikoj ne znael deka e predavnik(Isus ne go imenuva,koga im kazuva na Apostolite deka eden ke go predade).I odzite vo dzamiite za edna sura imaat po bezbroj tolkuvanja...A za juda ne treba da se bunime....Onie na koi Isus im se prikazal se 12.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 00:17
Е не ми се верува дека уште зборите на темава Smile
Не знам што те буни Чорбаџијо, уште малку и интеграли ќе воведеш во математиката со цел да ја нападнеш веродостојноста на Библијата Smile

Текстот убаво си вели дека Исус му се јавил прво на Кифа, а потоа на дванаесетте апостоли. Што си се запнал толку за Јуда Искариот, веќе ти напишав дека откако тој умре, неговата служба ја прими апостол Матиј. Еве ти прочитај уште еднаш...

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зашто во свитокот на Псалмите е напишано: "Неговиот имот да биде испуштен и никој да не живее во него! А неговата служба да ја прими друг"... И предложија двајца: Јосиф, наречен Барнаба (со прекар Јуст) и Матиј. И се помолија...И фрлија жрепка за нив, а жрепката падна за Матиј па него го вброија во единаесетте апостоли. (И така повторно биднаа 12 апостоли!!!) <- Мој додаток. Дела 1:21-26

Фактички, апостолите на број биле 11 само околу 40-50 дена (во периодот помеѓу Христовата смрт и Пентакост), а пред тоа околу 3.5 години и потоа уште којзнае колку години биле 12!
Павле го пишува писмото до Коринтјаните неколку години подоцна и тој воопшто не се освртува на тие неколку недели кога апостолите биле 11, воопшто не му е контекстот тоа да објаснува како тоа Јуда се обесил па неколку недели биле 11, па потоа Матиј дека дошол па биле 12 пак. Павле едноставно ги нарекувал апостолите под нивниот прекар дванаесетте без разлика што неколку недели тие биле 11.

Исус им се објавил на преку 500 луѓе и од каде да знаеме дека не му се објавил и на Матиј (апостолот наместото на Јуда)? Па самиот Петар (Кифа) сведочи за Матиј дека цело време бил со нив се до денот на Христовото вознесение...

"И така, треба еден од луѓето, што беа со нас цело време, откако Господ Исус дојде кај нас и си отиде од нас, почнувајќи од Јовановото крштевање до денот кога се вознесе од нас, еден од нив (Матиј) треба да биде заедно со нас сведок на Неговото воскресение." Дела: 21-22

Значи ако му се објавул на Кифа, а потоа на целата група (заедно со Кифа) од 11 апостоли, и ако му се објавил и на Матиј (12-иот), имаме сосема точна изјава на Павле: "му се јави на Кифа, а потоа на дванаесетте"

Во ред е сега?
И доста со математики, Библијата не е алгебра, таа бара малку проникливост, читање на контекстот, усогласено следење на настаните, вера дека е Божјо Слово, молитва при читањето, понизност пред нејзиниот Автор итн. Без овие елементи секој втор стих ќе ти биде контрадикторен, а со овие елементи ќе се восхитуваш на нејзината божественост.
Поздрав!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 09:29
Seriozno ne znam(za corbadzijata)zosto se probuva da se izvrtuvaat zborovi...Pa ne moze da se postigne nekoj misloven napredok so takvi metodi.....(za glupost se potrebni dvajca).
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 10:41
Originally posted by hardcore hardcore напиша:

A бе каур!
Не спомнувај ислам и оџи и џамии, зашто кај нас нема грешки во бројки и букви како кај вас!

Ако не вруваш, побарај да се сретнеш со Аџија, орто и евангелос, беличка и белег, и нека си ги понесат библиите, па споредете си ги!

Протестантска, евангелска, баптистичка, на јех.сведоци и православна.
Грешка до грешка, грев до грев, пиши-бриши.

За пример, во православната Ное зел од сите чисти и нечисти по пар, а во протестантската од сите чисти!

Е така е во Библијата.

Може Чорбаџи, може. Кога од тројство може петнаесеторство, па за еден апостол си запнал. Кај нив све е свето и апостоли и апостолки и папучи и влечки...
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 11:09
Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

Originally posted by hardcore hardcore напиша:

A бе каур!
Не спомнувај ислам и оџи и џамии, зашто кај нас нема грешки во бројки и букви како кај вас!

Ако не вруваш, побарај да се сретнеш со Аџија, орто и евангелос, беличка и белег, и нека си ги понесат библиите, па споредете си ги!

За пример, во православната Ное зел од сите чисти и нечисти по пар, а во протестантската од сите чисти!

Е така е во Библијата.

Може Чорбаџи, може. Кога од тројство може петнаесеторство, па за еден апостол си запнал. Кај нив све е свето и апостоли и апостолки и папучи и влечки...

a vie kolku k*rani imate ako mislis deka  e eden se lazes LOLLOLLOL

mnogu povekje verzii...ama vo vash*te glavi..

razbirash kako, een misli deka dzihad znci vojna protiv samite sebe a pak drug deka znaci protiv site nemuslimani...a tretiot pak svatil deka ako se rezese kje ima dzenet...

i kaj vas izleguvaat verzii na k*ran...nekoi spaleni kako netocno prevedeni a za drugite sto ne ste doshle do niv po svetot postojat, ako ne postojale togas site kje ste edno a ne
-fanatici, samoraznesuvachi bombashi siite, vehabite i ne vi gi znam ostanatite sekti...

bez navreda!

ako gresham ispravime....

Изменето од belichka - 19.Мај.2007 во 11:10
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 11:09
Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

A бе каур!

Ст. Клубе, те молам внимавај на речникот...

Цитирај

те молам без лаги...
јех. сведоци, не се христијани, и нормално е како еретици да си имаат своја Библија

Сите христијани кои го исповедаат единственоото Екуменско Верување (Символот Верују) имаат иста Библија. Има само разлика во преводите, што е разбирливо...

Примерот што го даде, исто така не ти е точен. Веројатно некоја крива информација повторно ви дал чика Мохамед... LOLLOLLOL
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 11:20
Аџијо, не ме лажат очите!

И самите дечки (двајца момци и една девојка протестанти и ние троица муслимани) може да ти посведочат.

И не само за тоа, имаше број примери за кои ме мрзеше да ги пишувам, а ако треба, к`о што реков, седнете и прочитајте!

А Александар на штандот ми рече дека само православието е вистинското христијанство (според него и МПЦ).... и самите немате поима....

Беличке, девојче!

Не се возбудувај, нека не те боли вистината!!!!

Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 11:32
ма рекла казала ангедоти, ми значат колку и денарче на улица...

Јас ги имам сите преводи на македонски, и можам да ти кажам дека такви разлики какви што ти „си видел“, не постојат...

БИблјата, освен кај Јех. Сведоци, кои како што реков немаат Библија, туку своја измислица од Библија..., за СИТЕ други групи, се знае што е Библија...
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 11:56
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Павле едноставно ги нарекувал апостолите под нивниот прекар дванаесетте без разлика што неколку недели тие биле 11.

Евангелос, Павле пишувал збор божји или свои зборови?
“Биле единаесет ама само неколку недели“... Ако е така тогаш е се во ред со библијата, “Гробот го нашле празен ама само еден момичок беше внатре кој што всушност бил двајца ангели“,  “Исус се родил само во6 година ПНЕ али и 7ма год НЕ.....“
Ако е таквото објаснение дека “ако биле во времето единаесет а се зборува дека се дванаесет“ тогаш за се има оправдание.
Така библијата и се објаснуваше во време на доцниот среден век (кога инквизицијата ги “учеше“ со оган и тркало посебно “знатижелните“ кои се интересираа за тие работи.
Но на страна тоа еве и да се прифати твоето дека “дванаесете“ бил само прекар на апостолите и така ги викале и кога биле помалку на број, тогаш, зошто во некои Библии (и она на МПЦ) стои ЕДИНАЕСЕТТЕ.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2007 во 11:58
само да те поправам
во МПЦ, стои 12
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,218 секунди.