IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - DEJA VU
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

DEJA VU

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 12>
Автор
Порака
EmIIIjA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EmIIIjA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 09:32
Originally posted by anakin anakin напиша:

PORAJTEGO NASLOVOT

na DEJA VU

vaka e pojke od smesno

barem se razbirame-site na isto mislimeголема%20насмевка
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 23:55
„Веќе видено“ е реакција на слики од потсвеста потикната од ситуација идентична од минатото, а која свеста ја избрижала како неважна за неа.
На пример - сте гледале некој филм чие дејствие се одвива во некоја уличка во Рим. Свеста ги избрижала сликите како неважечки, како што прават модератори со одредени теми ( рака на срце, мене не ми се случило, презентирам само искуство на некои членови) или ги префрлила во некој фолдер во потсвеста. Одите во Рим ,во истата уличка, на која повеќе не се сеќавате и - гледај чудо, сликите од потсвеста се префрлаат повторно во свеста пред да дојдете до физичка средба со нив, а кога таа ќе се случи ви станува чудно од каде таа слика во вашата свест.
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 06:57

мене до сега не ми се случило вакво нешто...збунетостзбунетост
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 20:11
dva tri pati mi se ima slucheno
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
arsin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Јануари.2008
Поени: 258
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај arsin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 20:26
abe za vas laga ama za mene vistina.
Se mi se cini deka se sto mi se slucuva mi se slucilo i prethodno i ima momenti koga veke sum siguren deka i porano sum se nasol vo takva ili ke recam ista situacija.momenti za koi mi se cini deka se deja vu.Bi sakal da porazgovaram so nekoj sto misli isto.ako ima taakov tuka sum
let the force be with you
Кон врв
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 22:56

Originally posted by arsin arsin напиша:

Se mi se cini deka se sto mi se slucuva mi se slucilo i prethodno i ima momenti koga veke sum siguren deka i porano sum se nasol vo takva ili ke recam ista situacija.momenti za koi mi se cini deka se deja vu.Bi sakal da porazgovaram so nekoj sto misli isto.ako ima taakov tuka sum

Тој сум!

Сите новозапознати луѓе, за кои сум сигурен дека прв пат у живот ги гледам, ми изгледаат многу познати и одеднаш станувам не многу сигурен дека не ги знам од претходно. Исто ми се случува и за простории во објекти во кои прв пат во животот влегувам, а сепак ми се многу познати.... и уште еден куп други примери, од кои некои многу, многу чудни.... ама сепак јас имам друго (психолошко) објаснување за тоа!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 13:34
Кон врв
CONTESSA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Декември.2007
Поени: 1620
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај CONTESSA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 00:45
Originally posted by james dean james dean напиша:

Тој сум!

Сите новозапознати луѓе, за кои сум сигурен дека прв пат у живот ги гледам, ми изгледаат многу познати и одеднаш станувам не многу сигурен дека не ги знам од претходно. Исто ми се случува и за простории во објекти во кои прв пат во животот влегувам, а сепак ми се многу познати.... и уште еден куп други примери, од кои некои многу, многу чудни.... ама сепак јас имам друго (психолошко) објаснување за тоа!

ajde kazi go .................cekam da slusnam ...........i jas se pronaogam vo muabetov pa..........
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 15:38
vajda ne mislime site isto
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 18:36

Originally posted by CONTESSA CONTESSA напиша:

Originally posted by james dean james dean напиша:

Тој сум!

ajde kazi go .................cekam da slusnam ...........i jas se pronaogam vo muabetov pa..........

Па вака dear CONTESSA. Можеби имаш слушнато дека психолозоте дежа ву-то го толкуваат како двоен сигнал од некоја информација до мозокот. На пример, погледнуваш во некој предмет и информацијата за него стигнува два пати едно по друго со временска разлика од милисекунди (или можеби помалку). Ова е, претпоставувам, како некоја грешка во "матриксот" (Немој да ме фаќаш за збор, сé парафразирам, но битна е суштината). Па така испаѓа како истиот предмет да го погледнеш два пати едно по друго и вториот пат нормално дека од некаде ќе ти изгледа познат, иако го гледаш "за прв пат".
Мене лично ова толкување многу, многу, не ми се бендисува. (не знам зошто, не ми изгледа логично). Јас од својата психоанализа забележав дека мозокот всушност прави споредби. На пример, гледаш некој човек - прв пат во живот. Тој најверојатно има некои многу слични црти или карактеристики со некоја друга личност, за која ти во моментот и не можеш да се сетиш, бидејќи можеби со таа личност воопшто не се ни познаваш или си ја заборавила дека постои. Можеби некого си видела на филм, во автобус, или во фантазиите и тој ти останал во твојата меморија (но со неговите генерални, а не детални карактеристики). Тоа сé се случува потсвесно. Во моментот кога ќе погледнеш во некого или во нешто мозокот "прави search по тоа меморијата" и кога ќе пронајде нешто слично "мисли" дали тоа е всушност истото. Но сепак не ми е јасно зошто ова би се случувало само во ретки моменти - инцидентно, а не секогаш.
Нешто друго што имам забележано е тоа дека има два вида дежа ву-а! Едното е обична несигурност - "Сево ова ми изгледа некако познато!", "А бе овој како да сум го сретнал и порано!", а другиот вид е една "чудна душевна состојба" - како за краток момент да те фаќа некоја слаба вртоглавица, како да ти се "одзема" мозокот, како малку да ти се врти и во моментот кога ќе сватиш дека ти е сето тоа познато сé се прекинува и како да ти избегала риба од рацете.

P.S. Само еднаш во животот сум успеал да го "исконтролирам" дежа ву-то! (Тоа е она што ме прави малку несигурен околу она што го кажав погоре).

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 13:34
Кон врв
CONTESSA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Декември.2007
Поени: 1620
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај CONTESSA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 18:44
ama jas imam deza -vu ne samo za nekoj predmeti i licnosti tuku i za celi situacii,poslednoto mi traese nekade 5 min mnogu cudno ,znaev koj ke vleze vo sobata kade ke sedne sto ke kaze ,a jas vo toj moment sto e najcudno ne reagiram samo posmatram i cekam da vidam dali sum vo pravo i koga se ke zavrsi krivo mi e sto sto ne sum ispitala dali seto toa ke se smeni ako go prekinam...........ili se ke prodolzi ...........
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 18:50

Originally posted by CONTESSA CONTESSA напиша:

ama jas imam deza -vu ne samo za nekoj predmeti i licnosti tuku i za celi situacii,poslednoto mi traese nekade 5 min mnogu cudno ,znaev koj ke vleze vo sobata kade ke sedne sto ke kaze ,a jas vo toj moment sto e najcudno ne reagiram samo posmatram i cekam da vidam dali sum vo pravo i koga se ke zavrsi krivo mi e sto sto ne sum ispitala dali seto toa ke se smeni ako go prekinam...........ili se ke prodolzi ...........

Токму на тоа мислев со она - контрола над дежа ву- то. Тоа е од оној "вториот вид" дежа ву - цел процес кој се доживува. Да и јас имам успеано (само еднаш) "да предвидам" што ќе се случи следно. Но сепак сум СКЕПТИК. Ќе се потрудам да ја пронајдам "грешката во матриксот".

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 13:35
Кон врв
Astra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2008
Поени: 297
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Astra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 21:45
James dean iako ovde se zboruva za deja vu, sakav da te prasam sto mislis za sinhronicitetot?
What you see,hear and feel is not always true.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 22:22

Originally posted by Astra Astra напиша:

James dean iako ovde se zboruva za deja vu, sakav da te prasam sto mislis za sinhronicitetot?

Па добро, мое лично мислење е дека и таа појава може да се објасни со помош на Квантната механика. Претпоставувам дека знаеш дека според Квантната механика едно тело или честица, на пример, не егзистира на едно точно одредено место. Познато е дека, две честици кои се наоѓаат релативно далеку една од друга - комуницираат меѓусебе FTL (faster than light) - што е прктично невозможно - бидејќи, нели, брзината на светлината е крајната граница во универзумот. Но секое тело фактички не постои во една точка, туку тоа се простира како бран на веројатност - тоа научниците го викаат Wave Function. Е сега, значи брановите на тие две честици се простираат многу подалеку отколку што тие "стварно" се наоѓаат и тие, иако се многу далеку една од друга, меѓусебно, на некој начин, се допираат, па ако ја мрдеш едната, на пример, тоа ќе влијае и на другата. Е таа е таа поврзаност.

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 13:36
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 23:44
Moeto prvo cuvstvo na deja vu go imav na vozrast od 13god.Znam deka mnogu se isplasiv i ne mi bese jasno kako e mozno da go imam cuvstvoto na ona jas veke go znam ova,jas veke ova go vidov. Nikomu ne kazav i vremeto si tecese no pak na nekolku pati istoto cuvstvo, duri i koj ke dojde, sto ke kaze ,sto ke se sluci posle. Nekako vo sebe go potisnuvav toa cuvstvo, go stopirav, me plasese , neznaev na kaj ke me odnese. 
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.