![]() |
|
Историски дилеми |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 74> |
Автор | ||
d4 b3 ![]() Сениор ![]() не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
abe napravo go stavete vo Skopie 2014
isto i Georgi Dimitrov isto i Stanke Dimitrov - Marek Изменето од d4 b3 - 03.Септември.2012 во 22:40 |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Работата е и за да се замислиш!
Некој да те моча, а ти да мислиш дека врне. Човек ви вели, не, не сум Бугарин, а вие не, ти незнаеш ти си Бугарин! Никој несмее да ја потценува моќта на пропагандата. Подобар пример за нејзината моќ има ли од оние кои се декларираат за Бугари, а не се етнички?! Туку не ми одговори, како тоа Турците не ве сублимираа како Турци, а дрмаа цели 500 години, а некои азијати дојдени на коњи и опашки ве хомгенизираа како Бугари, па уште словенски Бугари?! |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
d4 b3 ![]() Сениор ![]() не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
|
ubu be
kako da se vikame? |
||
![]() |
||
|
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0
Илинденска азбукаОд Википедија, слободната енциклопедија Илинденска азбука или азбуката што се користела за време на Илинденското Востание е азбука што ја користеле македонците за разни огласи, наредби, начела или устави. Азбуката е создадена врз база на развојот на македонскиот јазик, поточно се користеле само буквите што постоеле во македонскиот јазик во тоа ниво на неговиот развој. Поголем број на букви од цркoвномакедонската азбука биле избришани и престанале да се користат, најчесто букви од грчко потекло. Исто така треба да се забележи дека во азбуката е вметнат и мекиот знак иако не се користел. Азбуката е идентична со официјалната азбука на Бугарија од реформата на Марин Дринов во 1878 година до реформата во 1945 година. mizaj da te lazem ![]() |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Се вика мижи Асан да ти бајам!
И што сакаш со ова да кажеш или докажеш?! Дека Бугарите биле Словени?! Ако поентата ти е азбуката и со неа ја докажуваш бугарштината, пак грешиш. Се до “ослободувањето“ на Бугарија на поширокиот балкански простор се користела папазјанија од азбука. Во тој контекст ќе ги вклучам и Србија и Црна Гора. Разликата е во тоа што Вук Караџиќ, некоја година порано ќе ја стандрадизира српската азбука. За жал во остнатиот дел на блаканска Турција кошмарот ќе продолжи. Па нели и “напредната бугарска интелегенција“ ќе се жали дека нема стандардизран јазик и азбука? Па нели Каравелов своите дела ќе ги пишува на српски? Во тој момент, руската пансловнеска интеграција ќе изигра клучна улога. Под нејзино влијание ќе се реформира прво нестандрадизираната, (старословенска) азбука. Конечно Марин Дринов ќе ја упрости оваа прва руска верзија во 1899 година. Таа дриновица ќе остане во употреба во Бугарија се до 1946 година. Со оглед дека Макдонците од 1878 година ќе преминуваат од едно влијание во друго (читај пропаганда)на секои 10тина години, секој еден ќе користи азбука согласно неговото убедување и изворот на стекнатото образование. Зарем пример за тоа не е и самиот Мисирков? Тоа Македонците не ги прави помалку Македонци! Борбата ќе продолжи се до конечното ослободување на Македонија и стекнувањето на сопствената државност. Во такви услови ќе се наметне потребата од ревизија на азбуката, односно воведе азбука која ќе биде во функција на стандрадниот, литературен јазик. Сосема нормално и оправдано тоа ќе се случи во 1945 година. Дали ги запримети годините? Современата македонска азбука е стандрадизирана 1 година пред да се стандрадизира современата бугарска азбука, која и понатаму остана под влијание на руската. Дали можеш во ваков концепт да ги анализираш работите? Искрено, се сомневам! По однос на предходниот пост, пријателе, викај се како што сакаш, тоа е тоа право. Меѓутоа, имај доблест и излези од бугарската парадигма. Немој да ми доаѓаш дома и да ми кажуваш кој сум и што сум и кои биле моите предци. Кога тоа ќе го сториш, тогаш можеби и ќе оставиш простор за понатамошен разумен дијалог. Се додека не расчистите кои се Бугарите, а и вулгарно и понатаму сеете пропаганди и претендирате кон се што е македонско, ќе постои војна, говор на омраза. Толку многу имате направено штета што ќе треба многу вода да протече пред да може односите барем малку од малку да се изгладат. Изменето од Platenik - 05.Септември.2012 во 02:24 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
|
Георги Димитров е веќе почестен во Македонија. Една од скопските гимназии го носи неговото име. Вие што направивте од него или за него? Станке Димитров? Вие во Дупница го избришавте, а бараш ние во Македонија да го честиме?! ![]() Во Македонија се чествуваат оние кои на некој начин допринеле за Македонија. Изменето од Platenik - 05.Септември.2012 во 01:31 |
||
|
||
![]() |
||
|
braos |
||
![]() |
||
|
И толку?! Те оставив без зборови?!
|
||
|
||
![]() |
||
|
da be |
||
![]() |
||
|
http://dnevnik.com.mk/?ItemID=DE33A1FF7C22A14B8173B31C37D4BD01
braos koga ke mu stavite spomennik na komandirot na Treta Pazardzishka operativna zona? |
||
![]() |
||
|
http://mn.mk/istorija/6703-Kongres-na-Petrova-niva---28-i-29-juni-1903-godina
braos be |
||
![]() |
||
|
http://mn.mk/feljton/6708-Makedonskiot-prerodbenski-XIX-vek-8
braos be oti e stvena slika na MOO? |
||
![]() |
||
|
http://mn.mk/komentari/6714-Makedoncite-se-sramat-da-se-identifikuvaat-so-imeto-vulgagros%3Cbr%3E
,Кога во 1758 година во светогорскиот мнастир Хилендар дошол српскиот историчар Јован Раиќ, за да ги искористи старите ракописи за пишување на српска историја, тој го наговорил Отец Паисиј, да напише историја на Бугарите“. Тој почнал да ја пишува бугарската историја, но, бидејќи Македонците, од чија средина и самиот потекнувал, не се чуствувале и не се нарекувале себаси за „Бугари“, тој заклучува дека тие се срамат од тоа име, идентификувајќи го со името „вулгагрос", кое во погрдна смисла го употребувале Грците. излегува дека Паисий таргерирал .... македоните кога пишува историjата |
||
![]() |
||
|
shto im e na makedonskite pisachi???????
oti sa go stavile Paisij????? http://mn.mk/kultura/6692-Od-naseto-minato Од нашето минато
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 74> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |