|
Слобода |
Внеси реплика | страница <1 23456 19> |
Автор | |
Luna83
Сениор Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 319 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa tokmu toa sakav da go kazam,se soglasuvam deka i ubivstvoto na covek e eden vid sloboda na umot,ni teknalo sme ubile covek i normalno ajd u zatvor.A toa e ogranicuvanje na slobodata.Pa zatoa rekov deka nikoj ne uziva vo celosna sloboda.Ama nemaj gajle i jas ne sum nekoj filozovski tip,samo takvo razmisluvanje imam za slobodata koja i neznam dali moze da se narece sloboda.sloboda e i da mi tekne utre da odam vo meksiko ama ne mozam....nemam pari |
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не мила воопшто не си ''лепиме шамари'' по форумов, туку дискутираме на темата, патем задоволство ми причинува да имам таков соговорник како којсумјас, единствено тој и влага во полемика.
И не треба воопшто да имаме исти гледишта на нештата и идентични ставови. За квалитетна дискусија е потребно токму спротивното. Еднинствено така ке учиме еден од друг и ке размениме мислења. И не се согласувам дека темава се претвори во двобој. Јас не ја доживувам така, не знам како ја доживува којсум јас, но секако сите сте добредојдени и повелете придружете се на ''двобојот''. Поздрав Изменето од moira - 24.Април.2008 во 01:43 |
|
Delicia
Сениор *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.......od koga ubistvoto se raçuna za sloboda
|
|
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сега ги испомешавме работите. Бруталности и убиства се сосема друга состојба на свеста и на умот. Тука не станува за никаква свест за слобода, и мислам дека два пати го напоменав тоа, кога споменав бруталност, тоа го подразбирав. Се измешаа работиве.
Да извршиш убиството или било кој друг акт на бруталност не е состојба на слобода или пак акт на слобода. Тоа претставува болна состојба на свеста и умот. А слободата со болест нема никаква допирна точка. Изменето од moira - 24.Април.2008 во 02:02 |
|
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од којсумјас - 24.Април.2008 во 02:09 |
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зарем Исус, Далај Лама или Ганди, кои еве ги земам за пример кои успеале да ја реализираат слободата во прав смисол на зборот не се движеле во некои востановени етички и морални норми?
Зарем слободата и патот кон неа мора секогаш да претставува кршење на истите? Не се согласувам дека не ограничуваат. Зависи повторно од кој агол ги гледаш и како ги доживуваш и што подразбираш под истите. Границата помеѓу нормалното и ненормалното ја одредува општеството, но не секогаш е во право. Општеството може да те ограничи и да ти ја одземе слободата. Овде повторно не мислам на физичката слобода. |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne,ne..da ne se razbereme pogresno!..
Rekov.."da ne se pretvori vo dvoboj".. figurativno, sekako ne mislejki na tepacka...i so simpatii...vnimatelno gi citav postovite...imame nekoi bliski stavovi....nekoi razlicni...borbata na sprotivnosti go raga kvalitetot, zarem ne?..
Vo odnos na Sartroviot koncept na sloboda, kako eden vid na apsolutna sloboda koja e mnogu,mnogu,mnogu tesko ostvarliva (i prozvucuva po malku kako idealisticki koncept), ja podrazbiram slobodata na umot, vo site nejzini pojavni formi (nacin na razmisluvanje, na izrazuvanje, na poimanje na svetot...),...koja sepak ne e i nedostizna!!.. Stremejki se kon vakvata sloboda (za nekoi ideali vredi da se pomaci covek), za cie ostvaruvanje neophodna e hrabrost, jas prvo treba da si gi proucam moite vnatresni limiti i umstveni resursi, za da znam dali sum sposobna da gi prifatam posledicite od taka projavenata sloboda!..
Jas se soglasuvam deka mozes da bides apsolutno sloboden so svesno prifakanje na posledicite, so cie prifakanje pak voopsto ne ti se uskratuva slobodata da si bides sloboden pak (aj da ne se zapletkam tuka)...Ili: svesna sum deka ako jas (so mojot sloboden um) nekogo sum procenila kako lazgo, deka ako toa mu go kazam moze da me plesne i samar,da me narece kucka,da... jas toa go prifakam i sepak taka i ke go narecam (go prifakam rizikot!)...covekot navistina ke me plesne samar (ili ke me narece kucka)... no ne mi ja uskratil slobodata i jas pak mozam da mu kazam deka e lazgo, i pak da si gi snosam istite posledici...
Ne znam dali se izjasniv dobro...no vo toa e i ubavinata na forumov...da si go kazam slobodno svoeto mislenje...kakvo i da e toa...i pritoa da gi prifatam posledicite sto ke sleduvaat (hipoteticki)...
|
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ОК....се разбравме Инаку кога веке зборувам за сартровскиот концепт за слобода, а гледам според постот na анастеа, дека и таа го мисли истото, си земам за слобода да го цитирам Сартр, кој вели вака: '' Ние сме осудени на слобода'' ! ....не постојат оправдувања, (се мисли на општествени, генетски, ограничувања во поглед на воспитанието)...слободни сме во целост.... Слободни сме да мислиме што сакаме, слободни сме да веруваме во што милуваме, слободни сме во чувствата, слободни сме да посакаме што и да посакаме и слободни сме во изборот..... ...материјата...е таа која подложи на законите на причинско-последичната врска, не умот...не постои детерминираност, ниту од внатре, ниту од надвор.... Изменето од moira - 24.Април.2008 во 16:48 |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ogranicuvanjata (opstestveni, genetski, moralni, vospitno-obrazovni,...) de facto postojat, izbor na edinkata e dali ke gi prifati i ke se rakovodi spored niv ili ke si ja dozvoli slobodata da bide so sloboden um (da misli sto saka, da veruva vo toa vo sto saka da veruva, da se cuvstvuva onaka kako sto saka, da go posaka ona sto go posakuva, da go izbere ona sto saka, da go kaze ona sto go misli...)!!... Ponekogas sluzat (ogranicuvanjata) kako alibi za nedostatok na hrabrost i doblest za ostvaruvanje na licnata (umstvena) sloboda, no ne smeat da bidat
opravduvanje ako apsolutnata sloboda ni e cel kon koja se stremime!..
A za vostanovenite moralno-eticki normi i nivnata izdrzanost, za granicata megu normalnoto i nenormalnoto...moze i vo posebna tema!..
|
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога говориме за ограничувањата и слободата, може да се каже дека се што не ограничува не претставува слобода. Не говорам за физичката слобода, да се разбереме.... Затоа моите размислувања одат во насока дека апстрактната слобода е онаа апсолутната.....таа е онаа слобода која секој од нас ја поседува и според која секој од нас може да размислува како милува...за што сака и како сака... Онаа слобода која еве ке ја именувам како ''реална'' слобода, не знам дали ми е баш адекватен изразов, но сепак мислам дека ке ме разберете, е онаа слобода која зависи од нас, колку ние ке успееме да го пресликаме и реализираме во реалниот живот, она што е дел од апсолутната слобода која ја поседуваме. Значи дека сепак, колку ке бидеме слободни, повторно зависи од нас.... |
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Taka nekako...
|
|
Delicia
Сениор *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
......najgolemiot apsurd ,spored mene ,sto ne si gi zimame ili koristime slobodite sto gi imame ,tuku gi barame ili çezneme za slobodite koi gi nemame!!
|
|
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Free your mind....toa e sloboda
|
|
invader
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 442 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тука не има слобода!
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |