IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Изедначување на домашните со странски пациенти?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изедначување на домашните со странски пациенти?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:26
мене ми е јасно колку ќе ми наплатат
тоа ми беше поентата,ќе ми наплатат за НИШТО и покрај тоа што плаќам здравство
која будала смисли дека некој без да партиципира може да се лечи во туѓа држава како нејзин државјанин
а притоа нема што да понуди ни на сопствените граѓани

и се’ да е средено во здравството,и да нема толкави листи на чекање за магнетна или цитостатици, како може за иста цена да се лечат странски и домашни пациенти???
каде го има тоа?
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:29
Ангелина, убаво кажа брза:

Originally posted by brza brza напиша:

ma, nashi si se tie,..t.e...NIVNI...даnajbitno e shto se nivni,..a protiv nivnite ne moze makedoncive da odat,..zatoa shto taka si se postavile i taka ke bide,....zauvek!

Оваа пракса не е од сега, одамна е. Ама за жал, Македонија на тоа требаше да стави крај по независноста, или пак, како и досега, да ги наплаќа здравствените услуги.

А врв на се е оправдувањето дека Македонија тоа го правела од економски интерес, за да не оделе пациентите во Бугарија или Грција. Јас не знам колкави приливи се тоа, но да ги скусува во моменти кога на македонското здравство му е потребен секој денар, за мене претставува безумие.
Во Бугарија и в Грција, ниту ќе ги пуштат тие од Косово да минат со смешни суми, а ниту ќе помислат на такво нешто самите власти.

Изменето од Македон - 16.Март.2011 во 01:30
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:30
...vo makedonijava i.................................................................................................................................................................................samo tuka!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:34

Оваа пракса не е од сега, одамна е. Ама за жал, Македонија на тоа требаше да стави крај по независноста, или пак, како и досега, да ги наплаќа здравствените услуги.

Македон,може да е и од дедо Ное праксата...тоа не е оправдување...нели минавме низ преродба,а?
некој се прероди ама голем дел останавме трудни изгледа
Ќе се најде ли некој да стави крај на 20годишново лудило бе?
И да ги обеси сите на плоштад ...од Љубчо па наваму...сите до еден
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:34
Originally posted by Македон Македон напиша:

Ангелина, убаво кажа брза:

Originally posted by brza brza напиша:

ma, nashi si se tie,..t.e...NIVNI...даnajbitno e shto se nivni,..a protiv nivnite ne moze makedoncive da odat,..zatoa shto taka si se postavile i taka ke bide,....zauvek!

Оваа пракса не е од сега, одамна е. Ама за жал, Македонија на тоа требаше да стави крај по независноста, или пак, како и досега, да ги наплаќа здравствените услуги. ..............................................

bash od sega e taa praksa!

,,,zatoa shto porano ne ti trebalo pasosh za da dojdesh od tamu.... a,mozebi sega i samo so lichni karti idat navaka.

...toa shto porano idele ne znachi deka taka treba i da prodolzi ,..da ne sporeduvame drugi raboti shto bile praksa porano...ama , sega ne se.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:36
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

Македон,може да е и од дедо Ное праксата...тоа не е оправдување...нели минавме низ преродба,а?
некој се прероди ама голем дел останавме трудни изгледа
Ќе се најде ли некој да стави крај на 20годишново лудило бе?
И да ги обеси сите на плоштад ...од Љубчо па наваму...сите до еден
...odi mi vamu !!...големо%20гушкањебакнежголемо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:38
Angjelina и brza, да, во право сте, треба да се прекине праксата, ама очигледно нашите здравствени власт немаат ниту намера, ниту желба, а ниту пак сакаат. А не е потребно човек да е голем професионалец за да го увиди капацитетот на македонското здравство. Доволно е да го посети Клиничкиот центар во Скопје, а изгледа, барем по ова што го читам овде, и во другите градови, па да сфати до кој степен е дојдено здравството и кои чекори да се преземат.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:46
а тек да ја видиш болницата во Прилеп,има коса да ти попадне...примаш систем а од таван ти капи рѓосана вода на лице...може да е и од горното ВЦ,нема да ме чуди и да е така
и сите си имаат оправдување за тоа...оние пред нив биле бетер
реков,се додека некој не виси на лавовине кај мостот само ќе тонеме надолу

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:55
...ehhh...kaj beshe onaa slikana od wc-ata vo najmodernata ambulanta vo skopje,..

da vidish shto e wc,...takvi ne se ni onie pod mostot so lavovine bezmudesti !....смеење
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 01:57

Platenik, oва за кое говориш зависи дали републичкиот фонд имал ингеренции и какви, дали системот бил децентрализиран или централизиран и во кој период бил таков каков што бил. Не можеме да говориме за странци во тој период, освен можеби по 1974 година, кога условно може да говориме за мошне големи ингеренции на републичките органи. Moшне тешко може на тоа да се најде одговор. Впрочем, доколку би се нашол, немаше сите републики по распаѓањето на СФРЈ да останат со куси ракави во областа на здравството.

Читај го тоа странци, условно, не буквално. Ако сум бил жител на Македонија, не сум можел своеволно да одам во Словенија на лечење, нели?

Жители на една држава, но сепак со одредени ограничувања.
Што е тоа ако не е “странец“.

Изменето од Анастеа - 17.Март.2011 во 00:29
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 02:20
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Читај го тоа странци, условно, не буквално. Ако сум бил жител на Македонија, не сум можел своеволно да одам во Словенија на лечење, нели?

Жители на една држава, но сепак со одредени ограничувања.
Што е тоа ако не е “странец“.

За во Словенија не знам дали си можел да одиш на лекување, но во Србија си можел, особено ако требало да се лекуваш од нешто, за кое во Македонија немало услови. Па дури си можел и во странство да се лекуваш. Јас познавам доста кои се оперираа во Белград, а некои пак и во Софија. А праксата да се лекуваат од Косово и Јужна Србија на Клиничкиот Центар во Скопје беше секојдневие. Сите тие се лекувале во Македонија. Пристапот до услугите на Воената болница сепак беше ограничен.

На кој начин се одвивало сето тоа, не знам, затоа што и не знам каква била инситуционалната поставеност на сите тие институции.

Изменето од Анастеа - 17.Март.2011 во 00:30
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 02:34

За во Словенија не знам дали си можел да одиш на лекување, но во Србија си можел, особено ако требало да се лекуваш од нешто, за кое во Македонија немало услови. Па дури си можел и во странство да се лекуваш. Јас познавам доста кои се оперираа во Белград, а некои пак и во Софија. А праксата да се лекуваат од Косово и Јужна Србија на Клиничкиот Центар во Скопје беше секојдневие. Сите тие се лекувале во Македонија. Пристапот до услугите на Воената болница сепак беше ограничен.

На кој начин се одвивало сето тоа, не знам, затоа што и не знам каква била инситуционалната поставеност на сите тие институции.

Со одбрение на фондот. Без него не си можел да замислиш да одиш, ниту во Белград, ниту Во Љубљана, ниту било каде. Имало луѓе кои се оперирале и во Хјустон, но не без благослов на тие кој требало да ја платат музиката.

Изменето од Анастеа - 17.Март.2011 во 00:31
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 02:38
''Со одбрение на фондот. Без него не си можел да замислиш да одиш, ниту во Белград, ниту Во Љубљана, ниту било каде. Имало луѓе кои се оперирале и во Хјустон, но не без благослов на тие кој требало да ја платат музиката.''

...inache i jas pred dvaesetina god bev na VMA ama,...so ''blagoslov''n a fondot od tuka,
..bez nego mozesh samo ako si platish samiot pa koj ke ti brani!
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2011 во 12:55

Стварно ми нема логика потегот.
Ни во здрава нога не се става трн, не пак во болна, како што е нашиот здравствен систем:

Здравството има тесни грла како што е онокологија и зрачната терапија, каде што ако се намали цената, ќе има поголем прилив на болни и ќе дојде до блокирање на системот, што ќе биде на штета на македонските пациенти. Може да се лекуваат странци на Онкологија, но само ако се купат нови акцелератори“.

А и плус тоа:
Во регионот или пошироко нема ниту една држава каде што македонските граѓани се лекуваат по цена како да се домашни пациенти, туку плаќаат како странци.

Изменето од Анастеа - 16.Март.2011 во 13:51
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.