|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 3637383940 56> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кукулички-ШишаркиСусамот се печи во тенџере. Цело време се меша за да не изгори. Се додава маргаринот, чоколадото на коцки и после нив сите др состојки освен чоко попсот. Тој го тураме во поголема вангла и кога преливот ќе ни се стопи го полеваме со него и мешаме да се изедначи. Со обратната страна од цедалка за лимони правиме калапи, ги полниме со мало кафено лажиче и ги тресеме на рамна чинија. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Домашен еурокремСите состојки освен чоколадо се ставаат во тенџере на оган да зовријат. Кога ќе зоврие се вари уште 5 мин. Кога ќе биде готово се дели на два дела. Во едниот се става чоколадото и се меша додека да се растопи. Двата дела поединечно се матат. Кога малку ќе подоладат се сипуваат во тегла двата дела истовремено. |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го испробав колачов
Баунти колачПрва кора. Изменето од evangeline - 07.Март.2014 во 01:11 |
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролат со крем бананчињаМлекото и шеќерот се ставаат да зовријат. Се трга од оган и се додава маргаринот да се растопи. Потоа, се додаваат сите состојки , освен бананчињата. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сникерс тригониМаргаринот се мати со јајцата, се додава шеќерот, па бисквитите и кикирите и се убаво се меси со рака. Во калап или ако немате триаглест калап за обликување, со помош на картон обложен со фолија обликуваме триаголник ролат. Го премачкуваме со чоколадна глазура растопена на тивок оган од сите состојки каде се наведени со мера лажици и чоколадото и оставаме во ладилник да се стегни. Потоа сечиме на тенки парчиња и служиме. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Торта со портокал и јагодиСостојки
Јајцата изматете ги со путерот, шеќерот и ванилата во кремаста смеса. Додајте го сокот од портокал и кратко измешајте. Изменето од Valerija - 07.Март.2014 во 11:04 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брзи колачи со чоколадоПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Чоколадото се користело кај Средно-Американските цивилизации, односно се користело семето од какао дрвото Theobroma, кое било одгледувано од многу цивилизации од времето пред Колумбо како што се Маите и Ацтеките. Семето било основа кое измешано со вода се користело како основна компонента за разни пијалоци, како слатки така и горчливи, кои биле наменети за најплеменитите луѓе и свештениците. Чоколадото се прави со ферментирано и печено семе земено од мешунката на тропското какао дрво Theobroma cacao, кое потекнувало од ниските предели на Јужна Америка, Средна Америка и Мексико, но сега се одгледува во сите тропски предели. Семето има интензивен горчлив вкус. Крајните продукти се познати како „чоколада“ или „какао“. ПОДГОТОВКА: * Во делот со состојки се наброени сите состојки. Во овој дел се одвоени потребните состојки за филот. Останатите се за тестото. Фил: 100 г чоколада за готвење 40 г маргарин Маргаринот се мати со шеќерот, ванилиниот шеќер, јајцето, жолчките и кората од лимонот. На крај се додаваат брашното и румот. Се замесува тесто. Потоа се прават топчиња со големина на орев кои се валкаат во белките, а потоа во мелените бадеми. Топчињата се ставаат на хартија во плех и се печат на умерена температура. Откако ќе се испечат и оладат, се лепат со филот од чоколада и маргарин Се чуваат во кутија за да бидат меки. Изменето од Valerija - 19.Октомври.2017 во 08:40 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Труфел тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Труфел торта ПОДГОТОВКА:Во сад за матење со миксер ги матиме јајцата и шеќерот. Откако шеќерот ќе се растопи, миксерот го исклучуваме. Какаото го мешаме со брашното, па и брашното го додаваме во садот за матење. Мешаме со лажица додека смесата не се соедини. Го истураме тестото во округол калап обложен со хартија. Калапот го ставаме во рерна и печеме 20-тина минути на температура од 200 степени. Ја кршиме чоколадата на коцки и ја ставаме да се топи на пареа. Благата павлака ја ставаме во тенџере на оган. Загреаната павлака ја додаваме во садот со кој се топи чоколадата. Во садот ги додаваме румот и две лажици од вареното кафе, па мешаме со жица за матење. Откако чоколадата ќе се растопи, го тргаме садот од оган. Неколку лажици од чоколадниот прелив вадиме од садот и ставаме во друг сад. Преостанатата блага павлака ја матиме со миксер, додека шлагот не ја добие потребната густина. Оладениот чоколаден прелив го додаваме во садот со шлагот и мешаме со лажица додека смесата се соедини. Врз испечениот пандишпан нанесуваме од филот. Oдозгора се посипува со чоколаден прелив и послужуваме. Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:40 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колач со ананасПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Ананасот е род на билките од родот бромелија (Bromeliaceae). Најпозната врста Е Ананасот Comosus. Успева во суптропските краеви на Америка, Африка и Азика. ПОДГОТОВКА:Во поголем сад измешајте го брашното, шеќерот во прав, ванилиниот шеќер, солта. Сипете околу пола шоља сок од конзерва и пола вода. Можете да киристите само сок или само вода во зависност колку сакате слатко. На крај додадете ги маслото и оцетот. Наредете го ананасот на дното на тепсијата и прекријте го со кафен шеќер. Доливајте од предходно подготвената смеса со брашно и сè убаво измешајте. Пазете да не се создадат грутки. Сипајте го тестото во плехот и печете го во претходно загреана печка на 180 степени. Печете околу 30 минути, додека тестото не добиете златна боја. Со чепкалка проверете дали тестото е готово. Потоа тестото оставете го да се олади, краевите одвоите ги со нож и превртете го колачот (ананасот да дојде на врв). Тепсијата не е потребно да ја премачкувато со масло, поради тоа што ананасот во комбинација со шеќерот нема да дозволи било што да се залепи. Изменето од Valerija - 19.Октомври.2017 во 08:40 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Brownies колачиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Со потекло од Азија, лешникот бил познат уште во стариот Рим, каде што се поклонувал како симбол на среќа. Подоцна се одомаќинува на медитеранот, а највеќе се раширил во Турција, Шпанија, Франција и Италија. ПОДГОТОВКА:Измешајте го брашното со прашокот за пециво и додадете шеќер. измешајте го јајцето, какаото и ванилиниот шеќер. Премачкајте еден огноотпорен сад со маргаринот и во него излејте ја мешавината. Со нож исецкајте ги бадемите и лешниците и сипете ги врз тестото. Печете 15 минути на 200 степени. Колачот исечете го додека е топол. Топлиот колач може да се прелие со чоколаден прелив или со шеќер во прав. Изменето од Valerija - 21.Март.2014 во 14:44 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ИндијанериПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Чоколадото е "сладок грев", тоа им е добро познато на сите оние кои неуспешно настојуваат да ја победат желбата за тоа црно "задовоство". Многу од нас поради гомета желба за чоколадо, сметаат дека тоа предизвикува зависност, но нив успешно ги демантира психологот Д-р Петер Роџерс од Универзитетот во Бристол, кој тврди дека одредени состојки на чоколадото како што е фенилетиламинот, создаваат опасност, но него го има и во авокадото и сирењето, и тоа во многу поголема концентрација. Копнежот кон чоколадото Роџер го објаснува со фактот дека чоколадата која е многу посакувана храна, мора да се консумира со воздржаност, што ја зголемува нашата желба кон тоа забрането слатко. ПОДГОТОВКА:Слатката павлака со шеќер во прав изматете ја во цврст снег. Другата половина теста - купчиња намачкајте ги со убав слој слатка павлака и покријте со купчињата со чоколадна глазура. По желба на крајот целосно се поливаат со чоколадниот прелив. Изменето од Valerija - 21.Март.2014 во 14:47 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сникерс торта - проверен рецепт за врвен десертОва е рецепт за идеалниот десерт на сите љубители на Сникерс чоколадото, за кои сме уверени ги има во огромен број! Затворете ги очите и замислете дека пред вас се наоѓа цела Сникерс торта... Ви потекоа лиги уште веднаш, нели? Оваа торта можете да ја направите сами! Еве како: Потребни состојки:
Подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Коктел торта2 јајца 2 лажици вода 100 г. шеќер ванилин шеќер 100 г. брашно 25 г. густин лажица прашок за пециво 50 г. растопен путер 480 г. праски 2 кесички желатин 25 г. шеќер 75 мл сок од праски, 75 мл. џин 50 мл. сок од лимон 50 мл. вода. 500 мл. слатка павлака 2 лажици густин 2 ванилин шеќер
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Неодолива торта за 5 минутиЕве еден едноставен и флексибилен рецепт што ќе го претвори сладоледот во слатка магија. Нема печење, брз е за правење и апсолутно неодолив за сите љубители на слатките. Прелијте ги со ванила шлаг, чоколаден прелив, чоколадни бонбони или карамел сос, што и да ви е желбата. Ќе добиете нешто вакво: или нешто вакво: Знаеме дека ќе уживате, и вие, но и сите што ќе го пробаат. Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:42 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 3637383940 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |