|
Бугарски фалсификати за Македонскиот народ!! |
Внеси реплика | страница <1 3536373839 47> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не сум знаел дека толку бил добар човекот во пронаоѓање документи. Ама знам дека на секој бугарски веб сајт плукаат по него. |
||
oho
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 142 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аха! И хунзите ли той ги докара? |
||
да бе
Сениор Регистриран: 11.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 146 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
еве оште од др Димески ... Като пример ще посочим как д-р Димевски е преработил цитата от писмото на Гюмендженската българска община от 10 март 1874 г. до Българската екзархия:
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас па знам дека Бојко Даскалов ова го напишал пред некои 5-6 год само со цел да се демантира оригиналноста на документот
|
||
Redgun
Група Регистриран: 01.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 80 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ФАЛА! А не сум знам дека Македонци до 45 година пишувале со такви букви.. И ако може прашање кој гу направил оваа нова азбука? Мислим на буквата s ќ и ѓ.... Погоди ли? Е кој гу оформирал оваа новата азбука ако има некој линк да видим.. |
||
Serbia and Macedonia orthodox brothers
f**k GREECE |
||
морски
Сениор Регистриран: 24.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Затоа е напишано на бугарски со многу македонски примеси,а азбуката е
карактеристичната илинденска кирилица која сме ја користеле до 45та.
ZoraNaSlobodata биди добар, раскажи повеке за карактеристичната илинденска кирилица. |
||
Pending Approval Pending Approval Pending Approval Pending Approval Pending Approval Pending Approval Pending Approval Pending Approval Pending Approval Pending Approval
|
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ееееее ко да не знајш па јас да ти кажвам.Кирилична азбука скоро како вашата,тоест како оваа што ја имам на потписот.Со я,ю,щ,ъ(јер тврдо),ь(јеро меко),јат(мислам). |
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да,овие букви ни се нови,од заседанието на АСНОМ во 45. Од азбуката на Вук Караџиќ се земени љ, њ и џ,а се останато е од Крсте Петков Мисирков. Кај Крсте Петков Мисирков постојат љ и њ истотака,но во ваква форма: Јеровите-ъ и ь ги заменува со запирка-( ' )така да за него Љ и Њ се во оваа форма л ь=љ н ь=њ а бидејќи јерот е заменат со апостроф(запирка)тој ги пишува вака: л ' = љ н ' = њ |
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Илинденска азбука или азбуката што се користела за време на Илинденското Востание е азбука што ја користеле македонците за разни огласи, наредби, начела или устави. Азбуката е креирана врз база на развојот на македонскиот јазик, поточно се користеле само буквите што постоеле во македонскиот јазик во тоа ниво на неговиот развој. Поголем број на букви од црквономакедонската азбука биле избришани и престанале да се користат, најчесто букви од грчко потекло. Исто така треба да се забележи дека во азбуката е вметнат и мекиот знак иако не се користел. Азбуката е идентична со официјалната азбука на Бугарија од реформата на Марин Дринов во 1878 година до реформата во 1945 година.
|
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Последниот односно деншниот формат Македонската азбука ја добива во 1945 година. Така наречената бугарска азбука, односно на скршениот македонски јазик својот современ облик го добива во 1946 година. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Redgun
Група Регистриран: 01.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 80 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи поубава е ова нова а?
Она стара е како бугарска..но могу да е поднесем.. А има ли некое писмо за време на краљевина југославиа да видим од некој Македонац да зачепим некои лоши усти што ве прават Македонци Срби.. Ако има нешто ке бидем захвалан. |
||
Serbia and Macedonia orthodox brothers
f**k GREECE |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eве ти линк од македонски весници кои пишуваат за теророт на Кралството Југославија врз македонскиот народ, а и за борбата на македонскиот народ за признавање. http://macedonian.atspace.com/knigi/mak_delo.htm Изменето од macedon_alex - 17.Март.2009 во 15:58 |
||
да бе
Сениор Регистриран: 11.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 146 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
превод има ли некаде?
|
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема! |
||
Внеси реплика | страница <1 3536373839 47> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |