|
Споменик на Александар на плоштад Македонија |
Внеси реплика | страница <1 3334353637 54> |
Автор | |
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Она со цевките што мислев?...Јас се оградив од она...хомосексуализмот...Владата е против...хомосексуалците...а го величи Аце кој е познато дека токму тоа бил хомосексуалец...? На мене не ми пречат било кои малцински групи ...Изменето од marsovec - 28.Јули.2010 во 07:11 |
|
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Напротив, јас не гледам во коментарот да се оградуваш туку дека се потсмеваш со нешто, а во контекст на коментарот пред твојот од Делија.
За да нема навреди, ве молам фокусирајте се на она што е тема - споменикот, без да правите поделби на поддржувачи и противници, лепејќи им навредливи епитети на едните или другите. |
|
Diogen
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 355 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Една маркантна личност од светската историја како Александар III, заслужува да има споменик, и го има насекаде во светот (единствено никогаш нема да го има во Атина, знаат грците зошто). Од едноставна причина што покрај тоа што го освојувал, сакал и културно да го обедини.....
Етикетите од типот хомосексуалец или не ,се ирелевантни, затоа што големите луѓе се памтат по делата битни за целиот свет, а не по нивниот интимен живот...
По таа логика и Александар, и Цезар и Наполеон страдале од епилепсија, па сепак се познати по псевдонимот „Велики“ а не „Падавичар“...
Местото и моментот на поставување се дискутабилни, местото заради просторот и како ќе се вклопи, а моментот заради спорот со јужните ни соседи....
А дека ќе биде импозантен споменик, квалитетно изработен, и достоен на ликот на Александар, тоа сум сигурен....
Затоа гласав ЗА, иако сепак со мал резерва за тоа како ќе се вклопи во просторот, кој е веќе натрупан со споменици , а допрва се најавуваат нови, плус нови згради околу....
Сепак, помило ќе ми беше да се поставеше во еден поширок простор, каде и фонтаната и споменикот ќе доминарра со околината.....
Ама , работат е веќе при крај, само се надевам дека ќе се вклопи...
|
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мојот скромен став по ова прашање е некаде на средина... Мислам дека треба да има споменик на Александар во Скопје, но не да се монополизира како ЕДИНСТВЕНО НАШ, туку треба да се прикаже како светско културно-историско наследство... и да не биде ДУПЛО поголем од Даме и Гоце, туку да бидат рамноправни, да не биде Александар во центарот на вниманието, бидејќи така ги потценуваме оние за кои имаме од релативно скоро време факти и податоци дека се бореле за ОВАА Македонија. А, само за дипломатија сум ... ПС: И не е битно дали е хомиќ ако му е ист со на Гоце и Даме споменикот. Изменето од LiDivio - 29.Јули.2010 во 09:13 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Александар Македонски пристигна?!
На социјалните мрежи Facebook и Twitter се појавија фотографии од статуата на Александар Македонски која, наводно пред изборите треба да биде поставена на плоштадот Македонија. Засега нема официјални информации дали фотографиите се направени во Италија или пак статуата веќе е пристигната во Македонија. |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Споменикот делува импозантно и импресивно. Се гледа на сликата убава изработка. Ми се допаѓа, иако имав сомневања поради неискуството на младата авторка. Не знам само како ќе се вклопи во околниот простор. Вкупната големина заедно со постаментот некои велат ќе биде 22 метри, некои дури и триесет? |
|
FeaR
Сениор False Evidence Appearing Real Регистриран: 15.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 5307 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
najgolema podrska za ovoj spomenik btw fontanata e visoka 15.5m a Aleksandar so se konjot 13m znaci se vkupno 28.5m... top
|
|
"А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика
|
|
FeaR
Сениор False Evidence Appearing Real Регистриран: 15.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 5307 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa sega znam kade ke gledaat zenite...kade be? megu nozete na bukefal
|
|
"А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика
|
|
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го поддржуваш проектов шефице Односно друго ми беше прашањево. Ти се допаѓа како е направен?
... "Споменикот на Александар Македонски е дело на Валентина Стевановска . За неговата изработка и леење се дадени 5.300.000 евра. Во изградбата на фонтаната се вложуваат 4.100.000 евра – вкупно 9.400.000 евра . " иии... 29,5 метри вкупна висина .. колку една десеткатница .. па се ќе покрие на плоштадот. само Аце наш ќе се гледа
|
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
која беше потребата од огромен споменик? да се потсетиме...
не постоеше таква... а да... за тие што поддржуваат „култура и историја“, волкави беа комунистичките споменици Изменето од zabegan - 06.Мај.2011 во 17:08 |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не вреди повеќе да се дебатира дали е потребен или не...направен е и спремен за монтажа.... Само не ми е јасно, од каде Александар Велики заслужи да биде неколку пати поголем од Гоце Делчев и Даме Груев..... Од каде матна личност од нашата далечна историја, окупатор, освојувач, убиец, педер...заслужи поголемо внимание од хероите од нашето поблиско минато.....
|
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
и да да не беше Александар тоа што го кажуваш, пак не е во ред сето тоа |
|
|
|
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тераме инат Нинџо... се додека не ни ги блокираат сите патишта, ќе правиме вака..
е сега се натпреваруваме со јужниот сосед
|
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
Внеси реплика | страница <1 3334353637 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |