|
Мисирков |
Внеси реплика | страница <1 3334353637 39> |
Автор | |
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Звучи многу бугарска и тоа пост 1878 година.Непотполна, едноствна еднодимензионална. Фалат многу компоненти, што ќе рече Никола Попов, полна со недостаоци и штури факти. Патем, не си признаваш дека некој те крстил?! Без да сакаш! Изменето од Platenik - 26.Август.2012 во 14:29 |
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|
Ташко
Сениор Регистриран: 22.Август.2012 Локација: МАКЕДОНИЈА Статус: Офлајн Поени: 217 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ами јас ова го трубам веќе 4 години.
Сега Косакоски ќе го доведе во прашање крдибилитетот на човеков. Бил стар, излапен исто како за Крсто Манчев. |
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Каква врска има со Мисирков? Човекот зборува за Стамболов.
ПС - има врска, да. Сега се сетив. Кога Стамболов се скарал со Русите, тогаш тие заработиле за Срби во Македонија и „македонски словени“. Тогаш се појавуваат Драганов, Јастребов, Дурново, Ростковски, Амфитеатров ... |
|
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас колку што разбрав, цели 33 секунди, зборува за тоа како се формира бугарскиот народ, а не за твоето ПС. |
|
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сакав да одбележам каква е врзката меѓу Стамболов и теоријата на Мисирков, која му е потскажана од Русите.
Да не биде офтопик видеото. |
|
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па не сте го разбрале видеото. Човекот зборува дека еден народ за да се легитимира, т.е. за да ја консолидира својата национална свест, треба да се скара со друг, а вообичаено тоа е на него најблискиот народ. На Бугарите во минатото единствен словенски народ кој им бил сојузник се Русите. „Со помош на Русите, или поточно од нивна страна, е и ослободена Бугарија. Е сега, бидејќи Русите ја ослободиле, очекувале од Бугарија и благодарност, а бидејќи на практика значи и сервилност, Бугарите им се спротивставуваат, што пак директно ги води во сферата на германското влијание.“(парафраза од книгата The Balkans: A history of Bulgaria, Serbia, Greece, Romania, Turkey. Интересно би било да се види целото видео, а не само овој исечок.
|
|
Zero Tolerance For Silence
|
|
Ташко
Сениор Регистриран: 22.Август.2012 Локација: МАКЕДОНИЈА Статус: Офлајн Поени: 217 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Видеото воопшто не е офтопик.
Офтопик се твоите лаги и инсинуации. Еве што правела Русија во очи на Илинден. |
|
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како сакаш кажи, легитимитет или државност, тоа е факт. Суштина е дека Русите ќе ги постават темелите. Аха, значи што ќе речат Србите, ко се бије, тај се воли! Некој несакал да биде сервилен па им го свртиле грбот. Дошол друг се закачил за Германците. Отишол вториот дошол трет и пак ги зближил до најблиските, Русите. Четвртиот ќе ги пцува оснвателите и ќе и се закачат на блудницата вавилонска. Конзистентноста во бугарската политка се состои во едно, се вртат како сончоглед кон онај кој ќе им ја вети Македонија. Секогаш излегувале како губитници. Тоа најмногу важи за јаничарите. Интересно е да се види целото видео, но ако го нема јас и со овај дел сум задоволен. Како му е името на историчарот? |
|
|
|
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А со што си задоволен, со исечок изваден од контекст? Не знам како му е името на историчарот, но не би бил изненаден и ако разговорот се однесува на Македонија, бидејќи истите параметри се применливи и на нас. Долго време сме под ропство - се обидуваме да се извлечеме од едно влијание, потпаѓаме под друго. Сега сме во практична изолација, некој не тапка по рамо, а дали е за добро ќе видиме.
|
|
Zero Tolerance For Silence
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како би го коментирале ова?
|
|
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
d4 b3
Сениор не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=B010919AAEE3124C8C7E513EB027B70B
Горд сум што ја преведов „За македонцките работи“ Преведувачот на книгата „За македонцките работи“ на германски јазик Волф Ошлис и во Лешок ја покажа импресионираноста од Македонија си зедов за слобода од предолгата реченица на Мисирков да направам пет-шест пократки |
|
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како и обично извадено од контекст! Тоа е прашањето кое си го псотавувале бугароманите, а не Македонците. На на прашањето на бугароманите Мисирков убвао им одговара. Треба само да занеше како да ја користиш главата. Само! |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 3334353637 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |