IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3233343536 56>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2013 во 15:39

Новогодишна трпеза: Елена торта

На празничната трпеза мора да има од се по нешто. Откако деновиве ви понудивме неколку рецепти за печено месо, за денеска се одлучивме да ви дадеме идеја за нешто благо и вкусно.

Потребни состојќи:

За тестото:

  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • лажица брашно
  • 6 лажици мелени ореви

За филот:

  • 16 лажици млеко
  • 10 лажици шеќер
  • 400 гр. мелени ореви
  • 6 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 6 реда чоколадо
  • 300 гр. путер

Подготовка:

Тесто: Изматете 5 белки и постепено додавајте 5 лажици шеќер. Кога ќе се добие цврста маса додавајте една по една од 5 жолчки со постојано мешање. Кога ќе се добие пенесто изматена смеса додадете една лажица брашно и 6 лажици мелени ореви, внимателно измешајте додека не се изедначи смесата. Сипете во подмачкан плех и печете 15-тина минути, направете уште ваква кора и филувајте.

Фил: Во 16 лажици млеко ставете 10 лажици шеќер и оставете да зоврие. Додадете 400 грама мелени ореви, измешајте и тргнете од оган. Посебно изматете шест жолчки со 8 лажици шеќер, додадете 6 реда растопена чоколада и 300 грама изматен путер. Соединете ја масата и филувајте.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2014 во 16:43

Божиќна трпеза: Боемска торта

Откако помина новогодишната прослава, полека се подготвуваме за бадниковата и божиќната трпеза. Ако првата е посна и претежно вниманието ни е насочено кон бадниковото лепче со паричка, тогаш втората трпеза е онаа на која има од се по нешто.

Овој пат се решивме да ви претставиме нешто вкусно и благо.

Потребни состјки:

За кората

  • 5 белки
  • 120 гр шеќер
  • 150 гр печени мелени лешници или ореви
  • 15 гр (1 лажица) какао

За прв фил:

  • 1/2 л млеко
  • 150 гр шеќер + 3 кесички ванилин шеќер
  • 10 жолчки
  • 3 лажици брашно

За втор фил

  • 5 жолчки
  • 3 јајца
  • 250 гр шеќер во прав
  • 100 гр чоколадо
  • 250 гр путер на собна температура

Подготовка:

Испечете пандишпани од по 5 белки, 120 грама шеќер, една лажица какао и 150 грама ореви. Оладете и филувајте ги сите три кори.

ПРВ ФИЛ: Изматете 10 жолчки со 150 грама шеќер, 3 лажици брашно, две кесички ванилин шеќер, сварете во 1/2 литар млеко и оладете.

ВТОР ФИЛ: Изматете 3 цели јајца со пет жолчки и тоа варете го на пареа . Додадете 3 ребра растопена чоколада и варете додека не згусне.Посебно изматете 250 грама путер со 250 грама шеќер во прав и соединете со вториот фил. Филувајте наизменично, прво со жолт, потоа со темен. И горниот слој, прво со жолт, а потоа со темен.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 12:21

Корпи колачи полнети со мармалад


Состојки

  • 250 гр зејтин
  • 500 гр брашно
  • 1 лажица шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • 125 гр бело вино
  • по потреба/желба мармалад

Подготовка

Посни, едноставни, вкусни колачиња.

Го замесуваме тестото, го расукуваме и вадиме со кругови или пак ако имате модла на цвет користете ја таа. Јас имав модли на срце, вадев од него, па ги спојував, ама правев и со кругови. Тестото ставајте го во модла за мафини. Печеме на 230 степени да поцрвенат.
Откако ќе се изладат се полнат со мармалад и врз нив ставаме шеќер во прав.
Убави се да отстојат околу 2 часа пред да се јадат.

Дополнителни фотографии




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 15:02

Мињони со карамел

Мињони со карамел

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Чоколадо за готвење
  • 250 грама Ореви
  • 40 милилитри Вода
  • 100 грама Вишни
  • 1   Белка/ки
  • 20 грама Џем
  • 200 грама Шеќер


  • Време за подготовка: 5 мин.
  • Време за готвење: 10 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Мињони со карамел

ПОДГОТОВКА:



Оревите се сецкаат ситно или се блендираат. Истото го правите и со чоколадото. 
Една белка добро изматете ја и со оревите, чоколадото и џемот ги ставате во сад и сето заедно убаво го промешувате го месите и формирате топчиња (колку пинг понг топче) и во средината додадете вишња без семки, или некое друго овошје по ваша желба.
Во средно големо тенџерче ставате 200 грама шеќер и 2 лажици вода. Го загревата на среден оган а по потреба и го намалувате да не загори карамелот. 
Топчињата ги тркалате во карамелот и ги ставате на влажна даска или било каква влажна подлога (за да не се залепи карамелата).
Оставате да се оладат некои 3-5 минути и уживајте во вкусот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 15:03

Колач - мраморни коцки

Колач - мраморни коцки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 250 грама Шеќер
  • 15 милилитри Рум
  • 200 грама Путер
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 125 милилитри Млеко
  • 30 грама Какао
  • малку   Ванила екстракт
  • 300 грама Брашно
  • 3   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Јајцата се честа состојка во многу рецепти. Полни се со многу хранливи материи (витамини, протеини, масти) и даваат големи количества енергија. Големата нутритивна вредност на јајцето е логична со оглед на тоа што оплоденото јајце треба да овозможи се што му е потребно за развој на малото пиле. Јајцето содржи околу шест грама протеини и други важни хранливи состојки, но и 212 милиграми холестерол.

ПОДГОТОВКА:

 Во подлабок сад ставете го омекнатиот путер, шеќерот и жолчките.

Матете ги со миксер додека не добиете густа и пенлива смеса.

Потоа додајте ги ванилата, румот и млекото, сè измешајте да добиете хомогена смеса.

Постепено, намалувајќи ја брзината на миксерот вмешајте ги брашното и пецивото, а на крај и снегот ов белки, најдобро со лажица.

Подготвената смеса поделете ја на два дела.

Еден оставете жолт, а во другиот додајте ги какаото, кое сте го раствориле во 1 лажица млеко.

Во правоаголна тава намачкана со маргарин, од сите страни, и покриена со хартија, со лажица ставајте наизменично од жолтото и кафеавото тесто, сè додека не ги потрошите смесите.

Така подготвениот колач ставете го во рерна загреана на 180 степени и печете 35-40 минути.

Ако температурата е премногу јака намалете ја за да колачот се испече постепено.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 11:49

За сечиј вкус: Касато торта

Откако за претстојната божиќна трпеза ви понудиме вкусна „Боемска торта“, за денеска се одлучивме да ви претставиме уште нешто благо и привлечно. Станува збор за популарната „Касато торта“.

Потребни состојки

  • 250 гр путер
  • 250 гр шеќер во прав
  • три жолчки
  • 150 гр чоколадо
  • 50 гр суво грозје
  • 100 гр желе
  • 100 гр слатко
  • 250 гр бисквити
  • еден лимон и еден портокал
  • три белки
  • 3 лажици шеќер
  • 150 гр шеќер

Подготовка:

Изматете 250 грама путер со 250 грама шеќер во прав. Додадете три жолчки, 150 грама растопена чоколада, 50 грама суво сечкано грозје, 100 грама сечкано желе, 100 грама слатко, сок од еден портокал и еден лимон и 250 грама мелени бисквити. Тортата можете да ја обликувате во вид на ролат и да ја оставите во фрижидер за да се стегне. Потоа можете да ја филувате.

ФИЛ: Изматете три белки со 3 лажици шеќер, сварете сируп од 150 грама шеќер и малку вода и турете врз белките со постојано мешање. Филувајте го ролатот одозгора.

Пријатен апетит!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2014 во 16:56
Со мало задоцнувањесреќа

Божиќни елки

Божиќни елки

Состојки

  • Тесто
  • 1 1/2 чаша за млеко интегрално пченично брашно
  • 1 чаша за млеко бело брашно
  • 1 лажиче сода бикарбона
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажиче сол
  • 250 гр. путер
  • 3/4 чаша за млеко прав шеќер
  • 1 јајце
  • Глазура
  • 2 лажици сок од лимон
  • 1 чаша прав шеќер

Подготовка

Во еден сад измешајте ги брашната, содата, циметот и солта.
Во друг сад измешајте го путерот, кој предходно треба да се стопи и шеќерот, додека не се добие кремава хомогена смеса.
Сматете го јајцето и додадете го на путерот.
Потоа двете смеси се соединуваат и се замесува тесто.
Откако убвао ќе се измеси се става во најлонска фолија и се остава најмалку еден час во фрижидер.
Потоа се расукува кора со дебелина од 3мм, се сечат триаголници-елки.
Се редат во тепсија и се печат во загреана рерна, 12 минути, на 200°.

Во меѓувреме се припрема глазурата ( се мешаат шеќерот со сокот од лимон, додека не се соеднинат) и се нанесува на оладени колачиња.

Колачињава ги правевме со ќерка ми, додадовме и рендано чоколадо по нејзина желба, ви препорачувам да ги припремите и вие за празнициве што доаѓаат, одлично време поминато со најмалите........ ( чистењето потоа...не се споменува)

Дополнителни фотографии



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2014 во 16:57

Божиќни колачиња

Божиќни колачиња

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 200 гр. шеќер
  • 250 гр. маргарин
  • 2 јајца
  • 1 прашок за пециво
  • 1 рендана кора од лимон или портокал

Подготовка

1. Најпрво се ставаат маргаринот (претходно оставен на собна температура) шеќерот и ренданата кора. Се меша убаво со раце.
2. Потоа се додаваат јајцата и пак се меша.
3. На крајот малку по малку се додава брашното во кое го ставаме пецивото и ја месиме смесата додека не се соедини убаво.
4. Готовото тесто го ставаме да отстои во фрижидер околу 3-4 часа.

Кога тестото е готово се развлекува кора и со калапчиња се прават форми по ваш избор.

Јас половина од колачињата ги украсив со растопено чоколадо, а другата половина со гласа која ја направив со шеќер во прав, малку топла вода и сок од лимон.Во оваа смеса се додаваат прехрамбени бои и се украсуваат колачињата.

Многу се лесни за правење и многу вкусни. Можат да се направат за било која пригода и во различни форми.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2014 во 16:58

Нанаимо барс

Нанаимо барс

Состојки

  • -подлога-
  • 125 гр путер
  • 70 гр шеќер
  • 5 лажици какао
  • 1 јајце
  • 165 гр мелени плазма бисквити
  • 100 гр кокос
  • 100 гр ситно сецкани потпечени бадеми
  • -крем слој-
  • 100 гр путер
  • 80 мл слатка павлака
  • 1 пак. прашок за пудинг од ванила
  • 200 гр шеќер во прав
  • -глазура-
  • 150 гр чоколадо
  • 50 гр путер

Подготовка

Нанаимо барс е популарен канадски десерт, кој името го добил по градчето Нанаимо во Бритиш Колумбија, а покасно неговата популарност се проширила и на целиот северноамерички континент. Настанал во почетокот на педесетите години, но со тек на време претрпувал незначителни измени по количината на составот. Во 1986 год. градоначалникот на Нанаимо распишува конкурс за да се изгласа најдобриот рецепт за Нанаимо барс. Победува рецептот на Џојс Хардкастл, кој се прогласува за најорогинален рецепт за овој десерт.

Растопете ги путерот, шеќерот и какаото. Додадете го јајцето, предходно разматено и мешајте додека не се згусти смесата. Тргнете го садот од оган и вмешајте ги бисквитите, кокосот и бадемите. Истурете ја смесата во калап 20х20 и убаво набијте и израмнете.

За крем делот, убаво изматете го путерот и шеќерот. Постепено додавајте ја слатката павлака и на крај прашокот за пудинг. Матете некои 5 мин., односно додека смесата на стани кремасто воздушеста. Потоа, премачкајте ја врз подлогата и убаво израмнете. Оставете кратко време во фрижидер да се здрви, а во меѓувреме растопете го путерот со чоколадото. Премачкајте одозгора колку можите побрзо и повторно вратете го колачот во фрижидер убаво да стегни.
Исечете на мали правоаглести парчиња и ... уживајте!

*** Со овој рецепт, во оваа прилика, би сакала на сите со најубави желби да ви ја честитам Новата 2014 година, а во меѓувреме нека ви се весели Божиќните празници! Уживајте и бидете така цела година!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2014 во 17:07

Султаново око

Султаново око

Состојки

  • 300 гр суви смокви
  • 100 гр јатки орев
  • црна смеса
  • 100 мл вода
  • 50 гр црно чоколадо
  • 125 гр маргарин
  • 160 гр мелени бисквити
  • 120 гр мелен орев
  • 150 гр шеќер
  • бела смеса
  • 150 гр шеќер
  • 100 мл вода
  • 125 гр маргарин
  • 125 гр млеко во прав
  • 120 гр кокос
  • 100 гр кокос за валкање

Подготовка

1. Прво на секоја сува смоква и се вадат дршките, со ноже се прави мал отвор и се полни со јатки орев.
2. Потоа во тенџере на оган се ставвата 150 гр шеќер, 100 мл вода,50 гр чоколадо, 125 гр маргарин да провријаат 3-4 минути.
Се трга од оган и се додаваат 160 гр мелени бисквити и 120 гр мелен орев.
3. Во друго тенџере на оган се ставаат 150 гр шеќер,100 мл вода,125 гр маргарин да провријаат 3-4 минути.
Се трга од оган и се мати со миксер, при што се додава 125 гр просеано млеко во прав и на крај се додаваат 120 гр кокос.
4. Се зема секоја наполнета смоква и прво се обложува убаво со црната смеса.
5. Се оставаат да се стегнат.
6. Потоа секоја црна бомбица, се обмотува со белата смеса.
7. Се валкаат во кокос.
8. Се оставаат убаво да се стегнат, па се сечат на половинки.
Многу декоративни и вкусни колачи.

Дополнителни фотографии



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2014 во 21:06

Медена пита


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 120 грама Шеќер во прав
  • 80 грама Шеќер
  • 100 грама Чоколадо
  • малку   Сода бикарбона
  • 330 милилитри Млеко
  • 1 лажица/ци Мед
  • 260 грама Маргарин
  • 4 лажица/ци Лимонов сок
  • 450 грама Брашно
  • 1   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Медот ја подобрува работата на сите органи, ја поттикнува умствената и физичката активност, го зголемува имунитетот и му дава сила на целиот организам, а исто така, брзо и потполно се апсорбира. Ја подобрува отпорноста на организмот за инфекции и заразувања, поради тоа што има антисептичко дејство. Одличен е против кивавица, настинки и суво кашлање.

Ја подобрува апсорпцијата на лековите и ги прави поделотворни, а го заштитува организмот од штетните остатоци на истите. Исто така, има позитивно влијание на отстранувањето на забните наслаги.

ПОДГОТОВКА:

Од 400 гр. брашно, половина лажичка сода бикарбона, 80 гр. шеќер, 90 гр. маргарин, медот, 1 јајце и 30 гр. млеко замесете тесто.

Ако е премногу тврдо додајте млеко, а ако е премногу меко додајте брашно.

Од тестото испечете 3 кори на превртен плех од шпоред, намачкан со маргарин.

Оставете ги корите да се ладат, а за тоа време подгответе го кремот: во ладното 300 мл. млеко измешајте го 50 гр. брашно, па на ниска температура варете додека не добиете густ крем.

Оставете го да се излади.

Посебно изматете ги 120 гр. маргаринот и шеќерот во прав, додајте во ладниот крем и на крај вмешајте го сокот од лимон.

Корите филувајте ги со кремот.

Убаво притиснете ја последната кора.

Филуваната пита полијте ја со чоколадна глазура направена растопени 100 гр. чоколадо и 50 гр. маргарин. 


Изменето од Valerija - 25.Мај.2018 во 21:51
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2014 во 18:07
Едноставно и вкусно: Милка торта без печење
                                                                                                                         










Веројатно огромен е бројот на оние кои што чоколадите Милка им се омилен десерт, па затоа сигурно тие ќе бидат воодушевени и од овој едноставен рецепт за торта Милка.
Станува збор за едноставен рецепт за брза подготовка на торта Милка, без кори, односно само со вкусен фил со вкус на најпознатите чоколади во светот. Она што е особено важно е тоа што десертот се подготвува сосема лесно и за кратко време во вашиот дом ќе имате торта со која ќе ги воодушевите најблиските.


Во продолжение погледнете кои се потребните состојки и како тортата се подготвува.

Потребни состојки:

● 1 литар млеко
● 10 лажици шеќер
● 3 пудинзи од ванила
● 300 грама млечна Милка чоколада
● 100 грама бела Милка чоколада
● 500 милилитри слатка павлака
● Плазма кекс во количина доволна за обложување на дното од садот


Подготовка:

Најпрво од вкупната количина на млекото одземете малку, се со цел истото да го употребите за матењето на пудингот и шеќерот, а останатото млеко ставете го да се вари, па потоа во истото ставете го разматениот пудинг и шеќер.

Откако пудингот ќе биде готов, поделете ја смесата на два дела, па во едниот ставете го темното млечно чоколадо, а во другиот белото Милка чоколадо, и мешајте се додека чоколадото не се стопи. Потоа, така подготвениот крем оставете го да се излади.

Во друг сад изматете ја слатката павлака, па по ¼ од истата ставете во белиот и темниот крем.


На крајот, земете сад и истиот обложете го со кеса во која што ќе го истурите најпрво белиот крем, врз кој потоа ќе го ставите остатокот од слатката павлака, односно половината од вкупната количина и на крајот ставете го темниот крем.

Внимавајте, сето тоа треба да го правите бавно и внимателно. На самиот врв ставете еден ред плазма бисквити натопени во млеко. На крајот, затворете ги рабовите од ќесата и вака подготвениот десерт оставете го во фрижидер неколку часа.

По неколку часа, извадете ја тортата, отворете ја ќесата и целата торта превртете ја на чинија за послужување. Вашата Милка торта ќе биде со идеален облик, а целиот десерт можете да го декорирате по ваша желба.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2014 во 18:14
                            Вкусен чоколаден колач во филџан готов за 5 минути


Кога љубителите на благото "ќе ги фати криза" за своето омилено јадење, тие сакаат колку што е можно побрзо да се засладат, а токму за еден таков рецепт станува збор во продолжение.
Колку и да звучи неверојатно, за само пет минути можете да подготвите вкусен чоколаден колач. Едноставните состојки и брзата припрема ќе ја задоволат секоја ваша желба за благо.


Така, во продолжение погледнете кои ви се потребните состојки за овој вкусен десерт кој откако ќе се уверите колку едноставно се подготвува, веројатно ќе сакате да го правите секој ден, одново и одново воодушевувајќи ги најблиските.

Потребни состојки:

● 1 голем филџан
● 4 лажици брашно
● 2 лажици шеќер
● 2 лажици како
● 1 јајце
● 3 лажици млеко
● 3 лажици масло
● ½ лажица екстракт од ванила
● Мали парчиња чоколадо или друг додаток по желба


Подготовка:

Најпрво, сите суви состојки, поточно брашното, шеќерот, какаото и парчињата чоколадо помешајте ги во филџанот, а потоа додадете го јајцето и сето тоа заедно добро измешајте го.



Потоа во смесата додадете го млекото, маслото и екстрактот од ванила, па шолјата со подготвената смеса ставете ја во микробрановата печка и почекајте да нарасне во следните три минути, на највисоката температура.


Готовиот колач ќе нарасне до врвот на шолјата, а откако ќе биде готов, оставете го малку да се олади и послужете.

Секако, подгответе и за вашите најблиски и сигурно тоа ќе биде и вашиот нов омилен десерт со кој ќе се заблажувате секогаш кога сакате да каснете нешто благо, во најбрзо можно време. Добар апетит!





Изменето од Valerija - 25.Мај.2018 во 21:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2014 во 17:23
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3233343536 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.