|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 3031323334 56> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Додека трае сезоната на јагоди, не пропуштајте да ги набавите и да ги јадете живи, да си направите шејк од јаготки, да ги додадете како декорација на некој десерт или да направите вкусна торта. Потребно Tесто: За прелив: Фил: Фил за декорација: Начин на подготвување: 500 гр јагоди пресечете ги на четвртинки и посипете ги со 2 лажици шеќер. Оставете ги да постојат во фрижидер додека не пуштат сок. Прелив: 200 гр јагоди изгмечете ги и додајте им малку шеќер по вкус. Варете ги околу 10 мин додека смесата не стане изедначена, а потоа оставете ја на ладно. Тесто: Јајцата и шеќерот изматете ги убаво за да добиете кремаста смеса, а во нејзе полека додавајте масло и сок од портокал, за на крај да го помешате со брашно. Печете на 180 степени околу 25 минути. Тестото мора да биде малку поцврсто испечено, зашто во него не се додава пециво. Кога испеченото тесто ќе се олади, пресечете го на пола и средината намачкајте ја со сварениот и оладен прелив. На горниот дел на колачот се редат јагодите, а во сокот кој ќе ви остане додајте 2 – 3 лажици вода и прелијте преку јагодите, за да се натопи и тестото. Спремете го желатинот според упатството на кесичката и прелијте ги јагодите и десертот е спремен за јадење. Уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јаболка, рум, цимет, тиква...некои од аромите на есента кои ако ги искористите по наша препорака, ќе може да уживате во прекрасни и сочни залчиња. Чоко мафин со лeшник Потребно е: 100g маргарин, 200g шеќер, кесичка ванилин шеќер, 2 јајца, 50g топено црно чоколадо, 200ml млеко, 100g брашно, 100g какао, 50g пудинг од чоколадо, половина прашок за печиво, лажичка сода бикарбона, 2 лажици цимет, 70g сечкани лешници Подготовка: Изматете го маргаринот со шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете едно јајце, па откако смесата ќе се соедини додадете го и другото. Истурете ја истопената чоколада, а потоа додавајте ги и какаото, млекото, пудингот во прав, со постојано мешање. На крај додадете ги прашокот за печиво, сода бикарбона и цимет. Во калап за мафини ставете хартиени корпици и наполнете ги до половина. Останатата половина наполнете ја со кршени лешници и печете на 180 степени околу 20 минути. Колач со вишни и бадеми Потребно е: За тесто: 200g путер, 200g шеќер, ванилин шеќер, јајце, прстофат сол, 500g брашно, прашок за пециво, цимет по желба За фил: 150g вишни, 100g сечкани бадеми, 2-3 лажици џем од сливи Подготовка: Во длабок сад ставете го брашното со прашокот за печиво, обичниот и ванилиниот шеќер, солта, циметот и полека додавајте го растопениот путер. Со миксер направете ронливо тесто. Во длабок плех, премачкан со масло, истурете го тестото. Премачкајте го со џем, наредете ги вишните без семки и сечканите бадеми. Можете да го печете како колач или пак да го замотате во вид на ролат. Печете околу 25 минути на 200 степени. Коцки со рум Потребно е: За бисквит: 200g шеќер во прав, јајце, 50g маргарин, 40g мед, 300g брашно, прашок за печиво, 2dl млеко За прелив: 250g шеќер, 200g маргарин, 50g какао, 5 лажици вода, ½ dl рум, 200g кокос Подготовка: Растопете го маргаринот, па додајте го медот. Изматете го јајцето, додадете ја течноста од мед и маргарин, млеко, брашно и прашок за печиво. Во намачкан плех истурете ја смесата и печете на 180 степени околу 25 минути. Потоа растопете ги сите состојки за прелив, па измачкајте ги испечените коцки со него. На крај извалкајте ги во кокос. Изменето од Valerija - 09.Ноември.2013 во 16:23 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лесна и превкусна тирамису тортаСекогаш сте кандидат кога се работи за нешто што лесно се приготвува, не се пече и превкусно е? Ако е така тогаш ова е вистинската торта за вас! Кремаста и воздушеста при секој нареден залак, оваа лесна и вкусна торта е вистински предизвик за сетилата. Потребни состојки: Начин на подготовка:
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За сите љубители на слаткиот спој од костени и чоколадо, имаме едно вкусно изненадување. За да го подготвите потребен ви е најмногу 1 час, а ќе можете да уживате во него во студените зимски денови. Потребно ви е:
Подготовка: 1. Со малку масло премачкате го калапот за торта во кој ќе ја печете смесата и загрејте ја рерната на 180 степени. 2. Посипете го брашното, какаото во прав, прашакот за печиво и содата во голем сад. Додајте го и шеќерот, екстрактот од ванила, пирето од костен, јајцата и растопеното чоколадо. Прелијте со млеко и мешајте додека смесата не се соедини. На крај додадете го кафето. 3. Мешавината истурете ја во калапот и печете на средна температура околу 40-50 минути. За да проверите дали тортата е готова, боцнете ја со метално стапче во средината. Доколку стапчето е чисто откако ќе го повлечете, тогаш тортата е подготвена за сервирање. 4. Оладете ја тортата околу 5-10 минути, а потоа превртете ја на голема чинија. Посипете со какао или цимет, додајте уште малку екстракт од ванила и декорирајте по желба. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За празниците кои следуваат сигурно ви се потребни неколку идеи за слатки изненадувања. Оваа чоколадна торта со освежувачка нота од вишни е правиот новогодишен избор. Потребно ви е:
Подготовка: Загрејте ја рерната на 160 степени. Подмачкајте ја тавата во која планирате да ја печете тортата. Ставете го брашното, прашокот за печиво и шеќерот во голем сад. Додајте ги јајцата, млекото и растопениот путер. Матете со миксер околу 2 минути. Изрендајте го чоколадото и заедно со испасираната банана додајте ги во смесата. Рамномерно распоредете ја смесата во плехот и печете 25-30 минути. Извадете ја тортата и оставете ја да се олади. Во меѓувреме растопете го белото чоколадо. 10-15 парчиња од вишните до пола потопете ги во чоколадото, а потоа наредете ги на алуминиумска фолија. Оставете ги да се оладат 5-10 минути. Во преостанатиот дел од чоколадото додајте ја слатката павлака и матете неколку минути. Исечкајте ги вишните, додадете ги во кремот и премачкајте го филот врз или во средината на чоколадната торта. Од горе наредете ги вишните. Добро оладете ја тортата пред послужување, декорирајте по желба со слатки зачини или чоколадни фигури и уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чоколадни коцки со лешници готови за 5 минутиДодека сме дома често не „напаѓа“ желбата за нешто благо, па поради тоа знаеме да прочепкаме насекаде со цел да најдеме нешто што ќе не засити. Денеска се одлучивме да ви понудиме рецепт за сочен десерт, чоколадни коцки за чија подготовка ви се потребни само пет минути. Станува збор за колач кој потсетува на чоколадо со лешници, а за да го подготвите дури не ви треба ни рерна. - 1/4 чаша млеко со повисока содржина на масти Подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слаткиот вкус на пената и чоколадото на Манчмелоу колачињата сега можете да го подготвите и во домашни услови. Со овој рецепт, за само неколку минути ќе го добиете омилениот вкус од детството. Состојки: Кора:
Започнете со матење на 6те жолчки и шеќерот. Постепено додавајте го млекото, маслото, какаото и прашокот за печиво. На крај додадете го брашното и матете ја смесата додека не се соедини. Поставете ја на тава обложена со хартија за печење и печете на 180 степени околу 20 минути. Во меѓувреме изматете ги белките и шеќерот и размачкајте ги врз кората. Вратете во рерната и печете најмногу 5 минути. На крајот, кога матените белки ќе се зацврснат, прелијте со топено чоколадо за готвење и оставете го колачот да се олади. Исечете мали коцкички и уживајте!
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нема некој што не се заљубил во вкусот на бајадерите. Верувале или не, домашно подготвените бајадери се исто толку добри. Доколку имате желба да подготвите вкусен десерт, во прилог се инструкциите: Што ви е потребно? Состојки за внатрешната смеса
Млекото, шеќерот и путерот се ставаат во тенџере на оган за да зовријат. Штом почне смесата да врие, садот се тргнува на страна. Во едниот се додава белото стопено чоколадо, а во другиот црното чоколадо. Земете плех и прво истурете ја црната смеса со дебелина од прилика 1цм, а потоа ставете ја и белата смеса. Оставете на кратко да отстојат во фрижидер. Во меѓувреме, подгответе ја глазурата – маргаринот, темното чоколадо и маслото се топат на пареа додека да добијат течна форма. Прелијте го колачот со глазурата и оставете ги да се изладат заедно. Сечете на парченца по желба! Уживајте во омилениот десерт!
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тазе пржени крофни, премачкани со сочен мармалад или крем... Сладок залак на кој ниту една генерација не му одолеала. А, за да ве вратиме во детството и мирисот на крофните подготвени од вештите раце на баба, ви го нудиме следниот рецепт. Потребно ви е:
Во топла вода растопете го квасецот и додајте го јогуртот. Солта, шеќерот, брашното, маслото и јајцата додавајте ги постепено. Замесете тесто и оставете го да одстои 10 минути. Потоа развлечете го и исечете кругови со големина по желба. Оставете ги да постојат 10тина минути, а потоа пржете ги во врело масло. Готовите крофни, додека се топли, проросете ги со шеќер во прав и наполнете ги или премачкајте ги со крем или мармалад. На здравје! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Суфле тортата е идеален начин да уживате во вкусот на темната, ако сте зависник од овој сладок порок. Затоа што за подготовка на оваа торта се потребни само 30 минути, е еднa од најлесните и најсочни чоколадни задоволства. Потребно ви е:
Подготовка: На пареа, на тивок оган растопете го путерот, чоколадото и циметот. Во посебен сад одвојте ги жолчките и белките. Од белките направете цврст крем, а жолчките изматете ги со шеќерот за да добиете жолт крем. Оладеното чоколадо истурете го во смесата со жолчки, а потоа постепено додавајте ја пената од белки. Добиената смеса истурете ја во калап за печење, премачкан со путер и печете на 175 степени половина час. Откако тортата ќе се олади посипете ја со топено чоколадо, шеќер во прав или цимет. Декорирајте со неколку малини и јагоди, сладолед или шлаг пена. Ако сакате да бидете креативни, додадете ликер или рум по желба. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Една моја измислена експрес торта....и преубава
Готови теста за торта(немаш печење) Во зависност од нивната големина дали се коцкести или округли си гледаш од око колку јајца ќе ти требааат најмалку 5 најмногу 12 и сега вака: Посебно се матат белките,посебно жолчките со 1 маргарин и шеќер по желба па се мешаат во едно и целата смеса на два дела се дели едниот дел плазма кекс и три бели чоколада другиот кикиритки за торта прво потпечени па мелени или лешници со 3 црни чоколада и после филуваш,завршуваш со хопла или чоколадна шлаг пена врз цела торта |
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова слатко - солено чоколадно задоволство вообичаено го купуваме од продавница. Но, сега може и сами да го подготвите дома. Вкусот е речиси идентичен како и оригиналното чоколадо. Потребни состојки:
Фил: Во поголема чинија искршете 300 гр бисквити и додајте 300 гр мелени кикирики. Кикириките пред да ги сомелете пропржете ги во тепсија додека не добијат малку заруменета боја. Стопете го маргаринот, 300 гр шеќер, 100 гр чоколадо и додајте ги 3-те јајца. Сето тоа варете го и полека мешајте додека не добиете хомогена смеса и нормална густина. Двете смеси соединете ги во една чинија и сипете ја измешаната смеса рамномерно во подмачкана тепсија.
Во едно подлабоко тенџере стопете 80 гр маргарин додека не зоврие. Кога ќе зоврие тргнете го од оган и додајте 100 гр искршена чоколада и 2-3 капки масло. Мешајте додека чоколадото не се стопи. Прелијте ја глазурата врз претходно ставената смеса во тепсија. Оставете го колачот да се излади и зацврсти на собна температура, а потоа пресечете го на правоаголни коцки. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јајцава....дирекно на оган,нематени
|
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шарени божиќни ѕвездиСостојки
ПодготовкаСите состојки за тестото заедно со зачините ставете ги во еден длабок
сад и изматете ги со миксер со спиралните маталки. На крај измесете ја
смесата со раце за да добиете мазно тесто. Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 15.Декември.2013 во 21:12 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 3031323334 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |