IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 56>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2013 во 18:07

Панакота (варено колаче)

Панакота (варено колаче)

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 500 грама Хопла (без шеќер)
  • 500 милилитри Млеко
  • 15 грама Желатин
  • 30 милилитри Вода
  • 100 грама Вишни
  • 200 грама Шеќер


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Панакота (варено колаче)

ПОДГОТОВКА:

  Во три лажици вода се раствора желатинот и се остава да стои околу 5 минути да набабри. 
Сите состојки, односно шеќерот, млекото и хоплата заедно со желатинот се ставаат во тенџере и целата маса се загрева до вриење. 
Потоа се остава да се олади. 
Со става во модли, може да бидат и обични шољи за кафе и се ставаат во фрижидер. По најмалку 4 саати панакотата е готова. 
Се превртува на тацни и се става слатко од јагоди, малини, капини или друго слатко по ваш избор. 
Доколку имате свежо овошје истото се припрема на следниот начин. Пример: 100грама малини се посипуваат со 100 грама шеќер. Ова треба да отстои за да пушти сок. 
Панакотата се прелива и со овошјето и со сокот. 
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2013 во 18:08

Костен бајадера

Костен бајадера

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 200 грама Шеќер
  • 50 грама Чоколадо за готвење
  • 3 лажица/ци Масло
  • 600 грама Маргарин
  • 500 грама Костени
  • 4 лажица/ци Какао
  • 1   Желатин
  • 200 милилитри Вода
  • 500 грама Бисквити


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Покрај калориите, костенот содржи и скроб (22,3% од вкупната тежина), но е вистинска ризница на витамини и минерали, пред се на калиум (го регулира крвниот притисок), потоа фосфор, железо и калциум. Костенот не содржи вода, односно неа ја има многу помалку отколку во бананите, ананасот, јаболкото, грозјето и портокалот.

Не може да се пофали ни со витамин А и Ц, но затоа е богат со Б и ПП (ниацин), кои хранливите состојки ги претвораат во енергија.

ПОДГОТОВКА:

Сварете го шеќерот во 200 мл. вода. Какаото и биксвитите помешајте ги. Сварениот шеќер прелијте го го преку бисквитите и добро измешајте го додека се не се соедини во една маса. Маргаринот пенасто измаете го, па додадете го на смесата.

Смеса од костени: маргаринот пенесто изматете го и додавајте малку по малку костени. По секое додавање добро матете со миксер за кремот да се соедини.

Подгответе го желатинот според упатството, па додадете го кремот од костени. Тава обложете ја со масна хартија. Половина од смесата со бисквити развлечете ги со лажица и раце, па добро истапкајте со рака. Мора да се прави со раце додека смесата сеуште е леплива. Одозгора ставете кремот од костени, па другиот дел од смесата од бисквити, така што се земе од смесата и со рака се притиска, така се прави по целата должина.

Глазура од чоколадо: Чоколадото и маслото стопете ги на пареа и прелијте преку колачот. Добро оладете па исечете на коцки.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2013 во 18:09

Колач со крем од кафе

Колач со крем од кафе

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 4   Шекер лажичка/ки
  • 50 грама Шеќер
  • 50 грама Чоколадо
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 300 милилитри Млеко
  • 250 грама Маргарин
  • 1   Кафе филџан/и
  • 1 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 1   Ванила пудинг/а
  • 50 грама Брашно
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кафето не треба да се консумира повеќе од три пати дневно. Иако лекарите не се согласни кога станува збор за тоа колку кафето е штетно или полезно за здравјето, во последно време доаѓаат до интересни заклучоци дека кафето всушност е од голема корист за нас.

ПОДГОТОВКА:

Изматете ги јајцата, додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер, брашното и прашокот за пециво, па се добро изматете.

Сипете во еден подмачкан плех и печете на 200 степени додека тестото не се одвои од страната на плехот.

Млекото сварете го, па кога ќе зоврие сипете го прашокот за пудинг, кој претходно сте го измешале со малку млеко и 4 лажички шеќер. Сварете го пудингот класично.

Сварете го кафето, па прелијте преку печеното тесто неколку лажички.

Добро изматете го маргаринот, додадете ја смесата од пудинг и преостанатото кафе и заедно добро промешајте.

Добиениот фил сипајте го преку колачот и израмнете го.

Одозгора изрендајте чоколадо и ставете го колачот во фрижидер се до послужувањето.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2013 во 18:09

ЖЕЛАТИНКИ

 



Состојки:

- 100 гр јаболка
- 160 мл вода
- 15 гр желатин
- 100 гр шеќер
- 2 лаж мед

Подготовка:

Желатинот се става во 80 мл вода да нарасне. Јаболката се лупи и чисти од семки. Се сецка на коцки и се става во 80 мл вода на оган додека да омекне. Потоа се процедува. Во сокот што е добиен се додаваат шеќерот и медот и се варат се додека да се стопи шеќерот околу 5 мин.
Готовиот сируп се трга од оган и се става во пластичен сад и во него се додава нараснатиот  желатин, и почнуваат да се матат со миксер. Се мати околу 10 мин додека да се згусне смесата.

Потоа смесата се става во шпиц и се прават колачиња кои се редат на хартија за печење.
Може и да се стави целата смеса в тавче поросено со кокос и одкако ќе се стегне да се сече на коцки. Подготвените колачиња се ставаат во ладилник околу 2 часа и потоа се спремни за јадење.

 

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2013 во 18:11

Индијанки

Индијанки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 3   Шекер лажичка/ки
  • 150 грама Шеќер
  • 50 грама Чоколадо
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 600 милилитри Млеко
  • 150 грама Маргарин
  • 2   Ванила пудинг/а
  • малку   Ванила екстракт
  • 200 грама Брашно
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Во комбинација со боза... подобро и да не коментираме ништо...

ПОДГОТОВКА:

Белките изматете ги малку со миксер, па додадете им го шеќерот и матете ги додека да добиете цврст снег. Додадете ги жолчките една по една и непреќинато матете. Брашното промешајте го со прашокот за печиво и додадете го во јајцата, па лесно изматете го со кујнска жица. Тестото сипете го во готварски шприц, па правете парчиња и печете ги на кујнска хартија на плех. Печете околу 5 минути на 200 степени. Уште топли премачкувајте ги со филот и лепете ги по две (како сендвич). Од остатокот на филот во кој сте додале какао или растопена чоколада правете декорација со помош на готварски шприц.

Фил: Пудингот подгответе го на вообичаениот начин со 600 мл. млеко. Оставете да се олади, но повремено промешувајте го за да не фати кора. Маргаринот пенесто изматете го со лажичките шеќер и помешајте го со оладениот пудинг и екстракт од ванила.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2013 во 18:22

Колач "Јајце на око"

Колач

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 3   Шекер лажичка/ки
  • 130 грама Шеќер
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 450 милилитри Млеко
  • 100 милилитри Масло
  • малку   Кора од портокал
  • малку   Кора од лимон
  • 1   Компот од кајсии
  • 1 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 1   Ванила пудинг/а
  • 150 грама Брашно
  • 100 грама Блага павлака
  • 2   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Колач "Јајце на око"

ПОДГОТОВКА:

Пенесто изматете ги јајцата, 130 шеќер и ванилата.

Додајте ги ренданите корички од лимон и портокал, маслото, 100 млеко и сè добро измешајте.

На крајот додајте го брашното измешано со печивото.

Подготвениот бисквит излијте го во намрсена и побрашнета тава и печете во рерна на 180 степени околу 20 минути.

Сварете пудинг од прашокот, 3 лажици шеќер и 350 мл. млеко и 100 мл. слатка павлака.

Изладете го печениот бисквит, натопете го со сокот од компот, потоа на него излијте го топлиот пудинг, а одозгора наредете половинки кајсии од компотот, кои пред тоа убаво сте ги исцедиле. Колачот добро оладете го и служете со шлаг.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:03

Торта од чоколадо и кикирики путер

Торта од чоколадо и кикирики путер

Состојки

  • За кори
  • 2 шољи (250 гр) сенаменско брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 2 лажички сода бикарбона
  • 1/2 лажичка сол
  • 3/4 шоља (65 гр) какао
  • 2 шољи (400 гр) шеќер
  • 2 јајца
  • 1/2 шоља (120 мл) масло
  • 1 шоља (235 мл) млеко
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 1 шоља (235 мл) врело инстант или филтер кафе
  • За чоколадна пена
  • 230 гр чоколадо за готвење
  • 60 гр путер
  • 3 јајца
  • 3/4 шоља (180 мл) слатка павлака со најмалку 30 % м.м.
  • За фил од кикирики путер
  • 300 гр кикирики путер на собна температура
  • 15 гр (1 лажица) путер на собна температура
  • 50 гр шеќер во прав
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 100 - 150 мл слатка павлака, може и со 20 % м.м.
  • За украсување
  • 1 лажичка какао
  • 1 - 2 лажици масло
  • малку чоколадни лушпи

Подготовка

Загрејте ја рерната на 175 Ц
На дното на два округли калапи со пречник 22 цм ставете хартија за печење.
Во еден средно голем сад просејте го брашното со прашокот за пециво, содата, солта и какаото.
Во еден голем сад добро изматете ги со миксер маслото, двете врсти шеќер и јајцата. Додајте го млекото и повторно добро измешајте со миксерот.
Додајте ги сувите состојки, добро измешајте, па додајте го врелото кафе. Измешајте се заедно и ќе добиете една прилично ретка смеса.
Распоредете ја во двата калапи, па печете ги во загреана рерна околу 50 мин. Проверете со чепкалка, на неа треба да се задржат неколку влажни ронки од тестото, а површината да биде сјајна и еластична на допир. Внимавајте да не препечете.
Калапите ставете ги на решетка, покријте ги со фолија и кујнска крпа. После десетина минути, превртете ги на жица и повторно покриени оставете ги корите да се оладат до крај.

За пената од чоколадо одвоете ги белките од жолчките. Жолчките разматете ги во еден мал сад, а белките ставете ги во сад за матење.
На тивок оган во едно мало тенџерче растопете го мешајки чоколадото со путерот. Додајте ги разматените жолчки и добро измешајте. Оставете да се олади до собна температура.
Белките изматете ги во цврст сјаен снег со 2 -3 лажици шеќер, па внимателно вмешајте ги во чоколадото.
Слатката павлака изматете ја цврсто и исто така внимателно вмешајте ја во чоколадото. Ќе добиете една лесна воздушеста чоколадна пена.
Секоја од двете кори пресечете ја хоризонтално на половина. Филовајте ги корите со чоколадната пена. Одозгора и од страните не ставајте фил. Оставете во фрижидер.

За филот од кикирики путер во еден средно голем сад со жица измешајте ги путерот, кикирики путерот и двете врсти шеќер додека не стани сосем воедначено и по малку пенесто. Постепено додавајте од слатката павлака, мешајки цело време, додека не ја добиете саканата конзистенција на фил. Јас ја ставам целата наведена количина, поубаво ми е кога филот е покремаст.

Цела торта одозгора и од страните премачкајте ја со овој фил. Корите се многу, многу ровки. Затоа најдобро е прво да премачкате еден многу тенок слој фил од сите страни, да оставите во фрижидер да се стегни тој слој, па потоа да го нанесете преостанатиот фил. Така нема ронки од тестото да ви се мешаат со филот.

За украсување измешајте 1 лажичка какао со 1 - 2 лажици масло, па попрскајте по површината на тортата да личи како флеки на јајце од препелица. Наросете лушпи од чоколадо.
Ако сакате украсете на поинаков начин.
Тортата чувајте ја во фрижидер, но послужувајте ја на собна температура.
Наведените состојки за тесто јас ги печев во три калапи со пречник 16 цм и секоја кора е пресечена на пола, па се направени две торти со по три реда тесто, филовани со наведените количини на чоколадна пена и фил од кикирики путер. На сликата е една од тие торти.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:05

Банана коцки со крем од кикирики путер

Банана коцки со крем од кикирики путер

Состојки

  • За тесто
  • 1/2 шоља (115 гр) путер на собна температура
  • 1 1/2 шоља (300 гр) шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 2 јајца
  • 3 поголеми, сосема зрели банани
  • 2 шољи (260 гр) сенаменско брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 шоља (120 мл) млеко
  • За крем
  • 1 шоља (235 гр) кикирики путер на собна температура
  • 1 шоља (115 гр) шеќер во прав
  • 90 гр путер на собна температура
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • прстофат сол
  • 200 гр слатка павлака со најмалку 30% м.м.
  • За украсување
  • малку чоколадни лушпи

Подготовка

Загрејте ја рерната на 175 Ц.
На дното на правоаголен калап за печење со големина 30 на 20 цм ставете хартија за печење.
Во еден мал сад измешајте ги брашното со содата и прашокот за пециво.
Во еден мал сад испасирајте ги бананите.
Во еден поголем сад пенесто изматете го путерот со двата вида шеќер. Додајте ги едно по едно јајцата, добро матејки мегу секое додавање. Додајте ги бананите и добро изматете. Наизменично додавајте ги брашното и млекото, брашното во три, а млекото во два наврати, добро матејки. Истурете ја смесата во калапот за печење.
Печете 40 - 50 мин или проверете со чепкалка. Оставете да се олади на жица.

За кремот во еден поголем сад изматете ги со средна брзина кикирики путерот, путерот, двата вида шеќер и солта додека не стани кремасто. Матејки додавајте постепено од слатката павлака додека не добиете сосема мазен, пенлив крем.
Одвојте ги страниците на колачот од калапот и превртете го на работната површина. Исечете на 15 коцки. На секоја украсно нашприцајте од кремот. Одозгора наросете чоколадни лушпи.
Чувајте ги во затворена кутија во фрижидер, но пред послужување донесете ги на собна температура.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:08

Чоколадна торта со мелени бисквити, пудинг и слатка павлака

Чоколадна торта со мелени бисквити, пудинг и слатка павлака

Состојки

  • потребно за кора 1и2
  • 10 белки
  • 13 лажици шеќер
  • 10 лажици мелени бисквити
  • 4 лажици какао
  • 1,5 лаж брашно
  • потребно за крем
  • 1 литар млеко
  • 4 пудинга од чоколада
  • 10+10лажици шеќер
  • 400 гр чоколада
  • 20 жолчки
  • 1 маргарин
  • 120 гр шеќер во прав
  • 500 мл слатка павлака

Подготовка

Ги матиме белките со постепено додавање на шеќер во цврст снег и ги додаваме бисквитите, какаото и брашното матиме со лажица. Печеме во голем плек од електричен шпорет. Се пече на 200 степени околу 15 до 20 минути.

Жолчките ги матиме со 10 лажици шеќер и вариме на пареа на пониска температура околу 15 минути да се згусти кремот и го додаваме чоколадото мешаме да се стопи. Тргаме на страна да се олади.

Во поголем дел од млекото додаваме шеќер и ставаме да зоврие во другиот дел го раствараме пудингот кој го сипуваме во врелото млеко, варме густ крем оставаме да се олади. Маргаринот го матиме со прав шеќерот, го додаваме изладениот пудинг постепено и матиме, потоа исто така постепено го додаваме кремот од жолчките и матиме да се соедини кремот.

Двете кори се отсечуват од краевите да се добијат 3 кори о ли ако сакате повисока торта пресечете ги по средина да добиете 4 кори. Се филува кора, крем изматена слатка павлака, кора и така до крај декорација по желба.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:10

Пијана круша во црвено вино (за 4 лица)

Потребни состојки:

  • 4 поголеми круши
  • 400мл црвено слатко вино Витач
  • 400мл гроздов сируп од црно грозје
  • 1 стапче цимет
  • 100г мешавина од лешник, бадем и разно сушено овошје

Начин на приготвување:

  1. Излупете ги крушите и извадете ги семките со специјална кујнска алатка со која ќе се задржи формата на крушата.
  2. Наредете ги крушите во длабок сад за варење и прелијте ги со виното и гроздовиот сируп. Додајте ги циметот и мешавината од јаткасто и сушено овошје.
  3. Варете на умерена температура 1 час додека крушите не омекнат, но внимавајте да не се распаднат.
  4. Исечете ги крушите одозгора надолу во коси линии, почнувајќи од делот кај дршката, но без да ја одвоите дршката.
  5. На чинија, сервирајте ги крушките во форма на перки од вентилатор. Додајте од сокот во кој се вареле и ставете зрна од мешавината на јаткасто и сушено овошје за декорација.
  6. По желба, додајте и сладолед од ванила.
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:11

Слатки со мелени бисквити и лешници

Слатки со мелени бисквити и лешници

Состојки

  • 100 мл млеко
  • 125 гр маргарин
  • 150 гр шеќер
  • 150 гр мелени бисквити
  • 150 гр мелени лешници
  • 200 гр бело чоколадо

Подготовка

1. Млекото, маргаринот и шеќерот ги ставаме во сад на оган. Мешаме додека да зоврие.
2. Откако ќе зоврие го тргаме на страна. Во него ги додаваме мелените бисквити и мелените лешници. Мешаме додека смесата не се соедини.
3. Од смесата расукуваме кора во вид на правоаголник со дебелина од 1 цм.
4. Врз кората тураме стопено бело чоколадо.
5. Откако ќе се здрви сечиме коцкички. Украсуваме по желба.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:12

Пита со јаболкa

Потребни состојки:

  • 2кг киселкасти јаболкa
  • 1кг готови свежи кори за пита
  • 1дл масло
  • 150г шеќер
  • Цимет

Начин на приготвување:

  1. Излупете ги јаболката, отстранете ги семките и изрендајте ги. Исцедете ги, додајте шеќер и цимет и измешајте.
  2. Ставете две кори на работната површина, на едниот крај намачкајте од смесата со јаболкa и завиткајте ја кората. Постапката повторувајте ја додека не ги потрошите корите или филот.
  3. Во тавче премачкано со масло, наредете ги завитканите кори, притоа внимавајќи да не се допираат меѓусебно.
  4. На крај, премачкајте го горниот дел од питата со малку масло и ставете ја да се пече 40 минути во загреана рерна на температура од 180°C.
  5. Доколку питата брзо добие златна боја, покријте ја со алуминиумска фолија.
  6. Откако ќе се испече, оставете ја питата да се олади половина час.
  7. Послужете ја на парчиња со должина од 6 см и одозгора наросете шеќер во прав.
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:12

Пралини со лешници и мед

Пралини со лешници и мед

Состојки

  • 100гр. чоколадо со лешници
  • 24 лупени лешници
  • 30гр. путер
  • 30гр. мед
  • 3 лажици какао

Подготовка

На оган во сад на пареа го додаваме кршеното чоколадо, путерот и медот.
Откако ќе се растопат, го додаваме и какаото. По малку од смесата ставаме во силиконските калапи, па ги додаваме целите лешници и на крај ја додаваме останатата смеса.
Излегуваат 24 пралини.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:14

Чоколадни срца со лешници

Чоколадни срца со лешници

Состојки

  • 250 гр маргарин
  • 450 гр брашно
  • 100 грама шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 2 јајца
  • 1/3 прашак за пециво
  • 100 гр чоколадо
  • 3 лажици масло
  • 40-50 грама сецкани печени лешници

Подготовка

1.Со миксер измешајте ги маргаринот,шеќер,ванилин шеќер,две жолчки и една белка.Потоа додадете брашно, прашак за пециво и исмесете го тестото со раце.
2.Така измесеното тесто ставете го во ќеса или растеглива фолија и ставете го во фрижидер околу 30-40 минути.
3.Одкако ке одстои во фрижидер исукајте го тестото некаде околу 1/2 см па од таквата кора вадете форми во форма на срце, па на едната половина од срцето намачкајте со останата една белка па одозгора наросете од сецканите лешници и ставете ги во плех на кој е претходно ставена хартија за печење.
4. Печете ги на некаде околу 10-на минути на 200 степени
5. Одкако ке се испечат макајте ги срцињата на едната половина со претходно стопеното чоколадо.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.