|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 2930313233 56> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Панакота (варено колаче)ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Панакота (варено колаче) ПОДГОТОВКА:
Во три лажици вода се раствора желатинот и се остава да стои околу 5 минути да набабри.
Сите состојки, односно шеќерот, млекото и хоплата заедно со желатинот се ставаат во тенџере и целата маса се загрева до вриење. Потоа се остава да се олади. Со става во модли, може да бидат и обични шољи за кафе и се ставаат во фрижидер. По најмалку 4 саати панакотата е готова. Се превртува на тацни и се става слатко од јагоди, малини, капини или друго слатко по ваш избор. Доколку имате свежо овошје истото се припрема на следниот начин. Пример: 100грама малини се посипуваат со 100 грама шеќер. Ова треба да отстои за да пушти сок. Панакотата се прелива и со овошјето и со сокот. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Костен бајадераПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Покрај калориите, костенот содржи и скроб (22,3% од
вкупната тежина), но е вистинска ризница на витамини и минерали, пред се
на калиум (го регулира крвниот притисок), потоа фосфор, железо и
калциум. Костенот не содржи вода, односно неа ја има многу помалку
отколку во бананите, ананасот, јаболкото, грозјето и портокалот. ПОДГОТОВКА:Сварете го шеќерот во 200 мл. вода. Какаото и биксвитите помешајте ги. Сварениот шеќер прелијте го го преку бисквитите и добро измешајте го додека се не се соедини во една маса. Маргаринот пенасто измаете го, па додадете го на смесата.Смеса од костени: маргаринот пенесто изматете го и додавајте малку по малку костени. По секое додавање добро матете со миксер за кремот да се соедини. Подгответе го желатинот според упатството, па додадете го кремот од костени. Тава обложете ја со масна хартија. Половина од смесата со бисквити развлечете ги со лажица и раце, па добро истапкајте со рака. Мора да се прави со раце додека смесата сеуште е леплива. Одозгора ставете кремот од костени, па другиот дел од смесата од бисквити, така што се земе од смесата и со рака се притиска, така се прави по целата должина. Глазура од чоколадо: Чоколадото и маслото стопете ги на пареа и прелијте преку колачот. Добро оладете па исечете на коцки. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колач со крем од кафеПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Кафето не треба да се консумира повеќе од три пати дневно. Иако лекарите не се согласни кога станува збор за тоа колку кафето е штетно или полезно за здравјето, во последно време доаѓаат до интересни заклучоци дека кафето всушност е од голема корист за нас. ПОДГОТОВКА:Изматете ги јајцата, додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер, брашното и прашокот за пециво, па се добро изматете.Сипете во еден подмачкан плех и печете на 200 степени додека тестото не се одвои од страната на плехот. Млекото сварете го, па кога ќе зоврие сипете го прашокот за пудинг, кој претходно сте го измешале со малку млеко и 4 лажички шеќер. Сварете го пудингот класично. Сварете го кафето, па прелијте преку печеното тесто неколку лажички. Добро изматете го маргаринот, додадете ја смесата од пудинг и преостанатото кафе и заедно добро промешајте. Добиениот фил сипајте го преку колачот и израмнете го. Одозгора изрендајте чоколадо и ставете го колачот во фрижидер се до послужувањето. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЖЕЛАТИНКИ
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ИндијанкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Во комбинација со боза... подобро и да не коментираме ништо... ПОДГОТОВКА:Белките изматете ги малку со миксер, па додадете им го шеќерот и матете ги додека да добиете цврст снег. Додадете ги жолчките една по една и непреќинато матете. Брашното промешајте го со прашокот за печиво и додадете го во јајцата, па лесно изматете го со кујнска жица. Тестото сипете го во готварски шприц, па правете парчиња и печете ги на кујнска хартија на плех. Печете околу 5 минути на 200 степени. Уште топли премачкувајте ги со филот и лепете ги по две (како сендвич). Од остатокот на филот во кој сте додале какао или растопена чоколада правете декорација со помош на готварски шприц.Фил: Пудингот подгответе го на вообичаениот начин со 600 мл. млеко. Оставете да се олади, но повремено промешувајте го за да не фати кора. Маргаринот пенесто изматете го со лажичките шеќер и помешајте го со оладениот пудинг и екстракт од ванила. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колач "Јајце на око"ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Колач "Јајце на око" ПОДГОТОВКА:
Пенесто изматете ги јајцата, 130 шеќер и ванилата.
Додајте ги ренданите корички од лимон и портокал, маслото, 100 млеко и сè добро измешајте. На крајот додајте го брашното измешано со печивото. Подготвениот бисквит излијте го во намрсена и побрашнета тава и печете во рерна на 180 степени околу 20 минути. Сварете пудинг од прашокот, 3 лажици шеќер и 350 мл. млеко и 100 мл. слатка павлака. Изладете го печениот бисквит, натопете го со сокот од компот, потоа на него излијте го топлиот пудинг, а одозгора наредете половинки кајсии од компотот, кои пред тоа убаво сте ги исцедиле. Колачот добро оладете го и служете со шлаг. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Торта од чоколадо и кикирики путерСостојки
ПодготовкаЗагрејте ја рерната на 175 Ц За пената од чоколадо одвоете ги белките од жолчките. Жолчките
разматете ги во еден мал сад, а белките ставете ги во сад за матење. За филот од кикирики путер во еден средно голем сад со жица измешајте ги путерот, кикирики путерот и двете врсти шеќер додека не стани сосем воедначено и по малку пенесто. Постепено додавајте од слатката павлака, мешајки цело време, додека не ја добиете саканата конзистенција на фил. Јас ја ставам целата наведена количина, поубаво ми е кога филот е покремаст. Цела торта одозгора и од страните премачкајте ја со овој фил. Корите се многу, многу ровки. Затоа најдобро е прво да премачкате еден многу тенок слој фил од сите страни, да оставите во фрижидер да се стегни тој слој, па потоа да го нанесете преостанатиот фил. Така нема ронки од тестото да ви се мешаат со филот. За украсување измешајте 1 лажичка какао со 1 - 2 лажици масло, па
попрскајте по површината на тортата да личи како флеки на јајце од
препелица. Наросете лушпи од чоколадо. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Банана коцки со крем од кикирики путерСостојки
ПодготовкаЗагрејте ја рерната на 175 Ц. За кремот во еден поголем сад изматете ги со средна брзина кикирики
путерот, путерот, двата вида шеќер и солта додека не стани кремасто.
Матејки додавајте постепено од слатката павлака додека не добиете сосема
мазен, пенлив крем. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чоколадна торта со мелени бисквити, пудинг и слатка павлакаСостојки
ПодготовкаГи матиме белките со постепено додавање на шеќер во цврст снег и ги додаваме бисквитите, какаото и брашното матиме со лажица. Печеме во голем плек од електричен шпорет. Се пече на 200 степени околу 15 до 20 минути. Жолчките ги матиме со 10 лажици шеќер и вариме на пареа на пониска температура околу 15 минути да се згусти кремот и го додаваме чоколадото мешаме да се стопи. Тргаме на страна да се олади. Во поголем дел од млекото додаваме шеќер и ставаме да зоврие во другиот дел го раствараме пудингот кој го сипуваме во врелото млеко, варме густ крем оставаме да се олади. Маргаринот го матиме со прав шеќерот, го додаваме изладениот пудинг постепено и матиме, потоа исто така постепено го додаваме кремот од жолчките и матиме да се соедини кремот. Двете кори се отсечуват од краевите да се добијат 3 кори о ли ако сакате повисока торта пресечете ги по средина да добиете 4 кори. Се филува кора, крем изматена слатка павлака, кора и така до крај декорација по желба. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пијана круша во црвено вино (за 4 лица)
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слатки со мелени бисквити и лешнициСостојки
Подготовка1. Млекото, маргаринот и шеќерот ги ставаме во сад на оган. Мешаме додека да зоврие. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пита со јаболкa
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пралини со лешници и медСостојки
ПодготовкаНа оган во сад на пареа го додаваме кршеното чоколадо, путерот и медот. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чоколадни срца со лешнициСостојки
Подготовка1.Со миксер измешајте ги маргаринот,шеќер,ванилин шеќер,две жолчки и
една белка.Потоа додадете брашно, прашак за пециво и исмесете го тестото
со раце. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 2930313233 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |