IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПОСТЕЊЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОСТЕЊЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 50>
Автор
Порака
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 02:15
Глупости на квадрат.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 02:30

polval, од твоите коментари забележувам дека имаш горчина и одбивност од религиите (особено од христијанството). И јас порано размислував и делував слично на тебе. На големите празници, кога моите роднини влегуваа во црква да запалат свеќа и слично, јас не влегував. Стоев одстрана и им се чудев на паметот на овие луѓе како е можно толку слепо да се држат до овие сувишни обичаи и да веруваат дека така му угодуваат на Бог. А кога ќе ги видев пак тезгите распослани околу црквата и како секој од нив се труди да заработи на сметката на овие заблудени верници, кожата ми се ежеше. Христијанството ми беше одбивно слично на тебе.

Но, еден ден го гледав филмот "Исус од Назарет". Таму има една случка каде што Исус доаѓа во Храмот во Ерусалим и здогледува нешто слично како што јас забележував на големите христијански празници - бизнис околу храмовите. Тогаш го видов како Тој Исус зема неколку јажиња и од нив направи камшик, па кога рече удри удри бам бум по тоа тезгите, па кога ги преврте, па кога почна да им се дере на тезгарџиите: "Лицемери, кажано е дека Мојот дом ќе се нарече дом на молитва, а вие го претворивте во разбојничко дувло!!!"
Е тука ми се промени целата перспектива на христијанството. Си реков: "Па сето ова што јас го гледам всушност не било Христијанство, туку бизнис и паганштина." Зарем има потреба да му префрлам вина на христијанството заради лицемерните и лоши практикувачи на истото?
И тогаш моите предрасуди се срушија како кула од карти. Тогаш ја грабнав Библијата и ја прочитав за да дознаам за изворното библиско христијанство проповедано од Христос и апостолите, а не од попот трајче од теарце. И откако Исусовите зборови продреа во моето срце и се убедив дека тоа е вистинската вера, станав Христијанин.
Затоа и те советувам и тебе, запознај го вистинското христијанство, а потоа доколку не ти се допадне, критикувај го. Тогаш твоите критики ќе имаат далеку поголема тежина.
Поздрав големо%20гушкање
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 03:34
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
polval Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 23.Март.2007
Поени: 51
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polval Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 09:56
@ KGB : Se soglasuvam so tebe, glupost e nekoj da ocekuva deka kilo zejtin vo crkva kje go iscisti od grevovite. Strasna glupost.

@ Evangelos: Imam odbivnost prema sekoja religija ne samo prema hristijanstvoto (od kade ti e zaklucokot deka imam odbivnost osobeno sprema hristijanstvoto!?).

Vo ovaa tema razgovarame za postenjeto. Kakva e razlikata vo religiozna smisla ako denes jades posen grav namesto leb i sirenje ako ne e samo edna norma sto nekoj nekogas ja nametnal.

Vo sustina, sekoja religija se bazira na dogmi za koi ne se prasuva i ne se debatira tuku ili se prifakjaat bez pogovor ili ne se prifakjaat. Jas sum odbral da ne gi prifatam. големо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 11:04
polval,
1. Христијанството не вели дека кило зејтин во црква ќе те ичисти од гревовите. Ниту кило зејтин, ниту 1 тон злато нема да го стори тоа.
2. Во Библијата зборовите "посно" и "непосно" не постојат. Таква норма, за таков вид на постење посно-непосно не постои во Библијата.
3. Христијанската вера е отворена за критики и воопшто не забранува прашања и дебати околу неговите ставови/верувања.

Ете затоа ти реков прво да го запознаеш вистинското христијанство, а потоа да го критикуваш. Вака твоите критики се неосновани, ветер во магла.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polval Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 12:13
Siguren si deka se neosnovani? Sto deka terminot "posno' i "neposno' ne postoi vo biblijata koga se sproveduva vo ramkite na pravoslavnata crkva znaci deka nekoj nekogas gi nametnal tie normi i de facto se sproveduvaat. Dali kje go smetaat za hristijanin onoj koj ne se pridrzuva kon tie normi? Nesto e veter i magla a toa ne se moite kritiki...

Dali 'otvorenosta za kritiki' e pricina za macenje i ubivanje vo ime na crkvata zaradi bogohulstvo i eres ? Crkvata, da moze, bi go pravela toa i denes.

Edinstvenoto hristijanstvo koe go znam e ona koe se sproveduva okolu mene, nego i go kritikuvam...

Изменето од polval - 06.Септември.2008 во 12:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 12:34

Реков и пак ќе повторам, посно-непосно нема во Библијата, а ако тоа се спроведува во православието, тогаш фер е да потенцираш во твоите критики дека го критикуваш православието, а не христијанството или општо за сите вери и религии.

Исто така инквизицијата на ткн. "црква" никаде не е заповедана, ниту одобрена, туку напротив дирекно забранета од Христос. Така што повторно паѓаат во вода твоите критики за христијанството.
Затоа во следните критики те молам да потенцираш КОГО критикуваш. Ако е тоа православието, напиши православието, ако е тоа римокатоличката црква, пиши римокатоличката црква. Тоа би било фер нели? среќа
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polval Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 13:10
Procitaj ja poslednata recenica od mojot prethoden post

"Edinstvenoto hristijanstvo koe go znam e ona koe se sproveduva okolu mene, nego i go kritikuvam..." mislam deka e dovolno jasno намигнување

Inkvizicijata e istoriski fakt i e sprovedena od crkvata kako samoproglasena institucija za sproveduvanje na hristijanstvoto vo ime na hristijanstvoto. Tie sto bile zivi zapaleni nemale mnogu korist od toa sto Hristos direktno ja zabranil inkvizicijata, taka da moite kritiki se mnogu osnovani... среќа 

Nema da navleguvame vo terminoloski diskusii zatoa sto pomegju nacinot na sproveduvanje na katolicizmot i nacinot na sproveduvanje na pravoslavnoto hristijanstvo i nema nekoja sustinska razlika (svetci vamu svetci tamu, postenje vamu postenje tamu, pricesna vamu pricesna tamu. Dali se vika svetecot sv. Ilija ili sv. Valentin i na koj datum pagja e nebitno)

Povekje pati naveduvas deka vo biblijata ne se spomnuva posna ili mrsna hrana itn. Dali ti sakas da kazes deka ne treba da ima crkva kako institucija vo forma sto ja znaeme denes odnosno deka treba da se vovedat izmeni, bez postenje vo smisol na hranata i bez "kilo zejtin za prostuvanje na grevot" itn. ?  
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 13:29
Originally posted by polval polval напиша:

Povekje pati naveduvas deka vo biblijata ne se spomnuva posna ili mrsna hrana itn. Dali ti sakas da kazes deka ne treba da ima crkva kako institucija vo forma sto ja znaeme denes odnosno deka treba da se vovedat izmeni, bez postenje vo smisol na hranata i bez "kilo zejtin za prostuvanje na grevot" itn. ?  

Да. Мило ми е што го забележа ова и што моето многукратно наведување на "Библијата VS православието" не било залудно.
Такви БИБЛИСКИ цркви, каде што не се практикува, ниту поучува ништо од тоа што го критикуваш има многу во земјава. Цркви каде што не се продаваат "осветени водички", икони, свеќи, бројаници, разни амајлии и сл. Цркви каде што проповедниците не се облекуваат во свештенички одора, каде што нема да те тераат да им ги бацуваш рацете и да фатиш некоја зараза, каде што нема ценовници, каде што бесплатно се крштева, венчава, погребува итн. цркви каде што се проповеда Библијата и САМО Библијата.. такви библиски цркви има повеќе во Македонија.
Повели посети некоја од нив (не мора мојата) и, ако ништо друго, барем запознај се со вистинското библиско христијанство онака како што го проповедале Христос и апостолите. А ако немаш време и слично, барем прочитај ја Библијата или барем Новиот Завет за да го дознаеш тоа што јас не го знаев кога имав ставови како твоите.

Изменето од EvAngelos - 06.Септември.2008 во 13:41
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polval Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 13:36
E sega vekje go fativme praviot kolosek i mislam deka konecno se razbravme. Jas sum ubeden ateist megjutoa mnogu cenam lugje koi sto veruvaat zaradi niv samite , koi ne se robovi na nekakvi normi koi ponekogas se lazni i licemerni i ja unistuvaat sustinata. Pozdrav.

Изменето од polval - 06.Септември.2008 во 13:37
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2008 во 13:39
evangelos bravo brat....moze ke mi go smenish pogledot kon pravoslavieto...bravo...pozdrav
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
svoja na svoeto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 106
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svoja na svoeto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 14:09
Originally posted by fiks fiks напиша:

evangelos bravo brat....moze ke mi go smenish pogledot kon pravoslavieto...bravo...pozdrav

tesko na nekoj sa takov stav da mu go promenis mislenjeto!
Ama sekoj ima pravo kako saka da misli....postenjeto e lcno za nas samite!
nie odlucuvame dali ke postime ili ne. No lugeto kako nego ne se duhovno ispolneti i nemozat da ja svatat goleminata na postot!
Za muslimanite sega e svet mesecot ramazan, jas licno postam, i nema nesto polesno od postot koga toa go pravis od srce i od dusa i znaes i zosto go pravis! no nekoi luge bez razlika sto se po vera, koi nemozat religioznosta da ja svatat vo vistinska smisla na zborot, vakvite raboti kako postot im izgledaat smesni! Kutrite takvi luge, zalno za niv:(
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Локација: Macedonia
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 15:09
KOnecno eden da kaze nesto pametno za Postenjeto
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polval Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 21:07

Ako ne naogjam smisla vo postenjeto ne znaci deka ne ja naogjam vo drugo nesto, ziveeme vo mnogu interesno i dinamicno vreme kade sto vo mnogu oblasti mozes da najdes vdahnovenie a toa da ne bide religijata. Taka da ic ne mora da ne zalite, a plus toa ne se lazeme samite sebe nitu okolinata... :(

Zalno za tie sto naogjaat smisla vo takvo nesto kako sto e prikazuvanje lazna religioznost preku obredi i obicai :(

Изменето од polval - 07.Септември.2008 во 21:11
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2829303132 50>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.