|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 2829303132 56> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јафа коцкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Кое било од неколкуте видови мали дрвја или грмушки
од родот агруми и нејзините плодови, се одгледува во тропските и
суптропските области, тркалезниот плод речиси има рапава, масна кора и
сочно внатрешно месо богато со витаминот Ц. ПОДГОТОВКА:
Одојте ги жолчките од белките.
Во белките ставете малку сол и заматете цврст снег, па тоа ставете го во фрижидер малку да отстои додека ги митиме жолчките. Во жолчките ставете 400 грама шеќер и 1 ванилин шеќер. Матете додека сè добро не се поврзе, а потоа додадете го маслото. Матете додека не добиете хомогена смеса. Во брашното вмешајте 2 кесички прашак за пециво. Наизменично со млекото додавајте ги во смесата со жолчките. Сè добро изматете во пенаста смеса, а потоа со лажица помешајте со оладените белки. Смесата излијте ја во предходно намачкан и побрашнет калап за колчаи и ставете ја во рерна на 180 степени околу 40 минути, додека убаво не се испече. Печениот бисквит исечете го на пола. Долниот дел премачкајте го со мармалад. Горната половина иситенете ја на ситни парченца, а во неа изрендајте 2 поголеми смрзнати портокали и прелијте со сируп од 150 гр. вода и 15 лажици шеќер. Сè добро измешајте и премачкајте преку долната половина од бисквитот. На крајот прелијте со глазура од чоколадо и оставете да се олади. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
СникерсиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Консумирањето кикиритки најмалку 5 пати неделно, или пак путер од кикиритки може да го намали двојно ризикот од срцев удар. Во прилог на намалување на холестерол, спречува воспаление и ја подобрува состојбата на крвните клетки околу срцето. ПОДГОТОВКА:
Тесто: изматете ги белките со 2
лажици шеќер во цврст шам. Лесно вмешајте го брашното, маслото, какаото,
печивото и на крај 200 гр. мелени лешници. Убаво соединетата смеса
истурете ја во плех од шпоред намачкан со маргарин и лесно наросен со
брашно. Ставете во рерна загреана на 180 стеопени и печете околу 30
минути. Испечената кора оставете да се излади.
Фил: На пареа варете - матете ги жолчките со шеќерот во прав и 200 гр. чоколадо додека смесата не се згусти. Изладениот фил измешајте го со пенесто изматениот 250 гр. путер и намачкајте ја кората. По површината наросете со сецканите лешници и оставете малку да се зацврсти. Лешниците лесно притиснете ги во кремот. Оставете половина часво фрижидер, па извадете, исечете на штангли и поличте со глазурата. До служење повторно вратете во фрижидер. За глазурата на ниска температура истопете 300 гр. чоколадо со 50 гр. путер. Ако сакате поекономичен колач, тогаш наместо лешници употребете кикиритки. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кока кола колачПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Првиот рецепт за Кока-кола беше измислен во
Колумбија, Џорџија, во аптека на Џон Пембертон, а во почетокот беше
познат како кока-вино кое го носеше името "Француско кока-вино на
Пембертон" во 1885. Постои веројатност дека бил инспириран од
неверојатниот успех на Вин Мариани, европско кока-вино. ПОДГОТОВКА:
Белките одвојте ги од жолчките и изматете цврст снег.
Жолчките изматете ги пенесто со шеќерот, 1 кесичка ванилен шеќер и кората од лимон. Брашното измешајте го со прашокот за печиво, па наизменично со снегот од белките додавајте го во брашното. Подготвената смеса излијте ја во намрсена и побрашнета тава и печете во загрена рерна 15 до 20 минути. За тоа време подгответе го кремот. Кока-колата кусо проварете ја со шеќерот и 1 кесичка ванилен шеќер, па измешајте ја со мелените бисквити и ореви. Додајте рум, сок од лимон и сè измешајте во еднолична смеса. Печениот бисквит изладете го, по него распоредете го подготвениот крем. Шлаг-кремот подгответе го според упатството. Намачкајте го шлагот над кремот. Пред служење колачот добро оладете го и исечете го на коцки. Печениот бисквит можете да го исечете на половина, па да го филувате и да го украсите со шлаг. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БајадераПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Бајадера ПОДГОТОВКА:
Шеќерот се става во тенџере, се додава малку вода
колку да се покрие. Се вари на тивок оган густ шербет. Се остава да се
лади и кога ќе биде млако се додаваат мелените бисквити, маргаринот на
собна температура и мелените ореви.
Се меша, и смесата се дели на два дела. Во едниот се додава стопената чоколада и се меша да се изедначи. На фолија се плеска прво темната смеса, а врз неа се става белата смеса. Целиот колач се прелива со глазура од 100 гр. чоколада, шеќер во прав, малку путер, 3 лажици млеко, стопени на сосема тивок оган. Се остава добро да се олади и да стегне, потоа се сечат тенки долги четвртасти парчиња. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
УрмашициПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Урмашици ПОДГОТОВКА:Изматете го путерот со 2 лажици шеќер и 2 жолчки заедно со киселата павлака.Во тоа додадете го брашното помешано со прашакот за пециво. Потоа замесете меко и мазно тесто за да не се лепи на рацете. Оставете го 10 минути да се одмори. Од тестото кинете топчиња со големина на орев. Земете ренде и на рапавата страна и стиснете ги топчињата, па формирајте правоаголници. На средината од тестото ставете парче орев и завиткајте прво од едната страна преку оревот во средина, а потоа и од другата страна. Така подготвените урмашици редете ги во подмачкан плех обложен со кујнска хартија, но одвеоени едни од други затоа што тестото ќе нарасне. Пeчете на 200 степени додека тестото малку не порумени. Прелив: Сварете сируп од 600 грама шеќер, половина литар вода, лажичка ванилин шеќер и еден ислупен и на кругови исецкан помал лимон. Варете 5 минути, па оладените урмашици прелијте ги и оставете ги да го упијат сокот. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Марципан топчињаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Кокосот се смета за најкорисно дрво на светот, а од
него се добиваат храна, пијалок, облека... Речиси ништо од кокосот не се
фрла во Филипините, каде што го нарекуваат "дрво на животот".
Индонезијците велат: "Постојат толку многу употреби на кокосот колку што
има денови во годината". ПОДГОТОВКА:
Добро измешајте го кокосовото брашно, оревите, иситнетите бисквити,
шеќерот и румот. Чоколадото растопете го во млеко и сипете го на претходната смеса. Замесете така да добиете компактна смеса, правете топчиња и прелијте ги со чоколаден прелив. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Какао коцкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Какаото се добива со сушење и мелење на неговата билка, која пак највеќе се употребува за правење чоколадо. ПОДГОТОВКА:Со миксер измешајте гио јајцата со шеќерот.Додадете омекнат маргарин. Помешајте ги брашното, какаото и прашокот за печиво, па ова додадете го на предходната смеса наизменично со млекото. Убаво измешајте. Калап за печење премачкајте го со масло и побрашнете го, па во него истурете ја смесата. Печете во рерна на 200 степени. По 5 минути намалете ја температурата на 170 степени и печете уште 25-30 минути. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дамски каприцПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Путерот содржи 81% маст и 14-16% вода. Путерот и
припаѓа на групата меки масти, со точка на топење од 20 степени
целзиусови и се одликува со лесна сварливост и висок степен на
искористување во организмот. ПОДГОТОВКА:
Путерот и шеќерот изматте ги пенесто, па наизменично
додавајте ги жолчките и брашното во кое сте го додале грашокот за
пециво.
Потоа вмешајте ги румот, ренданата коричка од лимон и на крај преостанатото брашно и млеко. Добиената смеса сипете ја во сад обложен со хартија за печење и печете 20 минути на 180 степени. Површината посипете ја со рибизли, а преку то ставете цврст снег од белките и 250 грама шеќер во прав. Продолжете да печете уште 20 минути. Колачот малку изладете го и исечете го на парчиња. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ледени коцкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Препорачливо е да се одбегнува чоколадото пред спиење затоа што може да предизвика несоница. ПОДГОТОВКА:
Изматете ги жолчките со шеќер во прав, додајте ги изматените белки и брашното.
Смесата ставете ја во подмачкан и набрашнет калап и печете во загреана рерна на 220 степени околу 20 минути. Во 300 мл. измешајте нишесте и ванилин шеќер. Смесата ставете ја во 300 мл. врело млеко. Со постојано мешање сварете густ крем. Кога ќе се олади постепено додавајте го во изматениот путер со шеќер во прав. Чоколадото и 50 грама путер растопете ги на пареа, за смесата да биде еднолична и прелијте го колачот. Сечете на коцки и служете. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мач мелоуПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Мач мелоу ПОДГОТОВКА:
Се матат 6 јајца со 6 лажици шеќер, потоа се
додаваат 60 грама брашно и 3 лажици какао. На печеното тесто му се
додава прелив направен од 300 милилитри вода, 15 лажици шеќер и малку
лимон.
Колачот се филува со следниов фил: Се варат 2 пудинга од од ванила во 100 милитри млеко, и 40 грама брашно. Кога ќе се свари и ќе се олади, се додава путер изматен со 200 грама шеќер во прав, се меша и се сипува преку колачот. Одозгора се прелива со чоколадо. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Овој рецепт не е за мач мелоу
|
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не е, затоа што не се прави со пудинг
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве ресана торта, но оваа не е тортата што се прави со ресана, туку оваа изгледа како ресана.
РЕСАНА ТОРТА
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6759 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова го имам правено како колачи и топло го препорачувам!!!
Преубаво е.
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Внеси реплика | страница <1 2829303132 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |