IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Redizajn na foto.idividi.com.mk
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Redizajn na foto.idividi.com.mk

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
VladimirCHE Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Октомври.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 117
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VladimirCHE Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2007 во 01:30
Do bobicar1
A ustavari da te prasam onda zosto baras mislenje od drugite koga veke imas jasna predstava sto treba i kako e najdobro da go napravis toa - vo tvojata poraka moze da se zabelezi tvojata samouverenost.... ama koga veke e taka ti znaes najdobro..... druze

Изменето од Vladimir - 13.Октомври.2007 во 01:31
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2007 во 14:19
Originally posted by Vladimir Vladimir напиша:

Pozdrav do vas... supper so vi teknalo da go izmenite sajtot na idividi sekako boite se klucen faktor za postata na sajtot posle tekstot i informaciite pa vaka smetam deka treba da ima poveke svetli bo - topli  crvena , plava - svetla no treba da ima trodimenzionalnost , da bidat izvedeni formite koi ke gi pokriete so boja da bidat trodimenzionalni posto denes i po drugite web - trend sajtovi toa e dosta interesno i zastapeno nesto da izgleda kako pozadinite na www.taged.com - taa nudi dobri pozadini zemete kako primer pozdrav do vas - bi sakal i licno da vmetnam nesto dokolku bidam pokanet od vasa strana uste ednas pozdrav se citame ...... adio

Vladimir, nie se zalagame za redizajn na http://foto.idividi.com.mk , ne za celiot idividi sajtнамигнување
redizajnot na foto-sajtovi e specificna rabota od aspekt na boite koi bi se upotrebuvale, zaradi toa sto tie boi avtomatski pretstavuvaat opkruzuvanje na samata fotografija i ne treba da go narusuvaat dozivuvanjeto koga ja gledame istata....

a sto se odnesuva do pozadinata na koja se postaveni fotkite, mislam deka na ruskiot photoforum e odlicno reseno toa - avtorot sam si izbira nijansa [od bela do crna i site sivi nijansi] za pozadinata na koja ke bide postavena fotografijata...среќа

Изменето од branko_k - 14.Октомври.2007 во 14:21
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2007 во 01:26
падна foto.idividi.com.mk, или само мене така ми се чини?
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
zajasna Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2007
Локација: Canada
Поени: 37
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zajasna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 22:14
Bi bilo super dokolku bi mozelo da se menuva pozadinskata boja za fotografiite, dokolku toa ne e mozno jas sum za crna pozadina. A boi koi bi sakala da preovladuvaat na sajtot toa se bela, sina kako sto i se. големо%20гушкање 
Кон врв
JBorko Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Октомври.2007
Локација: Slovakia
Поени: 52
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JBorko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2007 во 12:07
Здраво на сите!

Еве неколку од моите или согласувања со веќе предложените идеи

01. Јас сум за светли бои.
02. Ми се допаѓа Хрватската страница, би можело да се употребат некои нивни финти, ама не сум за комплетно или делумно копирање на нивната страница. Идејата за можноста да се избере позадина за фотографијата.
03. Изборот на позадина би можел да се направи не во Pop-Up прозорец како на хрватската страница туку во Flash, како што е на страницата http://www.kokino.org.mk/pocetna.html
04. Би сакал да има можност секој член да може да ги следи фотографиите што ги коментирал, т.е. во секој профил да има список/архив на коментари кои тој член ги напишал.
05. Смена на фотките покрај Логото (во горниот дел на страницата) :)
06. Раширување на форматот на страницата (сегашната форма е на 50 % од просторот а по 25% од лево и од десно е текстура). Би било добро да биде раширена на барем 90%.
07. Некои 'tutorial-и'(совети) од форумот да се пренесат до секцијата за совети.
08. Би било одлично да се направи скрипт, кој ќе го прочита exif-от и кој автоматски ќе додаде информација под фотката за основните подесувања при фотографирањето, за датумот на фотографирањето, за моделот на апаратот, за програмот за едитирање кој бил користен и сл.
09. Бодувањето: нека биде како на photo.net. 5/5 за оригиналност и 5/5 за успешна реализација.
10. Како тематските фотки да не можат да се објават веќе објавени фотографии и да биде исклучена можноста за покажување на името при објавување на тематска фотка.

11. Едвај чекам да ја видам http://foto.idividi.com.mk во ново светло

Излегоа повеќе од неколку, ама се надевам дека барем нешто од тоа ќе ви даде смисла и ќе го имплементирате во новата страница.

Поздрав!

Изменето од JBorko - 02.Ноември.2007 во 14:12
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JBorko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 17:45

Освен подесувањето на позадината на една руска страница најдов и можност човек да ја кропне сликата со шаблонот на третините, или да ја направи црно бела и да ги додаде подесувањата у коментар. Страницата е http://www.photosight.ru

Посебно ми се допаѓаат нивните правила: http://www.photosight.ru/rules.php
Ако немате човек што разбира руски, можам да ги преведам јас.
Како еден приме од правилата ќе наведам дека секој може да се регистрира, ама може да објави само 6 фотографии. Кога ќе објави 6 фотографии модераторите ги разгледуваат 6те слики и решаваат дали ќе му дозволат да стане член на страницата или не.
На овој начин ќе се избегнат сите ситуации на објавување на слики кои не и личат на страницава...

Има и хиерархија на членовите според искуство или според оценети фотки и т.н.

А на оваа страница (истата, само американска верзија) има уште некои трикови кои може да се искористат http://www.photosight.us/

Патем, сакав да прашам дали некаде на форумов или некој од вас има линкови на некои најдобри(најпопуларни) фотостраници од некои други земји.
Хрватската веќе од темава ја знаат сите. Некоја Руска, Француска, Германска, Американска...

Изменето од JBorko - 03.Ноември.2007 во 19:55
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 22:45
Борко, сите предлози се добри, освен тоа со администраторот кој би требало да одлучува кои фотки ќе бидат објавувани ил кој ќе биде член на сајтот.

На насловната страница стои следново
"Овој сервис на ИДИВИДИ е наменет за сите љубители на фотографијата, почнувајќи од професионалните фотографи, оние кои се занимаваат аматерски со фотографија и сите оние кои сакаат да научат нешто повеќе за фотографијата и фотографирањето."

Ако страницава е наменета за популаризација на фотографијата, со такви рестрикции како што ги наведе ти, тешко дека некој новајлија ќе може да се приклучи на сајтот.

Други фотосајтови што се подобро направени од нашиот и би можело да се ископира
http://eyefetch.com
http://www.fotocommunity.de/

Изменето од bobicar1 - 03.Ноември.2007 во 22:46
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JBorko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 11:24

ОК... Во право си. Тој предлог може да се изостави.

Иначе пак ќе искоментирам за основната боја на сајтот.

Јас предлагам да биде 20-30% Сива.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2007 во 15:22
Eве нешто ново од EyeFetch
кога од најнови фотографии ќе отвориш некоја за да ја коментираш/бодуваш, веднаш под неа има страјп со последните 5 фотографии на авторот.

Мислам дека би можело тоа да се направи и кај нас

http://www.eyefetch.com/image.aspx?ID=574808
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JBorko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2007 во 15:31
Сакав да прашам уште една работа:

Кога дефинитивно треба да биде обновен дизајнот на страницава?

Сметам дека би можело да се направи во форма на паралелно функционирање на сегашната страница + БЕТА верзија на новата.
Кој сака да може да ја проба новата верзија (да речеме од 1 декември), и во период на 2 месеци да се пријавуваат багови и да се даваат дополнителни предлози за поправање на некои финеси.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2007 во 15:48
Борко, на изложбата кој ја правевеме во септември, во разговор со администраторите дознав дека страницата би требало да биде пуштена околу нова година. Потоа побарав линк за можам да го тестирам сајтот.

Бидејќи сеуште немам добиено линк за тест, највероватно работата сеуште не е стасана до таму
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2007 во 09:55
Originally posted by janevskir janevskir напиша:

Со цел подобрување на фотоидивиди мислам дека е потребна опција со која на авторот на фотографијата, која е веќе upload-ирана, му се дава можност истата доколку има потреба ја корегира и ја upload-ира повторно на местото на старата. Накратко кажано, можност за корекција.
На пример еве за http://foto.idividi.com.mk/myphotos1.asp?ID=21979. Ја upload-ирав без да забележам дека е малку накривена на десно. Членовите ја забележаа грешката и ми укажаа. Е сега во насока на усовршување на фотографијата, наместо да ја бришам па upload-ирам повторно може и да ја корегирам и да ја заменам со постоечката.
Нешто слично има на форумов. Можност за корекција на коментарот, со тоа што се појавува забелешка дека авторот направил промена во толку и толку час и тој и тој ден.

Истото може да се примени и за коментарите на фотоидивиди. Можност за корекција на коментарите. Често се случува да се направат печатни грешки при куцање. Зошто да нема можност да се корегира коментарот?

Smetam deka predlogot mu e mesto vo ovaa tema
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2007 во 11:24
Мислам дека идејата не е лоша, но земајќи го во предвид фактот дека имаме членови на сајтот кои поставуваат крадени фотографии од интернет и ги презентираат како свои, мислам дека сето тоа ќе биде злоупотребувано на овој или оној начин.

Друго, ако некој веќе укаже на грешките во фотографијата, то ги поправиш и повторно ја поставиш на истото место, тогаш дел од коментарите нема да имаат смисла и ќе биде малку чудно за оној што го чита.

Имаше, мислам на рускиот сајт беше, втор поглед на фотката. Значи јас како критичар/бодувач, можам при давање на мојот коментар да поставам линк до мојата верзија на фотографијата и да го презентирам моето видување.
Ова не е она за што беше и прашањето, ама добро е да се има како инфо

А сосема се сложувам со тоа да секој може да си го поправи својот коментар ... често се случува да пропуштам запирка и смислата на реченицата веќе заминува во друга насока ...
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JBorko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2007 во 12:54
Јас мислам дека нема смисла да има можност да се смени сликата на сајтот откако некој ќе ти укаже на грешките.
Целта, според мене е во идните фотографии да не се повторуваат слични грешки.
На рускиот сајт вториот поглед е одличен, ама има место за усовршување. Т.е. таму функционира само кроп и црно бела варијанта, а мислам дека како втор поглед би можело да има и некои други основни подесувања како: Exposure compensation, Levels, Saturation, Contrast/Brightness. Мислам дека ова е сепак премногу да се бара на еден сајт, ама можностите треба да ги држиме отворени.

Што се однесува на коментарите, тоа функционира на руската страница, и е одлична опција.

Друга работа, која би ја додал е да не може да се оцени фотка без коментар или со коментар пократок од определн број на знаци (20 на пример без 'space')... Суво оценување на фотографија според мене не придонесува на подобрување на квалитетот. Со пишување на поопширен коментар, на некој начин сите ги разменуваме мислењата и погледите на една фотографија, што исто така би био поинтересно отколку читање на коментари од типотЧ 5, 4, фино, убаво, одлично и т.н.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.