|
Leonardo da Vinci |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | |
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Leda( Testa di Faniciulla Detta) |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sv.Ana |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eve edna slikana od nego koga bil pomlad |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tajnata Vecera |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Devicata, Sv.Ana i deteto so Jagneto |
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Леонардо бил дете на Катерина,
селанка, и Сер Пиеро, адвокат и сопственик на земјиште. Имал домашно
образование и немал формална едукација на Грчки и Латински.
Бил свирач на харфа. Првото претставување на Миланскиот двор му било како музичар, а не како научник.
За малку избегнал апсење поради содомија. Веројатно бил вмешан и некој од неговите машки модели.
------------------------------------------------------------------- Мона Лиза теорија #1: Нејзинaта насмевка значи дека била тајно бремена. Мона Лиза теорија #2: Била забавувана од музичари и кловнови кои ја забавувале додека Леонардо ја сликал. (Има уште една теорија која вели дека Мона Лиза е портрет на самиот Леонардо, но многу прикриено насликана) Научници од Универзитетот во Амстердам и Универзитот во Илиноис користејќи програм за препознавање на лице, откриле дека Мона Лиза е: 83% среќна, 9% згадена, 6%уплашена и 2% лута. ------------------------------------------------------------ Леонардо бил прв кој објаснил зошто небото е сино(поради тоа што воздухот ја распрскува светлината). Портретот со црвена креда, (цирка 1512 до 1515 година), се верува дека е авто-портрет (но не веруваат сите). Лувр потрошил 5.5 милиони долари за да ја закачи Мона Лиза внатре во зид, 2 метра позади дрвена препрека. Бил голем обожавател на зборови со игра, и неговиот Codex Arundel содржи долга листа од синоними за... Пенис. |
|
|
|
ekaterina
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 450 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bravo , bravo , bravo...!!!! Lani bev vo Luvr i imav prilika da ja vidam Mona Liza ostava bez zdiv! Problemot e sto mnogu se iskomercijalizira nejziniot lik , se napravi parodija i smea ,a seto toa e taka bidejki lugeto ne se svesni za mokta na genijot i za dusata na edna posebna zena. Sustinata e vo edostavnosta i cistotata na emociite koi se preneseni na toa platno. Ke reces obicen portet , a tolku magija.....
|
|
people are strange
|
|
ekaterina
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 450 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zenata si bila super,on si teral po svoe,ispadnalo cudo,jas veruvam vo cuda,vo cetka i maslo, vo ljubov i mok.
|
|
people are strange
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a,shto bila super?,...najobichna seljanchica,...od toa vreme,...ne bila ni nekoja "plavokrvna",.
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
ekaterina
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E pa bas vo toa e marifetot!Da bila plavokrvna sega nemase da pisuvame jas i ti.Znaes li kolku genijalni portreti visat po muzeite na takvi gospogi od visokiot kov,no gabe,site se isti,nisto ne te golica vo nivnoto drzenje i lik.
|
|
people are strange
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...СЕКОЈА НЕОБЈАСНЕТА ПОЈАВА Е ЧУДО...ЈАС НЕ ГЛЕДАМ НИШТО ТУКА ЧУДНО...ЖЕНА ,ПЛАТНО ,БОЈА,ЧЕТКА....ЕМОЦИИ,СТРАСТ,ЉУБОВ...САМО НА ФИЛМ...
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
ekaterina
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ajde malku razmislete pa ke vidite deka e cudo: covekot izmislil tolku mnogu raboti sto naukata i naucnicite mu pagaat na kolena, a sepak site go vrzuvaat za "selankata Gokonda",pa neli nisto ne slucajno.Jas kako zena sakam taka da si gi dozivuvam nastanite,a osobeno tie sto se vrzani za umetnosta.Tuka nema foliranje ima strast
|
|
people are strange
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toj ne napravil nishto,..samo dal idei,...deka se vozmozni nekoi raboti,...koi shto mnogu podocna bile i realizirani,..
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
VladimirCHE
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 117 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ve citam i se smam iskreno Leonardo bil po profesija anatomist studiral anatomija pa taka da vo poveketo sliki moze da se vidat i skici od covecki organi primer ke ja spomnam skicata na utrobata na trudnicata.. ali toa nema veze samo sakav da vi pisam za Mona Liza monaliza se pretpostavuva deka vo tajnata nasmevka ja krie svojata bremenost navodno taa bila bremena i smetala deka nekoj ne ja znae nejzinata tajna ete toa e toa i za mona i za leo - vi blagodaram
|
|
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |