|
Материјалното или Духовното? |
Внеси реплика | страница <12345 14> |
Автор | |||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Spiros, povtorno mi ja birash hranata?
Jas fala mu na Boga, imam zdrav razum i znam shto e dobro za moeto zdravje i zdravjeto na moite deca(barem spored deneshni uslovi). I zmijata e "dar" od Boga ama toa ne znachi deka kje izberam da ja chuvam doma. "Sovrshenata Vistina" go sodrzhi i sovrshenoto i nesovrshenoto, i dobroto i zloto, i radosta i bolkata. I e iznad SE. Da se osoznae TOA e Blazhenstvo, koe e vo SE shto egzistira. Samo shto SE ne e svesno za svojata bozhenstvena sushtina. SVESTA(BOG) e vo SE, seedno dali sme svesni ili ne.Potochno kazhano SE e vo Nego. Zarem ova e ogranichuvanje? Изменето од viktorija123 - 19.Јануари.2011 во 13:17 |
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Викторија, за разлика од богот за кој што непокорниот свет зборува и на кого му верува, Совршениот БОГ Кој што на чудесен начин ни се покажа во Прачистото Име и Срце Исусово нема потреба да биде >> секогаш и во се’<<, за да биде Она што е’: Совршен Се’држител - Светлина без никаква темнина ! Со ова несакам никого да повредам и да кажам дека е се’ нездраво во секој разум кој што се противи на Совршениот БОГ, но сакам да укажам дека таму каде што (разумот) се противи, таму вистинското исцеление се’уште не се случило и таму се’уште не е Совршениот БОГ! Поздрав п.с. Арсенот е отровен и треба да се чува на место кое не е пристапно за децата, иако тој за Чедата на МУДРОСТА БОЖЈА е само еден (од многуте) БОЖЈИ творби кои им служат за добро! На пример (во одредена потенција) за лек! |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kako da znaeme, shto e Ona koe go negirame ili pak vo koe veruvame, koe falime. Dali? Dali e toa dovolno za da go osoznaeme Boga? Sekako deka ne. Spiros, spored tebe, ispagja(prosti ako gresham)deka ti veruvash vo "Sovrshen Bog"-koj e sozdatel na SE, ama ne e vo SE zashto SE ne e zasluzhno. A nie(onie koi nerazumno ne go prifakjame tvojot Sovrshen Bog) go imame "nashiot nesovrshen Bog" - koj e nasekade i vo SE. Od ova pogolemo ogranichuvanje i pogolema podelba, zdravje. No, vo prirodata na umot e da deli, analizira, da fali i grdi. Go deli duri i BOG(na moj, tvoj, sovrshen, ne sovrshen)... Vo prirodata na SRCETO e da dozhivee deka BOG e EDEN, Edinstven, Ne podelen i Seprisuten. Taka da Duhovnoto i Materijalnoto ne se odeleni. No, ti sekako mozhesh da prodolzhish da veruvash i da go falish "tvojot Bog"- koj ne e vo SE. No, ako mi dozvolish bi te prashala - Kako toa lugjeto i pokraj nivnata golema vera i falenje na Boga, seushte ne se "spaseni"? |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Edinstevenoto zadovolstvo i srekja na vernikot se sostoi vo veruvanje na onoa shto toj si odbral/saka da veruva. Toj toa go vkamenuva vo dogma, vechna Vistina, koja kje ja brani po sekoja cena so - vrenichki paroli vo koi namesto fakti i argumenti koristi atributi koi gi pishuva so golemi pochetni bukvi.
Za nego toa e Vistinskata, Sovrshenata, Prachistata, S'eSodrzhanata Svetlina, a seto ostanato, shto ne e identichno so negovoto odbrano veruvanje, pretstavuva protivenje na Sovrsheniot BOG. Ironijata e shto so vakviot stav vernikot ne e svesen deka se poistovetuva so Sovrsheniot BOG bidejki eksplicitno objavuva oti toj go osoznal Sovrshenstvoto i zatoa mozhe da diskriminira megju nego i nesovrshenoto/greshnoto, neshto shto samiot go smeta za najgolem grev (izramnuvanje so Boga) na nevernicite. No, toa e toa. Odbranata na veruvanjeto i dogmata ne bara logika i fakti, tuku nepokoleblivost vo drzhenjeto za nea... po sekoja cena. Ti barem znaesh shto e attachment... E ova e negov ultimativen primer. Изменето од Messenger - 24.Јануари.2011 во 15:06 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I koga ke se "vrzeme" ostanuva samo da si ja citame verata kako kletva.
...pa mozebi i ke ne odnese na rajskite porti se prasuvam samo koj e gresnikot? |
|||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Odlichna poenta.
Ednash na ovoj forum nagovestiv deka JHVH (Jas sum Toj shto/kje Sum) e evrejska transkripcija na arapskoto Nuk pu Nuk isklesano vo egipetskite pramidi. Togash nashiot chlen Majkl spomna deka mozhebi e dobro da go prasham rabinot za ova... I koga na stariot rabin mu rekov deka JHVH ne e nishto podrugo tuku Nuk pu Nuk, koj Mojsie od Egipet go donel kako Bog na monoteistichkata religija na Akeneten, toj se zamisli i reche: - Koga vistinata kje se pokazhe deka bile lagi, togash shto pretstavuva toa za vernikot? I toa e odgovorot na tvoeto prashanje koe ne e pusto akademiranje, tuku religijska esencija. Изменето од Messenger - 24.Јануари.2011 во 17:18 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
OK Majkl, znaesh deka vo brzanje chesto pati pravam lapsuzi. Ama dobro shto me popravash. Dobro za mene, oti mi svrtuvash vnimanie da ne brzam tolku, a dobro i za onie chlenovi koi chitaat za da bidat poprecizno informirani.
|
|||
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Uste od pocetokot na coveckata istorija lugjeto go znaele Bozjeto ime. Na primer, vo 1 Mojseeva 4:1 pisuva : 1 Потоа Адам ја позна жената своја Ева, која зачна и го роди Каина, и рече: "Придобив човек од Господа!" Vo originalot na Hebrejskite spisi namesto zborot "Господа" stoi tetragramatonot JHVH , Bozjeto ime. Ne e voopsto cudno sto "Nuk Pu Nuk" ima slicno znacenje so hebrejskoto "Jas Sum", odnosno tetragramatonot JHVH. Vo sekoja religija ima delovi od Bozestvenite Vistini za nasiot Tvorec. |
|||
SOLI DEO GLORIA
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
JHVH ima identichno znachenje so Nuk pu Nuk.
Nuk pu Nuk e postar termin od JHVH koj e objaven od Mojsie do evreite. Potochno. evreite znaele za Nuk pu Nuk bidejki zhiveele kako robovi vo Egipet. Zatoa, koga Mojsie doshol od planinata evreite go prashaa koj Bog go pratil? Znachi im bile poznati povekje bogovi, pa gi interesiralo koj e onoj shto prakja poraka po Mojsie. Ovoj, kako chovek izrasnat i uchen od egipjanite im go kazhal imeto Nuk pu Nuk na evrejski - JHVH. |
|||
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vo red, neka imaat i isto znacenje. Ne sum nekoj strucnjak po egipetski i hebrejski jazik, pa moze da e kako sto velis ti.
Bidejki Eva go znaela Bozjeto ime , togas koj termin za BOG e postar ?
Mojsej kako posvoen sin od faraonovata kjerka bil poucen na seta mudrost egipetska, no samiot toj go smetal toa soznanie za nistozno sprema verata vo Bogot na negovite roditeli,Bogot na Avraam, Isak i Jakov. Zatoa i go napustil Egipet i se odrekol od site privilegii i bogatstva sto mu sleduvale, samo da bide so Bozjiot izbran narod , Izrael . Toa e vistinska vera |
|||
SOLI DEO GLORIA
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Znaesh kako e toa... koga edna vera so vreme kje se razvie, pa kje se reshi taa se ovekovechi vo zbirka pisanija, togash neshtata se selektiraat, redat i se popravaat tuka i tamu... tuka se dodava po nekoe ime i nekoj pasus, tamu se odzema... i taka se sozdava "originalna" nacionalna religija.
I taka Eva znaela deka imeto na Boga e JHVH... onaka na staroevrejski. Ili kako shto Adam bil musliman, onaka spored Islamot. Ova me potseti na eden amerikanski evangelist koj reche "ako angliskiot jazik bil dobar za Isus koga im propovedal na lugjeto i podocna koga bila napishana Biblijata, togash zoshto da ne e dobar i za mene". Bog da chuva. Изменето од Messenger - 25.Јануари.2011 во 00:32 |
|||
|
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dobro, znaev deka taka ke odgovoris bidejki citas knigi od pravecot na kriticizmot na Biblijata. Jas sepak kje go sledam ISUS i Negovoto ucenje kako sto e napisano vo Evangelijata.
E sega so ova me nasmea. Zarem ima tolku prosti lugje koi veruvaat deka ISUS propovedal na angliski ? Da ne se zafrkavas? Bog da chuva ...I DA BRANI ! Pozdrav messi |
|||
SOLI DEO GLORIA
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kolku pati kje ti kazham deka imame isti interesi i deka ne ja kritikuvam Biblijata. Biblijata e edna rabota, a nejzinite interpretacii se neshto sosem drugo. Inaku po odnos na Isusa i jas go sledam negovoto uchenje onaka kako shto e zabelezhano vo Evangelijata. Tuka ne se razlikuvame po nishto. |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <12345 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |