|
Вехабии во Македонија - верска дискусија |
Внеси реплика | страница <12345 16> |
Автор | ||
Okean-Ljubavi
Група Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 88 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Islamot e Islam... nema Radikalen ili Neradikalen...
Istiot jas mozam da bidam vo nekoj slucaj radikalen vo nekoj slucaj neradikalen. Islamot ne ja opfaka samo Dzamijata i molitvata nego celokupniot nacin na ziveenje,po propis i vo sklad so Qur'anskite propisi. Kako sto uvidel Martin Luter deka Pravoslavcite se vpustile vo preterana zabluda,izlegol na scena i gi formiral Protestantite,koi ke donesat eden balans te. da ne se obozavaat mnogu mnogu ikoni,svetci,krstovi itn.... bidejki seta vaznost im se pridala na duhovnosta dodeka formata potpolno se izgubila. Istoto se slucuva i vo Islamot. Muhammed s.a.w.s Muslimanite togas gi poducuval vo se',pod ednakvo i za duhovnosta i za formata..... posle preseluvanjeto na Muhammed s.a.w.s na Ahiret (onoj svet),lugeto pocnale mnogu vaznost da im pridavaat samo na formata,oddalecuvajki se od duhovnosta... togas se pojavuvaat Sufiite.... koga i tie preteraa,se pojavuva i Abdulvehab koj ke donese eden balans te. ke gi osvesti lugeto da ne se zanesuvaat,ustvari,pravat bogovi od sebe bez toa da go primetat. |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не се јадосувај, и ние овде во Македонија го имаме тој проблем на територијално отцепување.Си слушнал за Република Вевчани? |
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...................... Не знаев дека держава Вевчани е така строго уредена и наоружана и во секое време подготвена за терористички напади, како овие во Босна... |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Со сигурност има повеќе ловечки пушки од овие во селото во Босна, има повеќе мобилни телефони и слични дрангулии за разузнавање. А да не зборуваме за терористите (алудирам на маските од маскенбалот).
Не е на одмет мала шала, со оглед што авторот на темата првин ја посочи веста за БиХ за потоа истото да го поврзе со Македонија. Не издржа срце јуначко! |
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ја не сум знаел дека и Вевчани имало вехабисти....
Велешта... шо знам... И ти Дешад викаш у Вевчани има вакви структури, или... |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не бе, пу,пу, скраја да е! Зарем уште не си сватило Тетратче дека терминот вехабии и терористи е ексклузивен само за муслиманите? |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исправка: Не Закарави туку Заркави. Да бидеме начисто со имињава. |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересно размислување!
Добро утро Македонијо, се наспа ли? Деновиве во електронските и печатените медиуми се врти веста дека во оваа наша држава е забележана појава на исламски фундаменталистички елемент!! Тоа ни е сервирано од страна на експертот oд Израел. Патем речено тој ми личи на оние платени атентатори од странските разузнавачки служби што својот живот го провеле во волчјите јазбини на Африка каде што како платеници на “легијата на странци” убиваат невини старци, жени и деца во името на цивилизацијата. Луѓе, не чудете му се на човекот, та, тој и не навикнал на нормална комуникација стојќи на бетон или мермер!! Тој е пустински гуштер! И сега што, ајде на ред се дојдени “фундаменталистите” од Македонија. Демек овојпат услов за влез во унијата е Македонија да биде чиста од “исламските екстремисти”. Се нешто ново измислуваат. Така ја подгреваат овдешната атмосфера на нетрпеливост и непријателство помеѓу двата најбројни народа во земјава. Се знае на која вера и припаѓаат и едните и другите. Уште тоа ни треба. Ја вкусивме 2001 и сега ни варат нешто ново, покатастрофално, се разбира. Дотичниот господин е дојден тука за да го лансира пробниот балон па да се види дали некој ќе се обиде да го кутне. Па така, сега тој и неговите компањони чекаат на реакција. И додека тие чекаат, веста за фантомското постоење на “Ал-Каеда” во Македонија издушно ја користат некои новинари со ширење на лаги и измислици , поготово весникот Вечер кој е Династија на Латас и неговата елита. Каква ќе биде вашата реакција почитувани читатели, токму вие што му припаѓате на христијанството? А кога некој од муслиманите ќе рагира на навреда на сметка на исламот, веднаш сите скокаат дека тоа било “екстремизам” или почетоци на “исламски тероризам”!! Луѓе, еј вие пискарала (не се однесува на сите новинари), аматери во професијата! Погледнете околу себе и малку удрете се по глава! Во чија корист е ширењето на такви небулозности и лаги? Каде сте ги виделе тие “фундаменталисти”? Или пак сте толку негативно расположени кон исламот што и најмал повод ви дава за право да напаѓате и клеветите без никаков аргумент? Зарем не чувствувате потреба аналитички да и пријдете на целата работа и навистина да разберете во какво општество живеете па конечно да прифатите дека ваши комшии се муслиманите од Европа, а не од далечниот Исток? Но, да се разбереме, она што ќе ги увреди нив, па и нас ќе не увреди, та, иста вера сме, како не разбирате!? Знаете што? Да беше оваа држава правна и функционална ќе ве дадевме на суд вас неколкумина непоштени пискарала поради сеење на верска омраза и нетрпеливост, но, бидејќи сите знаеме дека, за жал, Македонија е земја на експерименти и којзнае какви проби, не можеме да ве тужиме никаде и никому! Ваша среќа. Ама едно нека ви биде јасно, сепак ќе ве тужиме и тоа директно во “зевзекманија” ! Учете си го занаетот повторно, зевзеци низаедни! Го повикуваме судот на популарната “зевзекманија” и феноменалниот Горан да го превземе случајот на овие тапчовци кои се спремни само поради дневен рејтинг да увредат припадници на цивилизација чија што хуманистичка порака и најголемите умови на светот не успеале да ја побијат. Додека од сите страни се обидуваат да не скараат во оваа наша Македонија, вие едвај чекате да влетате во челуста на ѕверот и на огнот да му додадете уште малку бензин! Зарем сметате дека ние сме обични смотани неранимајковци кои немаат уста да се побунат против неправдата и нанесената увреда. Но, ние сепак ќе бидеме поцивилизирани од вас па своите реакции ви ги праќаме на овој начин, а не преку закани и лаги како што вие се обидувате да прикажете. Ајде, барем еднаш бидете храбри и објавете го овој текст па македонската јавност да знае на какви притисоци се изложени нивните сограѓани од исламска вероисповед. Срам да ви е! Пишува: Зевзек За пискаралата новинари кои го трујат народот. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Spored napishanovo zakluchuvam deka ti gi podrzhuvash dvizhenjeto na vahabistite, zarem ne? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Okean-Ljubavi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Messenger,spored gore napisanoto jas vo Islamot ne gledam "Vehabisti". A i sto ocekuvas da ti kazam deka gi poddrzuvam onie koi Gvantanamo go napolnija so nedolzni luge,narekuvajki gi "teroristi,vehabisti..." ? Sekoja Forma vo Islamot e cista,vo originalnata postapka. Inaku,za vasa uteha i dobar son... "Vehabiite" se strogi prema Muslimanite. Licno mene mi odgovara Sufiskoto ucenje... spored mojot karakter,Sufizmot poveke mi odgovara. Za da izgradis edna Kukja,Messenger,potrebni ti se tesari,zidari,armiraci.... Ako si po gradjevinata,ke vidis deka sekoj od ovie gi poprava na drugite,bidejki ako armiracot ne si ja obavi propisno rabotata problem ima tesarot. Nie sme taka... iako ke slusnes od nekoi "vehabii" deka Sufiite se vo zabluda ili od Sufija ke slusnes deka "Vehabiite" se vo zabluda.... toa ke go slusnes od naivni luge koi ne go poznavaat detalno Islamot. Za vremeto na Muhammed s.a.w.s nemase "Vehabii" nemase "Sufii" nemase "Fikh" nemase mnogu termini koi denes se upotrebuvaat,bidejki Muhammed s.a.w.s od Ashabite i od site luge togas pravese Inzinjeri te. gi poducuvase pod ednakvo i za Serijatot (Fikh) i za Duhovnosta.A i denes ima Inzinjeri (Alimi) koi ke ja uvidat greskata i kaj ednite i kaj drugite. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A sufite ne se inzhineri za eksloziv, terorizam i egzekucii na onie koi ne im se istomislenici.
Изменето од Messenger - 04.Февруари.2010 во 15:32 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Okean-Ljubavi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne se raboti za istomislenici ili za neistomislenici. Ako dvajca zemaat platno da perat,edniot suvo go zema i go kvasi,drugiot nakvaseno go zema i go sushi. Ako ne ja poznavas nivnata rabota,ke pomislis deka se raspravaat bidejki rabotaat dve sprotivni raboti a CELTA I E ISTA te. da go ocistat platnoto. Ako nekoj se bori protiv Islamot so oruzje,nema samo nekoj da mu cita Duhovna poezija... Ne,Messenger,ni Sufiite ne mislat taka. Kazav,Islamot ne se naogja samo vo Dzamija i vo Molitva. Islamot e,znaci,stil na celokupniot zivot i zakon koj drzava moze da VODI so NAJ PRAVEDNI PROPISI I NAJ PRAVEDEN ZAKON,OD BOGA A NE OD MENE I OD TEBE. Toj zakon,sekako deka ima propisi za formiranje na Armija... |
||
Внеси реплика | страница <12345 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |