IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Олесни ја душата, чедо
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Олесни ја душата, чедо

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 22:55
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Утрово мајка ми ми се јави да ме потсети дека е празник, и дека е пост, а башка да не вклучувам машина и да не работамголемо%20гушкање.
Абе нема врска ова со Христовото учење.
Има со Православното, а Православното е Христово што значи, олесни си ја душичката овде или не одрекувај дека нема врска, вие кога постите ниту малку не јадете, а да не зборувам за адвентистите ( саботарите ) во сабота...

Да, ама ние постиме според нашиот избор, заедно со молитва, а не затоа што така пишува во верскиот календар или попо така вели.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 23:08

Исто, многу луѓе сум повредил, но не со крв.А животни, само една мачка до сега од балконот ја фрлив од нервоза и и го скршив 'рбетот и задните нозе.тагаТолку мило и убаво Божјо создание беше мачето, а ете, не чесниот тогашен атеист го фрли без милост.тагаГосподи помилуј не.

Во мојот живот имам убиено едно маче пред 20 години и до ден денешен - БОГ мие сведок - се каам и жалам за тоа, ...!

Доста луѓе сум повредил, неколкумина луѓе сум удрил, некои од ними дури и сум раскрварил ... само во еден случај душичето што од моето его крвареше не беше православно, туку сунитче!

Искрено жалам и се страмам!!

БОГ Милостив да прости секому и да нѐ чува и брани од искушенијата на лукавиот.

АМИН

Изменето од spiros - 29.Септември.2009 во 00:24
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 22:14
Вчера излажав. Зошто? Само за да си го спасам задникот и да не викаат на мене.
Денес во еден разговор излажав пак, мала лага, ништо значајно ама лага беше. Си реков:
``Што мора таа да знае каква маана си имам јас.`` и ја излажав.
Лоша сум нели? тага
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 22:18
Литиум што мислиш Христијаните не смеат да лажат за да се спасат, еве па и јас лажам признавам, на пример професор за домашна, некогаш не станам кога каже кој нема домашно да стане, дали сум бил јас пред вратата и дали сум гледал да не иде професорот тогаш излажам, едноставно за такви работи немај галје, освен ако не сакаш со тебе да завладее хаосот како што рече овој заборавив, леле, ПРАВДОЉУБЕЦ, на титула што има...среќа

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 22:48

Утрово мајка ми ми се јави да ме потсети дека е празник, и дека е пост, а башка да не вклучувам машина и да не работамголемо%20гушкање.

Како да ми кажа-прави се обратно од тоатага.

Несвесно, појадував бурек со јогуртљубов, па пиев кафекафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алиштавртење%20со%20очи...

Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канелазабава)...

Потоа ми текна што направив па си реков, каков непрокопсаник и невоцрковен човек сум била...

Но...Бог е голем. Нели?
трепкање

(Ova od postari go imam slushnato)
"Rabotel nekoj hristijanin na niva na praznicen den. Pominal negov soselanec i go iskaral deka na praznik - Bozji den ne se raboti"

-Koj od ovie dvajca napravil pogolem grev?
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 23:32
Toj што не работел.

Оваа гачка е всушност Библиска импликација кога Исус е обвинет за исцелување во Сабота. Секој ден е добар за правење добро дело, а штом Исус тоа ни го кажал, кому треба да му веруваме повеќе? На некој што не соблазнува да не работиме?

Ако го оставам купот алишта, и утре детето нема чиста униформа за училиште, дали Исус ќе ми рече “Браво мила што го остави детето мифка, и што си направи добро дело легајќи“...

Во Недела/Празник секако треба да се најде време за одмор и славење на Бог (одење во црква), но ако при тоа се стори еншто убаво...уште поарно.

Но не значи дека сум во право, да видиме другите што мислат (Има една тема “Денес е празник-не се пере“)

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 16:28
Originally posted by spiros spiros напиша:

Исто, многу луѓе сум повредил, но не со крв.А животни, само една мачка до сега од балконот ја фрлив од нервоза и и го скршив 'рбетот и задните нозе.тагаТолку мило и убаво Божјо создание беше мачето, а ете, не чесниот тогашен атеист го фрли без милост.тагаГосподи помилуј не.

Во мојот живот имам убиено едно маче пред 20 години и до ден денешен - БОГ мие сведок - се каам и жалам за тоа, ...!

Доста луѓе сум повредил, неколкумина луѓе сум удрил, некои од ними дури и сум раскрварил ... само во еден случај душичето што од моето его крвареше не беше православно, туку сунитче!

Искрено жалам и се страмам!!

БОГ Милостив да прости секому и да нѐ чува и брани од искушенијата на лукавиот.

АМИН

За животно не се и толку замарам, но за човек ми е жал. Едно е животно друго е човек, често се случува да се степам со некој другар, не со непријател туку со другар, не знам тоа ми е навика. И јас се каам поради тоа нормално е без разлика дали е некој верник или не.

Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 23:09

Nikade vo Biblijata Bog ne zapoveda nitu pak bara od lugeto da odat kaj svestenik vo ispovedalna i tamo, pred uvoto na smrtni luge, da gi , ispovedaat svoite grevovi, ponizuvajki se na toj nacin sebesi.

Grev pred Boga pravat svestenicite sto si dozvoluvaat sebesi takva sloboda i drskost da se poigruvaat so neupatenosta na vernicite i da gi podjarmuvaat i ponizuvaat povikuvajki gi vo ispovedalna da gi ispoveduvaat svoite grevovi pred niv, prezemajki uloga na zastapnici megu niv i Boga . Ne dopuslivo e tie [svestenicite] da im gi prostevaat grevovite na gresnicite ili istite tie da im gi prenesuvaat na Hristos. Nim nikoj ne im dal pravo da igraat uloga na posrednici, pravo na toj nacin da se zastapuvaat za vernicite pred Boga,zasto " edeen e Bog, i eden e Posrednikot megu Boga i lugeto-Covekot Isus Hristos, koj se dade sebesi kako otkup za site"[1Timotej 2,5.6].Kako mozeme i kako smeemeovo stih da go razbereme poinaku.

Isus Hristos e nas edinstven svestenik i pravosvestenik i samo Toj se " dade sebesi za otkup za site", sto znaci , samo Toj ima pravo izaslugi da prosteva grevovi- i nikoj drug.

Nemu ne mu se potrebni nikakvi pomosinici i asistenti pri izvrasuvanjeto na taa sluzba.

Svestenikot treba da go upati vernikot ne vo ispovedalna , da se ispoveda pred nego , tuku vo kled, nasamo, daleku od ocite i usite na koe i dae zivo sozdanie, da mu gi ispoveda svote grevovi direkno na nebesniot Svestenik, Hristos.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 23:11
Денес е недела, а јас цел ден препишувам лекции...тага
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 23:18
Ја заокружив сумата која вредно ја шпарав и ја чував во звучникот, знајна, само мене. лакомост

Се преслушав, и заклучив:неух, не сум себична зради тоа- не беше на ничија сметка. задоволство

Жената ионака мора да си има црн фонд.трепкање

А мажот не мора да знае се, нели?хипнотизиран

Утре одам на јуриииииииииииииш!!!!роза

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 23:35

<font size="2" color="#000099">Ја заокружив сумата која вредно ја шпарав и ја чував во звучникот, знајна, само мене. лакомостСе преслушав, и заклучив:неух, не сум себична зради тоа- не беше на ничија сметка. задоволствоЖената ионака мора да си има црн фонд.трепкањеА мажот не мора да знае се, нели?хипнотизиранУтре одам на јуриииииииииииииш!!!!роза

Cedo Bozje, cela Makedonija znae deka utre odis na jurish. Aaaaaaaaa zeni zeni, crni fondovi, opasna rabota . Hahah da mu e strav na covek da se zeni

P.S. Se seguvam pomalku Maria Magdalena. Pozdrav
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2009 во 00:50
секој нека процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред тој/таа да си седи дома, да си гледа филмови, да си слуша музика, да си работи, да си сурфа на интернет, да се излежува, да мрзеливува...? збунетост

Изменето од Pravoslavie - 05.Октомври.2009 во 01:09
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2009 во 23:57

Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

секој нека процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред тој/таа да си седи дома, да си гледа филмови, да си слуша музика, да си работи, да си сурфа на интернет, да се излежува, да мрзеливува...?

Погорново беше напишано заедно со еден друг текст, кој за жал го имав по грешка пребришано, и за кој ме имаше “предизвикано“ maria_magdalena. Еве го сега повторно тоа што сакав да и’ го кажам.

Утрово мајка ми ми се јави да ме потсети дека е празник, и дека е пост, а башка да не вклучувам машина и да не работам.

Како да ми кажа-прави се обратно од тоа.

Несвесно, појадував бурек со јогурт, па пиев кафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алишта...

Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канела)...

Потоа ми текна што направив па си реков, каков непрокопсаник и невоцрковен човек сум била...

Најпрвин, да се јаде посна храна и да се пости се две дијаметрално различни работи. Постењето значи да се воздржуваме од задоволствата и со тоа да направиме повеќе место во душата за Христа, бидејќи задоволствата на овој свет тоа место во душата ни го запоседнуваат.

Тоа што си јадела несвесно нешто кое во себе содржи маснотии, не значи самото по себе дека си мрсела (некој антоним ми е ова за “постела“). Напротив, битно е дали си го уживала страсно и невоздржано јадењето и пиењето и си го сакала повеќе од Христа. Тоа прашање постави си го... И да си јадела посно гравче и на крај да си почувствувала “Леле, колку е добар гравов. Мх, мх, мх...“ не би ти се броело во пост, бидејќи своето задоволство и награда веќе си ги добила.

Во постот нема шаблон, нема правило. Има едно Предание според кое некогаш младиот монах, веројатно понесен од својата ревност, му кажал на својот старец: “Јас баш и навикнав и многу го засакав гравот, а месото ми одмиле.“ Тогаш старецот му рекол: “Тогаш ти за твојот пост нема да јадеш грав, туку месо.“ Разбираш maria_magdalena, така?

И уште едно нешто одговори си себеси, што е суштински важно не само во деновите во кои “експлицитно“ постиме: Дали тој ден или во било кој ден ние постиме на стомак, ама ги голтаме ближните? Дали озборуваме? Дали псуеме? Дали се ситиме на туѓата мака, а ги презираме успесите на нашиот брат/сестра? Дали внимателно се служиме со зборовите, кои ни се од Бога дадени, или ги истураме неконтролирано како од вреќа, без никакво внимание и благодарност?

Што се однесува до неделата и работењето... во Новиот Завет нема шаблон за ова... Ако денес сум читал Духовни книги, тогаш утре би работел она што ми е обврска. Ако денес сум работел, тогаш утре ќе читам. Дали е денес недела, или е сабота или е петок или е понеделник - воопшто не е важно. Важно е дали и колку сум ревнувал и сум копнеел и сум сакааааааааааааааал да се приближам до Бога и да впивам од Неговата Премудрост, Љубов, Совети, Пораки и БлагоДат. Ама процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред да си седиш дома, да си гледаш филмови, да си слушаш музика, да си работиш, да си сурфаш на интернет, да се излежуваш, да мрзеливуваш...? Не го упатувам ова со цел да би те осудувал (јас грешам прилично), туку да ти отворам, видик и начин на размислување иако сум прилично сигурен дека многу добро го разбираш тоа.

Но...Бог е голем. Нели?

Оваа реченица ти вреди алтан. И многу е добро што ова се случува на самиот крај. Зошто? Затоа што сеќавањето на Божјата Љубов и Милост ОТКАКО ќе згрешиме, ги спасува нашите души од тонењето во безнадежност дека би можело да ни биде простено. Но, добро е што ова не ти текнало на почеток. Зошто? Има една порака, која сум ја прочитал во некоја збирка на Поуки, каде што се вели: “Пред да згрешиме, демоните ни шепотат дека Бог Е Милостив“. Разбираш, така? големо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 12:02
Разбирам, разбирам.
Колку си само во право.
Но токму затоа и ја отворив темава Исповедална, да се поправаме едни со други како што ни порачува Писмотоголемо%20гушкање

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.