|
МУДРОСТ - од каде доаѓа? |
Внеси реплика | страница <12345 18> |
Автор | ||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Многу убав комнентар, многу... |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Палестинец
Сениор Регистриран: 24.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 12129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мудроста доаѓа..... од модераторот
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па може и да си во право, знаеш...
|
||
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мудриот човек не го кажува она што го мисли, но мисли се што ќе каже.
|
||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нашите деца не се наши деца.
Тие доаѓаат низ нас, но не од нас. И покрај тоа што се со нас, тие не ни припаѓаат нам. Можеме да им ја дадеме својата љубов, но не и своите мисли. Зашто тие имаат сопствени мисли. Можеме да ги затвориме дома нивните тела, но не и нивните души. Зошто нивните души живеат во куќи од утре, кои ние не можеме да ги посетиме, дури ни во своите соништа. Kahlil Gibran Појма немам кој е овој Kahlil Gibran, ама ми се бендиса неговава мудрост. или...можеби ме погоди, оти си ја имам мувата на капата мора да сум глупава кога мислам дека сето мое искуство можам да им го спакувам во кутија и да им го оставам во наследство, за да не се мачат и да прават што помалку грешки, душичиња мајкини. - Изгледа сум Изменето од kejt-d-grejt - 26.Август.2009 во 17:56 |
||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
од негативните искуства кои не ни’ го замрачиле срцето
|
||
becenevem
Сениор Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mozda od podsvesta
|
||
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Inteligencija, iskustvo, percepcija.
Kako sto velat, najmudrite ucat od tugjite iskustva, odnosno znaat da percepiraat, da primetuvaat. |
||
DeepBlue
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Извинете за оф-топиков. Тој е, тој е...мојот најомилен автор, често се потпирам на неговите цитати низ животот, генијален поет и (сликар), Либанец (Пророкот, Скршени Крилја.....) http://www.geocities.com/Athens/5484/Gibran.htm |
||
|
||
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A nekoi samo kop...
ups, mi se ispusti... Gi koristat tugjite mudrosti i gi primenuvaat... ...Se zezam... |
||
DeepBlue
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Епас сега, убаво е да учи човек од свои грешки, ама не е лошо да се потпрам и на туѓо искуство, кое го стекнале некои мудреци поитри од мене.
|
||
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не сум мудра и тоа го знам.
И многу други не се мудри ама не го знаат тоа |
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога ќе имам 80 и кусур години(ако живеам толку) и кога ќе ги изедам сите вреќи сол попат, ќе седам на столче во ќош и ќе раскажувам низ што сум поминала и како сум преживувала и ако има некој тоа да го слуша, ќе рече мудра е бабава, алал и вера што све претрпела и уште е жива. Тоа некој ќе го нарече мудрост.
Многу интересно е дека за млад човек ретко или воопшто кој вели „мудар е дечково/девојкава„ ами како само за припадниците на постарите генерации да е резервиран овој термин.
Младите може да се паметни, итри, снаодливи но никако мудри, е ај сега
|
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Обична предрасуда
Млад човек може да биде Соломон во однос на некој побелен старец, кој или ништо не научил од животното искуство или пак тоа не знаел каде и како да го примени, па и на стари години си останал теле Не за џабе се вика дека паметниот се учи на туѓите грешки. Затоа и викам предрасуда: мудроста не доаѓа нужно со годините, си има тука и други чинители. Една од основните филозофски дефиниции вика дека мудроста се состои во најдобриот можен начин да се употреби знаењето кое се има на располагање. Значи човек треба да научи и кога да го послуша својот внатрешен глас - интуицијата која честопати е непогрешива и особено корисна во случаи кога треба да се донесе одлука а се немаат доволно информации/познавање за конкретна ситуација или материја. |
||
Внеси реплика | страница <12345 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |