|
Каде оди духот по смртта? |
Внеси реплика | страница <12345 21> |
Автор | ||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne begajte od temata.
|
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не сум те разбрала погрешно, но од твоите реплики денес упатени до членот ГосподБог евидентно е дека немаш познавање од Светото Писмо. Некои основни постулати од Писмото му ги припиша на самиот член...
Следствено на тоа, како можеме да дискутираме? А филозофија на религиите не ми е баш по ќеиф.
|
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
GospodBog
Група Регистриран: 17.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 43 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ни филозофите, ни законодавците, ниту научниците на овој свет не не спасија! Бог ни покажа дека мудроста на овој свет е далеку од мудрост! |
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Божјата мудрост е над секое човеково поимање на мудроста.
|
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И пак бегаме од темата, а убаво пишува: „Каде оди душата по смртта?„ а не кој е поголем верник, мудрец и библијаш.
Изменето од Majkl - 18.Септември.2008 во 14:34 |
||||
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Kaj Перун
|
||||
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
toj koj shto e ziv znaj deka ke umri, a tos shto e mrtov nishto ne znaj
od zemja dojdovme vo zemja ke se pretrvorime odat vo sheolot(grob=pekol)t.e. umiraat koga ke se vrati isus ke voskresnat ne patuvaat i ne odat vo chistilishte grchkiot i antichko makedonskiot pekol (hedes) ne e edno isto so evrejskiot i rano hristijanskiot dush*te posmrtta nitu jadat nitu pijat ednostavno spijat |
||||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
RABANI,
Kako togas Bogatiot mu se obraka na Avram da mu go isprati Lazara za da mu go razladi jazikot vo pekolot, ako dusata od umrenite nisto ne znae? Татко, Аврааме, смили ми се и испрати го Лазара да го накваси врвот на својот прст во вода, за да ми го разлади јазикот, зашто се измачувам многу во овој пламен!’ (Luka 16:24) Moram da ti naglasam deka grobot i pekolot ne se edna ista rabota. GROB = KVEBER na Evrejski PEKOL = SHEOL na Evrejski ili AD na Grcki OGNENO EZERO = HEGENA na Evrejski PODZEMJETO ILI NAJDOLNITE DELOVI NA PEKOLOT = TARTARUS na evrejski, samo tri pati se spomnuva vo Biblijata Teloto vo Grobot ili Kveberot, posle smrtta spie i ne e svesno za nisto okolu nego, Dusata na umrenite vernici vo Stariot Zavet odea na isto mesto nareceno AD ili SHEOL, koj sto bese podelen na dva dela. Vernite odea vo mestoto nareceno MESTO NA BLAZENSTVO ili KRILO AVRAMOVO, dodeka nevernite odea vo vtoroto mesto nareceno MESTO NA MAKA. Ovie dve mesta bea podeleni so edna golema provalija. Nitu ednite nitu drugite ne mozea da preminat od edna na druga strana.Isto taka ne mozea da kontaktiraat so lugjeto koi ziveeat na zemjata. So Hristovoto voskresenie, dusite koi sto se naogjaa vo prvoto mesto nareceno KRILO AVRAMOVO ili MESTO NA BLAZENSTVO, Isus gi grabna i gi premesti na neboto, i tie dusi i den denes se na neboto. Dodeka site verni lugje koi sto umiraat vo ovie 2000 god. od Hristovoto voskresenie do denes, nivnite dusi odat direktno vo neboto, a dusite na nevernite direktvo vo seolot ili prvoto mesto nareceno MESTO NA MAKA. Dusite na ednite i na drugite se svesni, mislat, rasuduvaat i cuvstvuvaat maka ili radost. (Toa go tvrdi Biblijata) Isus na Razbojnikot od negovata desna strana mu rece: Denes ke bides so mene vo rajot. Koga Isus umre, sleze vo najdolnite delovi na pekolot t.e. Adot ili Sheolot, se pokaza na site dusi, deka ja pobedi smrtta i deka donese spasenie za site koi sto se naogjaa vo mestoto nareceno KRILO AVRAMOVO ili MESTO NA BLAZENSTVO. So samoto voskresenie gi grabna site tie dusi i gi premesti na neboto, kade sto i denes se naogjaat, svesni za nivnoto postoenje. Eve eden Bibliski tekst koj sto dokazuva kade odat dusite na umrenite, dali se svesni ili ne, i dali se naogjaat vo plamen. 19 ”А беше еден богат човек, кој се облекуваше во црвено сукно и во ленено платно и се веселеше сјајно секој ден. 20 А еден сиромав, по име Лазар, целиот со чирови, лежеше пред неговата врата 21 и сакаше да се насити со она, што паѓаше од столот на богатиот. И кучињата доаѓаа и му ги лижеа раните. 22 И сиромавиот умре, и ангелите го однесоа во Авраамовото крило; 23 умре и богатиот и го погребаа. А во пеколот, во маката, ги поткрена своите очи и го виде оддалеку Авраама и Лазара во неговото крило, 24 и извика: ‘Татко, Аврааме, смили ми се и испрати го Лазара да го накваси врвот на својот прст во вода, за да ми го разлади јазикот, зашто се измачувам многу во овој пламен!’ 25 Авраам му рече: ‘Синко, сети се дека ти ги прими своите блага додека беше жив, а Лазар - злото! Сега тој се утешува тука, а ти се измачуваш. 26 Освен тоа, меѓу нас и вас поставена е голема бездна, така што ни оние кои би сакале да преминат оттука при вас - не можат; ниту пак да преминат оттаму при нас.’ 27 А тој рече: ‘Тогаш, те молам, татко, испрати го во куќата на татка ми; 28 зашто имам петмина браќа, нека им посведочи, за да не дојдат и тие во ова место на маки!’ 29 А Авраам рече: ‘Ги имаат Мојсеја и Пророците, нека ги слушаат нив!’ 30 Тој пак рече: ‘Не, татко, Аврааме! Но ако некој од мртвите отиде при нив, ќе се покајат.’ 31 Му рече: ‘Ако не ги слушаат Мојсеја и Пророците, нема да ги придобие ни оној, кој воскреснал од мртвите.’” (Luka 16 glava) So pocit, Gospel. |
||||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
RABANI,
Kako togas Bogatiot mu se obraka na Avram da mu go isprati Lazara za da mu go razladi jazikot vo pekolot, ako dusata od umrenite nisto ne znae? Татко, Аврааме, смили ми се и испрати го Лазара да го накваси врвот на својот прст во вода, за да ми го разлади јазикот, зашто се измачувам многу во овој пламен!’ (Luka 16:24) Moram da ti naglasam deka grobot i pekolot ne se edna ista rabota. GROB = KVEBER na Evrejski PEKOL = SHEOL na Evrejski ili AD na Grcki OGNENO EZERO = HEGENA na Evrejski PODZEMJETO ILI NAJDOLNITE DELOVI NA PEKOLOT = TARTARUS na evrejski, samo tri pati se spomnuva vo Biblijata Teloto vo Grobot ili Kveberot, posle smrtta spie i ne e svesno za nisto okolu nego, Dusata na umrenite vernici vo Stariot Zavet odea na isto mesto nareceno AD ili SHEOL, koj sto bese podelen na dva dela. Vernite odea vo mestoto nareceno MESTO NA BLAZENSTVO ili KRILO AVRAMOVO, dodeka nevernite odea vo vtoroto mesto nareceno MESTO NA MAKA. Ovie dve mesta bea podeleni so edna golema provalija. Nitu ednite nitu drugite ne mozea da preminat od edna na druga strana.Isto taka ne mozea da kontaktiraat so lugjeto koi ziveeat na zemjata. So Hristovoto voskresenie, dusite koi sto se naogjaa vo prvoto mesto nareceno KRILO AVRAMOVO ili MESTO NA BLAZENSTVO, Isus gi grabna i gi premesti na neboto, i tie dusi i den denes se na neboto. Dodeka site verni lugje koi sto umiraat vo ovie 2000 god. od Hristovoto voskresenie do denes, nivnite dusi odat direktno vo neboto, a dusite na nevernite direktvo vo seolot ili prvoto mesto nareceno MESTO NA MAKA. Dusite na ednite i na drugite se svesni, mislat, rasuduvaat i cuvstvuvaat maka ili radost. (Toa go tvrdi Biblijata) Isus na Razbojnikot od negovata desna strana mu rece: Denes ke bides so mene vo rajot. Koga Isus umre, sleze vo najdolnite delovi na pekolot t.e. Adot ili Sheolot, se pokaza na site dusi, deka ja pobedi smrtta i deka donese spasenie za site koi sto se naogjaa vo mestoto nareceno KRILO AVRAMOVO ili MESTO NA BLAZENSTVO. So samoto voskresenie gi grabna site tie dusi i gi premesti na neboto, kade sto i denes se naogjaat, svesni za nivnoto postoenje. Eve eden Bibliski tekst koj sto dokazuva kade odat dusite na umrenite, dali se svesni ili ne, i dali se naogjaat vo plamen. 19 ”А беше еден богат човек, кој се облекуваше во црвено сукно и во ленено платно и се веселеше сјајно секој ден. 20 А еден сиромав, по име Лазар, целиот со чирови, лежеше пред неговата врата 21 и сакаше да се насити со она, што паѓаше од столот на богатиот. И кучињата доаѓаа и му ги лижеа раните. 22 И сиромавиот умре, и ангелите го однесоа во АВРАМОВОТО КРИЛО; 23 умре и богатиот и го погребаа. А во ПЕКОЛОТ, во маката, ги поткрена своите очи и го виде оддалеку Авраама и Лазара во неговото крило, 24 и извика: ‘Татко, Аврааме, смили ми се и испрати го Лазара да го накваси врвот на својот прст во вода, за да ми го разлади јазикот, зашто се измачувам многу во овој пламен!’ 25 Авраам му рече: ‘Синко, сети се дека ти ги прими своите блага додека беше жив, а Лазар - злото! Сега тој се утешува тука, а ти се измачуваш. 26 Освен тоа, меѓу нас и вас поставена е голема бездна (ПРОВАЛИЈА), така што ни оние кои би сакале да преминат оттука при вас - не можат; ниту пак да преминат оттаму при нас.’ 27 А тој рече: ‘Тогаш, те молам, татко, испрати го во куќата на татка ми; 28 зашто имам петмина браќа, нека им посведочи, за да не дојдат и тие во ова место на маки!’ 29 А Авраам рече: ‘Ги имаат Мојсеја и Пророците, нека ги слушаат нив!’ 30 Тој пак рече: ‘Не, татко, Аврааме! Но ако некој од мртвите отиде при нив, ќе се покајат.’ 31 Му рече: ‘Ако не ги слушаат Мојсеја и Пророците, нема да ги придобие ни оној, кој воскреснал од мртвите.’” (Лука 16 глава) So pocit, Gospel. |
||||
GospodBog
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Што е животот? За мене тоа е Христос! Што е смртта? За мене тоа е чиста добивка!
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Togash sto chekash?
|
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
GospodBog
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Но ако останам жив ќе можам плодно да работам за Христос. Затоа, кога би требало јас да избирам, не знам што би одбрал. Растргнат сум од овие две желби: да го напуштам овој живот и да бидам со Христос, зашто за мене тоа е далеку подобро, или да останам овде, во тело, што би било многу покорисно за вас. Со таа увереност ќе останам со сите вас и ќе продолжам да работам, за да напредувате и да се радувате во верата.
Изменето од GospodBog - 18.Септември.2008 во 16:24 |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
GospodBog, go razbrav ova ushte na pochetokot, a sega se nadevam deka ke razberat i site ostanati.
|
||||
|
||||
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
pa shto
i edniot i drugiot umiraat neli i bogatiot i siromaviot taka i so nas : i onie koi se pravedni umiraat i onie koi se nepravedni umiraat pravda=vera vo isus znachi i hristijanite i ateistite umiraat apostol pavle ubavo pishuva deka pri doagajneto na isus ke voskresnime telesno tos pishuva deka ochekuva novo telo i deka negovata dusha(svest)ke voskresnat za bozjiot sud a shto zarem ke voskresnime bez dushi? dusha= svest umira teloto umira i dushata doaga gospod isus voskresnuva teloto voskresnuva i dushata ako dushata e na neboto zarem ke voskresnime kako ZOMBI inaku ZOMBI po enciklopedija britanika se tela na mrtovci bez svest koi se dvizat a svest=dusha znachi ZOMBI=LUGE BEZ DUSA(BEZ SVEST) nema da bidime zombi jas taka ja razbiram duhovnosta i smrtta inaku ti pishuvash vo vechen plamen plamenot e metaforichka forma kako na primer 'vechen plamen " ili 'vechen ogan' na primer 'sodoma ' ne e vo vechen ogan pekolot na grchki (hedesot) e mesto kade po smrtta odat dush*te na grcite po grchka mitologija sheolot e preveden so hedes(pekol)a vo hedesot ima mnogu ogan i plamen grchkoto tolkuvajne go demantiraat i mnogu pravoslavni i katolichki teolozi inaku vtoriot zbor za pekol koj e opishan vo tvojot post e vo prevod "deponija" a vo deponiite koi bile nadvor od gradot vechno, t.e . kontinuirano gorel otpad i ogan vo bibliskite vremina onie koi bili osudeni po mojseeviot zakon pred doagajneto na isus, ne bile zakopuvani, ami se frlale vo gradska deponija(nivnite tela) gradskata deponija e zameneta so grchkiot (hedes) i vo hedesot(starogrchkiot pekol po starogrchka mitologija) i vo sekoja gradska deponija gori vechen ogan t.e. ima vechen plamen vo deponiite telata se pravat pepel vo zemjata zemja |
||||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||||
Внеси реплика | страница <12345 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |