|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 27282930> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Растурена сармаЗелката се дроби на ситни делчиња. Се става во огноотпорен сад премачкан со масло. Меленото месо се запржува со ситно сецканиот кромид и откако ќе се запржи се додава оризот.. Се додава вегета и црн пипер мелен. Потоа се става врз зелката и се промешува со лажица. Се тура млака вода колку зелката да се покрие. Се става во релна да се потпечи на 180 с околу половина час |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шведска тава со пилешки стекПилешкиот стек го сецкаме на парчиња и го пржиме со 1 лажица маргарин. Додаваме сол, пипер и мајцина душица. Свинскиот врат го сецкаме на парчиња и го пржиме во посебно тавце со 1 лажица маргарин, се додаваат печурките и откако ќе се испржат се додава сецканиот кроимид и се заедно се пржи. Во тавата се додава пилешкиот стек, коцката за супа и се дотурва вода да повари малку. Морковите и компирите(претходно сварени) ги пасираме и им го додаваме кашкавалот и млекото. Мешаме со миксер се додека се убаво не се соедини како пире. Во тепсија се става половина од пирето над него се става месото и најгоре останатото пире и се печи. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Осоговска тава1. Претходно посоленото месо се реди во тава намачкана со зејтин. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Капама со лозови листови
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јарешко месо со макалоСе става јагнешкото да се обари откако добро ќе се измие. Откако месото ќе се обари малку го ставаме во тавичка, се реди, се полива со виното и водата. Одозгора се посолува сол и мешан зачин, а ситно исечканиот лук се додава на крај. Се покрива со алуминиумска фолија и во загреана релна се става да се пече. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Турли таваЗеленчукот насецкајте го на коцки. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Свинско со свежи буковкиСежите буковки се мијат и са ставаат во тенџере со зовриена вода за да се обарат. Се оставаат на оган некое време да повријат, а потоа се тргаат од оган и се цедат. |
|
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КРОКЕТИ ОД СИРЕЊЕ ИЛИ УРДА
Во еден сад ставете го сирењето и додајте сол по вкус потоа додајте ги јајцата и мешајте со лажица додека да се соединат.
На крај додајте брашно по потреба. Смесата не треба да ви биде ни многу течна ни многу густа. Треба да биде средно, кога ќе земете со лажица за да ставете да се печи треба да остане на лажицата, а не да тече од лажицата. Од смесата се зема со помош на една лажица и се става да се пржи во претходно загреан зејтин. Печете додека да зацрвенат две страни на крокетот. Откако ќе ги испржите ставте ги на кујнска хартија да го впијат вишокот на зејтин и сервирајте. |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Басмати ориз со прелив од печуркиВо тенџере ставаме 3 филџани вода и оставаме да зоврие. Ја додаваме коцката за супа и путерот и го ставаме грашокот да се вари. После 7 минути го додаваме басмати оризот кој претходно сме го потопиле во вода неколку минути. Ја намалуваме температурата и оставаме оризот да се вари околу 15 минути со покриен капак, без мешање. По 15 минути го тргаме на страна и го оставаме да одстои покриен. За тоа време го подготвуваме преливот од печурки. Во загреано тавче ги пропржуваме печурките со исечканото лукче додека не добијат златна боја. Посолуваме и наросуваме бибер. Ја тргаме тавата на страна и ја додаваме хоплата. Мешаме, повторно ја враќаме на тивок огин, мешаме уште малку, го додаваме сечканиот магдонос и повторно ја тргаме на страна. Басмати оризот го сервираме во средина на чинија, а преливот од печурки го сипуваме во чинијата од околу оризот и го наросуваме со пармезан. Декорираме по желба. Добар апетит. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Струмичка тава1. Се пржи месото, се вади од тавата. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ГулашВо поголемо поплитко тенџере со капак се ставаат прво коцките сланина, над нив кромидот и лукот и најгоре коцките месо. Се додава виното и лoворовиот лист и се става на оган да зоврие. Потоа се намалува температурата и затворено се вари на тивко додека месото сосема не омекни, некаде 2 - 3 часа. Се посолува, обилно се зачинува со бибер, се додаваат пирето од домати и ајварот или лутенката. Се промешува и ако е потребно се додава малку вода. Јас густ го правам гулашот, така да вода не додавам. Поклопено на тивко се вари уште некаде 30 - 45 мин. сите состојки на сосот да се соединат. Ако треба, додавам едно лажиче шеќер да се неутрализира киселоста на доматното пире, а уште ми е поубаво ако додадам неколку ситно сецкани црни сливи или една лажица мармалад од сливи (не од тој со рум и цимет ). |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Азиатски пржени шпагети1.Во околу 2 л. солена зовриена вода ги вариме шпагетите околу осум до десет мнути. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Неодолив спој на вкусови: Полнети шницлиОва е одлична идеја за сочен ручек, збогатен со кралицата на секое јадење, пиперката. Потребни состојки:
Подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Натур шницли за совршен ручекСостојки : - 700 грама телешки шницли од бут - 2 моркова - 2 главици кромид - 250 мл вода - 100 мл бело вино - 1 лажица брашно - сол, бибел, масло - ловоров лист Подготовка : Шницлите истенчете ги, ставете ги во брашното и пропржете ги на врело масло по минута од секоја страна. Во процедено масло од шницлите ставете ситно сецкан кроми и кругчиња морков, додадете уште малку масло по потреба и динстајте додека не омекнат. Запржете рамна лажица брашно. Додадете врела вода, вино и зачини, па вратите ги шницлите во сосот. Гответе на ниска температура со повремено мешање додека месото не биде меко, околу 20-30 минути. Изменето од Valerija - 23.Октомври.2014 во 21:18 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 27282930> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |