|
Дали сте љубоморни? |
Внеси реплика | страница <1 2728293031 54> |
Автор | |
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moram da kazham pHp, mnogu ubavo kazhano - sekoja chest!
Toa e prava ljubov-bezuslovna! |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Човекот е трихотомно суштество. Има тело, душа и дух. Духот е оној дел од свеста кој ние треба да го разбудиме во нас. Да го разбудиме човекот во нас, личноста во нас. Со текот на времето, човекот се повеќе се врти кон анималната и вегетативна природа. По општествениот тек на работите, се свртел кон себе, станал себичен, развил Его. Егото ја произведува Персоната, т.е. маската со која ги градиме односите со другите луѓе. Егото, гради дијагонални односи, односи засновани на интерес. Еден таков, дијагонален однос е и љубовниот однос. Таков однос е однос од интерес, најчесто во љубовта, поради себепотврда на Персоната, на маската. Кога ја губиме личноста која ја љубиме, се губи и себепотврдата на Персоната. Персоната е дериват на Егото, кој прави споредба на нас, со другите луѓе. А, сите ние сакаме да бидеме поубави, поуспешни, подуховити, попаметни, од друѓите. Па, кога засноваме однос дијагонален, заснован на Персона, на маска, се чувствуваме комфорно. Кога некој друг, ќе дојде во близина на љубеното лице, тогаш ние се споредуваме со него и ја губиме на некој начин, потврдата на Персоната. Тоа е љубомора (страв). Но, кога ќе го тргнеме Егото, се сакаме себе си такви какви што сме, се сакаме себе си во нашата вистинска природа.Па, потврда не ни треба. Зошто такви какви што сме, сме совршени. Само тогаш, можеме да љубиме искрено.Тогаш, немаме потреба од споредба со другите. Тогаш нема простор за љубомора. Љубомората е првиот грев, првата споредба, опишана во Христијанството. Првично се јавила кај Луцифер. Изменето од pHp - 17.Јануари.2012 во 12:59 |
|
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
|
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sepak, ne sme sovrseni..Gorenavedenoto e ubavo sroceno.. no praksata govori nesto poinakvo. E sega, covek ima izbor da gi potisne cuvstvata ili da se sooci so istite.
|
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не говорам за потиснување. Потиснување е најлош одбранбен механизам. Говорам за себеприфаќање и сакање на себе си таков каков што си. Кога човек ќе се сака себе си, ќе го сака и другиот во неговата чиста форма. Љубомора како чувство, како емоција, нема да се јави. Нема да има потиснување, зошто нема што да се потисне. Да, можеби е тешко, но не и невозможно. |
|
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pHp, многу добро објаснето за љубомората. Тоа е токму така..
Точно е дека не сме совршени, но самото дознавање и осознавање што навистина значи љубомората е чекор кон осознавањето на Егото, а со тоа И осознавањето на себе си... И добро рече pHp, погрешно е да се потискаат чувствата. Треба да се соочиме со тоа какви сме, да се прифатиме како такви и потоа следејќи се низ секојдневниот живот да се соочуваме со самите себе си... соочувањето потоа самото по себе станува и разрешување. Оти изворот на сите патења и страдање е незнаењето, игнорантноста и неосозаненоста. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
pHp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.... и се е кажано... |
|
|
|
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
samo se cudam kaj e mojot komentar sto go napisav
|
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас признавам, љубоморен сум постојано, само што таа љубомора не ја покажувам надворешно
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како стареам се пољубоморна станувам. Можеби фактот дека многу нешта сум ги стекнала со пот и мака и не сакам ништо да ми се испушти од рака па така и љубовта.
За некои луѓе да сакаш е слобода, љубовта треба да биде безусловна....за мене љубовта е труд. Кога јас ќе се вложам целосно и несебично , емоционално и секако, најмалку нешто што посакувам е тоа да пукне како меур од сапуница и да испари. Тој што го сакам правам се да го направм среќен и сигурно нема да седам и да се смешкам и да си велам- Ако моето најдобро не е доволно добро за него тој заслужува и повеќе и ќе бидам среќна за него ако тој си го побара чарето на друга страна.
Среќна за него а несреќна за себе. Можеби е себично во нечии очи но не би сакала она што јас сум го градела предано со години да го изгубам и да си кажам-Важно е тој да среќен а за мене што остане, па макар и мизеријата ми останала. Изменето од Glenn - 26.Јануари.2012 во 13:54 |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
BiBi_G
Сениор СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колку и да се обидувам барем мааалку да се "олабавам"-не ми успева...Љубоморна сум...и тоа многу...не,многу е малку...ужас сум,признавам ...
|
|
Novak Nastich
Сениор Регистриран: 14.Јануари.2012 Локација: Mauzdonia Статус: Офлајн Поени: 364 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako se nosime od teorijata deka ljubomorata e znak za strast kon nasiot partner...togas DA..jas sum ljubomoren,i mislam deka ne sum edinstven.Barem 95 % od lugeto se ljubomorni (ako pojdeme od ovaa teorija) |
|
Mantijata e Klovnovski kostum sto go nosat dvorskite shutovi na nebesniot dvor
|
|
Blue Scarlet
Модератор Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако одиме од таа теорија јас сум личност со загрижувачки високо ниво на страст .......
|
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
Novak Nastich
Сениор Регистриран: 14.Јануари.2012 Локација: Mauzdonia Статус: Офлајн Поени: 364 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toa znaci deka koga sakas nekogo,toa go pravis navistina so celo srce,100% bezrezervno..a so toa doagja i impulsivnosta vo ljubovta koja ima tenka granica so ljubomorata..sepaktoa znaci deka si samo covek koj znae da ljubi bez nikakvi maski..zatoa |
|
Mantijata e Klovnovski kostum sto go nosat dvorskite shutovi na nebesniot dvor
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Љубомората нема ништо со љубовта, а има с'е со посесивноста, Егото и суетата.
Таа ограничува, притиска, загушува, лимитира, се наметнува, диктира и заробува - последни нешта што било кој вистински вљубен би му направаил на вљубениот оти љубовта не се манифестира на тој начин. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Внеси реплика | страница <1 2728293031 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |