|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 2627282930 56> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Грчка торта (лош наслов:) 7 белки11 лажици шеќер 7 лажици мелени ореви 7 лажици мелени бисквити Лист се пече и се дели на 2 дела Фил 1-500 мл млеко 2 пудинга од ванила 1 лажица шеќер Фил 2- 2 путера од 250 гр 250 гр шеќер во прав 1 лажица млеко се мати да добие бела боја Фил 3- 7 жолчки 150 гр шеќер во прав се матат пенасто Бидејќи во оригиналниот рецепт пишува да се стават живи жолчки јас ги изматив на пареа,некако посигурно ми е. Сите три фила се мешаат и се додава 250 гр сецкани бисквити 300 гр сецкана чоколада 250 гр сецкани ореви 150 гр мелени ореви Се се меша ,се става едната половина од листот се става филот и се поклопува со втората кора. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Боемска торта Состојки За кори 10 белки 260 гр шекер 250 гр печени сомелени лешници 15 гр (1 лажица) какао За прв фил 1/2 л млеко 250 гр шекер + 1 кесичка ванилин шекер 6 жолчки 2 преполни лажици густин 50 гр путер на собна температура За втор фил 6 жолчки 250 гр шекер во прав 100 гр чоколадо 200 гр путер на собна температура За глазура 150 гр чоколадо 150 гр слатка павлака Подготовка Се загрева рерната на 180 Ц На дното на три округли плехчина со пречник 22 цм се става хартија за печење. Не се масти. Белките се матат додека да се направи мек снег, а потоа непрестано матејки се додава една по една лажица шекер и се мати додека целиот шекер не се стопи а снегот од белки не стане многу густ, мазен и сјаен. Се распоредува во трите плехчина, се рамни површината и се пече 20-30 мин во загреаната рерна. Се остават корите потполно да се оладат. За првиот фил жолчките се матат со малку од млекото и со густинот да нема грутчина. Се загрева млекото со шекерот и ванилин шекерот до вриење. Се истураат во зовриеното млеко изматените жолчки непрестано мешајки и се вари на тивок оган да се згусти. Се трга од оган и се додава путерот на собна температора мешајки со жица за матење. Врз горната површина на кремот се лепи транспарентна фолија, (Фолијата треба да се залепи за кремот) и така се остава да се излади за да не се створи коричка. За вториот фил се матат на пареа жолчките и прах шекерот додека не се згусти. се додава чоколадото искршено на коцкички и се меша да се стопи. Се остава на страна да се олади. Путерот се мати да стане пенест, се додава во него ладниот чоколаден крем и се мати да се изедначи. На подлогата за торта се става првата кора. Околу теа се поставува метален обрач. Ова може и да не го направите, ама ванила кремот е прилично мек, така да овој чекор го олеснува редењето на тортата. Врз првата кора се нанесува половина од ванила кремот, а врз него скоро половина од чоколадниот крем. Се става втората кора и повторно се премачкува со двата фила по истиот редослед. Одозгора се става последната кора и се остава тортата во фрижидер неколку часа. Се вади обрачот, одоколу се премачкува тортата со малку од чоколадниот фил. За глазура се загрева слатката павлака скоро до вриење. Во еден мал сад се крши чоколадото на ситни парченца, врз него се истура врелата слатка павлака. Се остава да постои 1 мин, па се меша додека не се добие мазна глазура. Се прелева тортата, ако сакате дополнително се украсува. Најдобро е да отстои до наредниот ден. Некои забелешки – Лажиците густин нека ви бидат навистина преполни за да не испадне ванила кремот многу мек. Тортата сечете ја со многу остар, тенок, жежок нож за да ви испадне убаво парче. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Песок тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Песок торта ПОДГОТОВКА:Млекото се вари со пудинзите на тивок оган. Кога ќе се добие густа смеса, се трга од оган и се остава добро да се олади. Откако ќе се олади убаво се додава путерот. Се меша сето тоа убаво. Откако ќе го направите сето ова поделете ја смесата на три еднакви дела. Во првиот дел се додаваат мелените бисквити, во вториот дел се додава кокосот, а во третиот дел се додаваат мелените ореви. Во пластичен сад, кој е обвиткан со фолија, прво се става делот со бисквити, потоа делот со кокосот и на крај делот со ореви. По желба може да се филува со шлаг. Треба да стои во фрижидер три часа, пред да се служи. Уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лешник тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Лешникот расте уште многу одамна во Европа и Мала Азија. Денес расте и како див лешник. ПОДГОТОВКА:
Во блендер ставете 120гр. лешник, 10гр. шеќер,
бисквит и 100гр. издробена чоколадо. Измиксирајте ситно. Во длабока
чинија изматете го путерот со останатиот шеќер додека не добиете пенаста
маса, потоа додадете ги јајцата и мешајте со дрвена лажица да ја
соедините смесата.
На овој крем додадете ги сомелените состојки и малку сол, потоа се внимателно промешајте и ставете во калап за торта ( пречник 18 сантиметри ), обложен со хартија за печење. Печете околу 1 саат на 160 степени. Направете чоколаден крем од останатото чоколадо. Истопете го на пареа заедно со павлаката. Изладено, ставете го во фрижидер од 15 – 20 минути. Потоа измиксирајте го да добиете воздушен крем, премачкајте ја тортата и украсете ја со преостанатите лешници. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Грилијаж тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Грилијаж торта ПОДГОТОВКА:
Кора: белките изматете ги пенасто
со 250 грама шеќер, додајте 250 грама мелени ореви, брашното и на крај
50 грама сецкани ореви. Печете во плех од шпоред обложен со хартија за
печење. Ладното тесто исечете го на три ленти.
За грилијажот: Пржете 250 грама шеќер за да добиете карамел, па додајте 150 грама мелени ореви, сè убаво измешајте и сипете во намрсен плех. Кога смесата ќе се олади, истолчете ја во аван и оставете ја настрана. Фил: жолчките и јајцата изматете ги со 250 грама шеќер, па матете на пареа. Во ладнот крем додајте го пенесто изматениот маргарин. Од филот одвојте 2-3 лажици, а во остатокот вмешајте го подготвениот грлијијаж. Филувајте ја тортата. Со одвоениот фил намачкајте ја тортата и од страните. Украсете со мелени ореви и чоколадни трошки. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брза тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Брза торта ПОДГОТОВКА:
Во длабок сад се мати 200 милилитри
слатка павлака со една чаша минерална вода, во смесата се
додаваат и мелените бисквити. Смесата се изедначува и се
става во калап. Потоа во 200 милилитри слатка павлака се
додава една чаша минерална вода, се мати, а потоа се
додаваат сечканите крем-банани. Откако добро ќе се
измешаат, се додаваат во калапот. Повторно се матат 200
милилитри слатка павлака со една чаша минерална вода и се
додава 200 г еурокрем, па и тоа се става во калапот. На крај се
матат 200 милилитри слатка павлака со чаша минерална вода и
се става во калапот. Тортата пред да се консумира, треба да
стои неколку часа во фрижидер.
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кокос торта со малиниПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Малините се мошне ценето овошје заради својот
пријатен, ароматичен и освежителен вкус и мирис, како десертно овошје и
како мошне важна суровина за подготвување на сирупи, овошни сокови,
освежителни напивки, слатко, желеа... ПОДГОТОВКА:
Белките изматете ги со 2 лажички шеќер и кокосово брашно.
Жолчките изматете ги со остатокот шеќер, па измешајте ги со брашното и прашокот за печиво. Смесата која ја добивте со мешање на белките. шеќерот и кокосовото брашно измешајте ја во смесата со жолчки. Сето тоа сипете го во калап за торта премачкан со масло и печете околу 1 час. Кога ќе биде готов бисквитот, оставете го да се олади. Малините поделете ги на две половини, едната половина кратко варете ја со 2 лажички вода и добро исцедете ги со цедилка. Во нив вмешајте 2 лажички шеќер во прав. Слатката павлака изматете ја со остатокот шеќер во прав, па со тоа премачкајте го бисквитот. Потоа сетоа тоа прелијте го со сосот, а тортата по желба украсете ја со малини. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сахер тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Сахер тортата (германиски: Sachertorte) е чоколадна торта, која за прв пат била подготвена од австрискиот слаткар Франц Сахер. Тортата се јавува како типичен десерт од виенската кујна и е една од најпопуларните торти во светот. ПОДГОТОВКА:Чоколадото за готвење го кршиме на коцки и го топиме.Ги одделуваме белките од жолчките. Белките ги ставаме во поголем сад, а жолчките во друг сад и го тргаме на страна. Путерот и шеќерот ги матиме со миксер додеа не се стопи, па ги додаваме жолчките. И белките ги матиме со миксер, потоа додаваме шеќер во плехот. Во садот со жолчките ја додаваме растопената и оладена чоколада. Мешаме. Потоа во садот ги додаваме изматените белки и мешаме додека смесата не се соедини. Прашакот за пециво го мешаме со брашно и го сипуваме во садот. Калапот за печење го премачкуваме со путер. Во него го сипуваме тестото и ја рамниме површината. Печеме во рерна 45 минути на 180 степени. Преостанатите 135 гр. чоколадо за отвење ги топиме на пареа. Испечениот пандишпан го ладиме и целиот го премачкуваме со мармалад. Преку мармеладот премачкуваме со растопената чоколада. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шарлота со портокалиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Шарлота со портокали ПОДГОТОВКА:
Тесто: изматете цврст крем од јајцата и шеќерот.
Додајте го брашното и измешајте ги состојките. Смесата истурете ја во
помал павоаголен плех, намачкан со масло и покриен со хартија. Тестото
испечете го на 180 степени. Уште топлото тесто намачкајте го со џемот од
портокали и завиткајте го и оставете да се олади.
Јајцата и жолчките пенасто изматете ги со шеќерот и една по една лажица додајте го сокот од портокал. Смесата матејќи варете ја на пареа околу 5-8 минути. Тргнете го садот од водената купка и додајте го желатинот. Продолжете да мешате додека желатинот не се истопи. Потоа садот префрлете го во сад со ледена вода и продолжете да мешате додека кремот не почне да се стврднува. На оладениот крем додајте ја изматената слатка павлака. Ролатот исечете го на парчиња и со него обложете длабок сад, кој претходно сте го исплакнале со вода. Наполнете го со кремот, израмнете ја површината. Садот префрлете го во фрижидер и оставете неколку часови, но најдобро преку ноќ. Наредниот ден колачот превртете го на чинија за служење и украсете со кришки портокал и матена слатка павлака. Исечете како торта и послужете. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Снежна тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Снежна торта ПОДГОТОВКА:
Тесто: од наведените состојки (без чоколадото)
замесете меко и мазно тесто. Расукајте го и ставете да се пече во висок
калап за торта, предходно намачкан со путер, Печете 10 минути во рерна
на 200 степени. Извадете и оладете па испрскајте со истопено чоколадо.
Изматете ја слатката павлака со шеќерот, но не многу цврсто. Додајте ги оладените (предходно истопените), чоколадото и 8-10 пусли искршени на половина. Потоа лесно се измешува и кремот се нанесува над кората. Подготвената торта префрлете ја на 5 часа во фрижидер (или замрзнувач). Украсете. Пред сервирањето тортата оставете ја 10 минути на собна температура. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ананас тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Ананасот е род на билките од родот бромелија (Bromeliaceae). Најпозната врста е Ананасот Comosus. Успева во суптропските краеви на Америка, Африка и Азика. ПОДГОТОВКА:
1. Слој: 125 путер заедно со 125 гр. шеќер во прав
пенасто изматете. Додадете ги мелените и пржени лешници, па додадете ги и
мелените кекси. Сето тоа добро промешајте го, залијте го со сок од
ананас (од конзервата). Па добиената смеса ставете ја во калап.
2. Слој: Помешајте ги жолчките, 125 гр. шеќер во прав, брашното, ванила пудингот, млекото, па сето тоа убаво изматете го. Таа смеса ставете ја на оган и мешајте неколку минути. Тргнете од огнот, оставете да се олади, па додајте 125 гр. путер, пенасто изматен и убаво измешајте. Добиената смеса ставете ја на првиот слој. Одозгора ставете го исецканиот ананас, па сето тоа прекријте го со шлаг пена. Ставете го во фрижидер добро да се олади. Сечете на парчиња, па по желба прелевајте со течно чоколадо. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Естерхази тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Екстерхази торта ПОДГОТОВКА:
Тесто: белките изматете ги во цврст снег па
постепено додавајте ги бадемите и шеќерот. Изедначете ги состојките и
од смесата испечете 6-7 кори во тавче покриено со хартија.
Крем: нишестето измешајте го со малку ладно млеко па додајте го во преостанатото млеко заедно со жолчките, шеќерот и ванилниот шеќер. Смесата убаво изматете ја па варете на пареа постоја матејќи. Изматениот крем оставете го на страна да се олади. Путерот изматете го во пена и додајте му, не прекунувајќи го матењето од изладениот крем. Филувајте ја тортата а горната кора полијте ја со шеќерна глазура. Со чоколадната глазура наполнете слаткарски шприц па почнувајќи од средината цртајте кругови, а потоа лакови кои ќе ги направите така што со врвот на нож, ќе повлекувате од средината до крајот. За да имате убава шара употребете топла глазура. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кафе тортаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Кафе торта ПОДГОТОВКА:
Седумте јајца и 7 лажици шеќер долго се матат да се
добие кремаста маса. Се додаваат мелените ореви и внимателно брашното,
при што се меша со лажица. Тестото се пече на два пати во голем плех од
шпоретот.
Печените теста се делат на два дела, да се добијат 4 правоаголни кори. За филот, во 4 филџани варено кафе (без талогот) се додава 1 чаша млеко и 6 лажици шеќер. Се става на оган да се загрева. Пудингот се растопува во филџан мелко да нема грутчиња и постепено се додава кај кафето и мешајќи се вари крем додека да се згусне. Се остава кремот сосема да се олади. Во меѓувреме, путерот пенасто се мати со шеќерот во прав, на што подоцна се додаваат и три жолчки една по една, при што се продолжува со матењето смесата да биде пувкава. Четирите кори од тестото се премачкуваат со фил, а се премачкува и одозгора. Потоа се посипува со толчена карамел маса и толчени ореви, а по рабовите на тортата се прават купчиња од филот. Тортата се става во фрижидер добро да се олади. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
СникерсПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Сникерс ПОДГОТОВКА:
Темно тесто: изматете ги жолчките
со шеќерот во густа пена. Додајте ги брашното, печивото и какаото. На
крај внимателно и со лажица вмешајте го снегот од белките. Испечете го
тестото во плех од шпоред, обложен со хартија за печење, на температура
од 180 степени.
Тесто од ореви: изматете ги белките со шеќерот. Кога ќе добиете густа пена, додајте ги останатите состојки и испечете во истиот плех, на ист принцип, но на температура од 150 степени. Крем: изматете ги жолчките со шеќерот, брашното, ванилниот шеќер и малку млеко. Преостанатото млеко ставете го да зоврие, потоа истурете ја смесата од жолчки и сварете крем. Посебно изматете го маргаринот и поврзете го, матејќи, со изладениот крем. Поделете го кремот на два деа, а во еден додајте го кафето. Редење: темно тесто - жолт крем (полијте со карамел од истопениот шеќер) - тесто од ореви - темен фил. Целиот колач полијте го со чоколадна глазура. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 2627282930 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |