IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој го создаде Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој го создаде Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 33>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 23:43
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Pozdravce i do tebe... i ti blagodaram za pozitivnite vibracii

да  големо%20гушкање големо%20гушкање големо%20гушкање
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2011 во 17:33
Оваа година малку поретко доаѓам на подфорумов (и воопшто на форумов) и со првото отворање на оваа тема, морам да признаам, пријатно ме изненади ексзи88 со овој нејзин цитат:

... И од што морам да учам? Од сексуални злоставувања на деца, од убиства, силувања, тепања, бездомништва, глад, булинг? Баш е креативен ... мислам ова најозбилно... да беше барем малку како нас, како ние што создаваме ПРЕКРАСНА слика за него, како што ние му создадовме рај немаше да живееме вака пеколно ...

ексзи88. заслужуваш големо%20гушкање
Море не само големо%20гушкање, туку и еден бакнеж од чичко Златник.намигнување
Не оти сум атеист, па се согласувам со оваа констатација, туку и верниците, ако се искрени, ќе признаат (ако не јавно, тогаш внатре во себе) дека е ова апсолутна вистина. Тие си создаваат една нереална слика (претстава) на бог како голем човекољубец.
Нешто на оваа тематика имам спомнато многу одамна (незнам дали кингдавид и другите постари членови ќе се сети/ат) кога реков (парафразирам) дека сите тие прекрасни епитети кои човекот му ги припишува на бог се само поради стравот од него, само затоа што човекот мисли (т.е. самиот си се убедил) дека на тој начин ќе му се „додвори“ на бог, па Овој да му се смилува за убаво кажаните зборови, молитви, благословувања ... и да му ги прости гревовите. И, во тоа си наоѓа мир, утешение на душата дека завршил голема работа.
Уште еднаш браво за убаво срочената мисла!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2011 во 17:50

Па по логиката на нештата.. и јас се согласувам со себе и со тоа што ти го кажуваш. Религијата што се проповеда тука носи страв. Моите и преку религијата ме воспитуваа, манипулираа со нејзе... ако не си умна дедо боже ќе се налути и ќе те казни.. Да, тука сите велат дека Бог простува, но сведочиме и за многу нешта кај што била нанесена и казна па дури и штета (уништувајќи го животот на планетава). Типичен пример за простување и за прифаќање и за љубов... ако нешто не ми се допаѓа ќе го умрам. Така да јас во религијата гледам само многу контрадикторности. Не верувам во Господ за кој збори библијата, апсурдно ми е тоа. Така да во таа насока, ние си создаваме приказни. Има еден куп писатели и многу поверодостојни ми се туѓи искази отколку божјата љубов која поплавува цела планета.

Тоа е се што имам јас да си кажам
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2011 во 21:04
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ah, bre prijatele, kako osozna deka odime po pogreshen pat koga govorime za Ljubov megju nas... za "ljubi go blizhniot svoj kako shto se ljubish sebe si" ?

Od kade osozna deka odime po patot do pekolot koga govorijme deka Ljubovta e Bog i deka Bog ne e nishto drugo tuku Ljubov, pa dokolku ja neguvame nea togash sme so Boga ? 

Ooooo da, se sto ni treba e ljubov, peeja hipicite vo Vudstok i ziveeja vo komuna, se drogiraa so LSD , marihuana i si gi delea zenite pomegju sebe.

Ke citiram sto rekol ISUS :

38 Кој верува во Мене - како што е кажано во Писмото - „од неговата внатрешност ќе потечат реки на жива вода.”

Dali veruvate kako sto e kazano vo Pismoto ???

Koe Pismo ?

[

A za citatot na Isus se slozhuvam. Rabotaat e samo koj kako go interpretira. Kolku za tvoja informacija, znam deka ima milijardi lugje koi veruvaat vo institucijaliziranata religija, a samo malkumina koi NAVISTINA ja ZHIVEAT maksimata "ljubi go blizhniot svoj..."

E sega koj i kolku minuvaat niz tesnata vrata ostavam na tebe da procenish.

Tocno e , samo malkumina od site tie vernici vo institucijaliziranata religija ja ziveat maksimata "ljubi go blizniot svoj" i samo tie ke se spasat.

Edno e da veruvas, no sosema drugo e da imas i dela dostojni na verata, onaka kako sto kazal BOG .

Tuka se slozhuvame.

Posledicata od toa e deka Bog, onakov kakov shto nie veruvame vo Nego, e proekcija od nashiot krajno ogranichen um.

Jas ne tvrdam dali Toj e sozdaden ili e nesozdaden, dali e pochetok ili kraj... ili bilo shto drugo... velam deka vo potpolnost se slozhuvam so Negovata lekcija dadena na Jov.

So ova tvoe posledno tvrdenje samiot si kazuvas deka ne znaes koj e BOG i kakov e , a od druga strana prilicno siguren vo sebe gi ubeduvas drugite da ne ja citaat Biblijata a so toa pravis golema steta.

ISUS za takvite kazal deka ne samo sto samite ne vleguvaat vo Carstvoto Bozjo, tuku i na drugite ne im davaat da vlezat.

Toa ne e dobro . нека%20ти%20е%20срам

KINGDAVID,ti go znaesh Boga ?

Koj go znae Boga ?  Koj e toj koj kje go negira bogokazhanoto na Jov ?

Patem, pravish greshki vo tvojot zakluchok:

1. Jas ne gi ubeduvam ljugjeto da ne ja chitaat Biblijata. Naprotiv. Ja spostojano ja chitam.

2. Jas priznavam deka ne sum go spoznal Boga nitu priblizhno od toa shto bi sakal, no toa ne me sprechuva da diskutiram za napishanoto vo Biblijata, za nejzinata istorija i za religijata ?

P.S.

Ooooo da, se sto ni treba e ljubov, peeja hipicite vo Vudstok i ziveeja vo komuna, se drogiraa so LSD , marihuana i si gi delea zenite pomegju sebe.

KINGDAVIDe, sega mi zvuchish kako muslimanite...тага  Ljubovta ja povrza so hipicite, pa so Vudstok, so drogi, promiskuitet.......  ajdeeee....

Изменето од Messenger - 22.Септември.2011 во 21:15
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2011 во 22:22

sega mi zvuchish kako muslimanite...тага 

Што е тоа што те растажува од страна на муслиманите?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 00:54
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Оваа година малку поретко доаѓам на подфорумов (и воопшто на форумов) и со првото отворање на оваа тема, морам да признаам, пријатно ме изненади ексзи88 со овој нејзин цитат:

... И од што морам да учам? Од сексуални злоставувања на деца, од убиства, силувања, тепања, бездомништва, глад, булинг? Баш е креативен ... мислам ова најозбилно... да беше барем малку како нас, како ние што создаваме ПРЕКРАСНА слика за него, како што ние му создадовме рај немаше да живееме вака пеколно ...

ексзи88. заслужуваш големо%20гушкање
Море не само големо%20гушкање, туку и еден бакнеж од чичко Златник.намигнување
Не оти сум атеист, па се согласувам со оваа констатација, туку и верниците, ако се искрени, ќе признаат (ако не јавно, тогаш внатре во себе) дека е ова апсолутна вистина. Тие си создаваат една нереална слика (претстава) на бог како голем човекољубец.
Нешто на оваа тематика имам спомнато многу одамна (незнам дали кингдавид и другите постари членови ќе се сети/ат) кога реков (парафразирам) дека сите тие прекрасни епитети кои човекот му ги припишува на бог се само поради стравот од него, само затоа што човекот мисли (т.е. самиот си се убедил) дека на тој начин ќе му се „додвори“ на бог, па Овој да му се смилува за убаво кажаните зборови, молитви, благословувања ... и да му ги прости гревовите. И, во тоа си наоѓа мир, утешение на душата дека завршил голема работа.
Уште еднаш браво за убаво срочената мисла!

Toa e samo tvoe mislenje pocituvan Zlatnice, koe za zal ne e tocno среќаPozdrav do tebe да
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 01:17

Koe Pismo ?

Svetoto Pismo na Evreite koe sega nam ni e poznato kako Star Zavet. Vo nego se proreceni stotina prorostva za Mesijata. Za toa Pismo zboruvase ISUS. Veruvas li vo toa Pismo ?

KINGDAVID,ti go znaesh Boga ?

Koj go znae Boga ?  Koj e toj koj kje go negira bogokazhanoto na Jov ?

Patem, pravish greshki vo tvojot zakluchok:

1. Jas ne gi ubeduvam ljugjeto da ne ja chitaat Biblijata. Naprotiv. Ja spostojano ja chitam.

2. Jas priznavam deka ne sum go spoznal Boga nitu priblizhno od toa shto bi sakal, no toa ne me sprechuva da diskutiram za napishanoto vo Biblijata, za nejzinata istorija i za religijata ?

Da, go znam BOG onolku kolku sto mi se otkril preku Svetiot Duh i onolku kolku sto moze mojot um da razbere.

Prasuvas koj go znae Boga?

Onoj sto veruva i ja cita Biblijata , toj go znae BOG i nego BOG go znae. Vo Biblijata, tamu BOG se otkriva kakov e.

KINGDAVIDe, sega mi zvuchish kako muslimanite...тага  Ljubovta ja povrza so hipicite, pa so Vudstok, so drogi, promiskuitet.......  ajdeeee....

Pa i hipicite zboruvaa za ljubov i mir, a ne ziveeja onaka kako sto bara BOG od nas.

Ne e dovolno samo da zboruvame za  ljubov, treba i sledenje na Bozjite zapovedi ako tvrdime deka go sakame BOG.

" Зашто ова е љубовта Божја: да ги исполнуваме Неговите заповеди; а Неговите заповеди не се тешки" ( 1 Jovanovo 5:3).

P.S. Dobro e sto go imav zacuvano postot vo Preview prozorceto, oti celiot tekst ke  mi otidese vo vetar !  Pola saat se macam da go sredam ...ух

Изменето од KINGDAVID - 23.Септември.2011 во 01:43
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 01:38
1. Кажи: Он е Аллах, Еден е!

2. Аллах - Засолниште.

3. Не роди и не е роден,

4. и никој не Му е рамен!
Аллах! Нема друг Бог освен Него! Жив и Постоен! Не го обзема ни дремка ни сон. Се што е на небесата и на Земјата е - Негово! И кој може кај Него, без одобрението Негово, да се заземе!? Он го знае и она што е пред нив и она што е зад нив. И од знаењето Негово, само со посак Негов, оние мал дел опфаќаат. Престолот Негов поширок е и од небесата и од Земјата. Чувањето на овие не е никаква тешкотија за Него. Он е Вишен и Голем!
znaci ne go stvoril nikoj nego, toj bil i postoel.,i pred da postoj ovoj univerzium, i ne rodil,i ne e roden. I nikoj ne mu e raven. razumot ne ti dava da mislis na takvo nesto, Bog da socuva od takvi gavolski misli,

Изменето од MUSLIMA_1 - 23.Септември.2011 во 01:39
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 08:56
A како се знае дека тој постоел од секогаш? Само затоа што некој чичко во дамнешно минато напишал книга? Не разбирам како сите го потврдувате тоа, врз основа на што? Не ми се веродостојни цитатите како доказ воопшто.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 09:14
"Bog", postoi sega i samo sega, sekogash i sekade!

Ete, povtorno go kazhav istoto, po stopati ama... i sekako spremna sum na isti kritiki(i za toa shto Bog go staviv vo navodnici a i za ovde i sega)
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 09:18
Јас нема да те критикувам. Јас ќе зборувам за божественоста за која можам да посведочам сега. За мене божественост е онаа која постои меѓу нас, во нас, околу нас. Енергија. Таа постои од секогаш, таа ги движи нештата. Знаеме за позитивна и за негативна енергија. Секој нештата ги нарекува различно, некој космичка енергија, некој љубов, некој господ итн. Јас верувам во енергија. Енергијата не вдахнува со живот, но и кога умираме не завршува се, пак законите на природата си играат некоја своја улога, се одвива некој друг поинаков процес. Да не навлегувам сега во тоа. Ко што кажа Вики, таа е сега и овде, во мене и околу мене, но јас тоа го нарекувам само енергија. Насекаде има енергетски полиња.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 09:23
Em mlada em mudra!
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 09:30
Ами како поинаку?
Кон врв
MUSLIMA_1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2011
Поени: 83
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MUSLIMA_1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2011 во 13:32
Pa neli vie znaete kako e sozdaden bog? po vase veruvanje neli za vas bog se rodil, neli e vas bog isus? zarem i vo toa si sumljate, vo sto veruvate? 
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.