IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Не за НАТО, да за Уставното Име
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не за НАТО, да за Уставното Име

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 33>
Прашање: priem vo NATO ili Ustavno Ime-Republika Makedonija
Одговор Гласови Статистика
81 [75,70%]
26 [24,30%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:11
Грција во моментов губи. Или ќе прифатат име Република Македонија (Скопје) (што лично сметам дека нас ни одговара), или ќе речат не, ќе ни стават вето за во нато и ќе мора да се соочат со тажната, за нив, вистина дека ние ги прекинуваме преговорите и остануваме за век и веков Република Македонија. Значи во секој случај Грција е лузер!
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:13
Предлогот Република Македонија (Скопје) во англиска верзија за меѓународна употреба, овде во САД се смета за многу поповолен за Македонија отколку претходните, дадени во Виена и Атина.

Според американски извори, ова е добра шанса Македонија да го зачува своето достоинство и со влезот во НАТО да ја обезбеди сопствената и регионалната стабилност.

Аргументите дека се работи за про-македонски предлог се наоѓаат во фактот што со македонската верзија на уставното име за внатрешна употреба, од земјата не се бара да го менува Уставот.

Добра страна е и тоа што земјите што билатерално ја признале Македонија под уставното име, нема да бидат под притисок да ги менуваат своите одлуки.

За неутрални се сметаат предлозите според кои никој нема да може кон земјата да се обраќа само со Македонија и неексклузивната употреба на термините Македонија и македонски, кои ќе можат да ги употребуваат и Грција и Македонија.

Барањето на Нимиц, Грција да се обврзе да ја помогне Македонија на патот кон НАТО и ЕУ и за јавна декларација за пријателство, се смета за сериозен дел од предлогот, кој треба да обезбеди блиски односи меѓу двете земји во иднина.

Засега нема детали на кои делови од предлогот се однесуваат уставните промени кои се предлагаат, а со кои двете земји ќе гарантираат дека наскоро ќе го спроведат евантуалниот договор.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:21
- Ако Грција го одбие предлогот, посредникот Нимиц би требало да го извести генералниот секретар на ОН дека разговорите се завршени, откако тој предложил решение со кое нашата страна се согласила, а Грција не. Советот за безбедност на ОН треба да се извести за да се избрише одредбата дека треба да преговараме понатаму од Резолуцијата 817, со нова резолуција и дека референцата ПЈРМ се укинува. Бидејќи нашето прифаќање значи добра волја, но тогаш нема да важи бидејќи Грција не го прифатила, остануваме Република Македонија и за меѓународната заедница - објаснува Андов.Поранешниот министер за надворешни работи лободан Чашуле смета дека „се' што не е ПЈРМ за нас е прифатливо“. Ако географската одредница значи влез во НАТО, а потоа и влез во ЕУ, не би требало никому да му пречи ако кон нашето име се додаде Скопје. Ако во протоколот на овој предлог со географска одредница се повторуваат претходните гаранции за македонски народ, јазик итн., ние треба да прифатиме. Надвор од НАТО, тие гаранции остануваат беспредметни - нагласува Чашуле.Според Тито Петковски, Македонија мора да ја искористи шансата и не смее да ја пропушти. Го имаме меѓународното јавно мислење на наша страна. Мислам дека Грција по долго почувствува дека игра на погрешна карта ако ги измачува Македонија и НАТО. Значи, имаме подготвеност за компромис, а нашите долгорочни национални и државни интереси ќе ги зачуваме ако обезбедиме влез во НАТО и што поскоро датум за преговори со ЕУ. Ако изминатите 17 години од грчка страна имавме апсолутна неподготвеност за компромис, сега го имаме, притоа не доведувајќи ги во прашање нашето уставно име и национални вредности - рече Петковски.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:27
LICNO MISLAM DEKA MAKEDONIJA TREBA DA IZIGRA TAKTICKI.
SPORED MENE GRCITE OVOJ PREDLOG I TAKA I TAKA NEMA DA GO PRIFATAT SO STO KE SE STAVAT VO ULOGA NA CRNA OVCA VO PREGOVORITE.
STO KE BIDE MNOGU DOBRA STARTNA POZICIJA ZA NAS , VO PREKINUVANJE NA PREGOVORITE, I BARANJE REFERENCATA FYROM DA SE ZAMENI SO USTAVNOTO IME VO ON.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:29
Да, тактички, а ми се чини дека овие преговори во последниот еден месец ги водиме доста добро.
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:36
Originally posted by tofu tofu напиша:

Да, тактички, а ми се чини дека овие преговори во последниот еден месец ги водиме доста добро.

DOBRO E STO GRUEVSKI E CVRST OREV.
ZAMISLI SE DA BESE VO RACE NA SEKERKA I CRVENKO ILI NEDAJ BOZE BUCKO, KAKO KE SE VIKAVME DO SEGA.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:44
Но изненаден сум од цврстината на Груевски. Баш и немав добро мислење за него. Но ми се допаѓа како се одвиваат работите. Само да не зезне во последен момент. Сега треба да речат дека прифаќаме Република Македонија (Скопје) за да стават до знаење дека нам НАТО навистина многу ни значи.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:48
Од: Bugarin
Датум: 27.03.2008 09:58:46
Prafatejte go ovoj predlog. utre kje bidete chlen na EU i NATO i kje napravite Bitola glaven grad. Vaka "Skopje" automatichno kje otpadne od imeto. Pozdrav!

Ova e komentar na nekoj si Bugarin napisan vo utrinski.
Se nadevam deka nema da me tuzi za avtorski prava.

Uzasno mi se dopaga komentarot i taka i taka od sekogas mi bila zelba BITOLA da e glaven grad na MAKEDONIJA.

Da nema zabuni Strumicanec sum.
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:49
Sakav da glasam ZA imeto..mi vika...veke ste glasaleтага

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:52
Па Битола порано била главен град, нели сите конзулати биле таму, значи била главен град. Добра идеја, да се врати Битола за главен град. Па и економијата ќе ни процвета затоа што нема сите да доаѓаат во Скопје. Одлично! Знаеш зошто ми се допаѓа последниот предлог? Затоа што ние остануваме Република Македонија. Уставот нема да се менува. Само ФИРОМ ќе се смени во РМ(С). Многу убав предлог. Барем сфатив дека Нимиц не е прогрчки настроен.
Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 10:52
Originally posted by mamma mamma напиша:

Sakav da glasam ZA imeto..mi vika...veke ste glasaleтага

pa nekoj glasal na tvojot PC, da ne rpavime ,,bugarski vozovi,,
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 11:06
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Prafatejte go ovoj predlog. utre kje bidete chlen na EU i NATO i kje napravite Bitola glaven grad. Vaka "Skopje" automatichno kje otpadne od imeto. Pozdrav!

Uzasno mi se dopaga komentarot i taka i taka od sekogas mi bila zelba BITOLA da e glaven grad na MAKEDONIJA.

pa toa i jas vikam, dajte nekako nie kako dosega da bideme poslusnite, a za zagradite so vremeto ke go gubat smisolot. Neli USA ja prizna pod ustavnoto ime.(koga saka ne ferma nikogo)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 11:23
Originally posted by BACHIOS BACHIOS напиша:

Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

pa toa i jas vikam, dajte nekako nie kako dosega da bideme poslusnite, a za zagradite so vremeto ke go gubat smisolot. Neli USA ja prizna pod ustavnoto ime.(koga saka ne ferma nikogo)

TOCNO AMERIKA NE PRIZNA, AMA SE BOJAM DA NE SE DOGOVORAT SO GRCIJA POD MASA DEKA AKO NE PRIZNAAT TIE KE JA PROMENAT ODLUKATA I MESTO SO USTAVNOTO KE NE IMENUVAT SO NOVOTO IME.

NELI PISE :

ZEMJITE STO JA PRIZNALE MAKEDONIJA NE SE OBVRZUVAT DA JA SMENAT ODLUKATA NO POZELNO E.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 11:25
a bogami moze i da ja povlecat, kako nie so tajvan pomnis
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,938 секунди.