|
Добрососедско ми е |
Внеси реплика | страница <1 2425262728 34> |
Автор | ||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И Вардаска а? А Пиринска? Не знам само зошто со сила се правиш глупав? Каса е исто така користен збор и во Србија, а не заборавај Југославија што значеше на времето. Твојот збор КАСА е еднаков со зборот БЛАГАЈНА и во случајов нема никаква врска со шалтер! |
||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А што е шалтер на Македонски ?
|
||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Место каде што е можно но не и задолжително вршење на парични трансакции. Во банка ќе одиш на благајна за уплата или исплата на средства, но ќе одиш на шалтер број-не-знам-кој за поднесување документи за отварање на трансакциска сметка или барање за кредит. Во друга институција ќе одиш на шалтер за поднесување документи за издавање извод од МКР или пак ќе одиш на инфо шалтерот доколку нешто не ти се разјаснило. Во амбуланта на шалтер ја даваш здравствената легитимација, за да ти го дадат картонот на пример. На благајна ќе одиш кога ќе треба да си го олесниш џебот за се што си поднел. Јаготка над шлагот. |
||||
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ех Енагелине, си нашла кому да му објаснуваш!?
Овај неразбира дека и каса и шалтер се германски зборови, прифатени како во литературниот македонски јаѕик, така и во источно македонскиот дијалект. Прифатено од Вардара па до Триглава и од Црното до Синото Море. Каса е и нешто во што депонираш, штедиш, шпараш... пари! Шпаркасе на германски. Според логиката на граѓаните на руската творба и во самата руска творба имало српско влијание. Ете и тие користеле србизми. Изменето од Platenik - 07.Февруари.2014 во 16:08 |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Аман Платеник, ме изненадуваш. Зарем не знаеш дека Емил е југоносталгичар? |
||||
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
мисли на Евангелинка |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Аха! Па стави едно К! |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Море остави, ај што тебе те изненадувам, ама што и самиот себе се изненадувам. Како сум можел тој момент да го пропуштам?! |
||||
|
||||
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
K |
||||
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Немав никаква намера да предавам за етимологија и сл, намерата ми беше да му објаснам со примери на соседов наш, кој збор за што се употребува во нашиот јазик. Да не дојде во МК па да се обрука човекот.
Ама многу ме заинтересира, зошто за Вардарска се интересира?
|
||||
||||
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Море соседу, што има врска како ме нарекол Била Евангелина, Енагелина, Лина, Мина, се знаеме кој е кој тука. Ама ти добрососедски да поправиш а
|
||||
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е така ми е ептен добрососедско кога се споијме и си уживкаме во Бугарија
|
||||
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Со кого сте се споиле емиле?
|
||||
||||
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
||||
Внеси реплика | страница <1 2425262728 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |