Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Јануари.2013 во 12:00 |
Linda,recept za ovoj vid na ishrana e so kombinacija na odredeni vidovi sostojki koi ne go sodrzhat glutenot.Veruvam ovaa statija kje ti pomogne:)
Храна без глутен – што е дозволено, а што не е?
Зачестени грчеви во стомакот,
но и симптоми како слабост, губење на килограми и алергија, укажуваат на
интолеранција на глутен, пченичен протеин кој се наоѓа во пченицата,
јачменот, ‘ржта, но и во сите производи кои се прават од нив или ги
содржат во мали трагови.
Повеќето преработки, конзервирана храна, витамини или лекови, но и
детските кашички содржат глутен, освен ако на амбалажата не е стриктно
наведено дека се без глутен. Ова се повеќе се истакнува на етикетите на
производите, бидејќи бројот на луѓето кои имаат здравствени проблеми
предизвикани од глутен е се поголем.
Симптомите на целијакија или неподнесување на глутен можат долго да
“тлеат“ без да предзвикаат некои сериозни проблеми, а експертите се
сложуваат дека болеста е наследна, но исто така може и да се создаде или
појави кај деца доколку тие се учат да јадат житарици како пченицата
пред дозволеното време. Ова е навистина важно да се знае, и затоа
педијатрите и нутриционистите постојано апелираат до младите родители да
се придржуваат до календарот за исхрана на бебиња и мали деца.
Луѓето кои страдаат од целијакија имаат, нормално, најмногу и
најизразени проблеми, па единственото нешто што можат да го направат за
да водат нормален и здрав живот е потполното лишување од глутенот и сите
производи кои го содржат.
Оваа задача и не е премногу тешка, иако на прв поглед може да делува
така. Најтешко е, барем во почетокот, запознавањето со безглутенски
намирници, и одредување на производите без глутен на полиците во
маркетите. Пченицата во принцип се додава во скоро секоја храна, за да и
ја зголеми содржајноста. Заради тоа, глутенот може да се најде во
готовата храна, во конзервите, кексите и сл.
Кои намирници не содржат глутен?
Во принцип, лицата кои страдаат од целијакија, а и сите оние кои не
го поднесуваат глутенот, не мора да се грижат претерано бидејќи повеќето
намирници во исхраната се дозволени. Секако, станува збор за сите
овошја и зеленчуци, било кое јаткасто овошје, јајца, риба и свежо месо.
Постојат и повеќе видови на житарици кои можат да се конзумираат во
било кој облик, како леб, кашички, брашно за колачи, за похување и
слично. Такви се хељда, амарант, пченка, соја, ориз, просо и тапиока.Од
сите наведени житарици може да се пронајде и купи и брашно, па можат да
се искористат за месење на леб, колачи и други работи.
Но, кога сме веќе кај житариците и производите од нив, мора да ве
предупредиме дека купечкиот леб ретко не содржи пченица. Дури и
пченкарните или ржаните лебови имаат одредено количество на пченично
брашно, па затоа внимателно читајте ја декларацијата на лебот, или
купувајте го само од проверени места. Секако, ако веќе се соочувате со
ваков проблем, можеби е подобро да размислите за набавка на машина за
правење леб. Постапката е повеќе од едноставна, а така секогаш ќе бидете
сигурни што точно јадете.
Што треба да се избегнува
Како што веќе рековме, глутенот се наоѓа во пченицата, јачменот,
ржта. Ако сте љубител на пиво, секако ќе треба да се откажете од него, а
исто така и од гризот, булгур, грахам брашно, различни сосови (готови),
помфрит, готови похувани рибји филети и слични, сите преработени морски
плодови, слатки. Исто така, внимавајте на кармини за уста кои содржат
глутен, пластелин, но и на разни додатоци за храна.
Млекото и млечните производи треба да се конзумираат внимателно –
секогаш проверете го составот на декларацијата. Немојте да заборавите и
на детали како на пример јадење со истиот прибор кој сте го користеле за
производи со глутен, како и подготовка на храната на иста површина или
во исти садови. На лицата кои страдаат од целијакија ваквите пропусти
можат да им донесат многу штета која потоа тешко се исправува.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Јануари.2013 во 17:52 |
Брзи солени колачи од јајца
Кога за кратко време сакате да приготвите нешто лесно и вкусно, ви предлагаме да направите мини солени колачи од јајца и зеленчуци, кои брзо ќе исчезнат од чиниите на вашата наредна домашна забава.
Овие колачи можете да ги наречете убаво оформен омлет, совршен и на
изглед, и на вкус. Одлични се за детски роденденски забави и ви
овозможуваат на едноставен начин да го натерате вашето дете да јаде брокули и други видови зеленчук.
Состојки
3 | јајца |
3 | жолчки од јајца |
1/3 шолја | шолја млеко (80ml) |
1/3 шолја | шолја слатка павлака (80ml) |
100g | брокули |
2 | моркова |
50g | пченка и зелена боранија (замрзнати) |
1 | мал домат |
1 кафена лажичка | крупна сол |
1/2 кафена лажичка | црн пипер |
100g | крупно рендан кашкавал |
| Масло за готвење или путер |
Инструкции за приготвување
- Загрејте ја рерната на температура од 180°C.
- Премачкајте калапи за мафини (не хартиени) со масло или путер.
- Ставете на оган мало тенџере со вода
и додајте половина лажичка сол. Откако водата ќе зоврие, во неа додајте
ги брокулите, пченката и зелената боранија. Варете ги само 1 минута и
веднаш извадете ги од жешката вода за да го запрете нивното готвење.
- Исечкајте го доматот на мали парчиња, крупно изрендајте ги морковите, а брокулите разделете ги на мали „цветчиња“.
- Во длабок сад измешајте ги јајцата и жолчките, додајте ги млекото и
слатката павлака и зачинете со половина лажичка сол и половина лажичка
црн пипер. Добро изматете ја смесата.
- Во секој од калапите за мафини ставете малку рендан кашкавал на
дното. Додајте мали парчиња од секој зеленчук, наполнете го калапот до
половина со смесата со јајца и одгоре повторно ставете рендан кашкавал.
- Ставете ја тавата со калапите в рерна и оставете ги колачите да се
печат околу 15 минути, т.е. додека не започнат да добиваат „златен“
изглед. Оставете ги малку да се изладат, а потоа извадете ги од
калапите.
- Можете да ги украсите со малку кечап, павлака, маслинка или магдонос.
Варијации
Добрата страна на овие колачи е што секогаш можете да ги правите
различни, во зависност од вашите желби или состојките кои ги имате во
моментот. Освен понудената вегетаријанска варијанта, можете да го
збогатите вкусот на солените колачи со свински врат, сланина, колбаси,
чаен колбас или кулен.
Вкусни комбинации:
- Сланина и праз. Наместо зеленчуците, во смесата со јајца ставете ситно исечкани и пржени парчиња сланина и праз.
- Колбаси и печурки. Испржете колбаси и печурки, исечкајте ги и додајте по малку во секое колаче, наместо зеленчуците.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Феникс
Сениор
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46
Регистриран: 12.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 8143
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 22.Јануари.2013 во 10:12 |
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Февруари.2013 во 15:52 |
Ролат со месо од мисирка и праз
СОСТОЈКИ
• 1 пакување лиснато тесто
• ½ килограм мелено месо од мисирка
• 1 праз
• 1 јајце
• магдонос
• сол
ПОДГОТОВКА
Иечкајте го празот и ставете го во сад во кој претходно сте зовриле
вода. Варете околу 2 минути, потоа процедете. Во месото од мисирка
ставете јајце, магдонос и сол по желба. Измешајте убаво, за да се
поврзат сите состојки.
Исукајте го лиснатото тесто и поделете го на половина. На едната
половина ставете месо, праз и свиткајте го како ролат. Истото
направете го и со другата половина од тестото.
Печете во сад премачкан со маргарин или на хартија за печење, околу 45 минути на температура од 170℃.
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Февруари.2013 во 15:07 |
Интересна торта со тиквици: Вкусна и убава на окоСе мислите што да правите денеска за ручек? Еве ви интересна идеја.
Потребни состојки е: (за тесто): 280 гр меко бело брашно 1 ќесичка прашок за печиво 150 гр кравјо сирење 20 гр шеќер 1 јајце прстофат сол прстофат бибер малку мелено морско оревче
(за фил): 2 тиквици 1 главица кромид 1 чешне лук 400 гр мешано мелено месо 1 лажица мелен црвен пипер прстофат сол прстофат бибер
(за прелив): 250 мл павлака 125 мл хопла 3 лажици нишесте 3 јајца сол и бибер
Подготовка:
- Прво, направете го тестото така што во мултипрактик ќе ги ставите сите состојки кои се дадени по редослед.
-
Формирајте тесто кое ќе го премесите на набрашнета работна површина. Со
сукало расукајте го во круг и ставете го во тркалезно тавче за печење
со димзензии 24 см.
- Тиквиците исечете ги тенко, по должина.
Бланширајте ги кратко во врела и солена вода, па оладете ги во ладна
вода. Наредете ги на кујнска хартија додека да го направите филот од
мелено месо, за да се исцедат.
- Во тавче за пржење ставете
малку масло да се загрее. Пропржете го ситно сечканиот кромид. Потоа,
додадете го ситно сечканото лукче и додадете го меленото месо. Динстајте
додека да се зготви месото. На крај, зачинете со сол, бибер и морско
оревче.
- Почнете да ја редите тортата – секое парче тиквица замотајте го и ставете го со отворениот дел нагоре.
-
Во отворот ставете од филот со мелено месо. Така наредете ја целата
торта, притоа оставајќи малку простор од една до друга замотана тиквица.
- Направете го преливот така што ќе ги помешајте сите состојки за него и со преливот прелијте ја тортата.
- Ставете да се пече во рерна загреана на 200 целзиусови степени, додека убаво не се запече.
- Пред да сервирате оставете ја 10 минути во загреана и исклучена рерна.
Изменето од Valerija - 20.Февруари.2013 во 15:18
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Февруари.2013 во 15:14 |
Вкусно: Пилешки ролат со пршута и сирењеВкусни
состојки и брзa подготовка е сè што тре**ме да кажеме за да посакате да
го подготвите ова неодоливо и лесно јадење. Можете да го послужите со
гарнир по вашиот избор, или пак само салата. Следете ги инструкциите кои
ви ги претставуваме и уживајте во овој вкусен ручек.
Состојки:
¼ чаша (2,5 дл) пилешка супа
5 лажици стопен путер
1-но чешне лук, сецкано
½ чаша трошки од леб
1 лажица рендано пармезан сирење
1 лажичка црвен пипер
2 парчиња пилешки гради без кожа и коски
¼ лажичка сол
¼ лажичка оригано
¼ бибер
4 тенки парчиња пршута
¼ чаша рендано моцарела сирење
Подготовка:
Во
врелата супа ставете го путерот и лукот. Потоа во плиток сад измешајте
ги трошките од лебот, пармезанот и црвениот пипер и оставете го на
страна. Парчињата пилешко месо прекријте ги со проѕирна пластична фолија
од двете страни и исчукајте ги додека не добијат дебели од еден
сантиметар. Двете страни на пилешкото посолете ги со сол, црвен пипер и
оригано.
На секое парче пилешко ставете парче пршута и посипете една лажица
моцарела. Пилешкото свиткајте го во ролат и многу внимателно потопете го
во подготвената супа, а потоа и во лебните трошки. Потоа пилешкото
ставете го внимателно во сад за печење и внимавајте ролатот да не ви се
растури. Со остатокот од супата прелијте ги ролатите и печете на
температура од 180 степени, отприлика половина час додека пилешкото не
добие златно кафена боја.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 20.Февруари.2013 во 15:17 |
Вкусно и поинакво: Ролат омлет со свински вратМногумина
од нас обожаваат омлет, но едноставно ни има здосадено да го јадеме и
во последно време се почесто го избегнуваме. Ние се потрудивме да ви
претставиме интересен рецепт за поинаков. Но неверојатно вкусен омлет.
Потребни состојки:
3 јајца
3-4 парчиња свински врат
2 лажици рендан пармезан
Половина лажичка исечкан свеж магдонос
Неколку парчиња тенко сирење
Чајна колбасица исецкана на тенки кругови
Маслиново масло
Сол
Подготовка:
Изматете ги со виљушка јајцата,
додадете го ренданиот пармезан, сецканиот магдонос и солта, па потоа
сето тоа добро измешајте го.
Во големо тавче сипете малку
маслиново масло, добро загрејте го и сипете ја целата количина на
смесата со јајца. Испржете една голема кајгана. Префрлете ја на даска и
оставете малку да се излади. Целата кајгана покријте ја со парчињата
свински врат, сирењето и цајната. Завртете ја кајганата како ролат. Така
добиената палачинка исечете ја на три дела и секој дел прицврстете го
со чачкалица.
Пријатен апетит.
Изменето од Valerija - 20.Февруари.2013 во 15:18
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Март.2013 во 15:24 |
Пилешки крилца со кокосОва е рецепт кој е инспириран од азиската кујна и е одличен и како
предјадење и како главен оброк. Сосот е сладок и вкусен и лесно се
подготвува. Веруваме дека во овој рецепт ќе ужива целото семејство
поеднакво.
СОСТОЈКИ
• 3 големи лажици растително или маслиново масло
• 2 големи лажици соја сос
• 2 големи лажици шеќер
• 1 мала лажица кари во прав
• 1.2 мала лажица сол
• ¼ мала лажица бибер
• ½ мала лажица кора од лимон
• 1 шолја млеко од кокос
• 1.5 кг пилешки крилца
• 1 шолја кокос во прав
ПОДГОТОВКА
Во голем сад измешајте ги заедно маслото, соја сосот, шеќерот,
кари, сол, бибер и кора од лимон. Потоа додадете го и млекото од
кокос. Смесата поделете ја на два еднакви дела и ставете ја во
фрижидер.
Отсечете ги врвовите на крилцата, исечете ги на половина и
ставете ги во сад. Потоа премачкајте ги со маринадата. Затворете
го садот и оставете го во фрижидер најмалку еден час (најдобро
цела ноќ).
Најдобро е крилцата да ги потпечете на скара (8−10 минути од
секоја страна). Прелијте го месото со маринада при секое вртење.
Маринадата од вториот сад загрејте ја на умерен оган.
Пилешките крилца наредете ги на чинија и полијте ги со
затоплената маринада. Попрскајте ги парчињата месо со кокос во
прав. Се служат веднаш.
Совет: Ако ова јадење го подготвувате како главно
јадење тогаш овие состојки се доволни за 6 порции. Доколку е само
предјадење, тогаш имате 2 порции.
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Март.2013 во 15:26 |
Мариниран говедски стек со сино сирењеОва јадење е одличен избор за убав и вкусен неделен ручек. За да
подготвите 4 порции, ќе ви бидат потребни само 20-тина минути. Ако се
решите овој специјалитет да ја краси вашата трпеза, тогаш ќе ви
бидат потребни следниве
СОСТОЈКИ
• 500 гр говедско месо без коска, исечено со дебелина од 2.5 цм
• ¼ шолја маслиново масло
• ¼ шолја црвено вино
• 3 чешниња лук, дробени
• 1 мала лажица бибер
• ½ мала лажица сол
• ½ мала лажица сенф
• 2 млади кромидчиња, исечкани
• 40 гр сино сирење, изронето
• 2 големи лажици крем сирење
ПОДГОТОВКА
Отстранете ја маста од месото. Потоа, месото ставете го во пластична
кеса (без да ја затворате) и во плитка чинија. За да ја подготвите
маринадата, измешајте ги маслиновото масло, биберот, 2-те чешниња
лук, црвеното вино, солта и сенфот. Истурете врз стекот. Затворете
ја пластичната кеса или фолија. Оставете го во фрижидер од 6 до 24
часа и притоа повремено вртете го стекот.
Исцедете го стекот и отстранете ја маринадата. Месото испечете
го на скара. Во меѓувреме, во мал сад измешајте ги младиот кромид,
синото сирење, крем сирењето и едно чешне лук.
Ставете го месото во чинија и попрскајте го со малку сино сирење. Сервирајте со миксот со сино сирење.
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Мај.2013 во 06:24 |
Потпечен зеленчук
Со оглед дека сега е сезона во која може да уживаме во најразлични видови зеленчук, ви го предлагаме овој специјалитет. Лесен за подготовка, овој оброк изобилува со бои и ароми кои ќе ви донесат вистинско кулинарско задоволство.СОСТОЈКИ • 2 тиквици • 2 модри патлиџани • 3 комири • 4 домати • 200 гр кашкавал • сол и бибер • босилек • рузмарин • масло ПРИГОТВУВАЊЕ Чекор 1: секое од парчињата зеленчук добро да се измијат (може и да се излупат ако сакате) и потоа да се насечкаат на тенки кругови. Чекор 2: во подмачкан сад за печење, наредете кругови тиквици, модар патлиџан, компири, домати и тенки листови кашкавал. Кога ќе ги потрошите сите состојки, посолете и ставете бибер. На крај, посипете со босилек и рузмарин. Ставете малку вода и рендан кашакавал одозгора. Печете 20-тина минути на 180℃.
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Август.2013 во 18:36 |
Италијански шпагети со ќофтиња
Можеби, на прв поглед, комбинацијата од тестенини и ќофтиња ќе ви звучи непознато, но верувајте, овој специјалитет е неверојатно вкусен. Тестенините добиваат поинаков вкус, а вие уживате со сите сетила.СОСТОЈКИ за ќофтиња • 450 гр мелено говедско месо • 1 шолја лебни трошки • 1 лажица сув магдонос • 1 лажица „БИМИЛК Пекорино“, рендано (може и „Кајмакчалан“ овчи кашкавал) • 1/4 лажичка мелен црн бибер • 1/8 лажичка лук во прав • 1 јајце за сос • 3/4 шолја сечкан кромид • 5 чешниња лук, мелен • 1/4 шолја маслиново масло • 55 гр домати (од конзерва, цели и излупени) • 2 лажички сол • 1 лажичка бел шеќер • 1 ловоров лист • 170 гр доматно пире • 3/4 лажичка сув босилек • 1/2 лажичка мелен црн бибер ПРИГОТВУВАЊЕ Првин, изматете го јајцето. Во друг сад, измешајте ги јајцето и сите други состојки наведени за приготвување на ќофтињата. Од смесата направете околку десетина топки, покријте ги и оставете ги во фрижидер. Во поголем сад, пропржете ги кромидот и лукот на средно загреано маслиново масло. Додадете ги доматите, солта, шеќерот и ловоровиот лист и добро промешајте. Намалете ја температурата на огнот, покријте ја тавата и оставете да се вари 90 минути. Потоа, измешајте ги тестенините, босилокот, биберот и додадете ги ќофтињата. Оставете да врие уште 30 минути.
|
|
емил
Сениор
зависник идивидовски
Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Август.2013 во 11:23 |
Тестенини со сланина и козјо сирење
СОСТОЈКИ (за 4 порции) • 1 мала лажица сол • 1 шолја тестенини • 6 парчиња сланина, сечкана • 2 млади кромитчиња, ситно сечкани • 2 големи лажици оцет • маслиново масло • ½ шолја козјо сирење, дробено • 1 голема лажица магданос ПРИГОТВУВАЊЕ Чекор 1: во подлабок сад ставете три шолја вода со една лажица сол и оставете да зоврие. Ставете ги тестенините и варете додека не станат „ал денте“, односно 5–8 минути. Процедете и измијте ги со студена вода за да се спречи понатамошното варење. Чекор 2: во друг сад, пропржете ја сланината околу 8–10 минути. Додадете ги и сечканите млади кромитчиња и пржете уште три минути. Откако ќе бидат готови, префрлете ги во садот со тестенини. Чекор 3: додадете 2 лажици оцет и попрскајте со маслиново масло. Зачинете со магданос, сол и бибер. Пред сервирање, на секоја порција додадете ѝ дробено козјо сирење.
|
|
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 23.Август.2013 во 23:38 |
Состојки- 1кг. благи пиперки
- 2 средни модри патлиџани
- 3 домати
- 2 чешниња лук
- 100мл. зејтин
- по вкус сол
ПодготовкаРецептот од мајка ми кој не го менувам за ништо. Лето не е лето ако не се подготви барем еднаш (а кај нас богами многу многу често). 1. На модрите патлиџани отстранете им ги краевите, пресечете ги на половина и заедно со доматите ставете ги во плех и во загреана рерна да се печат. 2. Пиперките по желба може да бидат и лути или мешани, кој како си јаде. И пиперките треба да се испечат. Јас тоа го правам на шпоретот, може во рерна или на оние големи ќумбиња за правење ајвар. Кога се ќе се испече ставете ги посебно пиперките и модрите патлиџани во кеси да се задушат за полесно да ги излупите. 3. Во сад за толчење прво ставете го лукчето со малку сол и толчете додека се добие смеса налик на паста. Потоа ставете ги пиперките и продолжете со толчење додека добиете убава смеса, не е страшно и да остане некое покрупно парче. На истиот начин истолчете ги и модрите патлиџани и доматите. Потоа измешајте ги сите заедно и посолете по вкус. Зејтинот загрејте го убаво и прелијте го пинџурот. Префрлете во сад и ставете во фрижидер убаво да се излади и да се соединат вкусовите. Послужете за ручек со домашно топло лепче и уживајте. Добар апетит. Дополнителни фотографии
Прочитај
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
Ninja 35
Модератор
Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2013 во 14:04 |
Состојки- 6-8 парчиња стар леб
- 3-4 чешниња лук
- 1-2 лажици путер
Подготовка1. Исечете го лебот на кришки, излупете го лукчето и пресечете го на половина, па премачкајте го лепчето со лукот. Најмногу задржете се на корката. Едно чешне лук е доволно за две лепчиња. 2. Намачкајте ги лепчињата со путер па испечете ги на тостер додека поруменат. 3. На растопениоет путер може да наросите оригано, магдонос, босилок и пармезан
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|