IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 56>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2013 во 12:13

Чоко колач од само две состојки



Во период кога сло­бод­ното време е вистин­ски лук­суз, овој рецепт веру­ваме дека не само што ќе ви заштеди време, туку и сред­ства. Имено, се при­го­твува од само две состојки, но тоа не значи дека не е вку­сен. Напро­тив, ќе ужи­вате во него.

СОСТОЈКИ
● 4 јајца
● 250 гр „Нутела“

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: обло­жете кру­жeн калап за печење со хар­тија за печење. Загрејте ја рер­ната на 180 сте­пени. Изма­тете ги јај­цата со мик­сер (5−10 минути).

Чекор 2: загрејте ја „Нуте­лата“ во мико­рпечка и полека дода­дете ја кон мате­ните јајца. Мешајте посто­јано со мик­сер. Сме­сата треба да биде рам­но­мерна и хомогена.

Чекор 3: налејте ја сме­сата во кала­пот за печење и печете 20–25 минути. Пред серви­рање, оста­вете цело­сно да се излади.

Related Posts with Thumbnails
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2013 во 12:20

Лесен десерт: Секс во тавче


< title="+1" -gapiattached="true" allowtransparency="true" ="https://plusone.google.com/_/+1/fast?bsv&size=medium&hl=en-US&origin=http%3A%2F%2Fwww.idividi.com.mk&=http%3A%2F%2Fwww.idividi.com.mk%2Fstil%2Fishrana%2F828933%2Findex.&g=3p&ic=1&jsh=m%3B%2F_%2Fscs%2Fapps-static%2F_%2Fjs%2Fk%3Doz.gapi.en_US.xEgdBmhs4RA.O%2Fm%3D__features__%2Fam%3DgQI%2Frt%3Dj%2Fd%3D1%2Frs%3DAItRSTOlQgJhozqGAVX8qFnuJQw9aQX8Uw#_methods=onPlusOne%2C_ready%2C_%2C_%2C_resizeMe%2C_renderstart%2Concircled&id=I0_1360840599921&parent=http%3A%2F%2Fwww.idividi.com.mk&rpctoken=56133362" name="I0_1360840599921" id="I0_1360840599921" ="0" ="0" style=": static; top: 0px; width: 90px; margin: 0px; border-style: none; left: 0px; visibility: ; height: 20px;" marginwidth="0" marginheight="0" ="0" border="0" scrolling="no" width="100%">

Вкусен десерт кој иако има неколку слоја фил се приготвува многу лесно. Благодарение на кората и крем сирењето многу наликува на cheese cake и едноставно се топи во вашата уста. Се нарекува „Секс во тавче“ поради богатиот кремаст вкус на кој не може да останете рамнодушни.

Потребни состојки за кората:

200 грама сецкани ореви

3 големи лажици шеќер

100 грама стопен путер

200 грама брашно

Потребни состојки за филот со крем сирење:

400 грама крем сирење

200 грама шеќер во прав

200 грама изматена хопла

Темен фил:

1 пудинг од чоколадо приготвен по упатството

Светол фил:

1 пудинг од ванила приготвен по упатството

Најгорен слој:

300 мл изматена хопла

Рендано чоколадо

Начин на пригодување:

Најпрвин загрејте ја рерната на температура од 180 степени. Изберете правоаголен сад за печење со димензии 30 на 15 см. Премачкајте го садот со путер или пак едноставно обложете го со хартија за печење.

Убаво измешајте ги сите состојки кои ви се потребни за кората, а потоа содржината која што сте ја добиле рамномерно натапкајте ја во садот. Печете од 15 до 20 минути во зависност од тоа како ви пече рерната. Откако сте ја испекле кората оставете ја малку да се олади и во меѓувреме започнете со подготовка на филовите.

Во пластичен сад измешајте ги крем сирењето, шеќерот во прав и изматената хопла. Вклучете го миксерот и матете додека не добиете лесна и пенеста смеса. На страна пригответе ги двата пудинга по упатството.

Откако сте ја оладиле кората врз неа нанесете го рамномерно филмот од крем сирење. Врз него ставете го пудингот од чоколадо, па потоа пудингот од ванила. За најгорниот слој изматете ја хоплата и украсете со ренданото чоколадо.

Совет плус: редете ги филовите во подлабок сад и служете го десертот ладен 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2013 во 12:24

Домашни вкусни какао штангли




Доколку викендов се чувствувате креативни во кујната и сакате да направите нешто благо, тогаш овој рецепт е вистински за вас.

Потребни состјки

250 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
80 гр. какао
250 гр. плазма бисквити
1 јајце
2 лажици рум.

Подготовка:

Со миксер се матат маргаринот и шеќерот. Додадете јајце, рум и какао и продолжете со матење додека смесата не се соедини. Исклучете го миксерот па во кремот ставете ги издробените бисквити, измешајте и истурете во два долгнавести калапи од фолија. Ставете ги во фрижидер и кога ќе се стегнат, пред послужување, извадете ги од калапите и исечете ги на штангли.

Пријатен апетит.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2013 во 15:31

Вкусна и домашна чоколадна алва

Постојано дома се туфкаме и размислуваме што да си направиме нешто вкусно и благо, но сепак да биде брзо и лесно. Ние ви нудиме интересен и брз рецепт за домашна чоколадна алва, која секогаш може да ја задоволи вашата желба за благо.

Потребни состојки:

1 шолја (за кафе) вода

2 шолји масло

6 шолји брашно

6 шолји шеќер

1 шолја чоколадо во прав или какао

По желба можете да додадете лешници, ореви и бадеми

Подготовка:

Во подлабок сад ставете го маслото, водата и шеќерот и потоа оставете ги да се варат. Брашното измешајте го со чоколадото во прав, или какаото. Кога шеќерот ќе се стопи и смесата ќе зоврие, додадете го брашното со какаото и полека мешајте.

Мешајте неколку минути додека смесата не се изедначи. Додадете ги лешниците или пак останатото јаткасто овошје и тргнете ја смесата од оган.

Кога малку ќе се излади, алвата исечете ја на коцки. Декорирањето го оставаме на вашата фантазија.

Пријатен апетит.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2013 во 15:33

Лесен десерт: Секс во тавче

Вкусен десерт кој иако има неколку слоја фил се приготвува многу лесно. Благодарение на кората и крем сирењето многу наликува на cheese cake и едноставно се топи во вашата уста. Се нарекува „Секс во тавче“ поради богатиот кремаст вкус на кој не може да останете рамнодушни.

Потребни состојки за кората:

200 грама сецкани ореви

3 големи лажици шеќер

100 грама стопен путер

200 грама брашно

Потребни состојки за филот со крем сирење:

400 грама крем сирење

200 грама шеќер во прав

200 грама изматена хопла

Темен фил:

1 пудинг од чоколадо приготвен по упатството

Светол фил:

1 пудинг од ванила приготвен по упатството

Најгорен слој:

300 мл изматена хопла

Рендано чоколадо

Начин на пригодување:

Најпрвин загрејте ја рерната на температура од 180 степени. Изберете правоаголен сад за печење со димензии 30 на 15 см. Премачкајте го садот со путер или пак едноставно обложете го со хартија за печење.

Убаво измешајте ги сите состојки кои ви се потребни за кората, а потоа содржината која што сте ја добиле рамномерно натапкајте ја во садот. Печете од 15 до 20 минути во зависност од тоа како ви пече рерната. Откако сте ја испекле кората оставете ја малку да се олади и во меѓувреме започнете со подготовка на филовите.

Во пластичен сад измешајте ги крем сирењето, шеќерот во прав и изматената хопла. Вклучете го миксерот и матете додека не добиете лесна и пенеста смеса. На страна пригответе ги двата пудинга по упатството.

Откако сте ја оладиле кората врз неа нанесете го рамномерно филмот од крем сирење. Врз него ставете го пудингот од чоколадо, па потоа пудингот од ванила. За најгорниот слој изматете ја хоплата и украсете со ренданото чоколадо.

Совет плус: редете ги филовите во подлабок сад и служете го десертот ладен

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2013 во 15:34

Рецепт: Тарт со Нутела и лешници

Доколку сте љубители на Нутела (а таквите ги има многу), овој колач ќе ги надмине дури и вашите големи очекувања. Комбинацијата на чоколадо, лешници и нутела навистина е тешко да се погреши, па затоа овој колач ќе стане вашиот омилен десерт. Рецептот е едноставен и се приготвува лесно. Да почнеме.

Потребни состојки

Тесто:

- 140 гр. путер на собна температура;
- 75 гр. шеќер во прав;
- 1 кесичка ванилин шеќер;
- 50 гр. бланширани и мелени бадеми;
- малку сол;
- 1 јајце;
- 245 гр. брашно.

Фил:

- 200 гр. Нутела;
- 140 гр. чоколадо;
- 200 гр. путер;
- 1 јајце;
- 2 жолчки;
- 2 лажици шеќер во прав;
- 140 гр. лешници, исецкани на парчиња.

Подготовка

Со миксер матете го путерот и полека додадете му го најпрво шеќерот, потоа бадемите, солта, шеќерот во прав и јајцето. Матете со миксерот со умерена брзина и полека додадете го и брашното. Изматете уште малку, обликувајте ја смесата во форма на топка и ставете ја во фрижидер да отстои најмалку два часа.

Обложете го калапот со хартија за печење и во него распоредете го тестото. Избоцкајте го со виљушка и печете го 25 минути на 180 степени.

Извадете го тестото од рерна и оставете го да се олади. Откога ќе стане млако, премачкајте го со Нутела.

Посебно растопете го путерот, а посебно чоколадото, на пареа. Во стопеното, но не врело чоколадо, измешајте го со лажица најпрво целото јајце, а потоа една по една жолчка. Додадете го шеќерот и на крај растопениот путер. Смесата полијте ја врз тестото премачкано со Нутела и одозгора попрскајте ги сецканите лешници.

Печете ја тортата на 190 степени, околу 12 минути. Готовата торта чувајте ја на собна температура. Уживајте!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2013 во 16:57

Брз и сочен: Колач од кокос


Потребни се: 200 гр. маргарин, 180 гр. шеќер, 1 ванилин шеќер, 6 јајца, рендана кора од непрскан лимон, 250 гр. брашно, 1 кесичка пудинг од чоколада, ½ кесичка прашок за пециво, 200 гр. кокосово брашно, десертен прелив од какао.




Со миксер пенасто се матат маргаринот, шеќерот и ванилиниот шеќер. Се намалува брзината на миксерот и се додаваат јајцата, едно по едно. На крај се додава кората од лимон, по што се исклучува миксерот. Во посебен сад измешајте го брашното, прашокот за пециво, пудингот во прав и кокосовото брашно. Сето со лажица измешајте го како изматен крем. Смесата истурете ја во округло тавче намрсено со масло. Колачот се пече половина час во рерна загреана на 200°С. Печениот колач се вади од тавчето и кога ќе се олади, се премачкува со готовиот какао прелив.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2013 во 17:22

Рецепт за наједноставен колач кој секогаш успева

Доколку сте во потрага за наједноставен рецепт кој гарантира успешна изведба ви претставуваме еден нешто интересно кое е идеално за почетници, но и за оние кои дома сакаат да имаат нешто благо.

Потребни состојки:

8 јајца

10 лажички шеќер

1 ванилин шеќер

5-6 лажици вода

1 лажица масло

10 лажици брашно

1 прашок за пециво

Подготовка:

1. Одвојте ги белките и изматете ги додека не добиете компактна смеса која личи на шлаг. Потоа изматете ги жолчките и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.

2. Потоа мешајќи ја смесата додадете лажица по лажица вода, потоа постепено постепено во жолчките додадете ги белките кои ги изматевте претходно. На крај додадете го брашното и прашокот за пециво постепено со лажица со непрестано мешање додека смесата не се соедини.

3. Тестото излијте го во кружен калап за торта обложен со мрсна хартија за печење и печете во загреана рерна на 180 степени додека не добиете златно кафена боја.

4. Оставете тестото да се излади и декорирајте со овошје, шлаг, чоколадо...

Совети: Тестото за торта се најважнен сегмент на секоја рецепт, бидејќи од неа зависи обликот и големината на тортата. "За успешно тесто“ тајната лежи во температурата на печката, која мора да е загреана до максимум пред печење, а потоа да се прилагоди на саканата температура.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2013 во 17:23

Монте торта: лесна и кремаста без печење

Пред да преминеме на летните рецепти за овошни колачи и торти, ви предложуваме торта која се базира на чоколадо и слатка павлака и која ќе ве изненади со нејзиниот фантастичен и лесен вкус. Станува збор за кремастата торта Монте, која се состои од три слоја, а за нејзината подготовка не е потребно печење.

Состојки:

- Прв крем: 1 л. млеко, 100 гр. густин, 100 гр. шеќер, 1 ванилин шеќер и 125 гр. путер

- Втор крем: 500 мл. слатка павлака (хопла) и 200 гр. чоколадо

- бисквити

- малку рум

Подготовка:

1. На помало тавче за печење наредете ги бисквитите во еден слој и премачкајте ги со малку млеко помешано со рум.

2. За првиот крем ставете го млекото на рингла да се топли и додадете малку рум. Во друг сад измешајте го шеќерот и густинот со малку ладно млеко за да добиете изедначена смеса. Кога млекото ќе зоврие, додадете ја смесата со густинот и на послаб оган мешајте околу 2 минути. Во врелата смеса додадете го путерот и прелијте ја врз бисквитите.

3. За вториот крем, на послаб оган загрејте ја слатката павлака во која сте го додале исечканото чоколадо, а кога истото ќе се стопи, прелијте го врз првиот крем и оставете ја тортата да се олади.

Вашата Монте торта е готова! Уживајте во нејзиниот вкус, кој е идеален за послужување со попладневното кафе.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2013 во 09:53

Печени праски со мед и ореви 


Состојки:
свежи праски, преполовени и исчистени

мед, за мачкање

путер

ореви, сечкани

Приготвување:

Намачкајте ги половинките од праските со малку мед.

На тостер или на скара стопете го путерот. На тостерот (или скарата) наредете ги половинките со пресечената страна надолу и печете ги неколку минути на ниска температура. Температурата мора да биде ниска за да не изгори медот.

Тргнете ги праските кога ќе подомекнат, но да не станат кашести.

Намачкајте ги повторно со малку мед.

Измешајте ги со сечканите ореви и послужете ги со сладолед од ванила, или со кисела павлака, или со шлаг, или со палачинки итн.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2013 во 09:56

Слатка табла од мед, семки и бадеми


Состојки:
700 г мед

150 г непечени цели бадеми

130 г непечени цели семки од тиква

150 г непечени цели семки од сончоглед

едно и пол лажиче сол


Приготвување:

Обложете ја тавата со мрсна хартија за печење.

Во тенџере загрејте го медот на средна температура околу 10 минути.

Додајте ги другите состојки и оставете смесата да крчка уште 20 минути.

Тргнете го тенџерето од рингла, истурете ја смесата во подготвената тава и оставете да се олади на собна температура.

Потоа ставете ја тавата во фрижидер додека смесата да се стврдне, околу 10 минути.

Искршете ја таблата на парчиња со големина на залаци и чувајте ги во фрижидер до сервирањето.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2013 во 19:14

Вкусно летно задоволство: Пита од вишни

Сезоната на вишни полека изминува и веќе ретко можат да се најдат на зелените пазари. Сепак, многумина од нас имаат замрзнато некое кило во домашниот фрижидер, или пак купуваат замрзнати вишни во некој од маркетите во градот. Поради тоа овој викенд решивме да ви понудиме интересен рецепт кој секако ќе ве озвежи, но и заблажи во овие летни денови.

Потребни состојки:

250 гр. маргарин, 5 лажици шеќер, 1 лажица рум, 2 лажици млеко, 250 гр. брашно, рендана кора од лимон, 400 гр. исчистени вишни, 150 гр. шеќер, ½ кесичка цимет.

Подготовка:

Изматете го маргаринот со шеќер во прав, додадете рум и млеко, измешајте со брашно и рачно измесете. Тестото се дели на два дела и според тавата се растегнува (округла тава со пречник од 25 см). Намрсената тава се посипува со брашно и се става половина од тестото. Над него се ставаат вишните, се наросуваат со брашно, потоа со шеќер (150 гр.) и со цимет. Потоа се става вториот дел од тестото и со прсти се притискаат ивиците за да се спојат двете теста. Се пече триесеттина минути во добро загреана рерна. Питата се служи топла, а ако ја служите ладна, над неа ставете шлаг, подготвен според упатството на кесичката.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2013 во 15:58

Ладно освежување: Сладолед за радост во куќата

Официјално дојде време за нашиот омилен десерт. Ви носиме едноставен рецепт кој лесно можете да го направите дома.

Потребни состојки:

2 дл слатка павлака

2 дл млеко

4 јајца

6 лажици шеќер

2 кеси ванилин шеќер

2 пакувања шлаг во прав

Подготовка:

Јајцата измешајте ги заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер, се додека не добиете пенаста смеса. Прашокот за шлаг ставете го во млеко, измешајте го и додадете го во смесата со јајцата. Потоа измешајте ја слатката павлака и додадете ја и неа во смесата.

Останатото го оставаме на вас и вашата фантазија – дали тоа ќе биде сладолед со рендано чоколадо, мелени бисквити, овошје... Важно е само да го оставите во фрижидерот барем три часа, пред да го послужите на вашите блиски.



Пријатен апетит.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2013 во 05:48

Кокосовкиљубов


Кокосовки



Состојки

  • за кокос фил..
  • 400гр. кокосово млеко(дома приготвено-види долу)
  • 600гр. кравјо млеко
  • 180гр. шеќер
  • 7-8 лажици гриз
  • 200гр. кокос
  • 50гр. бело чоколадо
  • 1 кесичка ванила шеќер
  • за тесто..
  • 3 јајца
  • 150гр. шеќер
  • 300гр. млеко
  • 150гр. масло
  • 250гр. брашно
  • 1 лајче чоколадо во прав, цимет пола лајче
  • 1 кесичка печиво
  • глазура
  • 100гр. чоколадо
  • 1 лајца маргарин
  • 6-7 лајци млеко
  • 2 лајци шеќер
  • 1 лајца какао

Подготовка

За кокос млекото најпрво во домашна верзија
500гр.вода + 100гр кокос водата и кокосот се варат 7-8 минути, се лади смесата, се префрлува во блендер, осема фина конзистенција да има, се блендира,  после се префрла во шерпа,  па низ газа се цеди убаво. Добиваме 400-450 гр.миризливо кокосово млеко, кое го користиме понатаму.

За подготовката на филот.
Добиеното кокосово млеко се става во подлабок сад, се дотура уште 600гр. млеко, се ставаат шеќерот и гризот, да се свари крем. Кога се тргне настрана се додава кокосот и чоколадото, нека се топи мешајќи.

За тестото
Се бијат белките со шеќер, кога ќе се добие густа бела смеса, се додаваат жолчките и сите продукти еден по еден. Добиваме темна смеса, која половина се истура во подмачкана 40 бр.правоаголна тава, ставаме да се печи на 180. Малку нека потпечи (јас некои 13 мин.го оставам) се вади од рерна и над него се става филот цел, па се тура најгоре втората половина од предвидената смеса за тесто. Се враќа во рерна да се допечи околу 20-тина мин.-зависно од рерната секако.

Се приготвува глазурата така што се топат шеќерот и млекото се додава какаото, да се промеша добро, без грутчиња, се додава на коцки чоколадото, но да не проврие туку се топи на тивко. На крај се додава маргаринот. Топла глазура се полева над кексот. Ладен се сечи по избор.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,516 секунди.