![]() |
|
За Иконите (само текст, без слики!) |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2223242526 57> |
Автор | ||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Немојте да ги отфрлате иконите! Спалете ги!
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Сега сме 21 век,а да те потсетам дека нашиот народ немаше Библија на својот јазик до пред некое врме. А да не заборавиме на пустошот на војните во Македонија и други работи. Сега сме 21-ви век и точно е дека треба да се чита Светото Писмо, но тоа не значи дека треба да се отфрлат иконите. П.С. Дали имало или немало икони во 5-ти век провери сам. Сега сме 21-ви век и веднаш се може да се најде( знам да одговорам на ова па и линкови да ти дадам, ама мислам дека сам ако најдеш повеќе ќе веруваш, отколку јас ако ти дадам). |
||
![]() |
||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
|
Ама сега кој век сме? Ајде ќе го проголтам она за 5ти век (макар што е дискутабилно дали имало тогаш икони) ама зошто тоа не го сторите во 21 век? Ако теравме по ваше не требаше ни Свето Писмо да имаме зашто народот во 5ти век беше неписмен.
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Те прашав за петтиот век . Што ќе значеле цитатите за луѓето од петтиот век или пак ако сакаш еве пред 200 години? Изменето од macedon_alex - 03.Ноември.2008 во 01:09 |
||
![]() |
||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
|
Ne moze vaka da se brani pravoslavieto so stosevi,vicevi i dosetki. |
||
![]() |
||
|
Ај сеа замисли си храм од 21 век во земја со голем дел на писменост (мислам дека беше 90%) во која еволуцијата на црквата застанала во петти век.
|
||
![]() |
||
|
АIDra замисли си храм од 5 век од новата ера. И на него цитати од Светото Писмо, а народот е 90% неписмен. И одат луѓето во Црква и ги гледаат тие цитати. Им значат ли нешто? Ама баш ништо. Ако мене ми дадеш некој цитат на кинески, ќе ми значи ли нешто ако јас не знам да го прочитам? Секако дека не. Така и тогаш. Имаше на ТВ еден свештеник кој говореше за вербата кај некоја постара жена која била неписмена ( со оглед на тогашната состојба во Македонија ) и која научила многу работи за Исус и верата токму преку сликите во црквите и проповедите на свештениците. Зарем таа жена правела лошо гледајќи во сликите и учејќи од нив? |
||
![]() |
||
|
Кога Исус беше искушуван во пустината се навраќаше на цитати од Светото Писмо. Така? Или пак гледаше во икони?
|
||
![]() |
||
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Така е на старогрчки, ама на православен јазик Црква значи музеј на византиска уметност
![]() |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|
абе братче,
![]() тука има се САМО ТИ ОТВОРИ ГО СРЦЕТО ЗА ДА ГО ПРИМИ ХРИСТОС
![]() п.с.
имаш очи - читај
имаш срце - љуби го Бог
имаш душа - положи ја за ближниот и отвори се за Христос - Тој е тука...те чека.. |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
![]() |
||
|
,,не ставајте во вашата земја камења со ликови, за да се клањате пред нив; зашто Јас Сум Господ, ваш Бог.’’(Левит 26:1)
|
||
![]() |
||
|
Добро може за тебе сум дете тетратка. Ама зар тоа ме спречува да размислувам и да истржувам? Само барам одговори.
|
||
![]() |
||
bratljube ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
|
kolku tastatura poarcena za da se prepirate so Boga deka ne e dobro sto zabranil da se pravat ikoni.
ama so Boga moze li covek da se prepira? |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2223242526 57> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |