|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 2122232425 56> |
Автор | ||
BiBi_G
Сениор СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
сум ги правела и навистина се фантастични....дури и не мора да се прелеат со чоколадо затоа што се доволно блачки ионака . наместо тоа може да се наросат со дробен лешник или повторно да се превалкаат во дробени наполитанки |
||
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Панакота со чоколаден сосПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: За панакота: 3 листа желатин 250 милилитри слатка павлака 250 милилитри млеко 1 лажичка екстракт од ванила 25 грама шеќер За сос: 200 грама чоколада 250 милилитри слатка павлака НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: За панакота: Потопете го желатинот во малку ладна вода за да не омекне. Ставете го млекото, шеќерот, ванилата и павлаката во сад на оган на умерена температура. Варете до вриење. Исцедете го желатинот и додадете го во садот и продолжете со варење додека желатинот не се стопи. Поделете ја целата смеса во чашки со големина по Ваша желба и ставате ги во фрижидер да потстојат 1 час. Сос: На пареа загрејте ја павлаката па во неа додадете ги иситнетите чоколада. Загревајте ги заедно со постојано мешање. Пазете смесата да не зоврие. За послужување, чашките со панакотата превртете ги врз чинија за послужување и околу секоја распоредете сос. Украсете по желба. Уживајте во вкусот!!! |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За кора:
за фил:
за прелив:
Начин на подготовка: Од јајацата, шеќерот, ванилин шеќер, рум и брашно измешано со праок за пециво, замесете тесто. Добро изедначете ја смесата, истурете ја во подмечкан калап. Печете околу 25 минути на 180 степени. Печената кора оладете ја, извадете ја од калапот и пресечете ја на половина. За фил изматете слатка павлака со шеќер, крем сирење и жолчки. Потоа додадете добро изматени белки и исцеден желатин кој претходно сте го стопиле во вода.Половина од филот рапоредете по долната кора, ставете ја горната кора, па премачкајте со преостантиот фил и од страна. Преливот подгответе го според упатството и лесно измешајте малини посеани со шеќер. Потоа распоредете ги преку филот и оставете ја тортата добро да се олади во фрижидерот. Пред сервирање, тортата од страна посипете ја со листови од бадеми. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Чоколадни бисквити со лешници
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Потребни состојки:
Начин на подготовка: Пенасто изматете го маргаринот со шеќер и ванилин шеќер. Во смесата додадете едно јајце, па кога ќе го измешате, додадете уште едно. Во смесата истурете истопено чоколадо, а потоа наизменично додадете какао, млеко и пудинг во прав со постојано мешање. На крајот додадете претходно помешан прашок за пециво, сода бикарбона и цимет. Во плех за мафини ставете ги хартиените корпици и наполнете ги со подготвената смеса до третина од висината. Посипете со сецкани лешници и печете околу 20 минути на 180 степени. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Потребни состојки:
Начин на подготовка: Потокалот исечете го на парчиња, извадете ги смеките и изблендајте заедно со сокот. Во тоа измешајте јајца и путер, а потоа и брашно со сода бикарбона, прашок за пециво, сол и шеќер. Смесата ставете ја во корпици за мафини, украсете со шлаг и кора од портокал. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Потребни состојки: - 230 грама чоколадо
- 50 грама путер
- 30 милилитри ликер од кафе
- 30 грама кафе
- 125 грама блага павлака
Начин на подготовка:
На пареа се меша млечната чоколада, слатката павлака и кафето, се додека не се стопат и смесата не с еизедначи.
Потоа се додава ликерот од кафе и путерот.
Добро се меша со миксер.
Смесата се става во фрижидер добро да се олади и да се стегне.
Ќе одередите сами колку ќе биде отребно за да се стегне смесата.
Потоа од смесата се прават топчиња.
Секое топче се валка во рендана чоколада.
Топчињата до служење стојат во фрижидер.
|
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Потребни состојки: За кора:
За глазура:
Начин на подготовка: Корите од два портокали исечете ги на ситни парчиња и сварете ги во вода. Во тава со пет лажици шеќер, додадете ги корите од портокал да се сварат односно да се зашеќерат. Посебно изматете белки со 10 лажици шеќер. Додадете ги жочките и добро измешајте, потоа следуваат мелените ореви, суво грозје, мелени бисквити и зашеќерена кора од портокал. Се добро помешајте, додадете во подмачкан калап за торта и печете на умерена температура во загреана рерна. Печеното тесто оладете го и прелијте го со сируп кој сте го направиле со преостанатиот шеќер и пет лажици рум. Тортата прелијте ја со глазура од чоколадо. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Капучино топчињаПотребни состојки: - 230 грама чоколадо - 50 грама путер - 30 милилитри ликер од кафе - 30 грама кафе - 125 грама блага павлака Начин на подготовка: На пареа се меша млечната чоколада, слатката павлака и кафето, се додека не се стопат и смесата не с еизедначи. Потоа се додава ликерот од кафе и путерот. Добро се меша со миксер. Смесата се става во фрижидер добро да се олади и да се стегне. Ќе одередите сами колку ќе биде отребно за да се стегне смесата. Потоа од смесата се прават топчиња. Секое топче се валка во рендана чоколада. Топчињата до служење стојат во фрижидер. |
||
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Брзи и вкусни домашни тулумбиОткако
понудивме неколку рецепти за вкусни торти и колачи, дојде време за
тулумбата, еден од балканските најдобри и најслатки десерти.
Специфичниот сладок вкус е омилен од многумина кои живеат не само на
Балканот.
Состојки за тестото:
Подготовка: |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Домашна „Нутела“Знаеме дека „Нутела“ е едно од омилените слатки на секој од нас. Некои би го дале и животот за неа (да, да не претеруваме). Со оглед дека сите толку многу ја љубиме, денешниот рецепт ѝ го посветуваме токму неа.
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Внеси реплика | страница <1 2122232425 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |