|
ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1 |
Внеси реплика | страница <1 220221222223224 256> |
Автор | ||
real
Сениор Регистриран: 19.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 161 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Папуљас засега одбива контакти со Иванов Евроинтеграцијата на Македонија не е можна без решение за името, изјави попладнево грчкиот претседател Каролос Папуљас по средбата со генералниот секретар на ОН Бан Ки-мун во Атина.
Добрососедските односи не се градат врз нерешени прашања, изјави Папуљас, кој според грчките медиуми ја добил поканата од претседателот Иванов да ја посети Македонија. Грчкиот претседател вината за спорот ја префрли врз властите во Скопје, кои како што вели, сакаат да имаат ексклузивно право на името и на регионот Македонија. Судејќи според острината на изјавите на Папуљас, грчкиот претседател и во иднина ќе ја игнорира Македонија, се до решавањето на спорот. И Папуљас и премиерот Јоргос Папандреу го запознале Бан Ки-мун со грчката црвена линија во спорот - компромисното име да биде за севкупна употреба. „Го информирав генералниот секретар на ОН за моите иницијативи за создавање на услови за решавање на кипарското прашање и прашањето на името со ФИРОМ“, рече Јоргос Папандреу, премиер на Грција. Посредникот во разговорите Метју Нимиц е подготвен да ги продолжи разговорите меѓу двете страни, изјави Бан Ки-мун. „Разговараме за спорот околу името меѓу Грција и ПЈРМ. Специјалниот пратеник Метју Нимиц е подготвен да ги продолжи разговорите штом двете страни ќе искажат подготвеност за тоа“, вели Бан Ки-мун. Нема детали за посочените иницијативи на Папандреу. Првиот човек на светската организација, според грчките медиуми ја поздравил и подготвеноста на Атина да учествува во решавањето на повеќедеценискиот проблем на поделениот Кипар. Бан Ки-мун во Атина учествува во работата на третиот глобален форум посветен на миграцијата и развој. Vinata e sekogas kaj politikata. |
||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ми се гади од Гејовите, одсекогаш ми се гадело но како минува времето се повеќе и повеќе...Се надевам дека некој во оваа држава ќе има доблест конечно да излезе од овие срамни преговори...во кои Гејовите сакат да ни земат се...
|
||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Задгрбна дипломатија
Косово го решава својот статус. Ниту еден политичар од Косово не преговара, во четири очи, со српски дипломати и функционери. Косово, секако, единствено во своите намери, успева да го остварува планираното. Грција ја притиска Македонија со свои намери. Ниту еден грчки политичар не преговара во четири очи, по кафеани, со македонскиот амбасадор во Атина. Грција, единствена во своите намери, се уште има офанзива во спорот. Македонија има спор со Грција. За разлика од претходно наброените, кај нас бившите, ислужени некомунистички политичари, кои сакаат да дојдат на функција по секоја цена, преговараат со грчката амбасадорка во Скопје. Со свои цели. Во скопската кафеана Гурмет, грчката амбасадорка Пападополу вчера седна на иста маса со екс-министерот за внатрешни, а по атентатот врз Глигоров и за надворешни работи - Фрчкоски. Кандидат на СДСМ на последните претседателски избори кој доживеа изборен дебакл. На истата маса и поранешниот градоначалник на Скопје, носител на листа на СДСМ, Трифун Костовски. Да нема забуна, Трифун беше самостоен кандидат за градоначалник. Преговараат, даваат инструкции и мислења. Тајно. Нема нивни изјави за разговорите после средбата. Кога се обидовме да влеземе и, на јавно место, да ги фотографираме газдата на кафааната Гурмет не дозволи новинарите да ја вршат својата работа. Поважна му е сметката на која ќе заработи, отколку јавниот интерес на неговата држава по најважното политичко прашање во моментов. Ќе ја запаметиме неговата кафеана Гурмет, и ќе ја заобиколуваме. Не сакаме со наши пари да стимулираме профит на човек, кој не дозволува вршење на новинарска работа. Има ли тоа врска со желбите на Трифун Костовски да опстане во политиката, иако испадна од тој воз. Или бара јавна рехабилитација за заташкување на фактите дека е битен дел од најголемите афери во земјава: ОХИС, Фиком, Фонд за здравство и Градски аптеки... се поврзани со неговото, или имиња на неговите блиски. Дали во некои идни мемоари, како оние на Глигоров, ќе читаме за нови милиони долари грчка понуда до Фрчковски да посредува за грчки интерес. Како би поминале на Косово... како би поминале во Грција... задгрбните политичари после вакви тајни, кафеански дипломатии?! Прифаќам каква било промена на името, на невидено, изјави неодамна Црвенковски. Што изјавија неговиот кандидат за претседател и неговиот носител на изборната листа на грчката амбасадорка? Кој, потоа, може да преговара, и да успеее, со ваква задгрбна дипломатија?! Вечер... Погоре наведеното не убивало со векови, ја уништува и слабее нашата позиција и денес...желбата за власт и моќ е поголема од било кој национален интерес , овие луѓе и онака ниту имат нација ниту идентитет, живеат во некој минати времиња а , Македонија им е последна на листата на приоритети... |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И двајцата ’’актери’’ не ми се симпатични ама не може да не се оспори еден факт и да не се прашаме Кое влијание овие двајца го имаат на политичката сцена во Македонија? Никакво, ама баш никакво. И двајцата се екс и двајцата немаа некое големо влијание ни кога беа на власт. А и некако ми боде очи она дека Трифун Костовски бил самостоен кандидат Да ама кој му даде подршка? И претседателот Иванов нели и самостоен, ама е предложен од некоја опција? |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нешто се спрема, се затајува, па се кажува/недокажува. И така во недоглед!
На Северна и се крои употребата |
||
Highlander969
Сениор Регистриран: 15.Февруари.2009 Локација: Scotland Статус: Офлајн Поени: 114 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Izgleda deka vekje se e reseno, samo posle sledi mackanje oci, kako demek narodot taka izbral!
|
||
Popi
Сениор Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kaj narodot da, nemaat nikakva sila, vlijanie ili pochit, megutoa da ne zaboravime deka i dvajcata bea kandidati na SDSM (iako edniot se prestavuvashe kako "samostoen") a drugiot beshe duri i niven kandidat za PRETSEDATEL, shto voopshto ne e za podcenuvanje negovata uloga vo struktirite na SDSM.
E sega kolku shto SDSM ima "politichka sila" isto tolku i ovie dvajca. Mislam deka ke bide dovolno ushte nekoe scenario da namestat vo momenti koga ne treba, za da si gi zarabotat parite shto gi zemale za toa.
|
||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
уште ли мислите дека има преговори ? ........ зарем крајниот рок од декември повеќе ви наликува на совет отколку на ултиматум ? ....... и не за нас туку за НЕГО ...... кој некому нешто ветил па сега сака да изврда ...... мили дека со нив може како со нас тука .......
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
me razochaaa grcive,..totalno !....ne trebashe ...ni bukva da ...popushtat!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а бе што знаат тие ....... кога ќе ги видат резултатите од референдумот , има да не молат да ни го дадат и нивниот дел од кипар .. а не само солун |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Popi
Сениор Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Papuljas NE E GRCHKI PRETSEDATEL, tuku pretsedatel na vladata, zatoa shto e izbran od niv (barem figurativno taka e) i ne prestavuva nishto drugo osven vo svojstvo na "governer general" kako shto e i vo Avstralija, chovekot shto stoi NAD Kevin Rudd (premierot na Avstralija).
Ovie zemji shto NEMAAT svoj sopstven pretsedatel izbran od narodot, NE SE SAMOSTOJNI DRZHAVI, tuku se kolonii na nechie kralstvo.
Taka i nashiov shto go kaneshe so zborovite "da se vidime i nie kako pretsedateli" se degradirashe samiot sebe si zaradi dve prichini;
1. Zatoa shto NEMAAT ist "chin"
2. Zatoa shto nashiov vooshto NE JA POZNAVA nivnata drzhavna i politichka struktura.
Изменето од Popi - 06.Ноември.2009 во 14:34 |
||
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не можам да се изначудам .......... ова грциве испаднаа тотални незналици ....... ееееее, јадни тие , што им требаше да се закачаат со нас ......... дури , и тие во австралија , грците , не успејаа ништо да сторат да го спречат шарло да потпише важни документи....... за пензија ............
Изменето од МАРШАЛ - 06.Ноември.2009 во 14:20 |
||
Внеси реплика | страница <1 220221222223224 256> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |