IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 56>
Автор
Порака
paton Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2011
Статус: Офлајн
Поени: 789
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај paton Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2012 во 00:33
Originally posted by SweetGeisha SweetGeisha напиша:

Ако може некој да ми каже рецепт за КОЛАЧИ СО ГАЗОЗА или ХРВАТСКИ КОЛАЧИ така нешто...не знам како се вика колачот точно, го пробав еднаш на гости и ми се допадна ептен - само знам дека е со газоза, лесен на јадење, како на слоеви поделен..последниот слој е чоколаден - превкусен е!малку подзамрзнат мислам дека би бил соврсен летен колач...АКо некој го има рецептот - ако може да го пиши, фала :)


тууууууу...па баш тебе ќе ти го кажеме....не ти го кажуваме......
Кон врв
BiBi_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 27.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiBi_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2012 во 13:20
кажете го...не бидете такви.... еве, јас ќе го направам и... ќе го сликам да  видите дали успеал трепкање
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2012 во 00:39

Чоколаден колач со ореви


Чоколаден колач со ореви

СОСТОЈКИ
• 8 јајца
• 6 големи лажици шеќер
• ванилин шеќер
• 200 гр мелени ореви
• 400 гр чоколадо за готвење
• ½ литар слатка павлака

ПРИГОТВУВАЊЕ
Првин одвојте ги белките од жолчките и со помош на миксер направете густ шлаг. Одвоено од белките, изматете ги жолчките со белиот шеќер и ванилиниот шеќер.

Во смесата со жолчки, додадете ги мелените ореви, едно растопено чоколадо и шлагот од белки. Измешајте добро и сместа ставете ја во подлабок сад за печење (садот не го премачкувајте со путер).

Се пече 10-тина минути, во претходно загреана рерна на 180℃. Потоа, изгаснете ја рерната и оставете го колачот уште 5 минути во неа.

Во меѓувреме, растопете го останатиот дел од чоколадото за готвење и загрејте ја слатката павлака. Прелијте преку колачот и оставете да се зацврсне.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2012 во 23:22
среќасреќасреќа

Изменето од емил - 20.Февруари.2012 во 06:55
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2012 во 01:30
Emilco povtoruvas ist recept ... izgleda mnogu ti se bendisal ........голема насмевка
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2012 во 06:56
Во право си .Извини .Избришав втората рецепта .
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 23:36

Чоколадни пралини со брусница и лешници

Ви подаруваме рецепт за ултра сладок ден, кој тотално ќе ве воодушеви. Ова чоколадо не се купува, туку настанува во вашата кујна. Со многу љубов и насмевки, посветеност и најубави состојки.

СОСТОЈКИ

• 1 шолја издробено темно чоколадо

• 1/3 шолја пржени и исечкани лешници
• 1 лажица изрендана кора од портокал
• 1/3 шолја суви брусници
• 2 лажици кокосово масло
• малку морска сол

ПОДГОТОВКА

Истопете го чоколадото. Додадете кокосово масло и мешајте сè додека не се истопи. Измешајте ги и другите состојки. Со помош на лажица обликувајте ја смесата во мали пралини и редете ги на хартија за колачи.

Потоа, ставете ги во фрижидер за да се изладат. Се сервираат ладни.



Изменето од емил - 14.Март.2012 во 23:37
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2012 во 18:54

Пишкота торта со јогурт и јагоди!



Состојки:

-400гр пишкоти

-250мл млеко

-5 лажици рум

-200мл слатка павлака

-кора од лимон

-2 кесички ванилин шеќер

-150гр шеќер во прав

-800мл кисло млеко

-2 кесички желатин

-10 лажици вода

-400гр јагоди

 

Подготовка:

1.Тркалезен калап за торта (26см) премачкајте го со путер.

2.Ѕидовите од калапот обложете г со пишкоти кои кратко сте ги потопиле во мелко помешано со рум. Пишкотите исечете ги така што ќе бидат до висината на калапот, а на дното наредете ги останатите пишкоти.

3.Павлаката изматете ја додека не добиете густа смеса и додадете ја кората од лимон, ванилин шеќер, а потоа додадете и шеќер во прав и киселото млеко.

4.Желатинот помешајте го со вода и оставете го 10 минути да се згусне. Мешајќи загрејте додека не се стопи. Постепено додавајте го во подготвената смеса.

5.Потоа врз смесата-кремот наредете ред јагоди исечени на кругови, а врз јагодите натопени пишкоти.

6.Распоредете го преостанатиот крем и врз јагодите. Тортата оставете ја неколку часа да се стегне.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2012 во 19:10

Бели коцки


Вкусни солени коцки на кои не може да им одолеете…

Потребни состојки за кората:

-      4 јајца

-      2 дл јогурт

-      шолја брашно

-      пола лажичка сол

-      пола кесичка пециво

-     малку масло

Потребни состојки за филот:

-      1 струк праз

-      1 морков

-      400 гр бело пилешко месо

-      250 гр фета сирење

-      3 лажици мајонез

-      1 дл павлака

-      зачини

За декорација:

-      1 дл павлака

-      3 лажици мајонез

-      200 гр кашкавал

Подготовка:

Одвојте ги белките од жолчките. Жолчките изматете ги, посолете ги па додајте го јогуртот, потоа брашното со пецивото. Убаво промешајте и на крајот додајте го цврстиот снег од изматените белки. Смесата ставете ја во плех за печење обложен со хартија за печење. Печете на 200 степени околу 20 минути.

Ситно исецкајте го празот, изрендајте го морковот и белото месо исецкајте го на коцки. Динстајте го со малку масло. Зачинете по ваш вкус. Изгмечете го сирењето, додајте ја павлаката и мајонезот и додајте го во изладената смеса. Убаво измешајте и премачкајте ја изладената кора. Во друг сад измешајте 1 дл павлака со мајонез и со оваа смеса премачкајте преку филот. Одозгора изрендајте кашкавал.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2012 во 11:09

Принцес крофни


За тесто:

100 гр. путер

50 гр. брашно

250 мл. вода

4 јајца

Малку сол

Фил:

600 мл. млеко

8 лажици шеќер

1 лажица путер

4  жолчки

4 лажици брашно

Шеќер во прав

Припрема:

Путерот, водата и солта ставете ги да зовријат. Тргнете ги од оган и додадете го брашното, па мешајте се додека смесата не се изедначи. Додавајте ги едно по едно јајцата со постојано мешање.

Намрсете ја тавата за печење. Ставете го тестото во шприц и истискајте ги крофните. Печете 20тина минути на 220 степени без да ја отворате рерната.

500 мл. млеко, 4 лажици шеќер и путерот ставете ги да зовријат. Изматете ги жолчките со 4 лажици шеќер, брашното и 100 мл. ладно млеко. Здответе ги како пудинг, па изладете ги. Помешајте ги двата фила.

Изладените принцес крофни пресечете ги на половина, наполнете ги со филот, па посипете ги со шеќер во прав. Добар апетит!

Кон врв
ariana35 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2012
Статус: Офлајн
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ariana35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2012 во 18:58
Ајфинс ( Мафинс)

Состојки
180 гр. Шеќер бел
250 гр. Брашно тип 400
1 прашок за пециво 12 грама
50 мл. Зејтин
200 мл. Кисела Вода
1 лажица Какао Свис Лион ( посветлото )
50 гр. Кокос
100 гр. Чоколадо за Готвење

Упатство
Во поголем сад се ставаат шеќерот брашното прашокот за пециво зејтинот и киселата вода.
Се мати додека не се направи хомогена смеса.
Одкако ќе завршите со матење ја делите смесата во две здели.
Во едната здела се додава какаото и се меша со лажица додека не се соедини какаото со смесата
Во другата здела се додава Кокосот и се повторува постапката.
Во намастено ( со зејтин ) тавче за мафини ( го има во Базаро 200 денари од прилика за 12 мафини со Средна големина) се става прво смесата со какао во сите 12 калапи, после тоа се додава и од другата здела со кокосот одозгора. Многу е важно да не се преполнуваат. Во претходно загреана Рерна на одприлика 250 Степени ( мојата на максимум ја уклучувам и незнам колку степени е тоа. )
Се ставаат за печење, после пет минути одкако ќе фатат малце кора и ќе се подигнат се вадат од рерна и претходно искршеното чоколадо на коцки се боцка внатре во мафинските … и може малце да штрчи надвор колку за декорација, Се враќа назад на печење, после некој 10 – 15 минути проверете со чачкалица дали се суви внатре ( ако лепи чачкалицата а е скоро сува уште 2-3 минути да се допече ). Одкако ќе се испечат се чека некој 5-6 минути да се подоладат и да се стврдне малце корката за полесно да се вадат.
Се јадат Топли, мада и ладни не се воопшто лоши. Пријатен Апетит.

Линк за рецептата
Кон врв
Schatzii7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unglaublich

Регистриран: 19.Октомври.2011
Локација: Lost somewhere
Статус: Офлајн
Поени: 7061
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 12:04

Ferrero Rocher бомбици

Состојки:
-100 гр. наполитанки од лешник
-150 гр. лешници

-200 гр. Nutella

-150 гр. чоколада за готвење
-4-5 лажици масло


Подготовка:

Лешниците се потпекуваат и се сецкаат.Наполитанките се кршат на покрупни делчиња,се додаваат лешниците и накрај се додава Nutella . Се меси и е остава во фрижидер (околу 45 мин.) за убаво да се стегне смесата.Потоа се прават бомбици со намастени раце и секоја бомбица со чепкалка се мака во чоколадната глазура.

Чоколадна глазура:

-150гр темна чоколада се топат со 4-5 лажици масло на најниска температура.

Ги обожавам оригиналот, но некој ден мора да ги направам овие дома...чисто за споредбахи, хи...

»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)
Кон врв
milkamkd Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 26.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај milkamkd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2012 во 20:23
Баклава со чоколадо и фстаци



Состојки

- 100 гр. чоколадо
- 100 гр. фстаци сецкани
- 1 лажица мед
- 8 кори за баклава
- 20 гр. путер растопен
- шеќер во прав, за декорација
- 1/2 лажичка цимет
- 1/4 чаша хопла

Рецептот го има на mojatakujna.mk
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2012 во 14:39

Време на сезонско овошје и МОЈ мал придонес кон оваа тема...

назив:СЛАТКО.

-2 лимони

-1кг цреши

-1кг вишни

-1/2кг рибизли и исто толку малина или капина...по желба.

-1кг шеќер за готвење,рефус.

-200-300г.бадеми или ореви по потреба..

-100грама изгаснат "креч"намигнување..т.е. водата од него.

-6 комада  тегли со капак 0,85л.

приготвување:

-се вадат семките од вишните и црешите и се ставаат во..."вангла",која се положува од лева ваша страна.Се земаат рибизлите и другото ситно овошје и се измиваат со млаз ладна вода(<20*C),како би се одвоиле листовите и ситните цветчиња.Се цедат од водата и се ставаат во садот со црешите(од вашата лева страна),се полеваат со вода од кречот и се остава да отстои 6 часа и 30 минути.

После 6 часа и 20 минути,во сино бронѕено тенџере се става шеќерот и се подгрева за да се растопи..како карамела,се дотураат бадемите и оревот и се меша на тивок оган 3 минути.

Се процедува состојките од цреша,малина ...се проплакнуваат со вода,се оставаат од вашата десна страна ,а веднаш потоа  се сипаат во карамелизираниот шеќер за готвење(рефус)и полека се мешаат....

Се варат состојките и повремено се одвојува "пењата" од варивото,Оваа операција е многу важна бидејќи мало невнимание при оваа постапка може да "го скисне" составот.плазење

По 1/4 час вриење,се ренда кората од лимон,а внатрешниот меснат дел се сече на коцки и се дотура во смесата...семките се вадат,зошто содржат "заситени растителни киселини"кој се јаки оксиданти.

Се земаат теглите и се делат на два дела!...од лева и десна страна.голема насмевка

Откако смесата "ќе порУмени",се трга од оган и се полнат теглите..прво оние од лева,а потоа другите...од десна страна.При ова ќе внимавате да не се помешаат страните зошто отиде слаткото.голема насмевка

Откако ќе ги наполните теглите се затвараат јако и оние од лево се замотуваат во текстил може и во стаклена или камена волна и се носат во подрум,а оние од десната страна ги оставаме да се изладат добро 10-11 часа,а потоа се ставаат во фрижидер за длабоко..да

ВАЖНО.Слаткото се употребува зимно време за поголеми празници кога на трпезата има ГОЛЕМ избор на други слатки и колачи...црвенеење

Забелешка.Ако се случи оние од подрумот да скиснат(а скиснуваат 100%)не е до рецептот,или сте ги измешале теглите(лево-десно), саат ви е напред или тенџерето било од нерѓосувачки челик и тоа црвено!...четврто нема!.

Оние од фрижидер пак,можете да ги користите во мала доза како смеса за приготвување на ролади и колачи..и торти,тоа ќе заборавив да кажам.

пријатен апетит....ваш  zagorбакнеж





...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.