IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Право
  Активни теми Активни теми RSS - Закон за забрана на пушење на јавни места
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Закон за забрана на пушење на јавни места

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 36>
Автор
Порака
igi 3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
KVO VADIS

Регистриран: 30.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 18736
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај igi 3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2010 во 18:05
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Toa navistina ostava vpechatok... vo Rusija i site istochno evropski zemji (onie koi bea vo istochniot blok - Varshavskiot pakt) s'e ushte ne postoi zakon za reguliranje na pushenjeto. Kaj niv pogolem problem e pienjeto.

Barem sega za neshto mozheme da se pofalime oti sme ponapredni od nekogashnite bratski komunistichki zemji.

Да се пофалиме и дека направивме метро со возови на струја, старите автобуси кои досега го труеа градот ги заменивме со трамваи, спроведовме гасификација и сега сите фабрики место на мазут и нафта работат на гас и воопшто не ја загадуваат околината, окта вгради филтри од 3 милјарди долари и не загадува веке, ги дислоциравме велешката топилница и скопска железара на 30 км далеку од велес и скопје, скопските топлани исто работат на гас и не загадуваат повеќе, само 2% од населението пуши......
ДА не сум залутал јас???? ова 2010 год. е не 2050 голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Drugarce potpolno si vo pravo ama ovie VMRO OVCITE so i da naprai toj Gruevski tie velat vo pravo e ic ama bas ic ne se samokriticni
Toj da prdne ovie velat e taka e ami da mu e tesko na coveko газење%20од%20смеење
Nikogas ne ja gledaat realnosta ova ne vazi samo za vmro i za sdsm ama barem mislam deka se malku po realni od ovie prvite намигнување
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2010 во 09:38

Barem sega za neshto mozheme da se pofalime oti sme ponapredni od nekogashnite bratski komunistichki zemji.

Море водиме со 5:0 и пред  оние од другион блок. Гледам поарни и построги сме и од Шпанија, Португалија, Австрија, па и од многу делови од Германија.голема%20насмевка
 Е со Ирците сме едно. Та барем во нешто да му угодиме на Фуере (ако не ги броиме бурињата со вино/ракија кои некако случајно само тој ги фаќа во Охридското Езеронамигнување)
 И друг пат пофлексибилни дискусии. Си ги знаеме ние нашите политичари, та од наши трупци се праени.голема%20насмевка
Сега полека ке си се вратиме на оној наш познат начин, пушење во пушални или она дедовското- пиење тутун и шмркање кафе (ама без дифка)голема%20насмевка
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2010 во 17:16
Тешко палат овие закони по јужни земји каде ваквите навики се дел од менталитетот и традицијата на народот.
За законот да почне да функционира треба и правилно да се спроведува.
Не е само да се забрани, ами треба и да се обезбедат пепељарници по улиците каде пушачите ке имаат свое катче, сепак не треба да се третираат како престапници доколку немаат каде да ги изгаснат своите отпушоци.
Плус по западните земји каде овој закон функционира, особено во угостителскиот сектор, повеќето од ноќните клубови, барови и ресторанти имаат излез од друга страна за надвор каде може да се излезе во непосредна близина на објектот и да се пуши. А се пуши и надвор пред клубовите каде секогаш има поставено високи постоља, со канта за отпадоци  со метални заштитници каде може да се гасат и фрлаат цигарите.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2010 во 17:46
Da, taka e... za toa se grizhat sopstvenicite na ugostitelskite objekti.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2010 во 21:54

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
bingo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 2522
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bingo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2010 во 22:14
Извинете темата беше законот против пушење или нападнетеја владата? јас сум презадоволен од законот против пушење мислам беше претеризам да одиш во ноќен бар и да се труеш од чадовите сега е убаво некако и подобро се диши (фала за законот).

Изменето од bingo - 25.Јануари.2010 во 22:27
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2010 во 00:26
Koga kje se setam...

... vo moite mladi godini odevme vo diskoteki, kako shto odat mladite sega po nivnite grupni zabavi... tolku se pusheshe vnatre i tolku beshe zagushlivo shto ednash bev svedok na dvaesettina besuspeshni obidi na mojot prijatel da zapali kibrit. Ednostavno nemashe dovolno kislorod! Da ne go vidov toa so sopstveni ochi nemashe da veruvam... kje mislev deka nekoj blada, se zafrkava ili pravi propaganda protiv pushenjeto.

Koga izlegovme vo predvorjeto, pred glavnata vrata, kibritcheto vednash se zapali.

Da ne kazhuvam deka smrdev na pepeljara sekogash koga se vrakjav doma... mi beshe sram od domashnite, no tie bea dovolno dobri ne kazhat nitu eden zbor, iako site bea nepushachi.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
igi 3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
KVO VADIS

Регистриран: 30.Ноември.2008
Поени: 18736
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај igi 3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2010 во 20:23

Koga kje se setam...

... vo moite mladi godini odevme vo diskoteki, kako shto odat mladite sega po nivnite grupni zabavi... tolku se pusheshe vnatre i tolku beshe zagushlivo shto ednash bev svedok na dvaesettina besuspeshni obidi na mojot prijatel da zapali kibrit. Ednostavno nemashe dovolno kislorod! Da ne go vidov toa so sopstveni ochi nemashe da veruvam... kje mislev deka nekoj blada, se zafrkava ili pravi propaganda protiv pushenjeto.

Koga izlegovme vo predvorjeto, pred glavnata vrata, kibritcheto vednash se zapali.

Da ne kazhuvam deka smrdev na pepeljara sekogash koga se vrakjav doma... mi beshe sram od domashnite, no tie bea dovolno dobri ne kazhat nitu eden zbor, iako site bea nepushachi.

Vo pravo si deka taka bese nekogas намигнувањеama denes ne e taka neka kaze deka treba da ima dobra ventilacija ili nesto slicno i neka se resi problemo a ne da zabranuva na koj sto ke mu tekne голема%20насмевкаdeka na nekoj zena mu bila bremena vo 8mesec i ne mozela da podnese cad pa si rekol aj  ke donesam zakon da ne se pusi лутинаPa neka fati u 3 pm лутина
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2010 во 23:19
Од целава ситуација само гледам колку исфрустрирани биле непушачиве.Ај закон ко закон ок е и ќе се дискутира околу него и ќе се повикуваме на членови вакви такви ќе дојде ден кога едноставно ќе го снема и ќе го замени некој поефикасен или некој кој уште повеќе ќе биде од важност за нашето ни сеопшто здравје....која небулоза.Мислам чекај имаме поинаокв проблем со самите цигари и ова најмалце е мерка да одиме во правец да тоа се среди или некој е толку себичен па и не гледа кој е проблемот со цигариве но си ја има личната сатисфакција дека сега нема да се пушело по дискотеки кафулиња и било каде.Абре не сфаќате дека ние сме луѓе со свест не сфаќате дека има пушачи ќе зборам конкретно за мене кои не пушат на работа(не оти ми забраниле) не пушам дома оти има тројца непушачи,не пушам на гости освен секако ако домаќинот дозволува но да тоа не прекршува некои мои граници(да речеме другарот глуми фраер запали а од таму жена му непушач да гледа попреку )И некако сето ова плукање врз пушачите од непушачите е премногу агресивно сеирџиско арогантно...ух цела палета на некои вакви зборови имам кога само ќе ми текне....работава испадна зарем и ти сине Бруте ко ние да ве теравме да со нас ги делите кафулињата каде 80% пушат дискотеките каде процентот на пушачи исто толкав може да е...но тоа и не е важно вас ви е сега супер а и владава некако се повеќе се грижи за 20те %...Се надевам ако и им текне да донесат закон околу хомосексуалноста со истиов жар ќе го браните истиот оти верувам таа популација ќе биде среќна со истиот а гледам станавме држава која многу почна да се грижи за здравјето па верувам и среќата на својот народ
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2010 во 23:54
Originally posted by OrkaWhale OrkaWhale напиша:

Абре не сфаќате дека ние сме луѓе со свест не сфаќате дека има пушачи ќе зборам конкретно за мене кои не пушат на работа(не оти ми забраниле) не пушам дома оти има тројца непушачи,не пушам на гости освен секако ако домаќинот дозволува но да тоа не прекршува некои мои граници(да речеме другарот глуми фраер запали а од таму жена му непушач да гледа попреку

Sekoja chest za tebe!

Da bea site kako tebe nemashe da ima potreba od zakon... no ima lugje kako tvojot prijatel. Zakonot e za niv, tebe i onaka ne te zasega, ti samosvesno si zhiveel so negoviot princip.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 12:52
Originally posted by OrkaWhale<font color=#ff0000> OrkaWhale напиша:

Од целава ситуација само гледам колку исфрустрирани биле непушачиве.
Ај закон ко закон ок е и ќе се дискутира околу него и ќе се повикуваме на членови вакви такви ќе дојде ден кога едноставно ќе го снема и ќе го замени некој поефикасен или некој кој уште повеќе ќе биде од важност за нашето ни сеопшто здравје....која небулоза.
Се надевам ако и им текне да донесат закон околу хомосексуалноста со истиов жар ќе го браните истиот оти верувам таа популација ќе биде среќна со истиот а гледам станавме држава која многу почна да се грижи за здравјето па верувам и среќата на својот народ

Тоа е говорот на недоразбирањетоголема%20насмевка
Секој од нас истакнува дека СИТЕ сме за засебни простории за пушачи и непушачи, а не за ваков ригорозен закон. Во секоја институција (па било да е тоа образовна или здравствена) може да се најде една - нека е тоа минимална 2х2...1х1 не е важно, ама ке се нарекува пушална и каде непушачите нема што мајка да бараат таму.   Е овие запнале НАС да не превоспитаатзбунетост
И најтрагично, како што некој спомна, се досетил некој од властродршците дека жена му била труднаплазење  види богати, па нека си е трудна, нека и е со среќа, ама заради нејзиниот пријатен престој во кафана  МОРА ригорозен закон да се донесе.
Жената може благе везе нема со ова, ама кај народот се разви аверзија заради една несреќно срочена изјава.
И јас пак со компарациинамигнување
Зар за оние несреќни жени кои работат трудни во амбуланти каде се изложени на зарази не треба закон за неразболување
или
трудните учителки кои им носат болни деца во градинка и училиште не треба да се заштитат???
Абе, глупост до глупост.

Кон врв
Radijator Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 19:52
PUSENJETO E STETNO ZA VAS I ZA DRUGITE OKOLU VAS !!! Gi razbiram pusacite kolko im e macno no toa e toa. Eve sega ke ima izmeni na zakonot i ke se dozvoluva pusenje vo sklop na ugostitelskiot objekt no samo ako ima otvoren del. Ova e odluka za pozdrav i jas 100% ja poddrzuvam i se nadevam i pusacite ke se soglasat so mene. Se najdovme na pola pat :)))
Pred se zakonot e donesen od zdravstveni pricini ne od moralni. A i ne znam kolku pati napisav deka so prethodniot zakon ugostitelite imaa pravo fizicki da go razdelat objektot. Nikoj ne go napravi toa, i ne znam zosto protestiraat. Zakonot ne postoi od sega, zakonot postoi 3 godini mislam, a ova e samo izmena i nisto poveke.

Ustav na Republika Makedonija

2. Ekonomski socijalni i kulturni prava

Clen 39

Stav 1. Na sekoj graganin mu se garantira pravoto na zdravstvena zastita.

Stav 2. Graganinot ima pravo i dolznost da go cuva i unapreduva sopstvenoto zdravje i zdravjeto na drugite.

Clen 43

Stav 1. Sekoj covek ima pravo na zdrava zivotna sredina.

Stav 2. Sekoj e dolzen da ja unapreduva i stiti zivotnata sredina i prirodata.

Stav 3. Republikata obezbeduva uslovi za ostvaruvanje na pravoto na graganite na zdrava zivotna sredina.

Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 20:35
Секоја чест за вас искрено би сакал да ги имам тие розови очила кои ќе направат да гледам дека некој се грижи за нашето здравје
Значи законот е донесен ете и "Европски" е и сега ќе бараме членови кои сите нас пушачите ќе не направат несовсни неморални итн... во исто време има член но сите го прескокнуваме и не спомнуваме за слобода на избор,но ок.Ајде ќе градиме здраво општество...
Не знам дали ви текнува на флимот кога едно невреме уништи дел од имот на едно физичко лице па тоа го тужеше Господ и токму во таа игра со членови ставови го доби случајот.Сепак и тоа се случуваше во една правна држава далеку сме да ги отвориме картите и правно да се види колку овој закон е во контрадикција со многу други неправилности кои и се на штета на човековата околина и здравје.
Јасна е крајната цел на истиот и нека му ја мислат оние кои се засегнати во сево ова најповеќе угостителите кои и сепак имаат само мал период на застој па на крај пак ние пушачите и непушачите убаво ќе си ја платиме цената на овој закон.
Само ставов 3 како ќе изгледа ако во 15 часот пијам кафе на терасата од Lavazza како јас таму ќе си го остварам своето право на здрава средина,а засигурно ќе го имам изгубено правото на слобода на избор...
Само не бидете сигурни дека некој со некого се нашол на пола пат.Законот си оди до остварување на целта на оние кои го измислија.Ќе си се плаќаат лиценци ќе си се пуши повторно а секако тоа ние ќе си го плаќаме оти пивото нема да биде 80 денари но 120денари,кафето нема да биде 60 но 100 денари и сите овие прикаски за грижа за здравје ќе останат тука само да си се насмееме...
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 21:23
!! greshka!

Изменето од brza - 29.Јануари.2010 во 16:14
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.