IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Среќата e...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Среќата e...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 55>
Автор
Порака Обратен редослед
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2010 во 14:37
Srekjata e.....edistveniot  udar ,koj moze da te promashi vo zivotot....
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2010 во 13:47
Patot kon srekata e poplocen so solzi, taga i bolka ..... edinstveno ako vitinski go doziveeme patot koj go odime ke mozeme da progledame i da ja videme srekata .... Dokolku ne e taka, ostanuvame samo slepi talkaci po svetot barajki ja pricnina za nasata izgubenost ...
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2010 во 13:37
Koga ke svatis i dozivees kolku si nesreken,togas mozes da rabotis na srekata...
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
ПодВодно Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 7391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2010 во 23:59
Среќата како лично чувство е онаа среќа на која можеш да влијаеш. Не напразно се вели дека секој е ковач на сопствената среќа. Некој ова го разбира буквално - дека во работата и потта е клучот на среќата. Е па, добро, нека им е со среќа   

Јас го претпочитам и верувам во метафоричното значење на пораката. Ја наоѓам среќата во нешта кои за друг се можеби безначајни и смешни. Секој со својата среќа и секој со својот к`смет.
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 10:11
Да не почнавме да мешаме среќа како емотивен поим, со среќа како поим за среќлии, к'сметлии луѓе?збунетост
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 11:51
Nashata srekja ne zavisi od ona shto ni se sluchuva,tuku od nachinot na koj toa go dozivuvame i se soochuvame so sluchuvanjata.
Ako sakame da bideme srekjni....mozeme toa vednash,zatoa shto kluchot na nashata srekja e nekade dlaboko vo nas......

Antoni De Melo
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Dianna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јануари.2010
Локација: Macedonia
Поени: 118
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dianna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 11:32
A TI sto misleshe?
Ne go sfakjam?
"Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 11:26
Originally posted by Dianna Dianna напиша:

Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Vistinskata srekja covekot ke ja dofati ako postigne osloboduvanje od
drugite lugje-najprvo da ja odvoi svojata sudbina od presijata na
tugjite primeri, davajki mu na svojot zivot pecat na svojata sopstvena
priroda.Koj toa zboruva za odvojuvane...Kade e socijalizacijata sto taka vicno mi ja preporacuvase?среќа

"Osloboduvanje od drugite lugje" vo smisla na osloboduvanje od komparacija so tugji sudbini, a ne i izolacija.
Izvesen stepen na socijalizacija e neophoden za covekot da ima normalen kvalitet na zivotot.

Dobro sto konecno go svati karantinot...намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dianna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 11:15
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Srekjata nikoj ne ja meri sprema sebe i svoite potrebi, tuku sprema drugite i toa obicno onie posreknite.Lugjeto usvojuvaat tugji merila i za svojot sopstven zivot.
Vistinskata srekja covekot ke ja dofati ako postigne osloboduvanje od drugite lugje-najprvo da ja odvoi svojata sudbina od presijata na tugjite primeri, davajki mu na svojot zivot pecat na svojata sopstvena priroda.

Srekjata e zadovolstvoto od onoa shto go imame vo momentot.

Toa ne n'e spechuva da mechtaeme za neshto podrugo, no neprifakjanjeto na segashnosta i na onoa "shto e" e uslov za chuvstvuvanje nezadovoslstvo i nesrekja zatoa shto go nemame "onoa shto bi treabalo da bide".

Ispolnuvanjeto i zadovolstvoto od onoa shto go imame vo segashnosta, vo momentot vo koj zhiveeme, e mudrosta na zhivotot i ispolnuvanjeto so zadovolstvo i srekja.

Chashata do pola napolneta so voda mozheme da ja gledame kako "polovina pona" ili "polovina prazna"... ostanuva do nas kako kje ja interpretirame relanosta i kako kje se chuvtsvuvame soodvetno na toa - srekjni ili nsrekjni.

Isto mislenje - razlicna interpretacija.
"Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dianna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 11:11
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Vistinskata srekja covekot ke ja dofati ako postigne osloboduvanje od
drugite lugje-najprvo da ja odvoi svojata sudbina od presijata na
tugjite primeri, davajki mu na svojot zivot pecat na svojata sopstvena
priroda.Koj toa zboruva za odvojuvane...Kade e socijalizacijata sto taka vicno mi ja preporacuvase?среќа

"Osloboduvanje od drugite lugje" vo smisla na osloboduvanje od komparacija so tugji sudbini, a ne i izolacija.
Izvesen stepen na socijalizacija e neophoden za covekot da ima normalen kvalitet na zivotot.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 00:41

Srekjata nikoj ne ja meri sprema sebe i svoite potrebi, tuku sprema drugite i toa obicno onie posreknite.Lugjeto usvojuvaat tugji merila i za svojot sopstven zivot.
Vistinskata srekja covekot ke ja dofati ako postigne osloboduvanje od drugite lugje-najprvo da ja odvoi svojata sudbina od presijata na tugjite primeri, davajki mu na svojot zivot pecat na svojata sopstvena priroda.

Srekjata e zadovolstvoto od onoa shto go imame vo momentot.

Toa ne n'e spechuva da mechtaeme za neshto podrugo, no neprifakjanjeto na segashnosta i na onoa "shto e" e uslov za chuvstvuvanje nezadovoslstvo i nesrekja zatoa shto go nemame "onoa shto bi treabalo da bide".

Ispolnuvanjeto i zadovolstvoto od onoa shto go imame vo segashnosta, vo momentot vo koj zhiveeme, e mudrosta na zhivotot i ispolnuvanjeto so zadovolstvo i srekja.

Chashata do pola napolneta so voda mozheme da ja gledame kako "polovina pona" ili "polovina prazna"... ostanuva do nas kako kje ja interpretirame relanosta i kako kje se chuvtsvuvame soodvetno na toa - srekjni ili nsrekjni.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 00:29
Srekata e sekogas vo SVOETO .... samo treba da gi pomines site testovi na nesrekata za da ja vidis i pocuvstvuvas ...... kako zasluzena nagrada za trudot .....
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2010 во 23:57

Koj toa zboruva za odvojuvane...
Kade e socijalizacijata sto taka vicno mi ja preporacuvase?среќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dianna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2010 во 22:44
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,531 секунди.