|
ДАЛИ ИСУС РЕКОЛ-ЈАС СУМ БОГ? |
Внеси реплика | страница <1 1920212223 31> |
Автор | |||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne e tolku vazno dali isus rekol deka e bog
od sustinsko znacenje na kristijanstvoto e - DALI BOG REKOL DEKA E ISUS???? . oti sekoj moze da tvrdi deka e bog, duri i jas |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ama Isus ne rekol deka e Bog, nitu pak tvrdel.
Toj "stanal" Bog. Nemalo potreba da go kazhe toa. I da, duri i ti mozhesh da bidesh EDNO so nego ili potochno, toa vekje si. Изменето од viktorija123 - 01.Декември.2010 во 14:44 |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa sigurno. Toa go rekol i Isus, no nekoi povekje miluvaat da ja sledat Hristijanskata doktrina i dogma otkolku nego. 221 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати. 22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно; 23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 17 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Majkl, temava ne e postavena za razgleduvanje na razlichnite vernichki koncepti, no bidejki ti ja posoci vo eden od tvoite kometari, mi privleche vnimanie oti ostana neshto nedovolno objasneto.
Imeno, velish:
Kako shto go velish i slednovo:
Mozhesh da objasnish dali spored tvoeto mislenje ima sushtinska razlika megju prvoto vleenje i vtoroto stopuvanje na Bozhjite cheda so Sinot Bozhji i Boga i dali e toa konechnata cel ili postoi nekoja druga konechna cel ? Ako mozhe, stori go toa so generalizirani zborovi, bez da navleguvash vo specifichnata vernichka terminologija na dvata koncepti zatoa shto toa bi ne odvleklo nadvor od sushtinskoto prashanje i odgovor, pa bi ne svrtelo povtorno kon sporeduvanje na razlichni institucjalizirani religii. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сите духовни битија и форми произлегле од вечно струечкиот етер, на истокот наречен браман. Дел од тие битија и форми преку отпаѓањето од Бога се обвиткале со материјата која исто е резултат на отпаѓањето. Но ниту едно битие нема повторно да се стопи со безличниот етер повторно, ниту пак ќе згасне неговото постоење независно колку далеку се оддалечува од пра-изворот Бог, ниту ќе има бесконечни циклуси на создавање, уништување па повторно создавање и тн. Но тоа некогаш била реална опасност. Таа тенденција ја гледале видовитите од времето на индијските древни списи и не случајно тоа и го запишале, бидејќи во тоа време сеуште не бил инкарниран Христос да донесе пресвртница со својата мисија. Значи Христовата спасителска искра е распределена по она „Се сврши!„ на Голгота. Пред тоа душите ја немаа истата во себе. Таа искра на спасителот Христос е гаранција дека еден ден сите отпаднати битија ќе се вратат во царството Небесно и им дава сила за тоа. Кога ќе го искористи тоа поединецот, препуштено е на неговата слободна волја. Додека сме инкарнирани на планетава тоа враќање оди полесно, во рамништата каде живеат бестелесните души по смртта на телото, тоа (генерално земено) оди потешко и побавно. Но оној момент кога една душа ќе се врати во царството Небесно, Христовата искра не и е повеќе потребна. Таа е и спасена и избавена. Симболично: Изгубениот син се вратил дома. Низ слика кажано, паричката му ја враќа на Христос. Но душата самата си егзистира како засебно битие и си ги обавува своите задачи кои ќе ги превземе дома во Небото. Изменето од Majkl - 01.Декември.2010 во 20:29 |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Majkl, ajde ushte ednash preprochitaj shto si napishal i vidi dali mozhesh ova da go poednostavish i iskristilizirash bidejki vaka napishano... ne e tokmu onoa shto pretstavuvaat istochnite filozofii i religii koe potochno go objasni so prethodniot komentar kade velish:
|
|||
|
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Источните религии токму тоа го велат. Еден ден се ќе се стопи со вечниот браман.
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tokmu taka, shto e i istoto onoa shto go veli i Isus: 221 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати. 22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно; 23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 17 ... a shto go parafrazirash so voi zborovi
|
|||
|
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Majkl - 01.Декември.2010 во 21:24 |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Majkl, so siot respekt, govorime za Ednobitieto, a ne za toa shto kje bide ponatamu so Nego... dali kje ostane takvo ili povtorno kje s emanifestira vo nova Kreacija i t.n. Toa ne e tema na diskusija.
Temata i prashanjeto koe ti go upativ beshe koja e razlikata megju stopuvanjeto vo Braman i vleenjeto vo Boga, a ne shto kje naumi Bog da pravi potoa. Изменето од Messenger - 01.Декември.2010 во 21:30 |
|||
|
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Togash toa e tvoja interpretacija, bidejhki Isus ne veli taka, tuku:
21 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати. 22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно; 23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 17 Isus govori kristalno jasno tokmu za Ednobitie megju Boga, nego i lugjeto, objasneto so najdnostavni zborovi i na nachin kako shto im bil blizok na togashnite judejci. Ako sakash toa da go narechesh so nekoj drug termin, togash kje se soglasam so tebe, no pod uslov istata promeneta terminologija da ja koristime i za drugite filozofii i religii. |
|||
|
|||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Majkl - 01.Декември.2010 во 22:11 |
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tocno e deka ISUS nikade ne rekol Vo Biblijata za sebe deka e BOG . Toj samiot za sebe zboruval deka e Sin Bozji, zboruval deka e Sin Covecki ( sinonim za Mesijata ) i deka e Gospod i Ucitel. Isto taka , spomnuval deka Toj i Tatkoto se Edno . No, samiot nikade nema izjaveno JAS SUM BOG. |
|||
SOLI DEO GLORIA
|
|||
Внеси реплика | страница <1 1920212223 31> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |