IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Nikon D3 i Nikon D300 - oficijalno
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Nikon D3 i Nikon D300 - oficijalno

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 30>
Автор
Порака
aboskovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2007 во 14:06
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Edno doobjasnuvanje, koe veke e zadocneto, no sepak frla svetlina na predhodno kazhanoto od moja strana. Koga rekov "dogovor" toa go spomnav bidejki spogodbata megju kupuvachot i Nikon odi so popolnuvanje na pismen dokument i so potpis. Znachi gi ima site atributi na onoa sto se podrazbira kako legalen dogovor. Od druga strana, ne postoi nikakva posochena reperkusija od strana na Nikon za nepochituvanje na toj pismen "dogovor". Znachi poradi toa jas podocna toa go predefinirav so zborovite deka "treba da se slozham" na tie uslovi koi gi bara Nikon od mene. Toa mu dovagja mozhebi kako nekakov dzhentlamenski pismen dogovor?

Mislam deka sega vi e pojasno sto se sluchuvashe.

P.S. Navistina, ne mi pagja nishto na um kako bi mozhel Nikon da me sankcionira za eventualno nepochituvanje na dogovorot. Ne velam deka mislam da ne se pridrzhuvam na neshto za sto sum dal zbor, no samo taka glasno razmisluvam... Edinstveno sto mozhe da napravi e da mi go odzeme NPS statusot.

Znaci sepak imas nekoj privilegiran VIP status. Trebase da kazes vednas (vidi go mojot post vo vrska so isporaka na VIP korisnicite). Nacinot na koj sto gi 'prodavas' rabotite tuka e neverojaten - americki marketing bez skrupuli vo najmala raka .

Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2007 во 14:32
Angel, ne mi e jasno sto sakash da kazhesh so ovoj komentar.

Veke imam spomnato nekolku pati vo razlichni navrati deka imam NPS (Nikon Profesional Services) membership. Toa ne e nekakov mnogu specijalen privilegiran VIP status, a kako se stanuva chlen mozhe da se vidi tuka http://www.nikonpro.com/about_nps.php. Mene mi treba za servisiranje na opremata bidejki toa dozvluva problemite da gi resham vo rok od nekolku dena vmesto da shekam eden mesec. Chlenstvoto vo nego ne mi dava mozhnost za nikakvi popusti pri kupuvanje oprema, a prv pat sega, so prodazhbata na D3 dava shansa prvin NPS chlenovite, kako vprochem i na drugi profesionalni fotografi sto ne se NPS chlenovi, da ja dobijat kamera od prvata isporaka.

Na strana od seto toa, jas zboruvav za eden presedan vo prodazhbata na kameri koj e diskutabilen i za koj vredi da se razmenat nekolku zborovi.

Ne znam kakva relevancija ima toa so "prodavanje" i "americhki marketing bez skrupuli vo najmala raka"? Za kakvo prodavanje i marketing zboruvash?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 01:56
Originally posted by zatko zatko напиша:

e Aj kazi zosto ne bi kupil Olympusнамигнување

Ajde da kazham zoshto jas ne bi kupil Olympus, Pentax, Minolta, Sony, Samsung, Panasonic, Leica i site drugi iminja koi proizveduvaat ili koi ke prizveduvaat SLR-i i DSLR-i.

Ako bev samo foto entuzijast, nemashe da mi bide mnogu gajle kakva kamera ke kupam, tuku ke gledav da dobijam maksimalna vrednost za moite pari. Vo toj sluchaj najverojatno mojot foto-set ke beshe sostaven od edno telo i dva zuma koi ke pokrivaat fokalno rastojanie od shirokoagolnik do teleobjektiv od okolu 200-300mm. Bidejki jas si ja pravam zhiveachkata so fotografijata, mene me interesira neshto sosem drugo. I toa e razlikata megju gledanjeto na rabotite megju profesionalnite fotografi i amaterite.

Mene me interesira koj ima najdobra sistem kamera. Jas nikogash ne znam sto ke mi zatreba vo mojata rabota i treba da sum spremen da odgovoram na sekoj predizvik. Treba da sum spremen i za mikro/makro fotografija i za sport i za porteti i za arhitektura i za... vie izmislete, jas treba da sum spremen. Kako mozham toa da go postignam ako nemam kamera (kameri) od proizvoditel koj ke mi ponudi sekakvi objektivi, zumovi, blicevi, dodatoci, matrakuki, dzhidzhi midzhi i t.n. Mene mi treba sistem kamera koja ke mi ovozmozhi da rabotam na sekakvi proekti i vo sekakvi uslovi i so chija upotreba so vremeto ke stanam dovolno familijaren da mozham sosem slobodno i sigurno da koristam sekakvi mozhni tela, objektivi i dodatoci.

E takvi ima samo dva prizvoditeli na kameri - Nikon i Canon. Ako nemav Nikon, ke imav Canon i ke bev verojatno isto zadovolen. Znachi ne se raboti dali Olympus ili Leica imale eden super-duper objektiv koj bil totalen mrak za site ostanati iminja. Znaete sto, so Canon ili Nikon ke ja napravite rabotata i nikoj nema da znae dali ste upotrebile super-duper staklo od Leica. Ama ako se vrzete so Leca nema da mozhete da gi napravite site onie raboti kako sto mozhete so Canon ili Nikon.

E sega razbirate kade lezhi zajakot vo profesionalnoto pole. Sega znaete zoshto nikogash ne bi kupil Olympus. Olympus mozhe da ima edno telo vo takanarechenata profesionalna klasa na kameri i mozhebi dve-tri objektiva koi bi vlegla vo taa ista klasa, no seto toa ne e dovolno da go napravi da bide profesionalna sistem kamera. намигнување
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 02:00
amin Zorane toa trebase da se kaze,a bidejki ti si po pisuvanjeto za toa i ti go poztaviv prasanjetoголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
nema lutis neli

http://www.blissvp.com
www.blissvp.com
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 02:07
zatko, nikogash ne se lutam na iskreni i otvoreni prashanja, dijalozi i komentari. Samo ponekogash ne mi se prijatni (iako pak ne se lutam) repliki koi se ironichni, navredlivi, potcenuvachki, zajadlivi, so eden zbor tekstovi koi ne pokazhuvaat nishto poveke od negativen emotiven naboj na sogovornikot, bez nikakva realna substicijalnost.

Za zhal, ponekogash izletuvaat i takvi...тага
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 02:16
Originally posted by Mire Mire напиша:

Hmmm, 20x30 i 10x15 se isto tolku standardni print formati kako i drugite sto gispomna. Vo toj slucaj DX i FF formatot bi bile kompletno iskoristeni.
Povrsina si e povrsina ... print formatite sepak variraat sprema potrebite i gi ima sekakvi.

Mire, jas zboruvam vo inchi, a ti vo santimetri. голема%20насмевка

Izvini, jas sum kriv sto ne posochiv vednash deka avtomatski gi kazhuvam merkite vo opsoleten meren sistem. Ajde, nekoe drugo vreme ke nachneme tema za pechatarki formati na sliki i pechateni dela, pa ke pravime poveke muabet okolu ova.намигнување
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 12:56
Znam deka zboruvas vo inch-i Zoran, ne se sekiraj. Samo posocuvam direktno koi formati se adekvatni na 3:2 ratio koj go ima APS-C senzorot.
Me mrzese da pretvoram vo inch-i.
Zborot mi e, se si ima svoi prednosti i maani намигнување
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 15:30

Znam deka zboruvas vo inch-i Zoran, ne se sekiraj. Samo posocuvam direktno koi formati se adekvatni na 3:2 ratio koj go ima APS-C senzorot.Me mrzese da pretvoram vo inch-i.Zborot mi e, se si ima svoi prednosti i maani намигнување

3:2 ratio? Jas mislav deka zborime za 4:3 proporcija.
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 15:37

Ajde da kazham zoshto jas ne bi kupil Olympus, Pentax, Minolta, Sony, Samsung, Panasonic, Leica i site drugi iminja koi proizveduvaat ili koi ke prizveduvaat SLR-i i DSLR-i.
................

Toa e i mojot stav. Ne samo za markata i modelot, tuku i za film i digital. Za entuzijasti se e dozvoleno koga ti go prai kejfot, a sekoj kejf se plakja neli намигнување. Pa duri i edna skupa Leica M? koja nema upotrebna vrednost za profesionalci kako Zoran i Zatko, a sepak bi sakal sekoj da ja ima vo kolekcija.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 15:54
E da, kolekcionerstvoto e sosem druga rabota. Proizvoditeli koi se dobri, no nemaat sila ili mozhnosti da napravat dobra sistem kamera, site sili gi stavaat vo nekolku produkti i gi krstat kolekcionerska vrednost. Taka mozhat da ja krenat cenata i da go napravat svoeto postoenje rentabilno. Znaat deka sekogash ke ima lugje koi ke sakaat da obesat okolu vrat neshto sto drugite nemaat. Krstete go toa egoizam, kolekcionerstvo, zaljubenost, izgubenost... kako sto sakate, no toa e neshto shto sekogash rabotelo kaj lugjeto. Toa e chovekovata psihologija - da se poseduva neshto sto e "najdobro", "najkvalitetno", "najbrzo", "najgolemo","najmalo", "unikatno", neshto sto e posebno i sto ne e shiroko raspostraneto poradi cenata ili ogranichenoto proizvodstvo. Ne deka navistina kolekcionerite ke gi koristat tie neshta ili deka ovie ke napravat rabotite da se porazlichni kako den i nok, ama toa e toa... se raboti za emocii, a vo niv nema logika.

Изменето од Zoran K - 26.Ноември.2007 во 16:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 17:32

Znam deka zboruvas vo inch-i Zoran, ne se sekiraj. Samo posocuvam direktno koi formati se adekvatni na 3:2 ratio koj go ima APS-C senzorot.Me mrzese da pretvoram vo inch-i.Zborot mi e, se si ima svoi prednosti i maani намигнување

3:2 ratio? Jas mislav deka zborime za 4:3 proporcija.

Ajde ovaka...
Ti tvrdis deka 4:3 proporcija e vo prednost poradi kompatibilnosta so print formatite. Jas tvrdam deka i 3:2 proporcija ima adekvatni reprezenti vo print formatite i poradi toa ne se soglasuvam vo spomenatata prednost na 4/3 proporcii na senzorot.

Mislam deka sega se razbirame намигнување
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 18:22
Rabotava izleze "me razbirash, te razbiram".

Izgleda deka se razbirame, ama ne ni e jasno za sto zboruvame.

Ajde neise, jas na komentarot za 4/3 format tochno objasniv za kakvi pechatarski formati zboruvam koga ja analizirav rabotata od profesionalen fotografski aspekt, so poseben akcent deka znam oti postojat sekakvi pechatarski standardi. Ama ajde, neka ostane za sega na ova, pa drug pat ke zborime poveke okolu toa zoshto e usvoena tokmu 4/3 proporcija kako standard vo profesionalnioto prezentiranje i pechatenje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 18:24
OK neka bide za drug pat
Imam vpecatok deka ne sum otpratil dovolno dobro sto si kazal, no i mene mi odgovara da go ostavime toa za nekoja druga diskusija намигнување
Кон врв
KirilS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 31
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KirilS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2007 во 12:57
http://www.bmfoto.co.yu/katalog/dslr-fotoaparati/nikon/d300

Nikon

Nikon D300

BMfoto cena: 1700 €

Stanje: Na lageru! Porucite odmah! 011.311.99.88- 064.183.77.59

Ajde Zulu!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.