|
Црква на плоштад, црква-музеј на Кале?! |
Внеси реплика | страница <1 1819202122 32> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти многу "скаран" со историјата си бил. Битоа бил нарекуван Манастир, не поради тоа што бил албански град, или нешто слично, туку така бил нарекуван ов Византија, односно тоа е грчки термин, за што можеш да се увериш и од денешната грчка терминологија за градовите. Никаква албанска терминологија не е во прашање. Патем, човек и многу не треба да се разбира од историја, доволно е самиот грчки термин да го поврзе со значењето на истиот во грчкиот јазик и да види што имала Битола за да биде наречена така. Кога ќе размислам подобро, не си бил скаран само со историјата.
А тоа дека за 100 години се рушени џамии, е само уште еден доказ дека историјата ти е позната колку и црните дупки. Последните 67 години Македонците се слободни, за да рушат нешто, затоа што пред 1944 година биле под српска и бугарска окупација. Aко некој нешто рушел, тоа биле Србите и Бугарите, а не Македонците. А Македонците, не само што не рушеа, туку и ги заштитуваа Албанците. Во време на бугарската окупација, мошне интересни настани се случувале, за кои има и фотографии, само треба да ги побараш. Јас ги имам и во компјутер истите. Особено за тоа распрашај се в Нерези. И доколку еден Македонец не се вмешал со молби до бугарската војска, еден Албанец немало таму да остане. Истотака, ако можеш, прашај,што се случувало при првиот влез на бугарската војска. И повторно Македонците ве избавуваа. Доколку не беше така, Богдан Филов мошне брзо со вас ќе расчистеше. Да не говорам за 1999 година, кога тука прибравме стотици илјади бегалци, а за само нецели две години, видовме што добивме како благодарност. Јас разбирам да се немало срам, ама ова ни срам ни перде работата. Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 20:28 |
||
ADVISOR
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A sto pravime so pravoslavnite Albanci ???? Gjamiite gi gradele osmanliite
|
||
ADVISOR
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Gegite preminale vo islam vo 18 i 19 vek , kako mozes da se povikuvas deka takvo nesto ne postoelo???? Islamot e uvezen ovde !! |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А што има врска какви се објекти имало изградено на Кале?
Зошто историјата мора секаде да се меша? Најмалку станува збор за историските моменти,во игра се дневно политички настани и тука нема многу што да се филозофира. Со Скопје 2014 има опфатено изградба на музеј и во него може да се приберат артефактите. Во краен случај и да се гарди музеј на Кале нити тоа не е причина да се дојде до ова ситуација. Еден неоспорен факт е дека институциите функционираат како расштиман оркестар. Се наменуваат проблеми за да се избегне од реалноста дека државата ни е во криза и тоа институционална, политичка, социјална и каква ли не?! Ова е чисто одвлекување внимание. Лично ме налути изјавата на заменикот министер Може да го смени само Али Ахмети. а што значи тоа дека ние имаме двајца премиери- еден за ММакедонците и останатите и еден за Албанците министри |
||
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова е Џамијјата на Кале
АДМИН ЗАШТО БРИШЕШ Изменето од aLbaneso - 15.Февруари.2011 во 00:24 |
||
Љаеш НЕ касаш !
|
||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ај да видиме извадоци од изјавата на младиќот од „Разбуди се„ кој инаку е вработен како политички советник во холандсаката амбасада а вчера беше еден од троа по активните во тепачката.
.... „Ова е веќе петта година како постојано нè провоцираат. Пробаа и скришно, како што знаат само ноќе да работат, за да ни го украдат Калето, но дојдовме и победивме, битката е наша. Искрено човекот ме просвети малце, искрено незнаев дека калето е „нивно„ а ние идеме да го крадеме...Плус тоа ДОЈДОВМЕ, ПОБЕДИВМЕ , НАША Е БИТКАТА...Добро кажува кој за што бил дојден. Продолжуваме... „Искрено многу ви благодарам, тие го покажаа нивниот начин како работат, како делуваат, ја фалсификуваат историјата. Но, ние знаеме кои сме, ние немаме криза на идентитет, затоа и достоинствено ќе се распределиме тука, но тука сме и секогаш кога треба да го браниме албанството во Скопје, ќе бидеме тука.„ Ние ја крадеме историјата , ние кои каде и да копнеме на Кале излегуват темели од цркви, ние ја крадеме историјата од Косовците доселени после емјотресот, после 1981 , после 1995 и после 1999. Плус муабетот за распоредување и бранење на албанството.Навистина покроток и покултурен повик за соживот до сега немам чуено. |
||
Albanian
Нов член Регистриран: 12.Февруари.2011 Статус: Офлајн Поени: 38 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pa neli Gospod gi dal hristijanite 1 miljarda naednas? ili polovina od hristijanite sto sega se muslimani konvertirani od ednas pominale kazete kaj ve boli luge i ne go mesajte islamot tuka oti imate problem so albancite i gi gledam site 99% od grupite na socijalni mrezi i na forumive vasi pocnuvat protiv islamot i odma izleguvat anti albanski ne znam sto vi e bre luge :) relex ne e dobro za zdravjeto ovaa rabota verujte mi :) |
||
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Имат време , слободно време па се занимаваат со нас ,, хоби,, |
||
Љаеш НЕ касаш !
|
||
Albanian
Нов член Регистриран: 12.Февруари.2011 Статус: Офлајн Поени: 38 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
i sto sega ako nekoj raboti vo ambasada nema pravo da se tepa i da protestira heheheh mnogu mi bese interesno ovaa celive mediumi so ovaa vest site sakat da ja napustat od ambasada pa tie ne su balkanci bre luge, pa ako go pustat mislite deka ke nema rabota za nego on sega da formira partija vednas ke bide najgolema partija posle DUI :) A si slusal deka i albanskite ortodoksi gradele crkvi :) i nesto me cudi so ovie pretpostavki deka kosovari si se vo skopje posle zemjotresot- bas me interesira tie koga dojdoa gi nema na noviot del od skopje koj se predviduvase za sirenje na gradot i polnenje so luge zs: zosto tie se koncentrirani vo stari naselbi ako gledas stari urbanisticki planovi bit pazar bil centar na skopje togas kaj bile makedoncite vo toa vreme ? ? ? Изменето од Albanian - 15.Февруари.2011 во 00:34 |
||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
за да ни го украдат Калето, но дојдовме и победивме, битката е наша. Артан Груби Изменето од kultuzin - 15.Февруари.2011 во 00:33 |
||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изјава на Артан Груби водачот на протестите и лидер на Разбуди се... Изјавата е со големи букви за да се РАЗБУДАТ сите оние кои на колена им клечеа вчера на овие вандали... Изменето од kultuzin - 15.Февруари.2011 во 00:44 |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Елеменатарни работи се ова, за оној кој сака да ги сфати, секако. Оној кој не сака, нема, независно колку и да е просто прашањето. Косоварите кои дојдоа во Скопје по земјотресот, дојдоа во веќе изградени куќи. Имено, тогаш се случи и големиот бран преселби на Турци в Турција, па ги продаваа куќите, а Албанци од Косово ги купија. Едноставно, зар не? Таму каде што живеат денес Албанци, тогаш живееја Турци и Македонци. |
||
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Друже ке ти кажам нешто, ако не сум во право никогаш нема да стапнам на форумов: 1. Тие што замина за турска не биле турци туку албанци пример ти давам мои роднини отишле таму а јас сум албанец 100%, 2.Сега во Турција има околу 1 милион албанци ( меѓукои многу милионери албанци со потекло од Македонија) 3. Тоа со косоварите веќе претерувате |
||
Љаеш НЕ касаш !
|
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
1. Јас познавам пак многу етнички Турци кои заминаа во Турција, иако и Албанци имаше. Но, сепак, најмногу Турци заминаа. Сега веќе и на Youtube имаш клипови од тие луѓе. 2. Никој не спори дека има, но не се сите од Македонија. 3. Тоа е факт, не е нешто што јас си го измислувам. |
||
Внеси реплика | страница <1 1819202122 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |