IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОНТРАДИКЦИИ ВО К'УРАНОТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОНТРАДИКЦИИ ВО К'УРАНОТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 14>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 14:12
Daija

што постираш цели фермани што никој не ги чита, одговори на прашањата поставени во првиот пост ако имаш одговор...
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 14:12

Tret dokaz:

k*r'anot sodr`i vesti za nastanite koi }e se slu~at vo idnina, a koi se slu~ile tokmu onaka kako {to bile naja -

veni, vo {to spa|aat:

1.Zborovite na Vozvi{eniot vo sura El - Feth ,27:

"...sigurno vo ^esniot hram }e vlezete bezbedno - a ako

Allah saka - , ednite so bri~eni glavi, a nekoi so potskrate- na kosa, bez strav"1 , potpolno se ostvarile.

2.Zborovite na Vozvi{eniot vo sura An - Nur ,55:

"Allah vetuva deka onie me|u vas koi }e veruvaat i dob- ri dela }e pravat sigurno za namesnici na zemjata }e gi pos- tavi, kako {to gi postavil za namesnici onie pred niv , i deka celosno nivnata vera }e ja zacvrsti, onaa, koja Toj im ja saka, i deka stravot so bezbednost sigurno }e im go zame - ni; tie samo mene }e mi se klawaat, i nema da gi smetaat drugite ramni na Mene...".

Vozvi{eniot Allah  Svoeto vetuvawe go ispolnil. Ja

zacvrstil verata na muslimanite u{te dodeka bil `iv Pra-

tenikot (a.s.). Nejzinata stabilnost se zgolemila za vremeto

na Ebu Bekr Es - Sidika2 (r.a.) , potoa vo vremeto na Omer

139

ibn El-Hattab (r.a.) . Zacvrstuvaweto na taa vera prodol -

`ilo vo vremeto na Osman Zun-Nurejn1 (r.a.) , koga islamot

se pro{iruva i kon zapad i kon istok. I ne prote~e nitu

~etvrtina vek od smrtta na Muhamed a.s., a Allahovata vera gi pobedila site ostanati veri,a muslimanite mu se klawale

samo na Allah , sigurni i od sekoj strav oslobodeni.

3. Zborovite na Vozvi{eniot vo sura El-Feth ,16:

"]e bidete povikani da se borite protiv narod mnogu

silen i mo}en , se dodeka ne se pokori" , isto taka se ovisti-nile.

4. Allahovite zborovi vo sura En-Nasr ,1-2 :

"Koga }e dojdat Allahovata pomo{ i pobeda, i lu|eto gi vidi{ grupno vo Allahovata vera kako pristapuvaat..." isto taka se ovistinile tokmu onaka kako i bile najaveni, koga vo osmata h.g. se oslobodi Mekka, lu|eto grupno prista- puvale vo Allahovata vera.

5. Allahovoto vetuvawe na Pratenikot s.a.v.s. vo sura

El-Meide ,67:

"... a Allah }e te brani od lu|eto" , se ostvari i pokraj

mno{tvoto na onie koi sakale da mu na{tetat. Vozvi{eniot

Allah go {titel od lu|eto se do negovata preselba od ovoj

svet.

6. Vo toj kontekst se zborovite na Allah i vo sura Er -

Rum, 2 - 6:

"(2) Vizantijcite se pobedeni. (3) vo sosednata zemja,no  tie,po nivniot poraz,sigurno }e pobedat.(4) za nekolku godi- ni-pred ili po toa, odlukata e na Allah-i toga{ vernicite

}e i se raduvaat2 (5) na Allahovata pomo{ , - Na kogo saka

140

Toj mu pomaga, Toj e Silen i Somilosen - ,(6) vetuvaweto e

Allhovo, a Allah  svoeto vetuvawe }e go ispolni, no pove}e-

to lu|e ne znaat."

Allahovoto vetuvawe se ispolnilo. Rimjanite,po sedum godini po spostveniot poraz gi pobedile Persijcite.

7.Potoa, pogledni go, 9. ajet na sura El-Hixr:

"Nie, navistina go objavuvame k*r'anot i navistina nad nego }e bdeeme!" T.e. Vozvi{eniot Allah go ~uva od is- krivuvawe, dodavawe i odzemawe. Toa, denes, jasno se ot~i - tuva. I neka e blagodarnost na Allah za taa blagodet.

Sli~no e i vo 42. ajet, vo sura Fussilet:

"Lagata mu e tu|a, od bilo koja strana, toj e Objava od Mudriot i za pofalba Dostojniot".

8.Vo toa spa|aat i Allahovite zborovite vo sura El-

Bekara 94 -95 koi se odnesuvaat na evreite:

"(94) Ka`i: Ako e kaj Allah xennetot1 osiguren samo za vas, a ne i za ostanatite lu|e, toga{ vie smrt posakajte, ako  vistinata ja ka`uvate. (95) A nema nikoga{ da ja posakate poradi ona {to go pravite! A Allah dobro gi poznava never-

nicite."

Sli~ni zborovi se nao|aat i vo sura El-Xumua':

"(6) Ka`i: O Evrei, ako vie tvrdite deka od site lu|e,  vie ste, edinstveni Allahovi milenici, toga{ smrt posakaj- te. (7) A poradi ona {to nivnite race go pravat, nema niko- ga{ da ja posakaat, Allah dobro gi poznava nevernicite".

Evreite, bez somnevawe, bile naj luti neprijateli na

Allahoviot Pratenik (s.a.v.s.) i negovi najgolemi poreknu - va~i, no nitu eden od tie poreknuva~i negovoto poreknu -

vawe ne go pottiknalo da ja posaka smrtta.

Vo toa vleguvaat i zborovite na Vozvi{eniot od sura

El-Bekara, 23 - 24:

141

"(23) A ako se somnevate vo ona {to mu obajavuvame na Svojot rob, napravete vie edna sura sli~na na nemu objavena,

a povikajte gi i va{ite bo`estva, sem Allah, ako vistinata ja ka`uvate. (24) Pa ako ne napravite, a nema da napravite, toga{ pripazete se od ognot za nevernicite podgotven, ~ie

gorivo, }e bidat, lu|eto i kamewata."

I vetuvaweto se ispolnilo.

Od vremeto na Allahoviot Pratenik (s.a.v.s.) , koga

arapskite idolopoklonici bile revnosni vo obidot za uri-

vawe na negovata misija pa se do denes, nasproti mnogubroj -nite predizvici, nikoj ne napi{al ne{to sli~no kako k*r'anot. I ne samo toa, tuku nemo`el da donese nitu najkus

tekst sli~en na k*r'anskata sura.

Predhodnite vesti, kako i onie na niv sli~ni, koi gi

nao|ame vo ^esniot k*r'an,jasno uka`uvaat deka toj e govor

na Vozvi{eniot Allah ,bidejki Allahoviot zakon se spro - veduva, i koga nekoj bi tvrdel deka verovesnikot la`el za

Allah, taa negova vest, na krajot ne bi se poka`ala vistini- ta. Naprotiv, Allah bi ja razotkril i na lu|eto bi im ja obelodenil.

1) El-Feth,27: Na Pratenikot (s.a.v.s.) vo son mu e poka`ano deka vo mir }e vleze vo Mekka i }e napravi obikolka okulu Kaba, pa toj son

im go raska`al na ashabite (r.a.) {to silno gi izraduva. Istata taa

godina Pratenikot (s.a.v.s.) trgnuva so ahabite (r.a.) kon Mekka. Zas -tanale vo Hudejbija, kade {to Pratenikot (s.a.v.s.) (vo zul ka'dei,{es-

tta hixretska godina) sklopil dogovor so k*rej{ite,spored koj taa

godina nemo`at da vlezat vo Mekka. Ja izbri~il glavata i zaklal

k*rban. Licemerite toa go iskoristile,pra{uvajki se me|usebno:

"Kade e vetuvaweto na Muhammed?" I kako odgovor na tie somnevawa,

Allah x.{.go objavuva ovoj ajet vo koj potvrduva deka vetuvaweto }e

bide ispolneto. Sekako,Pratenikot (s.a.v.s.) ne im vetil deka taa go- dina }e vleze vo mekka. Prateniko (s.a.v.s.) toj dogovor go iskoristil za povikuvawe na site plemiwa i sosedni dr`avjani vo Islam. A na -

rednata godina obavuva umra,za da edna godina po toa, t.e. vo 8.g.h.,

koga k*rej{ite go prekr{uvaat toj dogovor, vlegol so ashabite (r.a.) ,

kako pobednik vo Mekka, i toa tokmu onaka kako mu bilo veteno.

2) Es-Siddik zna~i iskren,a ovoj prekar mu go dal Muhammed a.s. po

mi'raxot,koga licemerite,so potsmev,go zapra{ale dali slu{nal de -ka Muhammed a.s.zboruval kako bil prenesen vo edna no} od Mekka vo

vo Kuds (Palestina),potoa gi pominal site svodovi i gi videl Xene - mot i Xennetot. Gi zapra{al:"Dali Muhammed a.s. toa go rekol? Otkako toa go potvrdile toj re~e:"Jas svedo~am deka Muhammed a.s.

sekoga{ ja zboruva samo vistinata.

1)Zun-Nurejn e prekar na Osman r.a.,a ima zna~ewe "sopstvenik na dva

sveta",a nare~en e taka poradi toa {to za nego bile oma`eni dve

}erki na Pratenikot Muhammed a.s.,prvo Rukajja r.a. a po nejzinata smrt Ummu Kulsum r.a..

2) Persijcite gi pobedile Rimjanite vo predelite bliski na arapite,

t.e. vo predelite na [ama (pome|u Palestina i Jordan).Vojskata na

persiskiot car Sabura go prisilila vizantiskiot car Herkul da bara

azil vo Konstantinopol (dene{en Istambul),kade {to bil dolgo pod opsada. I toga{, po toj poraz, vo 622. g. Allah mu go objavuva na Muham- med a.s. ovoj ajet vo koj vetuva pobeda na vizantijcite nad persijcite,

i toa vo rok od 3-5 godini. A Allah svoeto vetuvawe sekoga{ go ispo - lnuva. I vo 627.g. Herkul ja dobiva golemata bitka protiv persijcite

vo Niniva, na krajbre`jeto na rekata Tigris. Tie dve zemji toga{ vo

toa vreme bile dve najgolemi svetski sili. Persija na istok, a Vizan-

tija na zapad, i koj ,sem Allah , mo`el so seta sigurnost da znae deka

porazenite Vizantijci }e gi pobedat Persijancite !? (Et-Tefsirul Munir, od Zuhajli). Toga{ }e se raduvaat muslimanite: Persijcite bi- le mexusii (ognopoklonuva~i),a Vizantijcite hristijani,pa muslima - nite ja posakuvale pobedata na onie koi im bile pobliski vo verata.

A sledbenikot na Kniga na muslimanot mu e sekoga{ poblizok otkol - ku idolopoklonik. (Et-Tefsirul Munir, tom 23-24. ,str.49).    

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2007 во 14:13

^etvrti dokaz:

^esniot k*r'an ni donesuva vesti za uni{tenite drevni civilizacii. A poznato e deka Muhammed a.s. neznael nitu da ~ita nitu da pi{uva, nitu pak rabotel so nau~nicite vo u~ili{tata, toj porasnal kaj narodot koj gi obo`uval ido -

lite, ne vladeel so nikakva nauka, a toj sam nikoga{ ne izle gol nadvor od toj narod za da u~i kaj drug. Me|utoa,^esniot k*r'an pokraj toa se razlikuva od porane{nite objaveni knigi vo objasnuvawata na nekoi ka`uvawa i sostojbi. Taa

razlika e namerna, bidejki treba da se razglasi vistinata

koja ja iskrivile sledbenicite na porane{nite knigi koi gi

izgubile svoite originali. Knigite koi tie gi poseduvaat

nemaat celosen lanec na prenositeli, nitu pak svojstvo na

objava i nadahnenie. Vo sura En-Neml ,76. Allah x.{. veli:

"Ovoj k*r'an im ka`uva , na sinovite Izraeelevi , naj -mnogu za ona , vo {to tie se razminuvaat".

142

Petti dokaz:

k*r'anot gi razotkril planovite na licemerite koga vo

tajnost gi podgotvuvale. Allah  x.{. za se do podrobnosti go izvestuval svojot Pratenik. Vo seto toa nao|ale samo ~ista

vistina. k*r'anskite ka`uvawa za niv ne mo`ele da gi spo- rat. Ist e i slu~ajot i so razotkrivaweto na skrienite ev -

rejski ~uvstva i situacii niz koi tie pominuvale.

{estti dokaz:

Vo ^esniot k*r'an se navedeni, delumno ili celosno,

nau~ni dokazi za koi Arapite i Muhammed a.s. ni{to ne zna- ele. Vo nego se naukite za zakonite, uka`uvawe na pravecot

kon razumnite dokazi,odgovorite za zaskitanite,biografii,

soveti,mudrosti,pouki,ka`uvawa za idniot svet i propisi za

ubavo i pristojno odnesuvawe. Od ^esniot k*r'an proizle - guvaat i mnogu drugi nauki od koi najva`ni se: naukata za ideologijata i verata, naukata za {eriatsko poznavawe na

propisite i poznavawe na moralot i odnesuvaweto.

Sedmi dokaz:

Fakt e deka k*r'anot, iako golem i obse`en so mnogu nauki, e ~ist od protivre~nosti i me|usebni osporuvawa, a

ovoj k*r'an da e delo na nekoj drug sem na Allah x.{., vo nego

bez somnevawe bi se na{le kontradiktornosti, bidejki go -

lema kniga od toa ne e po{tedena. Bidejki vo nego ne postoi

nitu najmala protivre~nost, jasno i bez somnevawe znaeme deka toj e delo na Vozvi{eniot Allah , kako {to e navedeno

vo sura An-Nisa, 82.:

"A zo{to tie ne razmislat za k*r'anot? Da e toj od nekoj drug, a ne od Allah , sigurno bi na{le vo nego mnogu protivre~nosti".

Na ovie sedum raboti uka`uvaat zborovite na Vozvi -

{eniot vo sura El-Furkan, 6.:

"...Gi objavuva onoj  komu mu se poznati site tajni na

neboto i zemjata...".

Negovata literaturna vrednost, zamaeniot stil, ka`u- vawata za tinstveniot svet, seopfatnosta na raznite nauki, ~istotata od protivre~nostite i osporuvawata, iako e raz-

merna kniga, ne mo`e da bide ni{to drugo tuku samo objava na Onoj , na ~ie znaewe nemo`e da Mu se provle~e nitu eden

atom na zemjata i neboto.

143

Osmi dokaz:

^esniot k*r'an e ve~no ~udo koe se ~ita vo site kraevi na celiot svet,bidejki Allah zede obvrska deka }e go so~uva,

za razlika od natprirodnite dela na porane{nite veroves -nici koi bile privremeni i delotvorni vo tekot na nivniot `ivot, a is~eznuvale so nivnata smrt. Natprirodnosta na

^esniot k*r'an e ve~na, i negovata vrednost, od denot na ob-

javata pa se do den dene{en ne e namalena. Negovite dokazi i

denes vosh*tuvaat i osvojuvaat, a negovoto osporuvawe e ap-

surd. Svetot e pol so inaetxii, bezbo`nici i protivnici vo

site sekti i veri, no site tie se nemo}ni da donesat tekst

koj }e bide raven i na najkusata k*r'anska sura. I ova nat - prirodno ~udo, ako Bog (Allah) dade, }e ostane ve~no se do -

deka postoi ovoj svet i lu|eto vo nego.

Devetti dokaz:

^itatelot i slu{atelot na k*r'anot ne ~uvstvuva dosa- da. Naprotiv, sekoe negovo povtorno na~ituvawe ja zgole - muva qubovta kon nego, za razlika od site drugi govori, koi,

kolku  i da se dobro literaturno sostaveni, go zamoruvaat

sluhot, i sekoe nivno pove}ekratno ~itawe stanuva dosadno i za prirodata na ~ovekot odvratno, za razlika od ^esniot k*r'an ~ija veli~enstvenost bez prestanok se poka`uva, a

stravopo~ituvaweto, go sledat srcata na negovite slu{a-teli.

Desetti dokaz:

Tekstot na ^esniot k*r'an se zapomnuva so golema les-

notija, kako {to toa Vozvi{eniot go potvrduva vo sura El-

Kamer,17.22.32. i 40 ajet:

"A Nie, k*r'anot go napravivme dostapen za pomnewe"1.

Duri i malite deca go u~at k*r'anot napamet, vo mnogu

kus vremenski period. Hafizi2 ima tolku mnogu vo site kra- i{ta niz celiot svet, {to, od toa nivno pomnewe mo`e da se

napi{e celiot k*r'an  bez gre{ki, i ne samo bez gre{ki vo

re~enicite tuku i vo vokalite. Istovremeno vo celiot hri-

stijanski svet ne postoi nitu edna osoba koja Evangelieto

144

(Inxilot) go znae napamet, a da ne zboruvame za knigite na Dvata zaveta. Taa blagodet, o~igledno e dadena samo na um -

metot (sledbenicite) na Muhammed a.s. i na niv objavenata

kniga, ^esniot k*r'an.

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 17:26
Даија, не спамирај!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 17:41
izvini, ne znam sto znaci toa.
najverojatno, da ne pisuvam tolku mnogu...
ok.
kje se potrudam.
a, ti ako citas citaj ako ne, ne se fakjaj mnogu so mene.
imas pravo nekavo si da brises, pa sega aj, ako ne mozam da mu dokazam - kje go isklucam.
p.s: nekoj so nick slicen na tvojot mi pisal na private nekoi gluposti.
kolku i da si kakov sto si, sepak ne si bezobrazen da pisuvas takvi poraki.
pozdrav, i prodolzi si so rabotata - sepak toa ti e rabota Wink
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 00:23

Од кога постои Инџилот (Евангелието на Исус) ?
(а. Објавен му е на Исус.  б. Уште од времето на Мојсеј. )

а. По трагите нивни го пративме Иса (Исус), синот на Мерјем (Марија), Потврда за она што беше меѓу нив од Теврат, и му објавивме Инџил. (Сура 5:46)

б. (Мојсеј го моли Аллах, а Тој во одговор, покрај другото, му вели:
Оние кои го следат гласникот пејгамбер, кој не знае да пишува и да чита, кого го наоѓаат спомнат кај нив - и во Теврат и во Инџил - и кој им наредува добро и кој им забранува зло.. (Сура 7:157)

Smile

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 09:58
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

izvini, ne znam sto znaci toa.
najverojatno, da ne pisuvam tolku mnogu...

спамирање значи да го преплавуваш форумот со исти пораки... Забележав дека истите постови ги ставаш во повеќе теми... Тоа не е дозволено. Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 10:36
Adzo, ne se isti.
Toa bea novi postovi, od edna nova kniga koja sto doprva treba da izleze.
A toa sto ti izgleda isto, vsusnost se mnogu primeri na lugje koi sto nesto rekle za Islamot, za Muhammed, za k*ranot, i koi sto stanale muslimani. Taka sto seto toa e nesto novo, i vo reki slucaevi se povtoruva. OK?

No vo red.

Pozdrav.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 10:39
не зборувам за тие постови...

имаше еден пост, кој го постираше два пати. еднаш во една тема, другпат во друга тема.

Значи истиот пост, двапати НЕ!Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 10:43

б. (Мојсеј го моли Аллах, а Тој во одговор, покрај другото, му вели:- od kade izvadi deka Mojsej go moli Allah, za da dobie takov odgovor?

Оние кои го следат гласникот пејгамбер, кој не знае да пишува и да чита, кого го наоѓаат спомнат кај нив - и во Теврат и во Инџил - и кој им наредува добро и кој им забранува зло.. (Сура 7:157) - ???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 10:47
Epa ako vo dva ili tri razlicni muabeti se spomne temata za k*ranot, togas za taa tema mislam deka e vo red da pisam na dve razlicni mesta istoto, zosto moze lugjeto ne procitale na drugoto mesto, pa treba da im se dade na naenje.
Se nadevam deka me razbiras, a ako ne, deka kje me razberes.
Pozdrav!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 10:52
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Epa ako vo dva ili tri razlicni muabeti se spomne temata za k*ranot, togas za taa tema mislam deka e vo red da pisam na dve razlicni mesta istoto, zosto moze lugjeto ne procitale na drugoto mesto, pa treba da im se dade na naenje.
Se nadevam deka me razbiras, a ako ne, deka kje me razberes.
Pozdrav!

епа не е во ред...
ако ти мене ме разбираш..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 11:10
e so sea, imam vlast pa kje praam restrikcii i sankcii?
taka te razbiram!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 12:04
разбирај ме како сакаш...

постирање на ИСТИОТ пост повеќе пати... ЈОК!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.