IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 56>
Автор
Порака
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2007 во 20:58


najmnogu mi se dopadjaat sekerparinjata...

mmm



                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
BiG_kIsS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Крајно сериозна во с'e

Регистриран: 01.Ноември.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 8373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiG_kIsS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2007 во 00:44
Originally posted by natalija natalija напиша:

Шненокли

- 1 литар млеко
- 5 јајца ( или по желба колку сакате повеќе)
- Шеќер по желба

Се зима 1 литар млеко и се вари со шеќер ( 5 лажици)

На страна се матат 5 белки ( се прави шне ) цврсто матени може со додаток на 3 лажици шеќер може и без..

Кога цврсто ќе се изматат белките се црпи со лажица дел по дел и се ставаат во млекото кое врие..
Се ставаат како топчиња или како ќе се црпне со лажицата и после 3-5 секунди се вртат и се вадат во подлабока чинија со цедалка...Постапката се повторува се дури има белки за да се сварат..( внимавајте да ставате помалку зашто во допир со млекото топло растат ) Ставајте колку да има простор да растат.

На страна се матат жолчките со малку шекер и 1-1/2  лажица густин и се додаваат во млекото кое треба веќе да биде млако и со миксер се варат на пареа..

Кога филот ке се згусне ( не многу, да не биде густо како пудинг ) се истура врз веќе сварените белки и се посипува со Чоколадни мрвици или се ренда чоколадо...

Добар апетит


TongueTongueTongue
Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
Кон врв
perinosi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Мај.2006
Статус: Офлајн
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај perinosi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2007 во 02:19
Jaјца варени:
 
- За 5 особи,
 
Состојки:
 
5 Jajca ( На секој по едно )
Тенчере
Вода
Од зачини сол или вегета.
 
Подготвување:
 
Го земаш тенџерето, ги ставаш јајцата после ја ставаш водата така да бидат облиени. Сето тоа го ставаш на загреана рингла.
 
Време на приготувување:
 
20 мин. тврдо варени
 
10 мин. меко варени
 
0 мин. неварени.
 
Се служат топли или ладни.
 
LOLLOLLOLLOL


Изменето од perinosi - 06.Февруари.2007 во 02:19
Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2007 во 09:11
Уф..тешко ова, ама ќе пробам да ги направам LOLLOLLOLLOL јајцава LOLLOLLOL
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2007 во 09:18
Zar nema da ispukaat ako se stavat na zagreana ringla?
Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2007 во 10:41
Хм..ете сега ме замисли Бутел2 мила.. Да не напоменеше ќе ги направев разлеани јајца со празна лушпа LOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
angied Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 471
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angied Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2007 во 17:49
ova ke bide "kalugerska mangja"
Кон врв
angied Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 471
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angied Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2007 во 14:50
eden brz recept za " KOH "

-6 jajca
-6 lazici seker
se matat so mikser i se dodava:
-6 lazici brasno (se mesa so lazica)

Se peci vo nabrasneto tavce br.28.
Vo meguvreme se vari 1 l mleko, se dodava
seker 300 gr.(po zelba) i 1 vanilin seker.

So zeskoto mleko se potura oladenata kora.
Ladniot KOH se sece na pogolemi kocki i moze da se ukrasi so sl*g.
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2007 во 14:31
koh bez griz?
Кон врв
angied Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 471
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angied Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2007 во 17:02
da,moze i bez griz..
Кон врв
angied Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јануари.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 471
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angied Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2007 во 22:48
GRANOLA OD OREVI

4 filgani oves
1 filgan orizovi snegulki
1 filgan susam
1/2 filgan suvi visni
1/2 filgan suvo grozje
1 filgan seckani orevi
1/4 filgan maslo
1/2 filgan javorov sirup
1/4 filgan med
1 lazice vanila

Zagrejte ja rernata na 120 C.Vo dlabok sad izmesajte go
ovesot,orizot,susamot,ovosjeto i orevite.Dodajte go
masloto mesajki.Stavete go sirupot,medot i vanilata vo smesata i mesajte dodeka ne se izednaci.Mesavinata treba
da bide ronliva i lepliva.Stavete ja mesavinata vo tavce
za pecenje i pecete ja 90 minuti,so povremeno mesanje na
sekoi 15 minuti za da se ispece podednakvo.Treba da se
pece dodeka smesata ne stane zlatnokafena i suva.Treba
dobro da se oladi i da se cuva vo zatvoren sad.
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:54
ДАНСКИ БИСКВИТИ

Состојки
  • 500 гр брашно
  • 250 гр путер
  • 250 гр шекер
  • 2 јајца
  • малку сол 
  • 1 ванилин шекер 

Состојките се мешаат и се меси тесто.Тестото го делиме на два или три дела и во едниот дел ставаме пола лажиче цимет и пола лашиче какао.Во вториот дел ставаме пола кесичка кокосов орев а во третиот дел ставаме уште еден ванилин шекер или по ваш избор,  суво грозје,парченца од чоколадо...Тестото го отвараме со сукало  околу 1-1,5 цм дебелина.Со помала чаша или модла вадиме кругчиња или друг вид форми и ги редиме во тавче во кое предходно сме ставиле хартија за печење.Ги посипуваме со шекер и ги печеме бисквитите околу 10 мин на 200ºC.



Изменето од Mona Liza - 17.Јуни.2007 во 15:55
Кон врв
tuturutka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Април.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1131
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tuturutka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:56
Што напрај ма . . . Многу рецепти . . . Кој ќе ги напрајт сиве . . . А ти си ги пробала сиве . . . LOL
STRUGA
Кон врв
LAV Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2006
Локација: France
Статус: Офлајн
Поени: 241
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LAV Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 16:27

       Banana Split

  • 1 banana
  • 1/4 ananas
  • topka sladoled od kokosov orev
  • topka sladoled od vanila
  • 30g cokolado
  • bel rum od karibite

Gi vadite topkite od zamrznuvac,  bananata  ja stavate vo mikrobranova,stavate dve topki sladoled od vanila i edna topa sladoled od kokosov orev...mu dodavate edna golema lazica rum bel, ja secite bananata i ja pasirate, ananasot isto go secite na polovina i gi stavate zaedno vo kupot, rendate cokolado vrz kupot.

Dekoracija: polijte go vasiot kup so jus od climon zelen i malku seker
 
Eve spremno e , ni ostanuva uste samo da degustirameWink


Изменето од LAV* - 17.Јуни.2007 во 16:29
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.