![]() |
|
Панакота |
Внеси реплика ![]() |
страница <12 |
Автор | |
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Состојки 1 белка 500 мл. јогурт 350 гр. малини 3 лажици мед 1 лажица сок од лимон 1 желатинКој вели дека во зима не треба да се освежиме? Навистина за во лето ова е пожелно, но ништо не фали и во зима. Ова е малку поинаква панакота, да не речам домашно направен овошен јогурт, со додадена белка и желатин... Подготовка 1. Најпрвин припремете го желатинот према упатстовото на самата кеса- да набубри. 2. Малините испасирајте ги да добиете кашеста смеса. 3. Со миксер изработете ја белката во цврст снег и спојте ја со смесата од малините. 3. Во јогуртот додадете ја смесата од малините, лимоновиот сок, медот, измешајте да се сето тоа спои. 4. На пареа ставете го садот со желатинот да се растопи, но не да зоврие, исипете во јогуртот притоа цело време мешајки ја целата смеса. 5. Во навлажнети модли распоредете ја добиената смеса, ставете во фрижидер најмалку 2 часа да одстои и можете да послужите. Забелешка - Јас правев и со јагоди и со малини - одлично. - Немав доволно мед - ставив шеќер на вкус. - Многупати знам и пократок пат, го загревам јогуртот нормално дека притоа треба да се внимава да не зоврие (ќе добиете урда ), а во јогуртот го ставам и желатинот и мешам со лажицата се додека желатинот не се растопи во јогуртот, по што ја додавам измешаната смеса добиена од пасираните малини или јагоди во која сум веке додала мед или шеќер и лимонот. Совет Познавам многу кои не сакаат ни да помислат на желатин, ова може да се спрема без желатин но под услов да одстои во замрзнувач најмалку еден ден, па се служи како сладолед. Вака го спремам ова освежување во летниот период - без желатин. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Слаткиот вкус на Италија: Направете брза и лесна панакотаИма ли нешто послатко од италијанска панакота? Традиционалниот десерт со потекло од провинцијата Пиемонте е совршена идеја за десерт кој е сосема едноставен за правење и не одзема многу време. Звучи сложено, но ќе ја подготвите побрзо отколку што мислите...
Сепак во поглед на сосот можете секогаш да експериментирате со овошјето кое вам ви се допаѓа повеќе или во моментот го имате дома. Изменето од Valerija - 16.Ноември.2019 во 12:35 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Панакота торта со малини и чоколадо (без печење)Состојки За кора 300гр мелени бисквити 100мл слатка павлака 50мл млеко За бел фил 250мл слатка павлака 100гр кисела павлака (дополнително) 100гр бела чоколада 10гр (едн опакување) желатин во прав За фил од малини 300гр малини (замрзнати) 4лажици шеќер 10гр желатин во прав За чоколаден фил 300мл слатка павлака 100гр кисела павлака (дополнително) 100гр темна чоколада за готвење 10гр желатин во прав За кора За белиот фил За филот од малини За чоколадниот фил Ставете во фрижидерда се стегне. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |