IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Баклава
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Баклава

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2017 во 09:42

ЧОКОЛАДНА БАКЛАВА

 ng-non-bindable="" border="0" ="0" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" ="0" ="0" width="100%" id="I0_1490085670216" name="I0_1490085670216" ="https://apis.google.com/se/0/_/+1/fast?usegapi=1&size=medium&count=true&origin=https%3A%2F%2Fpopara.mk&=https%3A%2F%2Fpopara.mk%2F2017%2Frecepti%2Fchokoladna-baklava-2%2F&g=3p&ic=1&jsh=m%3B%2F_%2Fscs%2Fapps-static%2F_%2Fjs%2Fk%3Doz.gapi.bg.USXq4TrgCo4.O%2Fm%3D__features__%2Fam%3DAQ%2Frt%3Dj%2Fd%3D1%2Frs%3DAGLTcCOCgt5CIPm8IL563sgqr1tM3a22Rw#_methods=onPlusOne%2C_ready%2C_%2C_%2C_resizeMe%2C_renderstart%2Concircled%2Cd%2Ce%2C&id=I0_1490085670216&parent=https%3A%2F%2Fpopara.mk&pfname=&rpctoken=12332905" -gapiattached="true" title="+1" style="margin: 0px; padding: 0px; border-width: 0px; border-style: none; outline: 0px; vertical-align: line; : transparent; max-width: 100%; : static; top: 0px; width: 90px; left: 0px; visibility: ; height: 20px;">

Состојки:

1 лажичка цимет
800 гр. шеќер
600 гр. вода
250 гр. путер несолен
300 гр. чоколадо за готвење рендано
300 гр. ореви пола сецкани; пола мелени
500 гр. кори за баклава
морско оревче
0,5 лимон цеден

Подготовка:

Во ренданата чоколада се додава циметот. Се зема една кора и се превиткува на пола. На неа се наросува една супена лажица рендани ореви, една супена лажица мелени ореви и две супени лажици рендана чоколада. Потоа кората се витка во тесен ролат. Се повторува постапката со сите кори кои се редат во подмачкано плехче. Баклавата се сече на димензија околу 6cm  и се прелива со растопениот путер. Се пече во загреана рерна на 200 степени околу 20-тина минути, додека добие златно жолта боја.  Испечената баклава се вади од рерната и над неа се попрскува малку морско оревче. Се остава да се олади и се прелива со топол шербет. Се покрива со фолија и се препорачува да преседи преку ноќ за доволно да се впие шербетот и да биде спремна за служење.

Припрема на шербетот:

Се ставаат шекерот и водата да вријат околу 10 – тина минути. Се додава сокот од лимон и рендана кора од лимон и се остава да вари уште 2 минути. Се остава да олади околу 5 минути пред да се прелие баклавата.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:43
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2017 во 18:37

Домашна баклава на едноставен начин

Подгответе вкусна баклава со помош на овој рецепт за кој многумина домаќинки тврдат дека е најефикасниот и најуспешниот метод за правење на овој турски специјалитет.

Потребни состојки:

½ кг кори за баклава

200 гр сечкани ореви

3 јајца

1 прашок за печиво

1 чаша масло

1 чаша јогурт

3 кесички ванилин шеќер

3 чаши вода

Начин на подготовка:

Секоја кора премачкајте ја со фил, а секоја втора поросете ја со сечкани ореви. Кога сите кори ќе се потрошат, веќе направената баклава исечете ја на коцки, па печете на 150 степени.

Направете прелив од шеќер, вода и ванила. Оставете шербетот да врие, па потоа прелијте ја баклавата.

Послужете откако ќе се излади.



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:53
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2017 во 20:42
Баклава со лешници

Баклава со лешници

- По рецепт на Лиле Атанасовска



 

 

Потребни состојки:

 

700 г кори за баклава

500 г мелени лешници

200 мл масло

250 г путер

 

За шербет:

 

1 кг шеќер

800 мл вода

3 ванилин шеќер

Сок од 1 лимон

 



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:42
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2017 во 20:50
Јапонска баклава

Јапонска баклава


Состојки
5 јајца
1 шоља шеќер
1 шоља масло
1 шоља млеко
1 шоља гриз
1 шоља брашно
1 шоља сечкани ореви
1 ванила
1 пециво
Прелив
1 шоља шеќер
1 и 1/2 шоља млеко
2 пакетчиња шлаг крем

Убедена сум дека нема никаква врска со Јапонија :), уште помалку со традиционалната баклава, ама така ми е запишана во стариот тефтер веќе 30 години.
За тестото, се бијат јајцата со шеќерот, убаво, да станат кремасти, се додаваат течните состојки, па на крајот и сувите, матејќи со миксерот на најслаба брзина.
Тестото се излива во ѓувеч тава, претходно намрсена и набрашнета и се пече на 200 степени.
Прелив- шеќерот на пониска температура карамелизирајте го, па турете го млекото. Кога убаво ќе се растопи, прелијте го преку тестото.
Одозгора премачкајте го со изматениот шлаг крем, а можете да го декорирате и со чоколадо. Исечете го на коцки и послужете го.




Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:51
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2017 во 20:53
Баклава тригони (посно)

Баклава тригони (посно)


Состојки
500 гр. кори за баклава
300 гр. орев (пола мелен, пола сецкан)
100 гр. посно чоколадо
5 лажици гриз
5 лажици маргарин
200 мл. газирана вода
200 мл. масло
Шербет
800 гр. шеќер
700 мл. вода

Оревите пола ги мелиме на ситно, пола ги сецкаме, чоколадото го рендаме, го додаваме гризот и маргаринот и месиме да добиеме смеса како за визитни колачи. Од неа правиме топчиња колку орев и со тоа ги филуваме тригоните.
Земаме кора ја попрскуваме со масло со помош на лажица, потоа ја предиплуваме до пола и ја попрскуваме со газираната вода. Потоа од едната страна ја предиплуваме 1/4, а од другата страна преку веќе предиплената но не до крај. И на крајот ставаме од филот едно топче и виткаме триаголник. Баклавата цела ја попрскуваме со малку масло и газирана вода и ја печеме во зависност од релната.Постапката ја фотографирам со помош на салфета, видете во дополнителните фотографии, ако нешто не е јасно слободно пишете. Шербетот се вари стандардно, но не треба да е прегуст.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2017 во 20:55
Бела баклава (посно)

Бела баклава (посно)


Состојки
500 гр. готови кори
700 гр. мелени ореви
250 гр. шеќер
2 ванили
250 гр. маргарин
Шербет
400 гр. шеќер
300 мл. млака вода
2 ванили

Мргаринот се растопува.
Корите се разделуваат една по една и се сечат на 4 еднакви квадрати. Се зема еден квадрат и се премачкува убаво со растопениот маргарин и се става по една лажица од филот, се витка како сарма. Готовите баклави се премачкуваат со маргарин.
Од една кора се добиваат 4 парчиња баклава. Баклавата се печи во загреана рерна на 180 степени 20-25 минути (баклавата треба многу малку да зарумени). Баклавата се остава да се излади целосно, па потоа по 10ина прачиња се ставаат во потполно врел шербет и се оставаат во шербетот 3-4 минути се вадат и се валкаат во 300гр. од мелениот орев. На секои 10 парчиња шербетот се става на оган повторно да зоврие.
Фил
400 гр. од ситно мелените ореви се промешуваат со шеќерот и ванилите.
Шербет
Во тенџере се става шеќерот, водата и ванилите и се става на оган да зоврие 5 минути.
Забелешка
Баклавата е посува.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2017 во 20:58
Баклава со кадаиф (посно)


Баклава со кадаиф (посно)



Состојки
500гр. кори за баклава
200гр. ситно сецкани ореви
250гр. кадаиф
300гр. брусница
кора од лимон
4 лажици шеќер
2 ампули ванила
250гр. маргарин (путер за мрсна варијанта)
50мл. масло
Шербет
1кг. шеќер
500мл. вода
сок од 1 и 1/2 лимон
кора од лимон
2 ампули ванила

Необична можеби по состав, спој на кадаиф со кори, но супер е, ем сочна ем крцкава. Спојот на орев, брусница и кора од лимон е совршен.
Користев маргарин овој пат, поради постачите дома, но секако со путер е уште поубава.

1. Во подлабок сад искшете го кадаифот, промешајте со оревите, ванилата, шеќерот и кората од лимон. Во друг сад ставете ја брусницата. По желба може претходно да ја покиснете во малку рум или бренди.
2. Маргаринот/путерот растопете го и додадете го маслото.
3. Плехот во кој ќе редите, премачкајте го. Наредете 4 слоја кори помеѓу убаво премачкани со маргарин. (Јас редев во плех 40ка па корите се преклопуваа, од 2 кори се добиваа 3 реда). Потоа секоја наредна кора премачкајте ја и ставете од филот со ореви и кадаиф и по малку брусница. Нека ви останат 4-5 кори за од горе. Пресечете ја баклавата, прелијте ја со остатокот од маргаринот и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 220С. Кога ќе ја ставите намалете на 170-180С и печете 70-80мин. покриена да не загори. Пред крај тргнете ја фолијата и оставете да добие златно жолта боја.
4. Кога ќе ја ставите баклавата да се пече подгответе го и шербетот. Најубав шербет според мене е оној со размер 2-1 (шеќер-вода) па кога и да правам баклава го применувам тој сооднос. Сокот од лимон е исто по желба, можеби ви се чини дека е многу сок од 1ипол лимон, но и дава една убава освежителна нота на баклавата. Исто така овој пат не ставив парчиња лимон туку со лупалка го излупив лимонот и ставив само од кората. Шербетот треба да проврие 10тина мин, па оставете го да се лади. Веднаш штом ќе ја извадите баклавата ја попарувате со шербетот. Значи топла баклава - млак (топол) шербет. Оставате убаво да го впие шербетот па дегустирате.

Пријатен апетит !

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2017 во 21:00
Тригони сникерс баклава

Тригони сникерс баклава


Состојки
500гр. кори за баклава
350гр. мелени кикирики
150гр. мелени бисквити
200гр. чоколада
250гр. масло
шербет
900гр. шеќер
700гр. вода
2 ванилин шеќер
1/2 лимон по желба
Кикириките сите ги обожаваме затоа и се одлучив на овој состав. Мала измена претрпе мотањето т.е формите на баклавата. Сакав да се навратам на старите мотани баклави барем во моето мало имаше слаткарница која продаваше баклави со оваа форма кои беа превкусни...
Подготовка.
1. Почнувам со подготовка на шербетот кој треба да биде ладен. Во касерола ставете го шеќерот заедно со водата. Од кога ќе зоври оставете точно пет минути да врие.
Тргаме на страна и оставаме да се излади додека си ја подготвуваме баклавата.
2. Кикириките печени лупени ги мелеме, бисквитите исто така, чоколадата ја рендаме (кој сака може да си додаде шеќер околу 50гр. но за мене нема потреба).
3. Корите ги сечеме на три ленти. Една баклава ја формирам од две кори кои ги премачкувам со масло. На почеток до средина го нанесувам филот и мотам
(погледнете ги дополнителните слики)полесно ќе ви биде за подготовка.
4. Готовите баклави редете ги во подмачкана тава и печете на 200 степени додека не добие убава златна боја. Печената жешка баклава ја полеваме со ладниот шербет и ја враќаме во рерна додека не се излади и го впие шербетот.
Добар апетит!!!



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2017 во 17:26
Баклава со кокос, јогурт и јајца

Баклава со кокос, јогурт и јајца


Состојки
500гр кори за баклава
2 пакетчиња кокос
2 лажици афион
2 ванили
1 пециво
200 мл зејтин
400мл. јогурт
4 јајца
1 лимон
800 мл вода
1 кг шеќер
Користени Делимано пр

За почеток на оваа прекрасна баклава е потребно да го подготвиме филот кој е главен дел од баклавата.

Кршиме јајца и ги матиме пенесто. Кога смесата ќе се зголеми, се додава јогуртот и кокосот. Матиме пополека , додавајќи го афионот, пецивото и ванилата.Филот е подготвен.

Го намрсуваме тавчето во кое ќе ја редиме баклавата. Ја редиме првата кора, па попрскуваме малку масло. Ја додаваме втората кора, па попрскуваме од филот.
(Значи, да се разбереме...Како подлога на баклавата се две кори од доле на тавата.)
Потоа продолжуваме со редење. Повторно редиме кора и попрскуваме со масло, па пак кора, па фил. Редоследот е тој се до последните две кори, кои како и на почетокот, ќе се наредат кора, масло, кора.
На страна во мал сад мешаме една лажица масло и и вода една лажица колку да ја премачкаме баклавата, на површината.
Ја сечеме баклавата на коцки па потоа ја преполовуваме во вид на тријаголничиња.
Ја печеме додека не зарумени.

Дојде ред и на шербетот.
Во длабок сад на тивок оган ги промешуваме шеќерот и водата.
Оставаме да вријат убаво околу десет минутки. Го тргаме садот на страна да постои уште 5 минутки да престане да врие клуч* со би рекла баба ми. Додаваме сок од еден исцеден лимон.
Откако баклавата е печена и изладена убаво, попрскуваме една ванила.
Полека со кутлачка преливаме од шербетот на секаде. Така попарената баклава ја оставаме да отстои, да прими убаво шербетот. Јас обично ја правам еден ден однапред, за да упие убаво шербетот.
Епа на здравје пријателки


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2017 во 17:30

Баклава со ореви и кокос

Баклава со ореви и кокос
Состојки
0,5 кг кори за баклава
За филот потребно е
3 филџани(100мл) вода
200 гр шеќер
200 гр ореви
200 гр кокос
2 лажици какао
1 пециво
За шербетпотребно
600 шеќер
600 вода
половина лимон исечен на парчиња
потребно уште и
малку масло
малку гриз
малку газирана вода


За почеток на оваа прекрасна баклава е потребно да го подготвиме филот кој е главен дел од баклавата.

Кршиме јајца и ги матиме пенесто. Кога смесата ќе се зголеми, се додава јогуртот и кокосот. Матиме пополека , додавајќи го афионот, пецивото и ванилата.Филот е подготвен.

Го намрсуваме тавчето во кое ќе ја редиме баклавата. Ја редиме првата кора, па попрскуваме малку масло. Ја додаваме втората кора, па попрскуваме од филот.
(Значи, да се разбереме...Како подлога на баклавата се две кори од доле на тавата.)
Потоа продолжуваме со редење. Повторно редиме кора и попрскуваме со масло, па пак кора, па фил. Редоследот е тој се до последните две кори, кои како и на почетокот, ќе се наредат кора, масло, кора.
На страна во мал сад мешаме една лажица масло и и вода една лажица колку да ја премачкаме баклавата, на површината.
Ја сечеме баклавата на коцки па потоа ја преполовуваме во вид на тријаголничиња.
Ја печеме додека не зарумени.

Дојде ред и на шербетот.
Во длабок сад на тивок оган ги промешуваме шеќерот и водата.
Оставаме да вријат убаво околу десет минутки. Го тргаме садот на страна да постои уште 5 минутки да престане да врие клуч* со би рекла баба ми. Додаваме сок од еден исцеден лимон.
Откако баклавата е печена и изладена убаво, попрскуваме една ванила.
Полека со кутлачка преливаме од шербетот на секаде. Така попарената баклава ја оставаме да отстои, да прими убаво шербетот. Јас обично ја правам еден ден однапред, за да упие убаво шербетот.
Епа на здравје пријателки




Изменето од Valerija - 08.Мај.2018 во 21:11
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2017 во 17:32
Баклава со презла и ореви


Баклава со презла и ореви



Состојки
500гр кори
ФИЛ
180гр маргарин
120гр шеќер
1 лажица презла
2 јајца
200гр мелени ореви
100мл масло
ШЕРБЕТ
1000кг шеќер
600мл вода

Во подмачкан плех се редат половината од корите попрскани со масло. Над нив се става фил припремен вака:
Се матат јајцата со шеќерот и се додава маргаринот, презлата и мелените ореви.
Се реди другата половина на корите попрскани со масло. Се сече на коцки, ромбоиди и пече на температура од 180 степени
Оладената баклава се прелива со топол шербет.
Пријатно!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2017 во 17:35
Карамел чоколадна баклава со презла


Карамел чоколадна баклава со презла


Состојки
1/2 кг. кори за баклава
- Фил
300 гр. мелени ореви
100 гр. грубо рендана чоколада за говење
100 гр. грубо рендана млечна чоколада
4 лажици презла
- За полевање на баклавата пред печење
100 мл. зејтин
70 гр. маргарин
- За шербет
800 гр. шеќер
600 гр. вода
1 ванила
- За глазура
100 гр. чоколада за готвење
6 лажици зејтин

Во еден сад се измешаат оревите, ренданата чоколада и презла. Се зема една кора и на почетокот на кората се става лажица и пол од предходно подготвената смеса, се распоредува на средината (како на сликата подолу) и кората се преклопува од двете страни и се витка во цврст ролат. Постапката се повторува со сите кори. Колку кори, толку ролати баклава. 
Потоа завитканите ролати се редат во првоаголен плех и се сечат, од еден ролат се добиваат 3 парчиња (види слика). Откако ќе се насече баклавата се полива со растопен маргарин и зејтин и се пече на 200 степени додека убаво не порумени.

Во меѓувреме се подготвува шербетот. 
Се става околу 200 гр. шеќер на оган да се растопи како карамел и се додава водата, па после останатиот шеќер. Се вари шербетот додека да се стопи карамелот. Се трга шербетот од оган пред да почне за врие. И после се додава една ванила и мало парче лимон.
Баклавата откако ќе се испече, топла (штом се извади од рерна) се полива со шербетот. Убаво се покрива со целофан или фолија, па преку тоа и со пешкир. Така подготвената баклава се остава да го впие шербетот најмалку 12 часа.
Кога баклавата ќе го впие целиот шербет се полива со предходно растопена чоколада на пареа со 6 лажици зејтин. Може да се декорира по желба со бела чоколада и сл.
Оваа е мојата прва баклава, која ја имам направено безброј пати во последните 5 години. Многу е вкусна и лесна за правење.
Оваа баклава може да биде и посна доколку не се става млечно чоколадо, само посно.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2017 во 15:27
Баклава Нутела


Баклава Нутела

Состојки
500 гр или 1 паковање од најтенките кори за баклава
Состојки за филот
2 млечни чоколада или Ноисет
400 гр лешник
2 кесички ванилин шеќер
За премачкување на корите
1 маргарин
300-400 гр масло
Состојки за шербетот
1 кг шеќер
750 гр вода
1 кесичка ванилин шеќер

Оваа баклава спремана по овој рецепт многу потсетува на вкусот на нутела...

1. Најпрво се растопува маргаринот со маслото на оган

2. Лешниците 100 гр се сецкаат, а останатите 300 грама ситно се мелат и се мешаат со изренданото чоколадо и двете ванили - ова ни е филот

3. Се филува по следнава постапка - се зема првата кора и малку се премачкува со истопеното масло со маргарин и врз неа се става втората кора која исто се премачкува со маргаринот и маслото, врз втората кора се нанесува од филот и врз неа се става третата кора, таа исто така се премачкува и врз неа се става четвртата кора која се премачкува и врз неа се става пак од филот. Потоа се зема сукало и сите кори се ролуваат на сукалото при што треба ширината на ролатот да ни биде колку пошироката страна од корите. Потоа корите нежно се насобираат кон средината за да добиеме изглед на армоника и со туркање се острануваат од сукалото и се редат во подмачкан плех. Ова е начинот за подготовка на еден ролат, а треба да добиете вкупно 9 вакви ролати - последниот е со три кори

4. Откако ќе ги направите ролатите ги сечете на мали ролатчиња и со остатокот од растопениот маргарин и масло кој малку ќе го загреете ја потурате баклавата помеѓу пресеците на ролатчињата и ја ставате да се пече на 50-60 мин на 150 степени , внимавајте да не ви изгори.

5.Ги варите водата,ванилиниот шеќер и шеќерот и пред крајот им ги додавате исечените парченца лимон и ја потурате оладената баклава со врелиот шербет
6. Оставате да отстои еден ден, при тоа после 12 часа ја превртувате од другата страна за да убаво го впие шербетот

Доколку не ви оди собирањето на корите во армоника на сукалото тогаш едноставно соберете ги во обичен ролат без сукало (овој рецепт си го измисли брат ми, а тој е мајстор кога ги прави, јас бидејќи некако не успевам да ги насоберам толку добро како него си ги роловам без сукало) - еве да признаам и во јавност дека брат ми ме шие во кујна хехехе
И најважниот совет е кога ги правите корите покријте ги со не многу влажна крпа и при секое вадење на кора, крпата пак ставете ја преку корите - така нема да ви бидат суви и полесно ќе можете да ги ролувате и собирате - ете ова е уште еден заклучок кој брат ми си го донел и ми го кажа хехехехе ,а јас го споделувам со вас за да не се нервирате како мене - бидејќи ако ви се суви ќе се ронат и кршат




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2018 во 21:12
&amp;#208;&amp;#145;&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;° &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;

Баклава со слатко од смокви


Состојки
500гр. кори за баклава
150гр. мелени ореви
200гр. рендано, чоколадо за готвење
20тина смокви од слатко
125гр. маргарин
за шербет
3 чаши шеќер
2 чаши вода (чаша од 200мл)

Вкусна и многу сочна баклава. Слаткото од смокви и семките на смоквите и даваат многу специфичен вкус.

Прво, подгответе си го филот со кој ќе ги поросувате корите. Значи оревите се мелат, чоколадото се ренда, а слаткото од смокви се сецка на ситни парченца.

Потоа следи редење на корите. Се подмачкува четвртастиот плех со маргарин и прво во него се стават три кори, кои претходно една до друга се попрскуваат само со масло. По третата кора, се попрскува масло, се наросува со мелени ореви и со чоколадото, па на крај се разредуваат и сецканите смокви. На наредното ложење на кората, постапката е слична, само наместо смокви се попрскува кората со сокот од слаткото од смокви.
Значи, на секоја кора се става масло, ореви и чоколадо, а наизменично (преку една) се ставаат смоквите, па сокот од слаткото.
Последните две кори се попрскуваат само со масло.
Потоа баклавата се сече на коцки и се полива со растопениот маргарин. Се пече на 200степени додека да зарумени.

-За подготовска на шербетот
Се ставаат водата и шеќерот да зовријат
Баклавата треба да биде ладна и се полива со жежок шербет. Шербетот се става врз баклавата веднаш откако ќе започне да врие, но постепено и останатиот шербет не се трга од оган се додека не се потроши цел. Се остава да отстои околу една вечер.

Забелешка
- Филот ќе го делите од око, спрема бројот на тоа колку кори има во пакувањето.
Оваа баклава е ложена, но може корите да ги мотате и како ролат и како триаголници, со тоа што ако се одлучите за триаголна форма на баклавата, можете во секое парче да оставате по една цела смоква, но да не се преголеми.

На здравје, со чаша ладна вода!



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.