![]() |
|
SB900 na D90 |
Внеси реплика ![]() |
страница <12 |
Автор | |
Velian ![]() Нов член ![]() Регистриран: 26.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 34 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uste normalno da go koristev blicot...
![]() |
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Znaesh shto, mislam deka toa e povekje strav otkolku realna mozhost za normalna sekojdnevna upotreba. Imeno, site profesionalni fotoreporteri koi upotrebuvaat Nikon kameri go koristat ovoj blic i nikoj do sega ne se pozhalil deka mu izgorela elektronikata zatoa shto go iskluchuil termo-prekinuvachot. ![]() Za normalno fotografiranje nikogash ne se pravi takvo barazhno sliikanje za da se stopi blicot. A ako se pravi taka togash kje se unishti i SB800 i bilo koj drug. Edno neshto shto se praktikuva od onie profesionalci koi sakaat da imaat mirna sovest i neogranichena energija za blicot za podolgo vreme e koristenjeto na nadvoreshni baterii koi se povrzuvaat so blicovite preku kabel konektiran direktno za visokonaponskiot del od elektronikata. Taka bateriite koi se vo kukjishteto na blicot se koristat samo za korespodenscija so fotoaparatot, merenje na frlenata svetlina i zumiranje na glavata. A toa nema nikogash da dovede do nivno pregrevanje i afektiranje na termo limiterot. ![]() |
|
![]() |
|
Velian ![]() Нов член ![]() Регистриран: 26.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 34 |
Sto se odnesuva na kvalitetot na svetlinata na blicot, nemam zborovi... mozno e da nema podobar blic od nego na pazarot momentalno. Moznostite za rasprostranuvanje na svetlina kako i tocnata kolicina na svetlina sto ja dava go pravat odlicen izbor.
|
|
![]() |
|
Znam, ali znae da prekine vo nezgoden moment... a isklucuvanjeto e rizik sepak elekronikata moze da nastrada. Kaj SB700 go imaat reseno problemot iako veruvam deka pred se se dolzi na jacinata na blicot, ednostavno gi cedi bateriite pri sto tie neizbezno se pregrevaat.
|
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Iskluchuvanjeto na blicot e poradi zashtitata od pregrejuvanje, no taa mozhe da se iskluchi spreku menito vo blicot. Samo sledi go upatstvoto i lesno kje go sredish toa.
Mislam deka vo najnovata serija od ovie blicovi toa e podobro resheno - eventualnoto iskluchuvanje doagja mnogu podocna. No, kako shto rekov, taa opcija sega mozhe lesno da se smeni od korisnikot. P.S. SB900 e podobar od SB800 ne samo poradi zgolemenata jachina na svetlinata, tuku poradi nejziniot kvalitet i formata na raspostranuvanjeto. |
|
![]() |
|
Iskluchuvanjeto na blicot e poradi zashtitata od pregrejuvanje, no taa mozhe da se iskluchi spreku menito vo blicot. Samo sledi go upatstvoto i lesno kje go sredish toa.
Mislam deka vo najnovata serija od ovie blicovi toa e podobro resheno - eventualnoto iskluchuvanje doagja mnogu podocna. No, kako shto rekov, taa opcija sega mozhe lesno da se smeni od korisnikot. |
|
![]() |
|
Jas ja imam taa kombinacija i sum prezadovolen, so SB900 nema da zgresis, odlicen blic e iako ima edna mana - dokolku go koristis podolgo vreme na full bateriite znaat da se pregreat i blicot da se iskluci. Pak ke povtoram, blicot e odlicen i ti preporacuvam da go zemes.
|
|
![]() |
|
Za gabaritot i balansiranjeto naskoro samiot kje si vidish.
![]() Ne se sekiraj, dobro kje bide. A za soveti i iskustva baraj tuka. |
|
![]() |
|
J.A.S. ![]() Нов член ![]() Регистриран: 17.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 21 |
Dobar den pocituvani,
Konecno dojde vremeto za upgrede na igrackite,posle povkje mesecno igranje ( ucenje) so YB465 za koj imam poflani zborovi kako eftina entry varijanta, pa SB26 vo manuel mode so optical trigeri i DIY cabel redno vreme beshe da ideme ponatamu. Zoran beshe vo pravo, igrackite od ist brend navistina megjusebe komuniciraat podobro, i dilemata beshe dali s700 ili sb900... i mozebi malku izbrzano sepek odlukata padna na SB900 (mi go nosi drugarce od amerika:-))) Voglavno za portreti vo priroda (fill flesh) i pokrivanje povremeni nastani ( tipot LAN fest, konferencii, i prezentacii ) pa iskreno me interesira vashe mislenje okolku negovit gabarit na D90 (na koja imam i batery girp) i balansiranje na opremata... billo kakovi linkovi so tutori i iskustva se dobredojdeni, sepak navistina dosta se uci od forumov. pozdrav i dobro svetlo:-) |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |