IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Mi treba pomos pod hitno...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Mi treba pomos pod hitno...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
stretfordend Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 13.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stretfordend Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 10:05
Mnogu ti fala ova navistina mi pomogna:) super
pozdrav
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 12:39
Dobar sovet od mire, samo zaboravi da ti spomni deka so vadenje na JPEG +2 blendi od RAW fajl, kje dobiesh zgolemen shum. Toa e penalot shto go plakjash ako koristish eden RAW za vadenje 3 JPEGa...koj ponekogash i ne e tolku golem.
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 13:58
Stretfordend de napisi go imeto na studioto, pa mozebi ke se setam na tvojot Cukun dedo
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 15:06
Ама не е само шум работата, Зоран. (Не дека се правам паметен) Целта е да се зголеми динамички опсег, надвор од рамките на можноста на сензорот во една експозиција. Тоа е HDR. И треба да е блиска со она што се гледа со голо око, а не оние грознине HDR-Look што прават...

Изменето од mdeni - 14.Март.2010 во 15:06
Кон врв
driver_off Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај driver_off Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 17:28
stretfordend види ја ОВАА страна и ке ти стане јасно шо се може да се направи со HDR исто на страната имаш и туторијал за ако да правиш фотки како типот. е сега он има Nikon D3X ама за инспирација е добра страна. и секако ти треба и фотошоп а не само софтвер за спојување на фотките во HDR.

исто ако користиш torrent или сл ствари може да најдеш монду видео туторијали за HDR...

Изменето од driver_off - 14.Март.2010 во 17:32
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 18:12
Sto se odnseuva do sumot, sekogas pri mergiranjeto dobienata fotografija (vo Phomatixot) ima zgolemen sum, pa potrebna e dorabotka vo nekoj od progranite za namaluvanje na sumot.

Изменето од GEMINI - 14.Март.2010 во 18:13
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2010 во 00:08
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Ама не е само шум работата, Зоран. (Не дека се правам паметен) Целта е да се зголеми динамички опсег, надвор од рамките на можноста на сензорот во една експозиција. Тоа е HDR. И треба да е блиска со она што се гледа со голо око, а не оние грознине HDR-Look што прават...

Apsolutno si vo pravo.

Posochenoto od Mire e validno vo ramkite na limitite na koristenje samo eden RAW. Toa ne e vistinskiot pat, ako mozhe taka da se kazhe, za pravenje HDR vo negoviot maksimalen kapacitet, a 100% sum ubeden deka i Mire kako iskusen HDR tvorec toa go znae.

Celata ideja na negoviot predlog e da dade edna poednostavena alternativa, a mojata zabeleshka beshe da se posochi eden od problemite vo vrska so nea.

Inaku, potpolno se slozhuvam so tvojot komentar.

Изменето од Zoran K - 15.Март.2010 во 00:09
Кон врв
Марио Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Марио Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2010 во 01:48

Dovolni se samo 3 zbora da opisat HDR - High Dynamic Range ! EOS (End Of the Story )

A inace za tutorijali gleam dobro posocivte nekolku sajtovi taka da toa e toa.

E sea, imas HDR vo photomatix koj iako e najverojatno najdobro razvieniot HDR softver, ili kraj kraeva najdobro komercijaliziraniot, sepak istiot znae strashno da ja unishti fotografijata. Osobeno ako se raboti so JPEG... Znaci zavisno od efektot sto sakas da go postignes.

Ako sakas kako sto ti kaza HDR deka e u moda, vajda mislis za klasicniot prenapumpan HDR look. Togas da, photomatix e ok. Ali ako fotkas landscape i sakas da postignesh efekt na primer kako na "standardnata pozadina na windows XP" togash bi te sovetuval da barash tehnika "exposure blending" i da ne ides preku photomatix.

Na drugata tema koj e profesionalen fotograf a koj ne e... Ako zborime deka sekoj sto go vadi lebot od fotografija e profesionalen ne se sl*gam. Poznavam dosta fotografi/reporteri/svadbari koi si go vadat lebot od fotografija a pred godina dena me prasuvale sto aparat da zemat Canon ili Nikon, sto e bolje? Mislam deka tie lugje ne treba da se stavaat vo ist kosh so onoj koj studiral fotografija, so onoj koj raboti na tezgi nasekade, a uste pomalku so onoj koj go vikaat na internacionalni tezgi, deshavki nastani itn itn... Lesno e sekoj da se narece profesionalen fotograf. Ajt taka ;)!

Изменето од Марио - 15.Март.2010 во 01:49
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2010 во 06:20
Inaku najiskreno tutorialot na Mire sto bee postaven na forumov e ODLICEN za pcetok, no potrebna e dosta rabota za dobivanje vistinski HDR, posebno vo procesot na tonsko mapiranje (tone maping).
Me dobiv odgovor za studioto na cukun dedo ti stret..
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2010 во 11:36
Po odnos na prasanjeto profesionalen fotograf mislam deka cesto se mesaat terminite: profesija i profesionalnost. ;)
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2010 во 14:43
Profesionalna rabota e onaa koja se naplakja i od koja eventualno se zhivee, a kolku e nekoj dobar vo svojata profesionana rabota e sosem drugo prashanje.

Изменето од Zoran K - 15.Март.2010 во 16:03
Кон врв
metomax Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Февруари.2010
Поени: 89
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај metomax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2010 во 00:07
http://www.bls.gov/oco/ocos264.htm
http://metomax.110mb.com/
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2010 во 01:26
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Apsolutno si vo pravo.

Posochenoto od Mire e validno vo ramkite na limitite na koristenje samo eden RAW. Toa ne e vistinskiot pat, ako mozhe taka da se kazhe, za pravenje HDR vo negoviot maksimalen kapacitet, a 100% sum ubeden deka i Mire kako iskusen HDR tvorec toa go znae.

Celata ideja na negoviot predlog e da dade edna poednostavena alternativa, a mojata zabeleshka beshe da se posochi eden od problemite vo vrska so nea.

Inaku, potpolno se slozhuvam so tvojot komentar.

-Tutorijalot sto go prativ ne se odnesuva na pravenje na HDR od eden RAW fajl.

-Zabeleskata za koristenje na eden RAW fajl jasno naznacuva deka e toa preporaka samo ako bas mora da pravi HDR od podvizna scena i deka nemoze taka da gi dobie detalite kako od vistinski HDR.

-Jas imam vo zivotov napraveno ne povece od 10tina HDR fotografii. Znam da gi pravam, no ne mi se dopadjaat, osven vo isklucitelni situacii. Ova ne me pravi iskusen HDR-ovec ni pod razno, no na covekot mu trebase informacija, a nikako da ja dobie vo poln format.

-HDR-ot, barem onoj raboten so Photomatix ima inherent noise problem. Pritoa, ne stanuva zbor samo za HDR praven od poedinecen RAW fajl, tuku vo sekoja varijanta koja sodrzi crni, ili ekstremno temni delovi. Samiot proces na tone mapping od nekoja pricina go pokacuva noise-ot koj moze da e i minoren kaj originalnite fajlovi.

-Sto se odnesuva do mene, dokolku nekoj nema posebna zelba da napravi HDR look, tuku go interesiraat detalite vo fotografijata, moja licna preporaka se ND grad filtri, ili vo krajna linija DRI image, sto dava mnogu po priroden izgled

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.