IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За МОЛИТВАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За МОЛИТВАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2012 во 14:58
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

извадок од Христовата објава „Сила на молитвата„ од 26.01.1979

„Што е молитвата? Разговор во 4 очи со вашиот Отец на Небото. Каде живее вашиот Отец? Тој е насекаде а понајвеќе во вашите души. Поради тоа молитвата треба да биде молитва на срцето. Бог вечниот Дух во тебе, кој, поврзан со Хрисста, живее во секоја душа, ќе ти одговори на различни начини, бидејќи ти си негово дете. Свесно предочи си ги овие зборови - ти си Негово дете. Кога знаеш што значат овие зборови тогаш започнуваш да го сакаш својот Отец над сèа својот ближен како самиот себе! Ќе го љубиш целото создавање бидејќи целиот космос е во тебе. Тој, големиот Сèопштиот - Еден, го создаде за тебе како подарок. Затоа кога молиш влези длабоко во својата душа бидејќи таму е среќата што живее.
Како и каде треба да се молиш? Така долго додека владее немир во твоето срце побарај си едно тивко посветено место, повлечи се во тишина, собери ги своите мисли, предади ги на Бога и потоа моли. Кога твојата душа ќе започне да трепери во свеста на Духот ќе знаеш дека си воспоставил врска со својот Отец.
О, знајте, молитвата мора да продре во душата, инаку останува само молитва на усните. Каде заминува вашата молитва на усните, која е всушност молитва на разумот? Останува во мозочните струи. Човекот еден ден ќе ја напушти оваа земја, о човеку дете мое каде ќе биде тогаш твојата молитва? Во земјата бидејќи не ја допрела душата; затоа таквата молитва е јалова и мошне световна бидејќи не си молел во тишина и со срце. ...

....Бог не ги запазува твоите зборови туку Тој ја опфаќа смислата на твојата молитва и високиот степен на пулсирање на твојата душа.„

големо гушкањеDa vospostavish vrska so "Otecot" znachi da vospostavish vrska so "vistinskiot SEBE" - "koj" ne e odelen od "tebe" i ne se naogja "nadvor od tebe" - tuku VO "tebe".
Taka da - Edno E! ili ne se dve - neshto ko bozhenstvena 0намигнување

ps - neshto okolu tishinata... najpovekje se misli na tishinata na umot! mislam bez "komentatorot"... намигнување

Изменето од viktorija123 - 04.Декември.2012 во 15:26
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2012 во 16:16
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

големо гушкањеDa vospostavish vrska so "Otecot" znachi da vospostavish vrska so "vistinskiot SEBE" - "koj" ne e odelen od "tebe" i ne se naogja "nadvor od tebe" - tuku VO "tebe".
Taka da - Edno E! ili ne se dve - neshto ko bozhenstvena 0намигнување

ps - neshto okolu tishinata... najpovekje se misli na tishinata na umot! mislam bez "komentatorot"... намигнување

Невозможно е да се воспостави вистинска врска со вистинскиот Отец освен преку Неговата Милост (тоа е Неговата Мудрост), Која што Тој за спасениа на сите ја отелотвори во Исус Христос!

Исус му рече: „Јас сум Патот, Вистината и Животот; никој не доаѓа кај Отецот, освен преку Мене.
Ако Ме бевте познавале, ќе го познававте и Мојот Отец. А отсега Го познавате, и сте Го виделе.”
Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Отецот, и доста ни е!”
Му одговори Исус: „Толку време сум со вас, и зар не си Ме познал, Филипе?
Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, па како ти велиш: ,Покажи ни Го Отецот?‘
Не веруваш ли дека Јас сум во Отецот, и дека Отецот е во Мене?
Зборовите што ви ги кажувам, од Себе не ги зборувам;
туку од Отецот, Кој е секогаш во Мене, Тој ги врши делата.

Ев. Јован 14:6-10   

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2012 во 23:16
"Negovata milost" - e neogranichena........ bez pochetok i kraj. Taka da ne mozhe da ja ograduvame...
Ako "Bog" e lichnost, togash toj bi bil najgolemiot egocentrik. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 00:29

"Negovata milost" - e neogranichena........ bez pochetok i kraj. Taka da ne mozhe da ja ograduvame...

Вистинската Милост - како впрочем и вистинската Љубов, и вистинскиот Живот - пред се’ е дар на небесниот Цар!
Среќен е секој(а) Кој ја препознава во Христа, не и’ се противи и со “своето“ сознание не се прави помаметен (попаметна) од Неа!

Славете Го Господа, зашто е добар, зашто е вечна Милоста Негова!     
Псалм 106 (107) : 1

Ako "Bog" e lichnost, togash toj bi bil najgolemiot egocentrik. 

А може ли човековата свестна (или несвестна) егоцентричност да е баш таа која го первертира појмот личност, постојано пројицирајќи ја сопствената темнина врз единствената Совршена Личност ?

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 00:34
Ne stanuva zbor za chovekovata mentalna svest ... zboruvam za duhovna svest... a taa ne e odelena od chovekot - prashanje e samo dali chovekot e "buden". A chovechkiot sin samo mozhe da se pravi pameten - "lukaviot". I taka da si zhivee vo iluzija...spiejki i sonuvajki deka dobroto doprva kje se simne od nekade...

Se' e vo "nego"! Duri i uspaniot "lukaviot"... ni um!намигнување

Изменето од viktorija123 - 09.Декември.2012 во 00:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 11:33

Ne stanuva zbor za chovekovata mentalna svest ... zboruvam za duhovna svest...

Зборуваш конкретно за онаа духовна свест која што пробува да го ограничува Единствениот Вистински и Совршен БОГ,
забранувајќи Му ја Неговата прасветата Личност?

Не, благодарам, викторија!   

Таквата духовна свест - свестно или несвестно - се израмнува и се бори против Личноста над личностите, пробувајќи да Го девалвира Лицето Негово, кое што за спасениа на сите е отелотворено лично во Христос Исус!

Таквата духовна свест се фали со сопствените молитви, медитации, традиции, сознанија, ... а ја девалвира Милоста БОЖЈА, која што е поголема и поважна од секоја молитва, секоја медитација, секоја традиција, секое сознание, ...!

Сфаќаш?

Мили мои, не верувајте му на секој дух, туку проверувајте ги духовите за да видите дали се од Бога,
зашто многу лажни пророци излегоа во светот.

1 Јован 4:1

Изменето од spiros - 09.Декември.2012 во 11:39
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 12:36
среќа Kako mozhesh da tvrdish za kakva svest zboruvam...збунетостa ne e ni chudno zoshto nitu eden zbor nemozhe da ja dolovi...pa gledam deka ne me razbirash...ama i toa e vo red, jas nemam nikakov problem okolu nasheto nedorazbiranje...
"Taa" voopshto ne ogranichuva nishto i nikogo...ednostavno e iznad umot i tokmu poradi toa nema potreba da se peavi pametna.намигнување
I nikako ne sakam nikogo da ubeduvam vo nishto... samo go pishuvam ona shto go chustvuvam... isto kako i ti ... ta neli mnogu gi cenish i pochituvash  mislenjata na drugite forumdzii i soznanija - ili samo koga se sovpagjaat so tvoite...ili koga ti kje procenish deka nekoj ne se izdiga iznad "sovrsheniot"збунетост

Za mene "Bog" ne e lichnost i nema povekje da se povtoruvam...
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 13:00

среќа Kako mozhesh da tvrdish za kakva svest zboruvam...збунетостa ne e ni chudno zoshto nitu eden zbor nemozhe da ja dolovi...pa gledam deka ne me razbirash...ama i toa e vo red, jas nemam nikakov problem okolu nasheto nedorazbiranje...
"Taa" voopshto ne ogranichuva nishto i nikogo...ednostavno e iznad umot i tokmu poradi toa nema potreba da se peavi pametna.намигнување
I nikako ne sakam nikogo da ubeduvam vo nishto... samo go pishuvam ona shto go chustvuvam... isto kako i ti ... ta neli mnogu gi cenish i pochituvash  mislenjata na drugite forumdzii i soznanija - ili samo koga se sovpagjaat so tvoite...ili koga ti kje procenish deka nekoj ne se izdiga iznad "sovrsheniot"збунетост

,,,,
 ,,,malku ,,,ama samo malku nedorecheno,,,

,,,tochno deka ne postoi ,,,no postoi vo sekoj od nas ,,,,znachi e del poedinechno ,,od sekoja lichnost,,,i kako takov se pojavuva preku sekoja lichnost,,,,,za da koga doagja vreme ,,,,sekoja lichnost ,,zaminuva kon patot na svetlinata ,,,,ili se vraka ,nazad vo krugot,,,dodeka ,,,,,ne se udostoi samiot prechisten ,,,da go zavrshi svoeto zhivotno patuvanje,,,намигнување,,,,,,,,,kon svetlosta  nemajki potreba od povtorno vrakanje,,,,,,,,,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 13:49
Не се молам . Одам понекогаш во црква да запалам некоја свеќ .Тогаш кажувам по 3-4 збора за тоа што сакам да ми се случи или да се тргне од мене . Толку ...
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 13:53

Не треба молитва, треба МОТИКА! среќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 13:54
Originally posted by pajser pajser напиша:

,,,,

,,,tochno deka ne postoi ,,,no postoi vo sekoj od nas ,,,,znachi e del poedinechno ,,od sekoja lichnost,,,i kako takov se pojavuva preku sekoja lichnost,,,,,za da koga doagja vreme ,,,,sekoja lichnost ,,zaminuva kon patot na svetlinata ,,,,ili se vraka ,nazad vo krugot,,,dodeka ,,,,,ne se udostoi samiot prechisten ,,,da go zavrshi svoeto zhivotno patuvanje,,,намигнување,,,,,,,,,kon svetlosta  nemajki potreba od povtorno vrakanje,,,,,,,,,,,

среќа Malu pogore spomnav deka Se' e vo "Nego"... taka da i "Toj" e vo Se' iako ne e se' iako nishto odeleno - edno deнамигнување a nesakam i za toa da se povtoruvam... dovolno e...
Sepak ti blagodaram shto me nadopolni...среќа

Изменето од viktorija123 - 09.Декември.2012 во 13:56
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 14:55
загриженостprobuvam da ve razberam....ama teshko mi odi....istiot problem go imam i so molitvata..
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 21:39
Originally posted by gazela gazela напиша:

загриженостprobuvam da ve razberam....ama teshko mi odi....istiot problem go imam i so molitvata..
,,,,,

,,,, malku komplicirano,,,,плазење,,,

среќа ,,,,taa se moli jas se krstam,,,,тага,,,,jas se krstam ,,taa se moli,,,,среќа

nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2012 во 23:25

Originally posted by pajser pajser напиша:

,,,,

среќа Malu pogore spomnav deka Se' e vo "Nego"... taka da i "Toj" e vo Se' iako ne e se' iako nishto odeleno - edno deнамигнување a nesakam i za toa da se povtoruvam... dovolno e...
Sepak ti blagodaram shto me nadopolni...среќа

se'e kazano,samo da ve izguskam  Vголемо гушкањеPголемо гушкање
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.