|
За од ГОСПОД забранетите желби, мисли, чувства ... |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А за темата еве го мојот став.....
Борбата со страстите е најголемиот предизвик на секој верник. Полесно е да се бориш против некој друг...тешко е да се избориш против себе си....своите грешни мисли, чувства, постапки итн..... Овде единствениот лек е МОЛИТВАТА...друго нема... Знаеш што спирос...јас мислам дека е добро тоа што се бориш против гревот на самиот почеток, уште кога тој е на ниво на грешно р’кулче (како мисла)и се трудиш да не му дозволиш да премине во превземање акција, односно постапка која би била грев сторен на дело... |
|||
МИР со сите
|
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јасно, од мене повеќе нема да има постови на оваа тема со херои, гревови и не значајни работи. А за ставот Полжавче супер ти е, молитвата е разговор со Бог и единствено решение е да се бориме со молитва против страсти и грев во името на Господ Исус Христос! |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zhelbite, potrebite, bogatstvoto, umetnosta, sportot, ljubovta, seksot... nabrojte shto sakate, nabrojte onoa sto sakate da vi pravat drugite vam i vie da im pravite nim, spored svoja i nivna zhelba i bez nikogo da povredite... toa e vo red dokolku razberete deka seto toa e del od zhivotot, od vashiot mejkap sto ste go dobile od Boga, se dodeka ne nanesuvate zlo na sebe i na drugite, dodeka neshtata ne stanat strasti, dodeka ne stanete zavisni od niv, dodeka mozhete da im kazhete "ne" vo bilo koj moment i da se oddelite od niv bez da vi bide zhal.
Togash seto toa e vo red. Изменето од Messenger - 28.Мај.2009 во 18:12 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Вчера пред да заспијам - значи после полноќ а пред да го сонувам сонот што повторно ме вознемири - ми се отвори Писмото баш на 1 Коринтјаните 6:12 каде што стои: Се ми е допуштено!” Но не е се полезно: „Се ми е допуштено!” Но ништо не сакам да завладее над мене. О какво е тоа олеснување ...! (Матеј: 11:30) Но ете, баш она што не го сакаш, она што е грешно и грозно ... ! Колку несреќен човек сум јас! Кој ќе ме избави од ова тело на смртта? Му благодарам на својот Бог преку Исус Христос, нашиот Господ (Рим.7:24+25) Даре ни кажа како го доживува тоа нешто, но би бил среќен кога и другите би кажале што чувствуваат и како се однесуваате кога ќе сторите нешто што воопшто несакате да го сторите (па дури да е тоа во сон)! Лека ноќ на сите п.с. Ддаре, Полжавче, Месинџер, Анакин, ... ви благодарам на сите за учеството во темата! |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mi beshe milo spiros sto so temava mi pomogna da si klarificiram nekoi raboti samiot za sebe.
Leka nokj i prekrasni sonovi! |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Баш така сестричке!. Тоа е големиот џихат! Џихатот што Исус ни го покажа до смрт. Да, смрт на крст![/SIZE
Молитвата ... медитацијата, .... контемплацијата, .... што води во БОГА, - Оној БОГ што е ВИСТИНСКА ЉУБОВ и МИР - е навистина најголемото оружје! [/QUOTE]
Самото сознание дека дури и кога гревот спротивно на Божјата Волја би се (Боже сочувај!) “отелотворил“, тоа сепак ништо не би променило во однос на големата Љубов БОЖЈА, која чудесно ослободува од моќта и оштрината на гревот! Фацит: Милоста БОЖЈА (за нас Христос) е единствениот спасителен Пат што нё води надвор од ѓаволскиот вртлог. Халелујах! |
|||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И овде ли застанува сега темава, ајде верниците доколку сакаат нека напишат како тие се сравуваат не со искушениата, но со веќе сторениот грев, дали мислат дека се далеку од Христос, дали има и такви кој се слаби и мали во верата и после сторениот грев се толку оддалечени од Христа што во нивната глава си мислат дека и Тој не постои...Па ќе ви кажам јас некој случки за мене..
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секако дека после секој грев се чувстувам се подалеку од Христос, меѓутоа после сторениот грев најважно е искреното покајание и настојувањето да не се повтори истиот. При искушенијата ми помага молитвата: Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешниот! |
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бог не дава забрани, само совети у упатства за посреќен и похарминичен живот.
|
|||
ANTEROS
Група Seeker Регистриран: 06.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 77 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
верувам дека господ нема да не казни за нашите мисли, на човек секакви нешта може да му прелетаат низ глава во текот на денот, па и кога не е буден-не можеме да ја контролираме содржината на сонот,и нормално може да имаме секакви соништа и мисли кои се одвратни или соблазителни или какви не, ама тоа не е нешто за што ќе бидеме казнувани.логично е да сносиме одговорност за она што свесно го правиме
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зарем "не убивај" не е забрана? Таа е императивна норма, заповед. |
|||
teodul
Сениор Регистриран: 05.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 190 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
По самата природа човекот е греовно суштество заради носењето на првородниот греф со себе и затоа е дадена втора шанса да се излечиме од греовноста зада можеме чисти по благодата Божја да се населиме пофторно во Едемската градина. Заради тоа човекот за време на својот живот постојано пага во грев , но затоа и постојано треба да станува , се исправа и продолжува со трудот да не греши. Секој кој ке рече дека не греши ке излажи , зошто од Бога дозволените искушениа кои ги дава лукавиот постојано не напагаат но преку молитва и пост ке ги совладаме и смирени ке се трудиме по Божјата милост да бидиме оправдани во часот на страшниот суд.Но помалце се страшни гревовите кои ги спомена Спирос кои се плод на сонот кога опуштената душа човечка најмногу може да ја искушува нечестивиот.Зошто тие гревови не се направени со своја воља. Ете и јас сум сонувал многу искушенија и сладострасти , дури и напади гонење на лукавиот и многу пати ми помогнала Исусовата молитва во време на сонот ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПОМИЛУВАЈ МЕ МЕНЕ ГРЕШНИОТ
А во текот на денот секој е притиснат од многу соблазни кои не можеме да ги избегниме зошто го живееме животот во овој урбан свет , но не ни е оправдание да не се бориме против нив , ужејки го телото да постапува по разумот на Божјото слово а не по околните надразби , и нормално тоа е многу тешко , но и за трудот кој ке го внесуваме Бог ке не награди зошто и тој ја знае нашата природа и слабост но ке го гледа и цени и трудот , затоа трудетесе а кога ке падните не очајувајте , повторно станете и продолжете , нека вашето оружје е смиреност и дух кроток а помошта од Бога постојано барајте ја со молитва и пост ( пост е тема на која можеби и ке се разговара накнадно ) зошто само тоа оружје ке го совлада влијанието на лукавиот.Акога несакајки ке влезиме во грев не е доцна да го прекинеме и со пкјание да побараме прошка од Бога , а тој преку неговата неизмерна љубов ке ни прости и спаси . Ова не ме прави мене безгрешен ами само го пренесувам мислењето во врска со темава . |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne mi e jasno ce saka li nekoj da mi pojasni protiv sto tocno se borime .... ???? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Витезот на СВЕТЛИНАТА знае кој е неговиот непријател! Зашто, иако во тело одиме, телесно не се бориме. Оружјето на нашето војување не е телесно, но со помошта Божја е силно да се разрушува тврдини; со него ние уништуваме мудрувања, и секое превознесување, што се крева против познавањето на Бога 2 Коринт. 10 |
|||
|||
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |