IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Тражили сте, гледајте.
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тражили сте, гледајте.

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 01:21
ako kupam nekogas 5dmk2 nema da baram od canon da mi go isklucat videoto, ama ako se dvoumam pomedju 5dmk2 i d700 nema ni gram povece da mi znaci canonot zatoa sto ima video.
imam servis za gsm telefoni i dosta pratam i seuste ne vidov eden telefon da dade priblizno kvalitetna slika kako na primer canon a470. nesto minimalen napredok napravi lg so kc910 ama daleku od dobro
http://www.gsmarena.com/showpic.php3?sImg=reviewsimg/8mp-shootout/camera/gsmarena_012.jpg
http://www.gsmarena.com/showpic.php3?sImg=reviewsimg/8mp-shootout/camera/gsmarena_008.jpg
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 01:31
Ne e muabetot deka mobilen telefon moze da dade slika kako foto kamera, ama toa ne go interesira marketingot da plasira lazgi kaj narodot koj ne se razbira - i ne mora.
Isto i so videoto - DSLR ednostavno nema ergonomija da se snima seriozno video so nego, da ne praam muabet za kompresii, fokusiranje, preview itn.... no sekogas postoi "workaround"

Muabetot mi e deka ne moze da imame ortodoksni stavovi za tehnologijata.

Jas pak bidejki profesionalno se zanimavam so film i televizija, videoto mi e odlicen moment da kupam DSLR намигнување

P.S. Za Marketing ekspertite ne sme povekje "MUSTERII" tuku "POTROSUVACI"

Изменето од Tegla - 05.Март.2009 во 01:32
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 10:24
Eve i oficijalni video semplovi od GH1.
Fajlovite ne se originalnite tuku dopolnitelno komperirani za web, taka sto ne moze da se vidi kolkavi artefakti javuva kodekot i spustanjeto od 12MP na HD. Sepak vetuvacki izgleda. Pogotovo AF funkcijata. Poglednete go klipot so kuceto. Takvo nesto tesko kje se prati na 5D MkII ili D90.
http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/gh1/movie.html
Кон врв
m_p Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јуни.2008
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_p Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 10:40
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Pogotovo AF funkcijata. Poglednete go klipot so kuceto. Takvo nesto tesko kje se prati na 5D MkII ili D90.

Izgleda snima vo "Pet mode"   
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 11:23

Interesno izgleda.

Sega MOVIE making komunata ke im "zapne"
na proizvoditelite na staklo da napravat
nekolku dobri 4/3's prajmovi ili zoomeri

So f2.0 ili pomallku. голема%20насмевка
I super cheap.

--------------------------------

Veli ima shutter i aperture control
vo creative movie mode a nikade ne prochitav i izbor na ISO...

--------------------------------

Izvestete go Vincent ( Laforet ) !
Da pravi novo video.
4/3 video.

среќа

Pozdrav

Igor

PS: Aj naskoro ke videme sigurno i wobble testovi.

Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 15:03
Tegla namali go gasot malku !
ORTODOKSEN-sto striktno se pridrzuva kon ucenjeto i propisite na nekoja ideologija ili nauka.
Jas veke dva meseca velam deka analognata fotografija odi postepeno no sigurno na stranicite na istorijata a ti me ubeduvas deka se uste se prava t film.....
A sega velis deka Fotografijata e mrtav deka doaga vremeto na VIDEOTO. Eva me potsetuva na vreminjata koga se pojavi TV deka radioto e mrtvo ????
Malku si mi konfuzen i ne mozam da teb razberam do kraj.
Za mene smetam deka ne sum ortodoksen poradi slednovo:
ANALOGNATA FOTOGRAFIJA JA OTPISAV SO TESKO SRCE (TOA E MOJATA MLADOST, CASOVI POMINATI VO TEMNA KOMORA, MAKOTRPNI PROUCUVANJA NA HEMIJA....) JA PRIFATIV DIGITALANATA.
GO PRIFATIV FOTO SHOPOT KAKO DIGITALNA LABORATORIJA
MISLAM DEKA FOTOGRAFIJATA SO NEJZINATA MUTACIJA VO DIGITALNA FORMA I SO SEKOJDNEVNO PODOBRUVANJE NA NEJZINITE PERFORMANSI (PA MAKAR I OVDE DA ZASTANE) KE DOZIVEE USTE POGIOLEMA RENESANSA!
POZDFRAV
Кон врв
ivotoyota Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јуни.2008
Локација: Macedonia
Поени: 290
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivotoyota Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 19:53
Abe aparatov ima i dobar hardver - ima dva procesori za kompresiranje i procesiranje na videoto, sto od site podatoci najmnogu mi se dopaga. Inaku stvarno avtofokusot lovi vo toj klipot za kuceto, duri i me iznenadi koga go gledav.

Inaku aparaotv ke bide odlicen za novinari - solidni sliki i video vo edno telo, edna torba za nosenje, nema potreba od dvajca (i snimatel i fotograf) itn. Za toa bi bil top!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 21:53
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

MISLAM DEKA FOTOGRAFIJATA SO NEJZINATA MUTACIJA VO DIGITALNA FORMA I SO SEKOJDNEVNO PODOBRUVANJE NA NEJZINITE PERFORMANSI (PA MAKAR I OVDE DA ZASTANE) KE DOZIVEE USTE POGIOLEMA RENESANSA!

Pa toa e toa, renesansanta na "still picture" se vika "moving pictures".
Video so plitko pole na fokus do sega bese zadovolstvo samo na snimanjata so 35mm filmska lenta. Video kamerite se so mali senzori. Zatoa ova e mnogu golema rabota - video so plitko pole na fokus za pomalku od 1000 evra.

P.S. Kazi mi edna rabota koja e podobrena vo digitalnata fotografija vo posledniva 5 godini.

Изменето од Tegla - 06.Март.2009 во 00:07
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 00:20
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Video so plitko pole na fokus do sega bese zadovolstvo samo na snimanjata so 35mm filmska lenta. Video kamerite se so mali senzori. Zatoa ova e mnogu golema rabota - video so plitko pole na fokus za pomalku od 1000 evra.

... i odednash se ke pochne da izgleda FILMSKI.

Just open up and there you are - Instant filmadzija !!!

големо%20гушкање

Odam da go gledam "Citizen Kane" *

голема%20насмевка

Pozdrav

Igor

* snimen na shiroki lekji i blenda minimum f8 i plus.
   DoF za izvoz.

Изменето од Igor-T - 06.Март.2009 во 00:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 00:42
Originally posted by Igor-T Igor-T напиша:

... i odednash se ke pochne da izgleda FILMSKI.

Just open up and there you are - Instant filmadzija !!!

големо%20гушкање

Odam da go gledam "Citizen Kane" *

голема%20насмевка

Pozdrav

Igor

* snimen na shiroki lekji od minimum f8 i plus.
   DoF za izvoz.

A sega replika na samiot sebe si:

Priznavam deka bev i seushte del od mene e
fetishist za plitok fokus vo podvizhnite sliki.

De se raduvam na 35mm adapteri za video cameri.

De super shto ARRI, Panavision, Dalsa i sega Sony
site imaat digitalni kameri so senzok kako 35mm film.
( chitaj ekvivalenten DoF)...

De RED napravi pristupachna D-Cinema camera so golem senzor...

голема%20насмевка

Chunki matenjeto na pozadinata e najvazhno na svet...

Pochnuvam da balansiram i so drugata extrema.

Majstor Gregg Toland vo "Citizane Kane" (1941)
skrishil nekolku od togashnite Hollywoodski pravila.

Negova ispoved vo slednovo interview
za Popular Photography, June 1941
"How i broke the rules in Citizane Kane" by Gregg Toland

Nekolku Deep Focus screengrabs od "Kane"

Sorry for my rant.
(ova neznam kako na makedonski najkratko da go prevedam)

големо%20гушкање

Pozdrav

Igor

PS: ke zaboravev...

De Nikon napravija s35mm size DSLR so movie mode (i Jello-Vision)

De Canon napravija DSLR so 35mm FF senzor so USHTE poplitok DoF
      od 35mm filmski kameri...

Изменето од Igor-T - 06.Март.2009 во 18:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 15:34
Epa Tegla ne ser pravi na toso, pred pet godini kade bea digitalcite kade se sega kako od relativen taka i od realen aspekt. Odnosot na performansi cena, i ne samo toa moze i posebno da gi gledame samo performasite na digitalnite FA.
SE DODEKA POSTOJAT PISANI MEDIUMI KE ZIVEE I FOTOGRAFIJATA !!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 18:52

Epa Tegla ne ser pravi na toso, pred pet godini kade bea digitalcite kade se sega kako od relativen taka i od realen aspekt. Odnosot na performansi cena, i ne samo toa moze i posebno da gi gledame samo performasite na digitalnite FA.

Digitalcite pred 5 godini bea isto sto i sega, samo so pomalku pixeli na senzorot. Seto drugo e samo pobrzi procesori koi mozat vekje da srabotat poslozeni matematicki operacii. Zatoa ima i povekje opcii, no generalno inovacijata e stara - kolku sto se stari CCD i CMOS senzorite. Za da se smeni nesto navistina bitno, treba da se smisli nov tip na svetlosen senzor.
Bidejki i videoto i fotografijata koristat ist tip na senzori zosto da nema video i foto vo edno? I tuka se menuvaat rabotite.

SE DODEKA POSTOJAT PISANI MEDIUMI KE ZIVEE I FOTOGRAFIJATA !!!!!!!

Pecatenite mediumi poleka umiraat, isto i starite elektronski. Se sto sakas da procitas i da vidis ima na internet. Jas licno ne kupuvam vekje nekolku godini peacateni vesnici - citam sabajle so kafe na internet. Ne velam deka mediumite kje zgasnat, tuku ednostavno kje idat na internet. Problemot e vo toa sto na internet konk*rencijata e bolno pregolema. Poseti ja bilo koja novinska veb strana - fotografii ima, ama so mnogu mala rezolucija (za da moze da se citaat na mobilen) koja e sosema dovolna za fotki od mobilen. Za takov medium nema potreba od DSLR. Site svetski pisani mediumi na stranite se povekje imaat video. Zosto da citam koga mozam da go gledam istoto kako video, a nekoj drug kje mi go cita na glas. Pa makedonskite televizii mozete da gi gledate na www.zulu.mk . I kade e sega rabotata? Mnooogu e daleku.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 19:42
Jas nemam nisto protiv da ima i video, megutoa neka mi go ponudi istiot fotoaparat samo so Foto opcija, za pomalku pari. Megutoa za da ja drzat cenata izmisluvaat trakatanci i sl. JAS VAKA NEMAM IZBOR. Ako saka nekoj so video neka plati i ke ima.
Pecatenite mediumi nikogas nema da umrat toa e moe mislenje. Jas koga nesto najdam na internet ako tolku mnogu me interesira go pecatam za da podocna go proucam na mira.
Ke gi vidam sega proizvoditelite na FA so recesijata kade ke im bide glavata a kade g...t. Ocigledno e deka na pazarot nekoj rabpti se preceneti i mora da pocne faza na prevrednuvanje na nekoj stoki.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2009 во 19:59

Jas nemam nisto protiv da ima i video, megutoa neka mi go ponudi istiot fotoaparat samo so Foto opcija, za pomalku pari. Megutoa za da ja drzat cenata izmisluvaat trakatanci i sl. JAS VAKA NEMAM IZBOR. Ako saka nekoj so video neka plati i ke ima.
Pecatenite mediumi nikogas nema da umrat toa e moe mislenje. Jas koga nesto najdam na internet ako tolku mnogu me interesira go pecatam za da podocna go proucam na mira.
Ke gi vidam sega proizvoditelite na FA so recesijata kade ke im bide glavata a kade g...t. Ocigledno e deka na pazarot nekoj rabpti se preceneti i mora da pocne faza na prevrednuvanje na nekoj stoki.

Trajko i mene mi e tesko da citam na monitor, ama za osnovnite dnevni vesti - mozam. Inaku imam i jas eden kup dobri knigi vo elektronski format, ama dodeka ne go isprintam ne mi ide. I najbitna rabota - ne se ide vo WC so laptop намигнување.
Pecatenite mediumi nema da umrat, ama se vo dlaboka kriza, a mnogu vo USA se propadnati.
http://gawker.com/tag/death-of-print/

Za cenata - nema sansi da ja namalat, podobro kje dodadat opcii odkolku da ja namalat cenata. Chista biznis logika.

Za vrednostite - normalno deka dojde vreme da se platat smetkite na ova dekadentno ziveenje kade ne sme musterii tuku potrosuvaci. Na 3 godini nov model na kola - ne moze. Zatoa kje propagjaat fabrikite. Pazarot e prezasiten - saturiran.

I mene ne mi se svigja, no sto e toa e.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.