![]() |
|
SCENSKA ILI TEATARSKA FOTOGRAFIJA |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | |
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
GEMINI, odlichno go mina testot, a sega edna finesa...
Ako ne sakash da ti se javuva onaa reklama na postiranata slika togash koga kje go kopirash linkot od "Hotlink for forums (1)" na nashiov forum, izbrishi polovina del od nego. Znam deka zvuchi komlicirano i sega mu ja mislish do kade da brishish, pa zatoa ti davam primer. ![]() Linkot pochnuva so - URL=http://img128.imageshack....,a nekade na sredinata zavrshuva so -wrappedgift0011.jpg%5b/IMG/URL. Vednash po nego porodolzhuva drug tekst koj pochnuva skoro isto kako prviot - URL=http://g.imageshack.us/img128/... Ti izbrishi go ovoj vtor del do krajot na linkot. ![]() P.S. Kje se napieme zaedno koga kje dojdam vo Makedonija. ![]() Изменето од Zoran K - 01.Март.2009 во 17:30 |
|
![]() |
|
Dogi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
ако поставите сцена на пиење во кафеана, ќе дојдам да вежбам сценска фотографија, ова ептен интересно било.
![]() прекрасен совет, само кој ќе ме пуште мене да гледам една претстава 4 (четири) пати? интересно е што ова е совет од човек кој сето тоа го поминал, а не некоја теоретска претпоставка, на некој што само читал книги, тоа го ценам! мислам дека едно пропушти, скалите и платформите позади сцена, понекогаш од таму излегуваат некои интересни фотографии, кога публиката се кине од смеа, а актерите едвај се воздржуваат од смеење. тоа би било интересно да се фотографира. |
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
![]() |
|
Igor-T ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
Vo ImageShack ima i eden link - Show image to Friends - Direkten link do slikata. Pochnuva so HTTP:// a zavrshuva so .jpg Vidi tuka: ![]() Kopirash go taj link i pastirash megju ![]() Krajnoto treba da izgleda ovaka: ![]() I tolku. Pozdrav Igor Изменето од Igor-T - 01.Март.2009 во 22:01 |
|
![]() |
|
GEMINI ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Igorce,
Pari od FOTOGRAFIJA denes se uste nema koj znae kolku. Jas posleden pat rabotev vo teatar (ti verojatno znaes) i toa kako sponzor na prestavata BRACNI IGRI na Shi i Ruis za koja prestava go raboti i plakato i programceto. Vo ponatamasnoto izlaganje za temata ke Vi go pokazam i plakato i programceto (neli sega nauci da stavam sliki). Inaku vo posledno vreme i fotografii i plakati i ... se rabotat reziserite oti oni se VSELENSKI unetnici (i na samo toa tuku razbirat ekonomija politika uste da pocnat u bolnicata da pravat operacii) pa se oni rabotat. PLAKATOT kako ogledalo na edna prestava trebe da se izraboti profesionalno, a ti gledas kakvi plakati prave stipskio teatar pa koga mu kazes na Roneto alias direktoro deka koga publikata go vide plakato i da saka da ode na prestavata razmane pa si ide na pastrmalii, on samo grce ramenja i vika deka rezisero koj e natezga (zaednicka so nego) bas taka sakal. Fotografirat so kompaktnio idioti a post obrabotkata e katastrofa a za pecatot i da ne zboruivame. Dogi interesna e i publikata no fotografiranjeto na prestava so publika mislam deka e krajno ne kulturno, barem ja taka mislam. Sepak se raboti za teatar a ne za cirkus. Megutoa ima i drugi potrebi koj trebe da se izrabotat so timot na teatarot za koj ke zboruvam vo prodolzenie, koj raboti ne mozat da se napravat za vreme na oficijalna prestava. VOZDRA |
|
![]() |
|
Dogi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
GEMINI, мислев на фотографирање на публиката без да те видат и тоа онака во blur, без да се познава кој се и што се, нели битни се глумците.
значи публиката надвор од фокус, а глумците во фокус. оти кога гледам само глумци на сцена, секогаш замислувам празна сала, не знам зошто. значи ти си позади сцена, а може да се направи и некое шпиунско дупче низ сценографијата и ете, сцената со глумците (во фокус), заедно со публиката (надвор од фокус). мене тоа ми звучи интересно. |
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
![]() |
|
GEMINI ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Odime ponatamu.
Odkako sme napravile plan na fotografiranje se dogovarame obicno so reziserot koj den da bide fotografiranjeto. Fotografiranjeto se pravi na poslednata ili pred poslednata proba pred generalnata proba, a najdobro e da bide specijalen termin za foto sesija. Zosto ne se fotografira na generalnata proba ili na pred premierata ima nekolku pricini koj sami ke gi voocite od ponatamosniot tekst. 1. SE DOGOVARATE SO REZISEROT KOJ SCENI BI SE SNIMALE 2. ISTO TAKA MNOGU VAZEN PRI FOTOSESIJATA E OSVETLITELOT ILI INSPICIENTOT. Treba da znaeme dali treba da rabotite crno beli ili kolor fotografii. Se mesti scenata koja treba da ja fotografirate. Obicno na vakvi sceni se javuvaat POVEKE EKSPOZICIONI ZONI. So pomos na ispicientot se obiduvate svetloto da go voednacite taka da nemate CRNI DUPKI na scenata, no vo isto vreme da ne ja zagubite atmosferata. Ima sceni koga ova idealno ne mozete da go napravite pa pozelno e da imate i nekoj blic so edno dva tri metri kabel taka da mozete da go izvadite od teloto i so nego da osvetluvate kade vi sejavuvaat crni dupki. Ako treba da izrabotite B/W ova e poednostavno, megutoa ako rabotite kolor mora da imate konverzacionen filter koj ke go stavite pred fleshot za da ja namalite temperaturata na negovata svetlina od 5500 na okolu 3000K. Pri foto sesijata nekoj sceni treba da se povtorat mozebi i poveke pati zatoa sto se raboti so relativno dolgi ekspozicii, a istata scena moze da se fotografira od razlicni mesta kako podocna bi imal poveke materijal za selekcija. ZADOLZITELNA UPOTREBA NA MONOPOD (min) ILI TRIPOD. Mnogu pati foto sesijata moze da trae i podolgo od pretstavata, zatoa se potrebni dosta debeli zivci. |
|
![]() |
|
Dogi
sega go procitav tv ojot tekst povnimatelnao Idejata so glumci vo fikus a publika nadvor nema da bide oti publikata nee osvetlena za vreme na prestavata |
|
![]() |
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
GEMINI, ne znam kako e so tebe i tvoto iskustvo niz makedonskata scena, no koga jas rabotam na sceni kaj mene. obichno naogjam deka mi prechi soodnost na intenzitetot na spot svetlata postaveni nad akterite i onie pred niv.
Zatoa sekogash gi zamoluvam tehnicharite da odat kolku sto mozhat povekje so nivnite front-lights (koi obichno se montirani nad balkonite ili na stranichnite zidovi) za da dadat osvetluvanje koe e poprifatlivo za kamerata. Vo sprotivno se dobivaat zatemneti lica, takanarecheni rakunski ochi i izgoreni povrshini na chelata i racete koi se osvetleni od takviot top-light. Dokolku vakvoto osvetluvanje, koe e dobro kako hear light i kako svetlo za odvojuvanje na akterot so negova potpolna fizichka definiranost vo prostorot, ne se izbalansira so onoa sto doagja od strana na gledachite za da gi zadovoli tehnichkite limiti na kamerata, estetskiot rezultat definitivno pagja na poniski granki. Vo vakvite sluchai od neprocenliva pomosh e iskusen tehnichar koj dobro ja poznava vgradenata tehnika vo teatarot i koj znae istata da ja iskoristi do nejziniot maksimum. |
|
![]() |
|
ZOKI tokmu zatoa rekov deka e neophodna sorabotka so Inspicientot ili osvetlitelot i tokmu zatoa ova e edna od pricinite za fotog sesijata da se zakaze poseben termin a ne da se fotografira na prestava
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Mi se dopagjaat site tri reshenija.
![]() Vaka, na prv pogled i bez mnogu razmisluvanje, naslovot na plakatot "Brachna igra" bi go napravil vo crvena boja za da korespondira so crvenata roza i da postavi ubava korelacija i balans megju cvekjeto i temata na pretstavata, a naslovite na prvata i poslednata strana na programcheto "Marriage" i "Play" bi gi napravil ili isto taka crveni ili beli kako sto e i onoj naslov na sredinata - "Brachna igra". Nekako grao tonalitetot ne mi odgovara ... znaesh kako se veli, "ili bidi zhezhok ili bidi studen, ana nemoj da bidesh mlak". ![]() Odlichni primeri na primeneta scenska fotografija. P.S. Spot svetlata od gore bile malu presilni i na fotografiite ochigledni se izgorenicite za koi govorev eden komentar ponazad. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |