IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Коледелеле, ангелите носат радосна вест
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Коледелеле, ангелите носат радосна вест

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 21:59
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Сега ке се јави некој од православната црква и ке рече дека цркавата ова не го подржува, ама ете останало кај народот.

Interesantni ste ....eve jas kako ne crkoven pravoslavec, da dadam komentar.
Pa zar ne e ubavo koga kje vidish mali deca kako peat, pa zar ne e ubavo koga kje vidish granchinja po vratite, ....ajde zamisli hristijastvoto da se zhivee po trekot na vas izvorno bibliskite hristijani. Bez ikoni, skulpturi, bez slava na Presveta Bogorodica, bez sveti otci, bez tradicija .... Ajde gledaj i poinaku, religiite vleguvaat pred se kako kulturno nasledstvo na civilizaciite, pa kolku posiromashen kje bide siot ambient, kolku poskromna kje bide atmosverata...i zarem, seto toa nema da nalikuva na onie pleminjana vo Avstralija, kade nivniot kreativen duh e daleku ispod nashiot, kade civilizaciski se daleku ispod hristijasnkiot level, abre izvorni, spored vas gotovi sme, ja izgubivme verata, a vie ste spoaseni, ..a koja e vashata vera suvoparna - mrtvechka, imate li malku um ...i shto ako ima takvi pesni koledarski, shto ako ima svekji, shto ako ima ognovi, bilo paganski obichaj...abe izvoren, ajde trk zemi nekoja poseriozna kniga za istorijata na religiite pa kje vidish deka i toa vashe insistiranje na "izvorno bibliskoto hristijanstvo" ima i te kako inkorporirano tradicii i veruvanja od predhristijanskiot period.....si go chitnal li Epot za Gilgamesh, najstariot pishan zapis, dva mileniuma pred Mojseja, pa da vidish edno brdo na idei koi vo forma na mali variacii na temite se inkorporirani vo biblijata... ajde, denseka e neraboten den, pa kje pishuvame za elementarni - notorni raboti.

Проблемот се состои во тоа што еден ваков човек како тебе, со вакви размислувања и гледишта мисли дека е христијанин.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 22:08
Umen, ako pojdeme od aspekt na toa deka Bog ne sozdal vakvi kakvi shto sme, i ni dal edno kilo siva materija da ja upotebuvame pred se za analiza i verifikacija na ona shto ochite go gledaat, ush*te shto slushaat, racete shto doipiraat, da analizirame stari zapisi, artefakti, logichki da razmisluvame i t.n., i te kako sum pogolem hristijanin od onie koi slepo se povikuvaat iskljuchivo samo na Biblijata.

Изменето од Marko sk - 08.Јануари.2009 во 17:23
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 22:35
Марко, внимателно ги читав твоите коментари и приказната е јасна.

Ти сакаш да го одбраниш православието и да докашеш дека е според Божја воља.За таа цел се повикуваш на ора(Тешкото) детски песни, географски региони историски настани итн.Значи за да го оправдаш православното забегување од Христовиот Пат приложи аргументи од етнологија,географија,историја, музика итн, само (за жал) ништо од Библијата.

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 23:14
Pokraj toa shto go potencirav raskoshniot kreativen duh na pravoslavecot ( normalno mislam na Makedonecot vernik i crkoven chovek), toj pred se veruva vo Hrista, se vodi spored Bozhjite Zapovedi, odi v crkava, posti, se pricestuva, se ispoveduva, se moli na Boga, gi krsteva decata svoi, se nadeva na Bozjoto spasenie i t.n....kade gledash zabeguvanje na pravoslavecot ?...vo toa shto kje zapali svekja a ne e spomnata vo biblijata , ili shto decata kje ispeat pesni za kolede, shto kje stavat granche na vrata, ili shto kje se prekrsti pred ikona, toa li e sushtinskata nedoslednost spored tebe, koja gi detektira pravoslavnite deka skrshnale od hristijanstvoto, toa li e prechkata spored vas - izvornite, deka pravoslavnite nemaat shansi da vlezat vo Carstvoto Bozhje...? Izvoren, pa ima li smisla za vakvi raboti stotici postovi da napishete, vi se odgovori, i seushte nikako da razberete....?
Izvini, nemam namera da plemiziram ubeduvjakji te deka si vo greshka.    

Изменето од Marko sk - 07.Јануари.2009 во 23:16
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 23:40
мислам дека мешате традиција и религија...

традиција е невестата да ја изнесе таткото од домот... ама тоа не е религија...

п.с само наведов пример

Изменето од BisernA - 07.Јануари.2009 во 23:41
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 23:43
Каде забегале православните?

Почни од крштевањето, преку постењето, иконите, богослужење на неразбирлив јазик свеки, разни осветени бројаници, кукни слави(славење на луге) и сето ова го форсираат свештениците.

Македонецот си е побожен човек, за тоа нема дилема, виновни се тие што ги застраниле македонците од христијанството.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 23:47
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

мислам дека мешате традиција и религија...

традиција е невестата да ја изнесе таткото од домот... ама тоа не е религија...

п.с само наведов пример

Pa vo pravo si, tie raboti ne treba da se mesaat, ama ete.

Ostanalo megju narodot. Jas na pr. ne otidov na takva proslava, na Badnikov ogan i sl,bidejki znam deka ne e ispravno.

Ama koga doagaat i svestenici da blagoslovuvaat, ne znam kolku e toa ispravno...

No, tesko toa da se iskoreni,toa e svrzano so Pravoslavnoto i so narodot, taka da...
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 00:01
па не е работата во тоа да се искорени,... мислам дека е убаво секој народ да си ја зачува традицијата...

само не треба да се меша...
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 00:52
Ok epa vaka kako prvo ne mesame Tradicija i Religija problemot e vo toa so pravoslvnite sirat vesti deka decata znacele Angelite koj ja sirale radosnata vest za ragjajeto za ISUS a u pesnaa zbor4e nema za ISUS i opsto za BOG e sea zborot mi e...ako ova za niv ne e paganska rabota zosto MPC ne ja zabrni ovaa "Tradicija"zosto im go narusuva izgledot

Kade u bibliata POP pee na Mrtovec???ili BOG zapoveda da imse pee...kade BOG zapoveda da im se zima pari za toa so kje go peat???
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 01:12
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Pa, tochno e deka toa e paganski obichaj koj se zadrzhal kako tradicija kaj narodot i deka nema nishto so Hristijanstvoto. Istoto vazhi i za Halloween. Kaj mene se odrzhuva ovaa tradicija samo kako del od narodniot folklor i nitu edna religija ne zastanuva zad nego.

Razlikata e sto na Halloween ne doagja pop da dade blagolsov. Vo Makedonija ne se zapochnuva bahanalijata bez da se pojavi popot so kandiloto. I tuka lezhi problemot... Ako Crkvata saka da prati jasna poraka oti ne saka da ima nishto so paganskite obichai, togash treba da prati soodvetna naredba do svoite sveshtenici da stojat ponastrana od ovie obichai. Toa ne znachi deka gi anatemisuva kako nekakva milenijumska narodna tradicija, tuku ednostavno deka ne saka da bide identifikuvana so nea.

Se rabira, popovite ke bidat nezadovolni poradi izgubenite pari, ama tie ne stanale sveshtenici poradi parite, neli?

Ова ти е, брате, уште еден невкусен обид да девалвираш се што не припаѓа на „твоето братсво“. Тоа не е добро. Понекогаш ќе ти избега понекој збор на несакање дека треба толерантно да се однесуваме кон неистомислениците, но само понекогаш. Сега тоа не беше случај со da se pojavi popot so kandiloto. Мислам дека знаеш да бидеш и потолерантен и правилно да ги ословуваш свештенослушителите во Црквата Христова. Поздрав.

Ne te razbiram... Mi zamerash zoshto velam pop, a ne sveshtenosluzhitel?

Sekogash sum go koristel zborot "pop" bez nikakvi loshi nameri, kako sto sveshtenosluzhitelite se oslovuvani od narodot. Vprochem, navistina ne sum znael deka terminologijata e smeneta i oti sega zborot "pop" stanal degradirachki.

Kaj mene sekoj chovek mu se obrakja na sveshtenosluzhitelot so ovie zborovi:

- Kako si dedo pope?

Nekoi se poneposredni, pa velat:

- Kako si pope?

Ako sveshtenikot e pomlad, lugjevo imaat obichaj da mu se obratat:

- Zdravo popche!

I nikoj ne se obrakja taka poradi nepochituvanje, tuku taka se naucheni i toa stanal nekakov obichaj, nachin na oslovuvanje za koj nikogash, barem do sega, ne se stavil na evaluiranje.

Jas se izvinuvam ako sum te navredil so koristenjeto na ovoj makedonski zbor koj do sega se koristeshe za sveshtenosluzhitel. Stom toa tolku ti e vazhno, od sega kje vnimavam toa da ne mi se povtori.

Na strana od ova, ne mi se veruva deka lugjeto kje si ja smenat navikata i deka ke pozdravuvaat:

- Kako si sveshtenosluzhitele?

Nekako ovoj zbor e premnogu dolg i kompliciran za sekojdnevniot chovek... i zvuchi kako igra na zborovi. Se sekjavam na onie detski denovi koga kje rekovme: Ajde kazhi brzo tri pati "Na vrv brda vrba mrda". Se plasham deka sega decata ke velat: Ajde kazhi brzo tri pati "sveshtenosluzhitelot".

Ama toa ne e moja rabota.

Ja zemam zamerkata dobronamerno, iako me stavi vo mislenje so naveduvanjeto na - уште еден невкусен обид да девалвираш се што не припаѓа на „твоето братсво“. Znachi objasniv deka ne se raboti za nikakov nevkusen obid na bilo sto i ne znam na kakvo "bratstvo" misleshe... jas sum potpolno sam. Barem do sega beshe taka. Ili mozhebi ima ushte neshto sto ne sum znael?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 01:28
Еве јас припаѓам на тоа "братство" кое наводно Месинџер го "девалвира" - но искрено - апсолутно се согласувам со неговиот пост!
МПЦ треба да им забрани на свештениците да вршат служби на такви пагански настани. Реално - има моќ да го стори тоа! Структурата на МПЦ е строга хиерархија - така што ако Светиот Синод донесе одлука дека забранува на свештениците да благословуваат пагански настани и прослави - тие нема да смеат да го прават истото (без да ризикуваат да бидат расчинети, се разбира).
Колку до терминот "поп" - не гледам зошто би бил деградирачки?! Сум слушнал и највисоки свештеници во МПЦ да го користат истиот термин и не сум прочитал никаде до сега дека не треба да се употребува.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 01:41
Epa brakja rabotata e voa toa sto "Pravoslvniot"Narod so na zbor i zivot dava za religiata negova ne znae kade e roden ISUS,Koj e ISUS,Kade e ISUS,zosto doe ISUS,
za toa sto MPC ne preporacua na televizii so reklami edno drugo da se cita biblia duri i vo crkvata da otides ti dava edna kniga so molitvi kako da se molis...a molitvite treba da idat sami od sebe od srceto...a ako citale naarodot ke nemalo potreba od zabranuvaje na paganski raboti sami kje svatele so e od BOG a so ne e.{Bez ludba Samo Realnost}

Изменето од Pentakostalec - 08.Јануари.2009 во 01:42
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 01:50
"Ако читале народот" - ќе пишувале подобро... без лутење, најдобронамерно ти кажувам (веќе неколку пати), обрни внимание малку на јазикот пријателе...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 02:08
se izvinuam ako ti preci mojot nacin na pisuaje ali jas si pisuam kako so si zboram ili potocno kako so mi lezi si pisuam
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.